Categorieën: Boeken, Muziek / Tags: , , , ,

Geschreven door Jessica

Muziek luisteren tijdens het lezen (+ aanraders)

Muziek luisteren tijdens het lezen van Onvoorwaardelijk Colleen Hoover

Niet iedereen luistert muziek tijdens het lezen. De één vindt het afleiden, de ander vind het juist prettig. Ikzelf ben te scharen in beide categorieën. En de reden is eigenlijk heel simpel. Wanneer ik gewoon alleen thuis ben en ik kan mij slecht concentreren, dan lees ik lekker in stilte. Maar soms is muziek luisteren tijdens het lezen juist erg fijn. Wanneer mijn concentratie prima is of als er iets anders is dat mij afleidt, bijvoorbeeld wanneer mijn vriend een tv-programma kijkt of zit te gamen op zijn Playstation, dan pak ik mijn mobieltje erbij, doe ik mijn oortjes in en zet ik Spotify lekker luid aan.

Waar ik naar luister verschilt. Meestal gewoon naar wat in mijn favorieten lijst staat, maar soms ook een specifieke afspeellijst. Zo was de soundtrack van Divergent de film al uit toen ik begon in de boeken en stond die bij zowel Divergent, Insurgent als Allegiant op repeat. Mijn favorieten? Hanging on I see monstas, Waiting game, Dead in the water, I Love you, I won’t let you go en Fight for you. Zo zie je maar dat een soundtrack soms gewoon echt goed bij een verhaal past.

Laatst las ik het boek Onvoorwaardelijk van Colleen Hoover en ook dit boek las ik in de avond terwijl mijn vriend aan het gamen was. Ik had net twee nieuwe liedjes ontdekt en die leenden zich werkelijk perfect voor het verhaal. Qua tekst hebben ze overeenkomsten met het verhaal en ook de sfeer van de liedjes passen er goed bij. Dus mocht je Onvoorwaardelijk nog willen lezen en ondertussen een lekker muziekje erbij willen, dan raad ik deze twee nummers aan:

Poison – Rita Ora

Het liedje start overigens bij 45 seconden. Ikzelf luister op Spotify altijd de versie zonder de intro.

Powerful – Major Lazor ft. Ellie Goulding & Tarrus Riley

Sowieso ben ik een groot fan van Ellie Goulding, haar muziek was ook al zo perfect bij de Divergent boeken. En ook dit liedje leent zich weer perfect voor tijdens het lezen.

Heb jij soms ook dat je een liedje perfect vindt bij het lezen van een specifiek boek? Zo ja, welke?

Deze post is al 3677 keer gelezen


Geef een reactie

11 responses to “Muziek luisteren tijdens het lezen (+ aanraders)

 1. Op mijn kamer heb ik altijd muziek aanstaan, met soms een uitzondering als ik aan het schrijven ben. (Oh, en als ik slaap natuurlijk niet.) Maar de muziek waar ik naar luister tijdens het lezen heeft nooit iets met de boeken te maken, haha. Dat is wel een aantrekkelijk idee, maar ik vind het teveel moeite om de juiste liedjes erbij op te zoeken. Wel handig dat de sountrack van de films al uit was toen jij aan de Divergent serie begon! Het enige nadeel is natuurlijk wel dat je alle liedjes tich keer hoort voor je het boek uit hebt. Ik zou er op een gegeven moment genoeg van krijgen, haha.

 2. Ik probeer meestal de muziek die ik luister af te stemmen op het boek wat ik lees. Wat ik ook heel fijn vind is muziek van Two Steps From Hell en Audiomachine.

 3. Ik heb hetzelfde als jij. Meestal, als ik gewoon lekker thuis lees, dan zet ik geen muziek aan. Maar als ik afgeleid wordt door iets anders, zet ik het wel aan. Bijvoorbeeld in de trein of de auto. Anders kijk ik bij alles wat ik hoor en niet weet wat het is op en ben ik weer uit m’n boek.

 4. Zelf luister ik nooit muziek als ik lees, simpelweg omdat ik toch niks hoor als ik eenmaal in een boek zit. Mensen kunnen tegen me aanpraten – schreeuwen zelfs – maar ik hoor niks als ik aan het lezen ben ^^ Muziek aanzetten heeft voor mij dan ook totaal geen zin…

 5. Ik vind het echt verschrikkelijk om muziek te combineren met lezen. Dit komt omdat ik bij beide mediums heel visueel ben ingesteld, dus dat botst. Ik reis en lees veel in het OV, maar daar vind ik geluiden niet zo storend.. Als mijn vriend een film kijkt of keihard aan het gamen is, dan wel.

  • Ja precies, als mijn vriend een film kijkt of als hij weer eens aan het gamen is leidt dat enorm af.
   Ik denk dat ik ook geen muziek zou luisteren als ik zou lezen in het OV, maar dat doe ik sinds ik afgestudeerd ben eigenlijk nog zelden. Een boek lezen tijdens het autorijden gaat helaas niet 🙁
   Wat soms helpt is om muziek uit te kiezen zonder tekst, dan ga je namelijk ook niet op de tekst letten.

   • Ook zonder tekst roept muziek allerlei verhalen bij mij op. Dus dat werkt ook echt absoluut niet. Misschien is het zelfs nog wel erger als er geen tekst bij is. Haha