
Serie: Simonverse #2
Verschenen: april 2017 bij Blossom Books
aantal pagina's: 298
Genre: Contemporary, LGBTQ, Romantiek, Young Adult
Lees ook: Leah on the Offbeat, Wat als dit het is
Rating:


Molly Peskin-Suso kan 26 jongens opnoemen die ze heel erg leuk vindt (of vond), maar heeft er precies nul gezoend. Haar tweelingzus Cassie zegt dat ‘ze er gewoon voor moet gaan’ en ‘een risico moet nemen’ maar zij heeft makkelijk praten. Cassie kent geen angst, flirt met elk meisje dat ze leuk vindt en is ook nog eens superslank zonder dat ze daar iets voor hoeft te doen. Molly is introvert, verlegen en – volgens haar oma – ‘volslank’. Niet dat het uit zou moeten maken, maar toch…
Als Cassie op een feestje Mina ontmoet, is ze voor het eerst echt verliefd. Molly is blij voor haar zus, maar voelt zich ook eenzamer dan ooit. Cassie en Mina zijn vastbesloten om een einde te maken aan Molly’s reeks van onbeantwoorde liefdes. Ze proberen haar te koppelen aan Will, Mina’s hipsterboy-sidekick. Will is belachelijk knap, flirterig en lijkt Molly ook leuk te vinden. Er is alleen een probleem: stiekem vindt Molly haar nerdy-collega Reid ook best interessant. Hij is een Lord of the Rings-superfan en draagt de witste sneakers die Molly ooit heeft gezien. Maar als ze zou moeten kiezen, dan moet ze natuurlijk gaan voor de knappe hipsterboy in plaats van de übernerd.
Toch?
De voordelen van onbeantwoorde liefde
Met de komst van Becky Albertalli naar YALFU, en het feit dat ik nog altijd geen enkel boek van haar had gelezen, ondanks dat ik haar al wel eerder had ontmoet, én ze zelfs Simon vs de verwachtingen van de rest van de wereld al had gesigneerd tijdens de Yalfest persconferentie, vond ik het tijd haar boeken nu echt te lezen. Love, Simon (de film) had ik al wel gezien met mijn moeder.
Voor Bol.com Lees Magazine mocht ik Becky op 23 september interviewen. Maar gezien ik ook druk bezig was voor mijn kraampje met het bedrukken van tasjes, kwam ik er eigenlijk niet aan toe om een fysiek boek te lezen. Daarom heb ik De voordelen van onbeantwoorde liefde deels gelezen als audioboek in het Engels, en deels als fysiek boek in het Nederlands.
Becky nadat ik haar vertelde dat The Upside mijn favoriete boek is: “Het betekent zoveel voor mij wanneer iemand dat zegt. Het is mijn verwaarloosde-middelste-kind-boek. Er zijn zoveel mensen die zeggen dat niks kan tippen aan Simon. Dat is balen, want dat is mijn eerste boek en ik hoop te groeien. Daarnaast is De voordelen van onbeantwoorde liefde ook erg persoonlijk voor mij.”
Mijn favoriete Albertalli
De voordelen van onbeantwoorde liefde (The Upside of Unrequited in het Engels) was per direct mijn favoriete boek van Becky. Het boek is zó bijzonder! Het verhaal draait om de heteroseksuele Molly Peskin-Suso. Ze heeft nog nooit gezoend, en ook nog nooit werk gemaakt van de crushes die ze had. Daarbij is ze ook nog eens volslank en hierover onzeker.
De weg naar volwassenheid
Het boek draait echter niet alleen om de weg naar die eerste kus en het accepteren van jezelf zoals je bent. Dit verhaal bevat een hele mooie diepere laag waarbij ingegaan wordt op dingen waar je als tiener ook mee te maken hebt. Bijvoorbeeld wanneer je beste vriendin en tevens zusje een relatie krijgt en jij alleen overblijft. Hoe verloopt deze weg naar volwassenheid? Wat voor dingen kunnen er gebeuren tussen nu, en de toekomstige relatie die je met jouw familieleden hebt? De problemen in het verhaal zijn enorm goed uitgewerkt en weerspiegelen heel goed wat zeventienjarigen kunnen tegenkomen in het leven van de liefde en familie.
Diversiteit op een natuurlijke manier
Wat ik daarnaast ook enorm knap vind is hoe Becky Albertalli de diversiteit op zo’n natuurlijke manier in De voordelen van onbeantwoorde liefde weet te verwerken. In tegenstelling tot vele andere boeken waarbij de schrijver lijkt te denken ‘o, ik heb nog een homoseksueel personage nodig’ en ‘laat ik die lekker verwijft maken’. Molly heeft een tweelingszus, een kleiner broertje en twee moeders. De LGBTQ-community speelt dus ook in dit boek weer een grote rol. Maar is op een dusdanige manier in het boek verwerkt dat het niet geforceerd aanvoelt. Dit is absoluut een topkwaliteit van mevrouw Albertalli! Daarnaast schrijft ze het verhaal op een vlotte manier en vol humor.
Conclusie
De voordelen van onbeantwoorde liefde is met stip mijn favoriete boek van de eerste drie boeken die op de Nederlandse markt zijn uitgebracht van Becky Albertalli. De voordelen van onbeantwoorde liefde is heerlijk vlot geschreven en bevat veel humor. Het verhaal bevat echter ook een goede boodschap (meerdere) en een mooie diepere laag wat het boek absoluut een aanrader maakt voor jongvolwassenen. Het is jammer dat De voordelen van onbeantwoorde liefde geen oorspronkelijk Nederlandstalig boek is, want dit verhaal is perfect voor op de leeslijst. Ook fans van de tv-serie The Fosters zullen dit boek ontzettend leuk vinden.
P.s. Mijn interview met Becky Albertalli lees je op Lees Magazine, en binnenkort zal ik ook het complete uitgeschreven script plaatsen op Reviews & Roses.
Deze post is al 1224 keer gelezen
Geef een reactie