Categorieën: Boeken / Tags: , ,

Geschreven door Jessica

Boekrecensie | The Queen’s Rising / De terugkeer van de konigin – Rebecca Ross

The Queen's Rising - Rebecca Ross
Boekrecensie | The Queen’s Rising / De terugkeer van de konigin – Rebecca RossThe Queen's Rising door Rebecca Ross
Serie: The Queen's Rising #1
Verschenen: 19 februari 2018 bij HarperCollins Publishers
Format: Paperback, aantal pagina's: 439
Genre: Fantasy, Romantiek, Young Adult
Rating: 4.5 Stars | Goodreads

Brienna Colbert knows what it’s like to be an outsider. Cast aside from her family in the northern kingdom of Maevana, she’s been raised in the south. While some are born with a talent for one of the five passions – art, music, dramatics, wit and knowledge – Brienna struggles to discover hers until she chooses knowledge, and with it comes a very unusual skill.

When a dangerous plot against the northern kingdom comes to light, Brienna’s passion proves invaluable to a rebellion she never even knew existed. Will she choose loyalty to her present or her past? For a queen is destined to rise and reclaim the northern throne, and Brienna might just be the one who holds the key to it all...

Op mijn TBR

Als oprichter van The Awesome Book Club kies ik altijd drie boeken uit, waar de leden uit kunnen kiezen voor de volgende keer. In september werd het meest gestemd op het boek De terugkeer van de koningin. Dit boek had ik al een behoorlijke tijd in het Engels in huis. Ik was namelijk al nieuwsgierig naar De terugkeer van de koningin vóórdat het boek überhaupt naar het Nederlands werd vertaald. Toch bleef het boek liggen. Zo lang, dat op een gegeven moment werd aangekondigd dat het boek in het Nederlands uit zou komen. Inmiddels is het boek al tijden uit in het Nederlands, en nóg heb ik het niet gelezen. Gelukkig kreeg dit boek tijdens de stemming van de leesclub de overhand en kon ik The Queen’s Rising – zoals het boek in het Engels heet – eindelijk eens oppakken. Of The Queen’s Rising mij ook goed is bevallen lees je nu.

Stambomen en informatie

Toen ik het boek opende en voorin allemaal stambomen en informatie over huizen zag staan, begon het mij even te duizelen. Zo-veel-informatie! Ik heb het dus eerst even een beetje links laten liggen. Maar al snel merkte ik dat ik tijdens het lezen ging terugbladeren. Dan kwam er een naam voorbij en wilde ik even kijken hoe die in het verhaal zou passen. En ik merkte dat ik dit meer en meer ging doen hoe verder ik in het boek kwam.

Aan de ene kant dacht ik op een gegeven moment dat deze overzichten enkele dingen voorspelbaar maakten. Kwam er een bepaalde naam voorbij en werd deze uitgebreid beschreven voorin? Tsjah, dan weet je direct dat wat op dat moment “misschien” zou gebeuren, wel verder zou gaan uitspelen. Ook de naam van de vader van Brienna is geheim; wij als lezer zagen hem echter gewoon staan in de stamboom. Toch staat gelukkig niet álles in deze overzichten. Ik ben er zo op gaan vertrouwen, dat twists, die ik misschien aan had kunnen zien komen, totaal als een verrassing kwamen.

The Queen's Rising - Rebecca Ross

The Queen’s Rising

The Queen’s Rising / De terugkeer van de koningin gaat over Brienna. We leren haar kennen op het moment dat ze tien jaar is en ze door haar opa naar een House of Passion wordt gebracht. Haar moeder is overleden, en wie haar vader is, is een groot mysterie. Voor Brienna dan, want haar opa weet precies wie haar vader is, maar wil Brienna voor hem verbergen.

In een House of Passion leg je je toe op één van de vijf passions, waar je gewoonlijk al aanleg voor hebt. Zeven jaar lang wordt je opgeleid tot specialist, waarna je door iemand geadopteerd kunt worden om dit specialisme uit te voeren. Brienna’s pad loopt ietwat anders. Uiteindelijk blijkt het verhaal twee compleet verschillende delen te hebben; de kant waarin we Brienna zien in het House of Passion, en de kant waarin zich daarná een verhaal ontvouwt over een rebellie. Daarover wil ik eigenlijk niks vertellen. Want ik vond het zelf zo leuk om dit allemaal te ontdekken.

Zit goed in elkaar

Ik heb echt genoten van The Queen’s Rising. Meer nog dan ik had verwacht. Hoe verder je in het boek komt, des te meer zie je allemaal puzzelstukjes in elkaar vallen. Elke persoon heeft een functie in het verhaal. Alles dat door hen gezegd wordt heeft een doel. Je weet het misschien op dat moment niet, maar verderop in het verhaal kom je het weer tegen en zou ik Rebecca Ross willen aanstoten en zeggen: “Ik zie wat je hebt gedaan, chapeau!”. Zeker op een gegeven moment is er een twist waarbij ik bijna het boek liet vallen om te klappen. Het was een twist die ik niet zag aankomen, én waar ik gewoon echt mega blij van werd. Thema’s die duidelijk in het verhaal naar voren komen zijn verdeeldheid en broederschap/sisterhood, zonder perse bloedverwant te zijn.

The Queen's Rising - Rebecca Ross

Sluit ze in je hart

De personages zijn levendig beschreven en hebben zich in mijn hart genesteld. Brienna is een interessante hoofdpersoon om te volgen, met een interessante familiegeschiedenis. Maar ik ben ook gaan houden van onder andere Merei, Cartier, en de familie Jourdain en diens vrienden. The Queen’s Rising is in het begin gewoon leuk om te lezen; op dat moment weet je eigenlijk nog niet waar het verhaal precies heen gaat. Maar raakt steeds meer betrokken.

Al snel voel je een connectie tussen twee personen. Het leeftijdsverschil deed mij eerst even twijfelen, maar aan de andere kant: vroeger was dat veel normaler, en eigenlijk valt het ook nog wel mee. De romantiek speelt overigens geen boventoon in het verhaal, maar ik vond het wel erg welkom. Op een gegeven moment begint het verhaal bijzondere wendingen te nemen en wordt het spannender en spannender, en kun je het boek niet meer neerleggen. Ja, je kunt wel zeggen dat ik heb genoten van The Queen’s Rising, en ik baalde dat het verhaal na 439 bladzijden helaas niet meer verder ging.

Conclusie

The Queen’s Rising / De terugkeer van de koningin is een boek waar ik nieuwsgierig naar was, maar toch lang heb laten liggen. Dom natuurlijk, want tijdens het lezen kwam ik erachter hoe heerlijk dit boek is. The Queen’s Rising heeft personages die je in je hart sluit, en een interessant verhaal waardoor je continu wilt doorlezen. Door de overzichten voorin het boek dacht ik dat het verhaal te voorspelbaar zou worden, maar er zitten nog behoorlijk wat plottwists in waar ik echt van heb genoten.

Hoewel The Queen’s Rising een mooi gesloten einde heeft – ook al had ik van enkele personages misschien nog wel meer over hun toekomst willen weten – en hiermee prima een standalone had kunnen zijn, blijkt dat er gewoon een vervolg is! Deze is in het Nederlands nog niet uit, maar in het Engels al wel. Ik ben enorm benieuwd hoe Rebecca Ross nog een compleet nieuw boek aan dit verhaal kan toevoegen. The Queen’s Resistance ga ik dan ook absoluut lezen. Al is het maar omdat ik meer wil lezen over deze personages.

Staat dit boek ook op jouw TBR?

Deze post is al 1340 keer gelezen


Geef een reactie

One response to “Boekrecensie | The Queen’s Rising / De terugkeer van de konigin – Rebecca Ross