Categorieën: Boeken / Tags: , ,

Geschreven door Jessica

Boekrecensie | Wat als dit het is – Becky Albertalli & Adam Silvera

Wat als dit het is - Becky Albertalli en Adam Silvera
Boekrecensie | Wat als dit het is – Becky Albertalli & Adam SilveraWat als dit het is door Adam Silvera, Becky Albertalli
Verschenen: oktober 2018 bij Blossom Books
Format: Paperback, aantal pagina's: 336
Genre: Contemporary, LGBTQ, Young Adult
Lees ook: De voordelen van onbeantwoorde liefde, Leah on the Offbeat
Rating: 3 Stars | Goodreads

Arthur is alleen voor de zomer in New York, maar dankzij zijn favoriete musicals weet hij dat dit de stad is waar alles kan gebeuren. Hij zou dus zomaar overvallen kunnen worden door een adembenemende romance. (Alleen de vraag is: wanneer?)

Ben zit absoluut niet te wachten op adembenemende romances. Hij is op weg naar het postkantoor met een doos vol spullen van zijn ex, en daar komt weinig romantiek bij kijken.

Maar als Arthur en Ben elkaar ontmoeten bij het postkantoor, is er een vonk. Er is een tweede ontmoeting, een eerste date. Een tweede date. Maar wat als het niet werkt? Wat als Arthur te hard zijn best doet? Wat als Ben niet genoeg moeite doet? Wat als het leven niet echt een Broadway-musical is?

En wat als het dat wel is?

Lang op mijn TBR

Wat als dit het is stond al een hele tijd op mijn TBR (To be read – Nog te lezen) lijst. Maar het duurde even voordat ik er ook daadwerkelijk aan toe kwam om het boek te lezen. Onbewust denk ik dat ook heeft meegespeeld dat ik als lezer toch sneller iets oppak met een verhaal waarin ik mij op één of andere manier kan identificeren. Een verhaal over twee jongens die verliefd op elkaar zijn, realiseert dit minder snel. Terwijl je zou denken dat ik, gezien mijn broertje en zijn vriend, ik juíst ook wel dingen zou herkennen, maar simpelweg niet vanuit dit specifieke perspectief. Hoe dan ook, ik heb het boek ein-de-lijk gelezen! En dit is wat ik ervan vind.

Wat als dit het is

Wat als dit het is, gaat over Arthur en Ben. Om en om lees je een hoofdstuk vanuit het perspectief van één van beiden. Arthur is geschreven door Becky Albertalli en Ben door Adam Silvera. Op een dag komen ze elkaar tegen bij het postkantoor, maar gaan weer uit elkaar zonder elkaars nummer gevraagd te hebben. Hier hebben ze uiteindelijk beiden spijt van, en er begint een zoektocht naar elkaar. Echter, wanneer ze elkaar eindelijk vinden, loopt het niet allemaal zo voorspoedig als gehoopt…

Wat als dit het is - Becky Albertalli en Adam Silvera

Een verhaal in NY

Het begin van Wat als dit het is leest lekker weg, en je ziet New York even door de ogen van iemand die daar niet vandaan komt. Leuk vond ik het bijvoorbeeld om te lezen, dat je als toerist de neiging hebt om stil te gaan staan om ergens een foto van te maken of iets te bewonderen, maar dat de New Yorkers dit super irritant vinden. Wat ik ook leuk vond, was het stuk waarin Arthur en Ben naar elkaar op zoek gaan en hoe het lot ze in eerste instantie niet bij elkaar uit laat komen. Je leeft dan echt mee.

Leuk, maar niet geweldig

Uiteindelijk vond ik Wat als dit het is leuk, maar niet geweldig. En dat is jammer, want de andere boeken van Becky Albertalli vond ik echt ijzersterk en superleuk. Mijn verwachtingen waren hierdoor misschien ook wel iets te hoog. Misschien miste ik ook wel wat spanning, en grotere plottwists. Die zaten er voor mijn gevoel niet echt in. Wat ik mij trouwens afvraag is of ik de enige ben die Arthur en Ben tijdens het lezen door elkaar heeft gehaald. Soms las ik een stuk, en dacht ik “maar Ben was toch degene met een buitenlandse familie?” en dan bleek dat ik Bens hoofdstuk al aan het lezen was, terwijl ik dacht een stuk over Arthur te lezen (snap je het nog?). Heel verwarrend, haha.

Wat als dit het is - Becky Albertalli en Adam Silvera

Vlot, maar kan korter

Hoewel Wat als dit het is vlot leest, had het wat mij betreft wel iets korter gekund. Je leest over de ene na de andere herkansings-date en leest eigenlijk weinig nieuws. Hierdoor verloor ik mijn interesse een beetje en werd de drang om door te lezen kleiner. Persoonlijk had ik ook niet zoveel met het personage Ben. Eerlijk gezegd vond ik hem soms nogal arrogant overkomen. Een voorbeeld is de allereerste date. Zijn gedrag en gedachtegang stond mij hier enorm tegen. Hij leek amper stil te staan bij Arthur en walste gewoon over hem heen. Ik knapte direct op hem af. De stukken bij zijn familie vond ik dan weer wél leuk om te lezen.

Conclusie

Wat als dit het is is een boek geschreven door twee verschillende auteurs, al zou ik dat nooit hebben gemerkt als ik het niet had geweten. Het boek leest vlot, maar had hier en daar wel iets korter en spannender gekund. Hoewel zowel Arthur als Ben personages zijn met interessante karaktereigenschappen, ergerde ik mij soms aan Ben. Voor mij was het simpelweg niet echt een likeable personage, wat ik erg jammer vind. Het einde is voor sommigen denk ik een love it or hate is geval. Gezien de verhalen die ik heb gehoord over de boeken van Adam Silvera is het einde voornamelijk passend bij zijn stijl van schrijven. Ik heb Wat als dit het is met plezier gelezen, maar zal het niet snel herlezen.

Wat vonden jullie van Wat als dit het is?

Deze post is al 1386 keer gelezen


Geef een reactie