Categorieën: Boeken / Tags: , , , , , , , , , ,

Geschreven door Jessica

TTT: Top 10 Klassieke Boeken

Top Ten Thursday

Dit vond ik een lastige… Want eigenlijk weet ik helemaal niet goed welke boeken als klassiek bestempeld worden. Ikzelf ga er vanuit dat klassieke boeken literaire boeken zijn. Dus heb ik onder andere op wikipedia gekeken welke schrijvers als literair aan worden gemerkt. Ik zou willen dat ik meer klassieke/literaire boeken had gelezen – zoals Shakespeare, T.S. Elliot, Jane Austen, Mark Twain – maar dat heb ik niet. Ja, hooguit de verfilming ervan, maar ik wil hier geen films gaan opnoemen, het gaat tenslotte over boeken. Vooral tegenwoordig lees ik geen klassiekers. Alle klassieke boeken die ik heb gelezen – in elk geval boeken waarvan ik denk dat het klassiekers zijn – stammen uit mijn middelbare schooltijd en daarvoor. De Top Ten Thursday wordt georganiseerd door De Lady Library. Dit is eruit gekomen:

  • The Great Gatsby – F. Scott Fitzgerald

Voor mijn profielwerkstuk in de vierde klas van de HAVO (2006) moest ik 2 Engelse boeken lezen en bespreken (je kon uit elk vak uit je profiel kiezen en ik koos voor Engels want dan mocht ik boeken lezen ^^). Waaronder The Great Gatsby. Hoewel ik mij niets meer kon herinneren van het verhaal totdat ik de verfilming met Leonardo DiCaprio in de bioscoop zag, herinner ik mij wel dat ik het een goed verhaal vond. Ik moet echt eens kijken of ik mijn profielwerkstuk nog ergens terug kan vinden.

  • Wuthering Heights – Emily Brönte

De andere van die 2 Engelse boeken was Wuthering Heights. Een prachtig verhaal, maar dat oud-Engels in het boek vond ik erg lastig. Ik snapte meer van het verhaal toen ik uiteindelijk de film keek.

  • Het Hemelse Gerecht – Renate Dorrestein

Stel je voor; je hebt een restaurant en een man die weg wil. Dat wil je niet en dus sluit je hem op op zolder. Renate Dorrestein schrijft spannende verhalen die absoluut verre van alledaags zijn. Ik heb op de middelbare school meerdere boeken van haar gelezen doordat ik haar als hoofdonderwerp voor mijn leeslijst had gekozen en in dit lijstje klassiekers noem ik de 2 die mij het meest bij zijn gebleven. Elk boek is weer verrassend en laat je verbazen.

  • Een Hart van Steen – Renate Dorrestein

Dit is een gruwelijk verhaal dat een grote impact om mij heeft gemaakt en is erg goed geschreven. Renate Dorrestein schrijft soms verhalen die ik categoriseer als ‘vreemd’, maar die gek genoeg bij 1 op de zoveel mensen toch ook wel echt zou kunnen gebeuren. Ik was slechts 16 toen ik haar boeken las, dus ik weet niet hoe mijn volwassen ik naar de boeken zou kijken, maar op de tiener ik hebben haar boeken een diepe indruk achter gelaten. Als je een vrolijk boek wilt lezen, kies dan niet deze. Het is een heftig verhaal dat schakelt tussen het heden en verleden en je lang in nieuwsgierigheid houdt over wat er echt gebeurt is vroeger.

  • De GVR – Roald Dahl

Wikipedia geeft aan dat hij een Engelstalige literaire jeugdboekenschrijver is. Ikzelf heb het boek niet in het Engels gelezen, maar als klein meisje heb ik hem vroeger in het Nederlands meerdere keren gelezen. Ik zie sommige scènes nog zo levendig voor mij, maar dat komt denk ik omdat ik de tekenfilm vroeger ook heb gezien. Toen ik hoorde dat het boek verfilmd zou gaan worden was ik direct erg blij. ‘DE GVR WORDT VERFILMD!’ schreeuwde ik enthousiast. Gek dat zo’n jeugdboek zoveel indruk heeft gemaakt vroeger dat ik er nu nog zo blij van kan worden.

Othello
Othello – Shakespeare (vakantie Cyprus 2011)
  • Jip en Janneke – Annie M.G. Schmidt

Ook dit wordt aangemerkt als Nederlandse jeugdliteratuur. Ik was vroeger echt helemaal gek van Jip en Janneke. Ze stonden op mijn behang, ik had er merchandise van zoals gordijnen en broodbakjes, mijn moeder tekende zelfs Jip en Janneke samen met Takkie op mijn slaapkamerdeur omdat ik zo’n grote fan was. Uiteindelijk werd ik er natuurlijk wat te oud voor. Maar het is een groot onderdeel van mijn jeugd geweest. Ook Pluk van de Petteflet heb ik gelezen, maar vond deze minder indrukwekkend dan Jip en Janneke.

  • De Olijke Tweeling – Arja Peters

Deze boeken heb ik gelezen in mijn jeugd omdat mijn moeder deze boeken bewaard had uit haar jeugd. Al mijn hele leven vond ik het idee van een tweeling erg interessant en dat heb ik nu nog steeds. Ik heb op de basisschool zelfs eens een verhalenserie bedacht die ik Rachel en Michelle: De Tweeling noemde – ze begonnen een kapperszaak, net als dat mijn broertje en ik hadden afgesproken, maar uiteindelijk zijn we beide niet het kappersvak in gegaan haha – en vele andere verhaaltjes volgden met tweelingen erin verwerkt. Mede daardoor trok de Olijke Tweeling mij extra aan, maar ik denk dat elk jong meisje De Olijke Tweeling leuk zal vinden, ongeacht de tijd waarin deze boeken zijn geschreven. Doordat mijn moeder haar boeken van vroeger bewaarde heb ik nu zelf ook een doos met boeken van vroeger bewaard voor als ik later een dochter mag krijgen. Een doos vol met boeken van Floortje, Cindy en Heartland.

  • Tweestrijd – René Appel

Ook dit boek staat tussen de Nederlandse jeugdliteratuur. Ik las het boek voor mijn leeslijst voor Nederlands op de middelbare school. Deze literaire thriller vond ik erg leuk om te lezen en was erg spannend.

Deze boeken kwam ik ook tegen in de lijst Nederlandse Jeugdliteratuur, maar kan ik jullie eigenlijk niks over vertellen omdat ik er niks meer over weet.

  • Oom Willibrord – Jan Terlouw
  • Confetti Conflict/Spijt/Pijnstillers/Afblijven!/Lover of Loser/Hot or Not – Carry Slee

 

En hoe ziet jullie lijst eruit?

Deze post is al 2049 keer gelezen


Geef een reactie

3 responses to “TTT: Top 10 Klassieke Boeken