Categorieën: Boeken / Tags: , ,

Geschreven door Jessica

Boekrecensie | The Things We Leave Unfinished – Rebecca Yarros

The Things We Leave Unfinished - Wat we achterlaten - Rebecca Yarros

Ik heb een gratis recensie-exemplaar ontvangen in ruil voor een eerlijke recensie. Dit is niet van invloed op mijn mening over het boek of de inhoud van mijn recensie.

Boekrecensie | The Things We Leave Unfinished – Rebecca YarrosThe Things We Leave Unfinished door Rebecca Yarros
Vertaler: Jacodine van de Velde
Verschenen: 28 juni 2023 bij Zomer & Keuning
aantal pagina's: 512
Genre: Contemporary, Historisch, Militaire Fictie, Romantiek
Lees ook: Onverminderd, Onbereikbaar, Onverwacht, Wilder, De Laatste Brief, De Kleur van Colorado, In the likely event
Rating: 4 Stars | Spicy: one-flame
Goodreads

‘The things we leave unfinished’ van Rebecca Yarros gaat over Georgia, die helemaal opnieuw moet beginnen na haar scheiding. Ze is haar huis in New York, haar vrienden en haar trots kwijt. Terug in Colorado ontmoet ze de arrogante bestsellerauteur Noah Harrison, die is gevraagd om de onvoltooide roman van haar overgrootmoeder Scarlett Stanton – een literair icoon – af te ronden. Met tegenzin gaat Georgia met hem aan het werk. Als Noah en Georgia een doos met brieven vinden, begrijpen ze waarom Scarlett het boek nooit heeft afgerond.

Een echte fan

Zoals jullie weten ben ik fan van Rebecca Yarros. Haar boeken staan vaak gegarandeerd voor een emotionele rollercoaster in een militaire setting. Recent is het boek Wat we achterlaten opnieuw uitgegeven in het Nederlands, met de originele Amerikaanse cover en de originele titel: The Things We Leave Unfinished. Het is de laatste tijd erg populair in uitgeverland om boeken met de originele titel en cover uit te geven en er bij te zetten ‘Nederlandse editie’ of in het klein een Nederlandse titel eronder. Persoonlijk ben ik meer fan van deze originele cover dan degene waarmee het boek eerder in het Nederlands is uitgegeven.

Wat we achterlaten

The Things We Leave Unfinished wordt verteld vanuit de perspectieven van Georgia Stanton en Noah Harrison in het heden. Zes maanden na het overlijden van haar overgrootmoeder Scarlett Stanton, trekt Georgia in haar oude huis in Colorado. Georgia heeft net een nare scheiding achter de rug en kijkt ernaar uit om bij te komen. Echter heeft haar flierefluiter moeder andere ideeën. Die wil namelijk het onafgemaakte manuscript over Scarletts leven laten afmaken door Noah Harrison. Maar laten we zeggen dat de samenwerking tussen Georgia en Noah allesbehalve soepel vergaat. En was het manuscript misschien juist wel bewust onafgemaakt? In de verhaallijn in het verleden lees je over Scarlett en haar zus Constance en haar liefde voor een Amerikaanse piloot.

The Things We Leave Unfinished - Wat we achterlaten - Rebecca Yarros

Moeilijke start

Ik denk dat ik voor het eerst twijfelde aan Yarros’ schrijfkunsten bij het lezen van The Things We Leave Unfinished. De verhaallijn in het verleden trok me op de één of andere manier niet helemaal. Al kan ik mijn vinger er niet precies op leggen waarom. Ik denk dat de spanningsboog te lang was. Beide verhalen starten net op waardoor het in beide verhaallijnen erg lang duurt voordat er echt iets gebeurt dat indruk maakt. Het was dan ook pas medio halverwege dat ik zin kreeg om meer en meer door te lezen. Wel een ontzettend leuk detail is dat de Nederlandse titel, Wat we achterlaten, terug komt in het verhaal.

Toch nog overtuigd

Uiteindelijk wist Yarros mij met The Things We Leave Unfinished toch nog te overtuigen. Vooral toen ik er door een Google zoekactie achter kwam dat de gehele periode die beschreven wordt in het verleden (de oorlog tussen Duitsland en Groot-Brittanië) historisch gezien klopt. Zelfs enkele namen en gebeurtenissen zijn letterlijk uit de geschiedenis van de RAF Eagle Squadrons (Royal Air Force) geplukt. Het besef dat – hoewel de hoofdpersonages fictief zijn – dit uit het leven gegrepen is, maakt indruk. Alle details die ik tegen ben gekomen, van hoe Amerikanen naar Engeland zijn gekomen om te helpen, tot de verplaatsing van squadron 71 naar verschillende basissen, en meer. Het feit dat ze haar verhaal heeft kunnen inpassen aan de gebeurtenissen in die tijdlijn is extra indrukwekkend.

The Things We Leave Unfinished - Wat we achterlaten - Rebecca Yarros

Brieven en een traan

Elk hoofdstuk in het heden van The Things We Leave Unfinished start met een brief van ofwel Scarlett ofwel James. Wat ik hierin jammer vond is dat de brieven chronologisch compleet door elkaar stonden en niet altijd perse iets te maken hadden met de betreffende verhaallijn in het heden. Dit had nog meer op elkaar afgestemd mogen worden. Hoewel de verhaallijn van Scarlett mij dus in eerste instantie het minst trok, was dit verhaal uiteindelijk hetgene dat het meeste indruk maakte en zelfs een paar traantjes wist te ontlokken. Het verhaal blijkt op het eind zo bijzonder in elkaar te zitten, dat ze alsnog duidelijk maakt dat ze toch weer een emotioneel verhaal met een diepere laag heeft neer weten te zetten.

Eindoordeel

The Things We Leave Unfinished (Wat we achterlaten) is met ruim 500 pagina’s echt een dikkertje te noemen. Het is ook niet gek, want het bestaat uit twee verhalen tegelijk. Eén in het heden en één in het verleden, die allebei opgebouwd dienen te worden. Het is dus praktisch gezien twee verhalen voor de prijs van één. Dit zorgde wel voor een te lange spanningsboog. Hierdoor kwam ik moeilijk in het boek. Het heeft lang geduurd voordat ik echt het verhaal in werd getrokken. Maar toen het eenmaal zover was kon ik het boek maar moeilijk wegleggen. Uiteindelijk wist Yarros haar titel als meester in het schrijven van emotionele verhalen met een diepere laag alsnog te bewijzen en mij enorm onder de indruk achter te laten. Het is niet haar beste boek, maar dankzij die laatste helft heeft ze haar score toch nog goed weten op te krikken.

Ben jij al bekend met Rebecca Yarros? Wat is jouw favo boek?


Of koop het boek bij Libris / Boekenwereld


Jessica Dillema

Over Jessica: Jessica (1990) is de oprichter en eigenaar van Reviews & Roses. Ze is woonachtig in Friesland, samen met haar vriend en twee langharige katten, Fred & George waar ze in 2022 eindelijk een huis hebben gekocht. In het dagelijks leven is werkt zij als HR medewerker in een ziekenhuis, maar in haar vrije tijd blogt ze fanatiek en heeft ze een eigen fotografiebedrijf. En alsof dat nog niet genoeg is, host ze ook nog eens één keer in de zes weken een leesclub (The Awesome Book Club).

Jessica’s favoriete boek op dit moment is In the Likely Event door Rebecca Yarros.

Deze post is al 406 keer gelezen


Geef een reactie