Categorieën: Boeken / Tags:

Geschreven door Jessica

Boekrecensie | Vluchtgedrag – Mienke Fijen

Vluchtgedrag - Mienke Fijen

Ik heb een gratis recensie-exemplaar ontvangen in ruil voor een eerlijke recensie. Dit is niet van invloed op mijn mening over het boek of de inhoud van mijn recensie.

Boekrecensie | Vluchtgedrag – Mienke FijenVluchtgedrag door Mienke Fijen
Serie: Weg van jou #2
Verschenen: 30 september 2022 bij Uitgeverij Hartklopper
Format: Paperback, aantal pagina's: 280
Genre: Contemporary, Feelgood, Roman
Lees ook: Naar de Noorderzon
Rating: 5 Stars | Goodreads

Een broedercode mag nooit verbroken worden. Maar wat doe je als de liefde van je leven op het spel staat? Vik heeft van zijn moeder Annabelle te horen gekregen dat hij een Noorse vader heeft. Nieuwsgierig geworden naar zijn roots, vat hij samen met zijn beste vriend Job het plan op om per camper een roadtrip te maken en zijn tweede vaderland te ontdekken. De reis is de ultieme gelegenheid om hun verwaterde vriendschap nieuw leven in te blazen.

Wanneer Vik ontdekt dat Job niet alleen naar Noorwegen is gekomen, maar de enige persoon heeft meegenomen die hij het liefst wilde ontvluchten, komt de vriendschap tussen de twee mannen nog verder onder druk te staan. Lukt het Vik om zijn gevoelens opzij te zetten en trouw te blijven aan de erecode die hij jaren geleden sloot met Job? Zelfs als hij daardoor de ware moet laten gaan?

Wanneer te midden van watervallen, kliffen, fjorden en gletsjers de reis een dramatische wending krijgt, heeft dat desastreuze gevolgen. Is er, ondanks het gemis en het verdriet nog ruimte voor een tweede kans of lijkt vluchten de enige uitweg?

Blogtour

Vandaag mag ik de blogtour voor het boek Vluchtgedrag van Mienke Fijen aftrappen. Voor mij een heel bijzonder boek, want ik heb afgelopen april de eerste versie van dit verhaal mogen lezen, en nu dus ook de uiteindelijke versie. Het proeflezen is an sich al een hele eer, maar het is nog eens extra leuk wanneer je jouw feedback letterlijk in het boek verwerkt terug ziet komen. Zo leuk! Lieve Mienke, bedankt dat ik hier onderdeel van mocht zijn.

Vluchtgedrag - Mienke Fijen

Vluchtgedrag

Vluchtgedrag vertelt het verhaal van Vik. Vik heeft vorig jaar te horen gekregen dat zijn vader niet zijn biologische vader is. Zijn biologische vader woont in het Noorse Rauland. Dit jaar besluit hij samen met zijn beste vriend Job zijn vaderland te leren kennen tijdens een roadtrip. Maar wanneer Job in Rauland arriveert, blijkt hij niet alleen te zijn. Hij heeft Yfke, Viks droomvrouw, meegenomen. Het probleem: zij heeft een relatie met Job…

Vluchtgedrag is een vervolg op Naar de Noorderzon waarin je het verhaal van Viks moeder en biologische vader kunt lezen. Je kunt dit boek echter ook prima als losstaand boek lezen; ikzelf heb Naar de Noorderzon ook pas naderhand gelezen. Maar als je Vluchtgedrag leuk vindt, dan vind je Naar de Noorderzon ook leuk, en andersom. Dus dan zou ik adviseren om gewoon bij deel één te beginnen.

Je waant je op reis

Mienke beschrijft de roadtrip ontzettend beeldend waardoor je je echt in Noorwegen waant. Het toeval mag zijn dat ik een deel van de in het boek voorkomende roadtrip ook nog eens zelf heb ervaren, waardoor ik je kan vertellen dat de omschrijvingen kloppend zijn (check de foto’s van onze rondreis door Noorwegen). Naast dat ik genoot van de omschrijvingen van de prachtige omgeving, genoot ik daarbij ook van het verhaal. Vluchtgedrag is pakkend geschreven en weet je aandacht continu vast te houden. Welke kant gaat het verhaal op? Welke geheimen hebben de personages voor elkaar? Je blijft gissen en twijfelen tot dat moment dat eindelijk het hoge woord eruit komt. Heel knap gedaan.

Vluchtgedrag - Mienke Fijen

Plottwist!

Vluchtgedrag heeft mij letterlijk alle emoties laten voelen die er bestaan. Van momenten waarop ik moest lachen tot momenten waarop mijn mond zover openviel en mijn hart even stilstond (het brak gewoon in duizenden stukjes). En van rode oortjes tot tranen terwijl ik het boek dichtsloeg. Met geen mogelijkheid kon ik het boek wegleggen, want ik moest weten hoe het verder zou gaan. Dit is een schrijfster met zo belachelijk veel potentie dat haar verhalen met de tijd alleen maar nóg beter kunnen worden. Ze heeft overigens ook nog een kort verhaal geschreven, dus gelukkig hoef ik nog niet af te kicken.

Eindoordeel

Als Mienke zelf geen contact met mij had opgenomen om te vragen of ik voor haar wilde proeflezen, dan weet ik niet wanneer ik haar boeken zou hebben leren kennen. En dat zou ontzettend jammer zijn geweest, want ik kan nu al niet wachten tot een volgend boek van haar hand. Ze is met één boek direct op mijn lijst met favoriete schrijfsters terechtgekomen, en vervolgens stelde ze mij ook al niet teleur met Naar de Noorderzon. Je gaat geheid lachen, huilen, enorm meeleven en bovenal genieten. Ik heb de personages uit Vluchtgedrag in mijn hart gesloten en hoop dat we ze misschien ooit nog eens terug kunnen zien via een cameo ofzo. Ideetje?

Welke auteur heeft jou zo weten te verrassen?


Of koop het boek bij Libris of Boekenwereld

Je kunt de boeken ook lezen via Kobo Plus


Blogtour Vluchtgedrag

Deze post is al 877 keer gelezen


Geef een reactie