Categorieën: Boeken / Tags: ,

Geschreven door Jessica

Boekrecensie | Violet, Vervloekt en Verwoest – Gina Chen

Violet Vervloekt en Verwoest - Gina Chen
Boekrecensie | Violet, Vervloekt en Verwoest – Gina ChenViolet Vervloekt en Verwoest door Gina Chen
Serie: Violet Made of Thorns #1
Verschenen: 26 juli 2022 bij Best of YA
Format: Hardcover (limited 1st edition), aantal pagina's: 365
Genre: Fantasy, Young Adult
Rating: 4 Stars | Goodreads

Violet is een ziener en een leugenaar. Met haar slim geformuleerde voorspellingen drukt ze haar stempel op het koninklijke hof. Eerlijkheid is voor zwakkelingen, vindt ze, zoals de o zo niet-charmante prins Cyrus, die van plan is om Violet direct uit haar officiele rol te zetten zodra hij aan het einde van de zomer tot koning gekroond is. Maar wanneer de koning Violet vraagt een vals liefdesverhaal voor Cyrus te voorspellen, wekt ze een gevreesde vloek op die de ondergang of de redding van het koninkrijk zal betekenen. Violet staat voor een keuze: haar eigen lot in handen nemen, ongeacht de gevolgen, of toegeven aan de aantrekkingskracht tussen haar en Cyrus. Terwijl Violet en Cyrus dichter naar elkaar toe groeien, moet ze het opnemen tegen een mysterieus kwaad om zichzelf en het koninkrijk te redden – of alles en iedereen te verdoemen…

Leesclub

Tijdens de tweede bijeenkomst van The Awesome Book Club bespraken wij het boek Violet Vervloekt en Verwoest. Hoog tijd dus om eens in dit pareltje te duiken. En ik zeg pareltje, want het is een prachtige limited edition! De schutbladen hebben artwork, de paginaranden zijn goud en onder de dustcover vind je een prachtige opdruk met goudfolie.

Violet Vervloekt en Verwoest

In Violet Vervloekt en Verwoest staat ziener Violet centraal. Nadat ze als kind de prins heeft gered van een dodelijk ongeval, is zij in dienst genomen binnen het koninklijk hof. Als rechterhand van de koning wordt zij gevraagd om een leugentje op de mouw van de prins te spelden in verband met een gevreesde vloek en profetie. Hij dient namelijk zo snel als mogelijk aan een vrouw te komen. Maar haat en liefde zitten dicht bij elkaar. Welke kant zal het uiteindelijk opvallen? En weten ze het uitkomen van de profetie te voorkomen?

Violet Vervloekt en Verwoest - Gina Chen
Violet Vervloekt en Verwoest - Gina Chen

Enemies-to-lovers

Ik vond Violet Vervloekt en Verwoest een interessant en origineel verhaal. Het was niet een 5-sterren boek, daarvoor ging het laatste stuk net wat te snel, en vond ik het gedrag van Cyrus niet altijd even consistent. Het liefdesverhaal is niet het standaard enemies-to-lovers verhaal. Maar voor iemand die stiekem gevoelens koestert voor de hoofdpersoon vond ik hem af en toe te hard, en duwde hij haar te makkelijk weg.

Echter, juist hierdoor wordt het verhaal in Violet Vervloekt en Verwoest ook minder standaard. Zijn koninkrijk gaat voor alles, en dat is ook bijzonder om te zien, gezien je dit vaak alleen bij de “slechteriken” ziet. Dit geldt overigens ook voor Violet. Niemand is belangrijker dan zijzelf. Dit maakt dat de personen minder standaard zijn en ze sneller onverwacht kunnen handelen. Immers wie is er dan nog écht te vertrouwen? Maar het had nog iets geloofwaardiger gekund in sommige scènes.
Ik was wel gek op het gekibbel en het aantrekken en wegduwen van deze liefde. Sowieso kan ik enemies-to-lovers goed waarderen, heerlijk! Maar in dit geval had het dus nog iets beter uitgewerkt kunnen worden.
Het verhaal bevat wat seksuele handelingen, deze worden echter dusdanig besproken dat als je hier als tiener nog niet bekend mee bent, je je wel eens zou kunnen afvragen: wat deden ze nou precies in die werkkamer..?

Sprookjes

In Violet Vervloekt en Verwoest vind je veel terug van sprookjes. Ikzelf had kwam invloeden tegen van Belle en het Beest en Assepoester. Maar tijdens het bespreken van het boek tijdens de leesclub werden er stukje bij beetje steeds meer sprookjes aan het lijstje toegevoegd. Je moet nu niet denken dat dit een hertelling is. Het verhaal is compleet op zichzelf staand, en als er iets van een sprookje is gebruikt, dan werd daar een leuke twist aan gegeven. Hierdoor bleef het verhaal interessant. Ook voelde ik al aan mijn water dat een zeker veel te vriendelijk en beetje saai personage, uiteindelijk wel eens voor een twist zou kunnen zorgen. De kaart voorin het boek heb ik vrijwel niet gebruikt en voelde een beetje overbodig. Er werd dan ook niet gek veel gereisd in de stad. Een plattegrond van het kasteel had ik in dit geval interessanter gevonden.

Violet Vervloekt en Verwoest - Gina Chen

Verrassend

Het einde van Violet Vervloekt en Verwoest vond ik zeer verrassend, maar dit had wederom te maken met dat de personages niet strikt goed of slecht zijn. Of halverwege van slecht naar goed gaan, of andersom. De personages hebben een bepaalde mate van diepgang wanneer je naar het karakter kijkt. Verder bleven de personages wat oppervlakkig. Ik baal dat deel twee zelfs nog niet in het Engels is verschenen, want dit is het type boek waarbij ik snel door wil naar het volgende. Want: hoe gaat dit in hemelsnaam verder?

Eindoordeel

Violet Vervloekt en Verwoest is een interessant en origineel verhaal met diverse invloeden uit de Disney sprookjes. Hier en daar hadden nog wat aanpassingen gedaan kunnen worden zodat het gedrag van de personages geloofwaardiger is, en misschien had de schrijfster ook nog wel wat meer worldbuilding kunnen doen. Ik verwacht echter dat we hier naartoe hebben gewerkt en dat er in deel twee heel veel duidelijk gaat worden. Ik ben in elk geval benieuwd en kan niet wachten.

Ga jij Violet Vervloekt en Verwoest lezen?


Of koop het boek bij Libris / Boekenwereld


Deze post is al 931 keer gelezen


Geef een reactie