Categorieën: Boeken / Tags: ,

Geschreven door Jessica

Boekrecensie | Neverworld Wake – Marisha Pessl

Ik heb een gratis recensie-exemplaar ontvangen in ruil voor een eerlijke recensie. Dit is niet van invloed op mijn mening over het boek of de inhoud van mijn recensie.

Boekrecensie | Neverworld Wake – Marisha PesslNeverworld Wake door Marisha Pessl
Verschenen: 3 juli 2018 bij Uitgeverij Volt
Format: Paperback, aantal pagina's: 251
Genre: Mysterie, Sciencefiction, Young Adult
Rating: 3 Stars | Goodreads

Beatrice heeft haar vrienden al een jaar niet meer gezien. Ooit vormden ze een hechte groep en waren ze populair op school, tot de onverwachte, mysterieuze dood van een van hen alles veranderde. Wanneer ze wordt uitgenodigd voor een besloten feestje met de oude groep besluit ze te gaan, in de hoop meer te horen over de dood van Jim. Maar in de loop van de avond merkt ze dat ze te ver uit elkaar zijn gegroeid en geeft ze de hoop op dat ze ooit zal weten wat er toen is gebeurd.
Dan wordt het ochtend. Het stormt hard, en er klopt een mysterieuze man aan. Hij vertelt iets wat niet waar kan zijn: de vijf vrienden zitten vast in de tijd, een probleem dat alleen kan worden opgelost als ze een gruwelijke beslissing nemen. Voor Beatrice is dit de laatste kans om achter de waarheid te komen, en haar enige kans om te kunnen overleven. De Neverworld Wake is begonnen.

Neverworld Wake

Diverse bloggervrienden waren behoorlijk enthousiast over Neverworld Wake. Zodoende werd ik ook nieuwsgierig naar het boek. Ik las de flaptekst en ik moet zeggen: het klonk best wel interessant. Of ik het dat uiteindelijk ook daadwerkelijk vond, lees je vandaag.

Neverworld Wake - Marisha Pessl

Waar het om draait

Toen ik Neverworld Wake begon te lezen, was ik eigenlijk al grotendeels vergeten wat er op de achterflap stond. Het enige dat ik dus echt herinnerde was dat het zou draaien om vijf vrienden, waarvan maar één iemand kon overleven. Hoe en wat precies, daar moest ik nog achter komen. Beatrice heeft die vijf vrienden overigens al een jaar niet gezien, maar besluit toch naar een verjaardagsfeest te gaan. Samen belanden ze na een ongeluk in de Neverworld Wake waar ze keer op keer dezelfde dag beleven.

Het verhaal draait echter niet alleen om die vijf vrienden en het besluiten wie mag overleven. Het draait ook om de dood van Jim; een gezamenlijke vriend en het vriendje van Bea. Er schuilt nog steeds een mysterie achter zijn dood van een jaar geleden, en iedereen weet er meer van dan ze laten blijken. Deze twee onderwerpen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Het pakte mij niet (direct)

Het begin van het verhaal kon mij niet direct genoeg boeien. Er was veel tijd voor nodig om de personages en de situatie uit de doeken te doen. Gek genoeg bleven die beschrijvingen van personages echter niet hangen, omdat ze voor mij niet onderscheidend genoeg waren. Voor mij werd het verhaal pas écht interessant toen ze dingen gingen ontdekken in de Neverworld Wake en zo langzaamaan – ook voor de lezer – puzzelstukjes begonnen te verzamelen.

Neverworld Wake - Marisha Pessl

Spanningsboog en filosoferen

Nou moet ik zeggen dat het uiteindelijke besluit van de vijf jongeren voor mij absoluut geen verrassing is geweest. View Spoiler » Ook is het boek voor mij niet het fantastische boek dat ik er van had verwacht door de hype. De uiteindelijke waarheid achter de dood van Jim vond ik wel verrassend, maar verder wist Marisha Pessl dit niet voor elkaar te krijgen. View Spoiler » Je zou kunnen zeggen dat het een interessant boek is voor mensen die ervan houden om over bepaalde onderwerpen uit het boek verder te filosoferen. Maar voor mij was de spanningsboog niet hoog genoeg om dit boek fantastisch te vinden.

Conclusie

Hoewel ik hierboven wel wat puntjes benoem met betrekking tot waarom het boek niet fantastisch is, bedoel ik hiermee niet automatisch dat het boek slecht is. Als het boek echt slecht was had ik namelijk héél veel moeite gehad met het uitlezen van Neverworld Wake; en dat had ik niet. Het is niet bepaald een dik boek, en de schrijfstijl is simpel genoeg om er vlot doorheen te gaan. De Neverworld wordt ook dusdanig goed uitgelegd dat je het makkelijk te begrijpen is.

Echter vond ik de personages dus niet onderscheidend genoeg en was er voor mij te weinig een echte spanningsboog aanwezig. Het einde gaf mij uiteindelijk ook niet de voldoening die ik zocht in Neverworld Wake. Misschien betekent dit, dat Neverworld Wake gewoon niet echt voor mij is geschreven. Het feit dat anderen het boek vijf sterren hebben gegeven, wijst uit dat er anderen zijn die Neverworld Wake positiever beoordelen.

Koop bij bol.com RR

Deze post is al 1355 keer gelezen


Geef een reactie