Categorieën: Boeken / Tags: ,

Geschreven door Jessica

Book Detective | Van der Velde – Groningen (A-Kerkhof)

Book Detectives

“Boeken kopen via internet? Waarom niet boeken kopen in de boekhandel, een boekhandel bij jou in de stad? Nederland is mooi, en elke stad bevat prachtige, unieke boekhandels. Boekhandels die verloren gaan in het aanbiedingsgeweld van de internetsites, de grote handelaren en de illegale downloads. Boekhandels met persoonlijke service, lezingen, boekpresentaties en een uniek assortiment. Tijd dus om deze lokale boekhandels in kaart te brengen met The Book Detectives.” – Jenny’s Bookcase & Tessa Heitmeijer

 

Boekhandel: Van der Velde Groningen, A-kerkhof 45-47
Website: www.boekhandelvandervelde.nl
Deze boekhandel is geschikt voor: iedereen die graag leest
Beoordelingspunten: 4 uit 5 punten

Afgelopen donderdag was ik voor de boekpresentatie van De Stem van de Zee in boekhandel Van der Velde in Groningen. Dit zal ik even nader moeten specificeren, want er zijn namelijk twee(!) Van der Veldes in Groningen. Ikzelf was aanwezig op locatie A-Kerkhof. De andere Van der Velde bezocht ik op mijn verjaardag, maar vergat er foto’s van te maken. Ik had nog altijd in de planning terug te gaan voor foto’s, maar gezien dat er niet van was gekomen en ik nu wel bij A-Kerk was besloot ik hierover een Book Detective te doen.

Plaats delict

Boekhandel Van der Velde

Het dossier

Ik heb via Google wel gezocht maar kon helaas niet heel veel informatie vinden over het verleden van deze specifieke boekhandel. Ook ben ik helemaal vergeten een foto te maken van de voorkant, slimme ik.

Van der Velde zit in de binnenstad van Groningen, en ja, A-kerkhof staat ook op jullie Monopoly speelbord! Kom je met de bus? Stap dan uit bij bushalte A-Kerkhof en je bent er in een paar stappen. Vanaf het centraal station is het maar 5 minuutjes met de bus en ook lopend is het prima te doen.

Wanneer je binnenloopt komen de boeken je tegemoet. Net als in de meeste boekhandels – maar then again, ik kom bijna alleen in Van der Velde boekhandels – vind je boven de boekenkasten heel duidelijk welk genre het is en daarnaast staan er ook nog diverse tafels vol met boeken.

Boekhandel Van der Velde Groningen A-Kerkhof - Young Adult afdelingBoekhandel Van der Velde Groningen A-Kerkhof - Boekentafel

De afdeling die voor mij direct in het oog springt is natuurlijk de Young Adult afdeling. Naast deze boekenkasten vind je ook op de tafel er tegenover heel veel Young Adult boeken, en chicklits en romans. In de kast erachter vind je namelijk chicklit. Mijn favoriete genres lekker dicht bij elkaar. Verder vind je werkelijk waar voor elke genre wel een stukje in deze boekhandel.

Boekhandel Van der Velde Groningen A-Kerkhof - Engelstalige fantasyBoekhandel Van der Velde Groningen A-Kerkhof - Engelstalige boeken tafel

Ik weet niet wat het precies is, maar bij winkels – maakt niet uit welke – ga ik zelden de trap op naar boven. Hier werd ik erop gewezen dat er een Engelse afdeling boven is en dus ging ik er wel heen.

Boekhandel Van der Velde Groningen A-Kerkhof - lounge stoelBoekhandel Van der Velde Groningen A-Kerkhof - platenspelerBoekhandel Van der Velde Groningen A-Kerkhof - tafel

Naast het feit dat je boven – naast studie-achtige boeken – Engelse boeken vind, vind je er ook leuk aangeklede loungegdeeltes. Stiekem doet het mij een beetje aan Cluedo denken qua sfeer, maar dan zonder de moord gelukkig. Misschien kan ik het beter omschrijven als zo’n mystery sfeer.

Boekhandel Van der Velde Groningen A-Kerkhof - gras trapBoekhandel Van der Velde Groningen A-Kerkhof - Kassa en trap

De trap naar beneden is een soort van grasachtig en daardoor voor mij misleidend, omdat ik dacht dat je dan naar een kindergedeelte zou gaan. Maar dit is dus niet zo! In het midden van de winkel zit ook een trap, maar bij dat soort trappen voel ik mij altijd zo bekeken haha.

Boekhandel Van der Velde Groningen A-Kerkhof - Koffie theeBoekhandel Van der Velde Groningen A-Kerkhof - zitruimte

Beneden heb je trouwens ook nog een zitgedeelte en kun je ook koffie, thee en meer bestellen. Het ziet er allemaal heel gezellig uit.

Boekhandel Van der Velde Groningen A-Kerkhof - The BeatlesBoekhandel Van der Velde Groningen A-Kerkhof - handtekening

Naast boeken kun je er overigens ook dvd’s en zelfs LP’s kopen. Opvallend – en erg leuk – zijn de posters die overal boven hangen. Boven de LP’s hangt bijvoorbeeld een hele grote poster van The Beatles. Ook erg leuk zijn de leuke kaartjes waar ik bij de Van der Velde in Drachten al veel van heb gekocht. En ook vind je er andere leuke items.

Boekhandel Van der Velde Groningen A-Kerkhof - kaartenBoekhandel Van der Velde Groningen A-Kerkhof - Tassen en kalenders

Tijdens de boekpresentatie heb ik ook één van de medewerkers leren kennen en als alle medewerkers net zo gezellig zijn als haar zit het met de sfeer ook helemaal goed bij deze Van der Velde.

Dus mocht je een keer in Groningen zijn, bezoek dan zeker ook de Van der Velde(s).

Heb jij nou ook zo’n prachtige boekhandel in jouw woonplaats, of is er een boekhandel waar je graag komt en daar zelfs een blokje voor omrijdt? Dan kun je meedoen aan de Book Detectives. Hoe je dat doet, lees je hier.

Case closed!

Deze post is al 2050 keer gelezen


Geef een reactie

3 responses to “Book Detective | Van der Velde – Groningen (A-Kerkhof)

  1. Superleuk verslag; Van der Velde Groningen is zo te zien net zo mooi als Van der Velde Leeuwarden 🙂
    Je deelname is toegevoegd aan mijn overzicht, tof dat je “voor ons” op pad ging!

  2. Dit is echt mijn favoriete boekhandel in Groningen (mijn geboortestad). Ik kan echt niet wachten om weer eens een bezoekje te brengen als ik in NL ben 😀