Categorieën: Boeken / Tags: , ,

Geschreven door Jessica

Boekrecensie | Niet te filmen! – Sophie Kinsella

Ik heb een gratis recensie-exemplaar ontvangen in ruil voor een eerlijke recensie. Dit is niet van invloed op mijn mening over het boek of de inhoud van mijn recensie.

Boekrecensie | Niet te filmen! – Sophie KinsellaNiet te filmen! door Sophie Kinsella
Verschenen: 17 juli 2015 bij Uitgeverij Moon
Format: Paperback, aantal pagina's: 280
Genre: Roman, Young Adult
Rating: 4 Stars | Goodreads

Audrey durft haar huis niet meer te verlaten en houdt vanachter een zonnebril de buitenwereld op afstand. Een angststoornis maakt haar dagelijkse leven behoorlijk lastig. Op aanraden van de psycholoog, dokter Sarah, legt ze haar leven vast op camera, om zo haar zelfvertrouwen terug te krijgen.

In haar documentaire Mijn serene, liefdevolle huisgenoten dreigt Audreys moeder de computer van Frank, Audreys gameverslaafde broer, uit het raam te gooien. De vader van Audrey herleeft zijn gloriejaren in zijn leren broek jammend in de garage. En Audreys vierjarige broertje Felix blijft alles met een ongelovige opgetogenheid benaderen: 'Een vrachtwagen op straat! Ketchup! Een extra lang patatje!'

Audreys herstel lijkt ver weg, tot Linus - een vriend van haar broer - opduikt in haar leven. Linus snapt haar. Met zijn glimlach als een sinaasappelpartje en zijn grappige briefjes verleidt hij Audrey om weer naar buiten te gaan. En opeens lijkt de buitenwereld een stuk minder angstaanjagend. 

Met haar bekende humoristische schrijfstijl verweeft Sophie Kinsella vriendschap, romantiek en psychologisch inzicht in deze inspirerende young adult-roman waarvan iedereen zal genieten.

Blogtour

Ik had het boek Finding Audrey al een paar keer voorbij zien komen voordat ik de vraag kreeg of ik mee wilde doen met de blogtour van de vertaling: Niet te filmen! Ik was al tijden van plan één van de chicklits te lezen van Sophie Kinsella, maar het was er nog altijd niet van gekomen. Nu is er dus Niet te filmen!, het eerste young adult boek van Sophie Kinsella. Ik wist niet goed wat ik er van moest verwachten dus ging ik er met vrij lage verwachtingen aan beginnen. Wat vind ik van Niet te filmen! nu ik het uit heb?

Actie!

De eerste pagina’s begonnen eigenlijk heel erg leuk met een actievolle scène. En met actie bedoel ik een hysterische moeder die de computer van haar zoon het raam uit wil flikkeren. Hierdoor zit je direct goed in het verhaal, ook al ken je de personages nog niet. Je merkt direct dat dit een leuk verhaal gaat worden doordat de schrijfstijl meteen al ontzettend leuk is en ze heel grappig uit de hoek kan komen. Soms heb ik het, als ik een hele dag lees, nodig om het boek even aan de kant te leggen. Hier had ik bij Niet te filmen! geen last van. Het leest zo makkelijk door dat je het in een dag uit kunt lezen zonder te stoppen.

Sophie Kinsella - Niet te filmen!

Als een film

Op een gegeven moment begon Audrey met het filmen van haar documentaire en lazen we het verhaal niet meer als een boek, maar als een filmscript. Het las in het begin niet heel prettig waardoor ik bang was dat ik mij aan die stukken in het hele boek aan zou gaan irriteren, maar ik wende er eigenlijk best wel snel aan. Door dat soort hoofdstukjes vlieg je eigenlijk ook door het verhaal heen omdat die filmscriptjes veel sneller lezen dan een complete pagina met tekst. Niet alleen door de filmscripts, maar ook door de manier van vertellen lijkt het echt net alsof je een film voor je ziet en het boek uit scènes bestaat.

Interessant en hilarisch

Niet te filmen! is een interessant verhaal over een meisje met een angststoornis naar aanleiding van een gebeurtenis waar we eigenlijk niet zoveel over te weten komen. Is dat erg? Nee. Het is echt een verhaal dat draait om het hebben van een mentale ziekte en de weg naar herstel. Dit alles wordt omhult door een gestoorde, maar hilarische gezinssituatie en ook een nieuwe liefde komt om de hoek kijken. Waar ik verliefd op werd? Dat lieve, schattige broertje van Audrey: Felix. Wat een hilarisch mannetje is dat.

Sophie Kinsella - Niet te filmen!

Ook geschikt voor non-young adults

Hoewel ik de laatste tijd verknocht ben aan New Adults doordat die hoofdpersonen over het algemeen dichter in de buurt zitten van mijn eigen leeftijd, heb ik erg genoten van dit boek met een overwegend jongere hoofdpersoon. Ik kon mij goed verplaatsen in Audrey en moest ook vaak terugdenken aan toen ik zelf jong was (oké, dat klinkt dramatisch, ik bedoel ‘jonger’ dan ik nu ben) en nog thuis woonde samen met mijn broertje. Nou was mijn moeder wel iets minder hysterisch, maar ik herken sommige onzekerheden van de ouders in het boek wel. Dit maakte dat ik het boek echt beleefde.

Conclusie

Niet te filmen! is een leuk boek voor de young adults onder ons, maar is ook erg leuk voor diegenen die niet meer in die leeftijdscategorie vallen. Met mijn vijfentwintig jaar kon ik mij nog prima inleven en ik denk dat ook moeders dit een erg leuk boek zullen vinden doordat de ouders ook duidelijk aan bod komen in het boek. Het boek leest als een film door de stijl waarin het geschreven is en is uniek door delen van het verhaal als filmscript neer te zetten. Niet te filmen! is een interessant verhaal over een meisje met een angststoornis, maar ook een luchtig en soms hilarisch boek. Heerlijk om tussendoor te lezen en uit voordat je er erg in hebt.

Koop bij Bol.com

Psssst… Kom later vandaag terug om kans te maken op je eigen exemplaar van Niet te filmen!

 

Deze post is al 3076 keer gelezen


Geef een reactie

4 responses to “Boekrecensie | Niet te filmen! – Sophie Kinsella

  1. Ik val ook buiten de doelgroep, maar boeken waarin psychische klachten (als een angststoornis) een rol spelen vind ik altijd wel interessant. Thanks voor de tip!