Categorieën: Boeken / Tags: , ,

Geschreven door Jessica

Verslag | Best of YA Event 2014 met Kiera Cass

Best of YA Event achtergrond

Afgelopen zondag was het dan zover: het Best of YA Event 2014! Maanden keken we er al naar uit en wat ben ik blij dat we erbij waren!

Het vertrek

De avond van tevoren had ik al mijn spullen bij elkaar gezocht zodat ik de volgende ochtend startklaar was en niks meer kon vergeten. Judith en ik hadden om 20 voor 10 afgesproken op het station in Leeuwarden zodat we samen naar het event konden reizen. De dagen ervoor waren we al telkens berichtjes naar elkaar aan het sturen waarin we aftelden tot het moment dat we Kiera Cass konden ontmoeten – dat was tenslotte het voornaamste waarvoor we kwamen. Om klokslag 10:03 uur vertrok onze trein – met ons erin natuurlijk – richting Amsterdam.

Station Leeuwarden

Omdat Judith de volgende dag een tentamen had ging zij nog even leren en las ik nog even een stukje in Het Labyrint van Sigge Eklund. Maar dit hielden we natuurlijk niet de hele reis vol, al snel waren we namelijk druk in gesprek over de The Selection serie en met name natuurlijk The One – die we beide al in het Engels gelezen hadden.

We wilden uitstappen bij Amsterdam Centraal, maar daar bleek de trein niet te stoppen, we kwamen vervolgens aan op Schiphol en daar kregen we aangeraden de trein terug te nemen richting Duivendrecht om vervolgens weer over te stappen. Gelukkig hadden we extra reistijd ingecalculeerd.

Eenmaal – eindelijk – op de goede plek aan te zijn gekomen gingen we nog snel even naar de Waterstones waar Judith nog even een exemplaar van The Prince & The Guard scoorde gezien de avond ervoor bekend was geworden dat we toch 4(!) boeken mochten laten signeren.

Aankomst bij Club Panama

Nadat we het laatste stuk met de tram gegaan waren moesten we nog een stukje lopen richting Club Panama en we wisten niet precies waar we heen moesten. Op de gok zijn we iemand gevolgd die er wel ‘boekig’ uitzag en we hadden mazzel wat ze ging inderdaad naar Club Panama! Om 10 voor 3 kwamen we aan bij Club Panama – waar het evenement werd gehouden – en het was nog vrij rustig. Bij binnenkomst werd ons kaartje gescand en kregen we een muntje waarmee we drinken konden halen. Alles was echt supergoed verzorgd wat dat betreft. We keken de mooie zaal rond en we zochten een mooi plekje aan de zijkant van de zaal uit waarvan ik dacht dat ik wel mooie foto’s zou kunnen maken. Uiteindelijk bleek dit ook een mooi plekje te zijn als je redelijk snel aan de beurt wilde komen voor het signeren aan het eind van de middag.

Discobol

Ik moet mij helaas wel excuseren voor de kwaliteit van de foto’s in deze blogpost, want de belichting was helaas niet ideaal genoeg om hoge kwaliteit foto’s te maken. Ik was wel blij dat ik mijn zoomlens mee had genomen want daardoor kon ik veel dichterbij het podium komen dan ik daadwerkelijk was en kon ik nog mooie close-ups maken.

Best of YA cakeje

Er stonden ook overal en ergens van deze zoete, maar wel erg lekkere cakejes! Jummie!

Kiera Cass gespot

En al snel hadden we ook Kiera Cass gespot die uitzicht had over de zaal.

Presentatie

Bart Boonstra

Heel lang hoefden we niet te wachten voordat Bart Boonstra – die de middag aan elkaar praatte en heen en weer rende door het publiek op de momenten dat het publiek vragen mocht stellen – het podium betrad en de eerste gast aankondigde. Op het interview met Helen na vond ik dat Bart het ontzettend leuk deed! Hij heeft ook ongetwijfeld heel wat kilometers gemaakt met al dat geren door de zaal, haha.

Helen Vreeswijk

Helen Vreeswijk en Bart Boonstra

Bart had een behoorlijk kort en vrij saai interview met Helen Vreeswijk. Hij stelde zijn vragen een beetje overenthousiast en er leek niet echt een klik te zijn tussen Helen en Bart waardoor het gesprek vrij stroef verliep en het gesprek voelde wat ongemakkelijk aan. Ook was zij helaas vrij slecht te verstaan en kregen we weinig van haar antwoorden mee. Ikzelf ken Helens boeken niet en vroeg mij ook af of er veel mensen voor haar gekomen waren. Hoewel logisch gezien haar situatie, was pas laat aangekondigd dat zij aanwezig zou zijn en waren haar fans daardoor waarschijnlijk in minder grote getale aanwezig. Ik vond het overigens wel een beetje sneu voor haar dat het zo’n spoedinterview was en dat er ook maar 2 mensen in het publiek een vraag hadden voor haar gezien later zou blijken dat het Best of YA promoteam en Kiera Cass zouden worden overladen met vragen uit het publiek. Ikzelf vond Helen Vreeswijk niet een bijzondere toevoeging aan het evenement en het had best zonder gekund. Wel vond ik het knap van haar dat ze ondanks haar situatie – ongeneeslijke borstkanker – op het event aanwezig was en aan het eind van de middag ook nog signeerde. Respect heb ik voor haar doorzettingsvermogen.

Het Best of YA promoteam

Best of YA promoteam

Hierna kwamen de dames van het Best of YA promoteam het podium op en beantwoorden ze alle prangende vragen over onder andere hoe je in het Best of YA promoteam kunt komen en wat je er van kunt verwachten. Ik heb mij een tijdje geleden al opgegeven en ben al ontzettend aan het hopen dat ik uitgekozen wordt! Ze waren er namelijk allemaal zo enthousiast over! Het interview met de dames was heel erg interessant en zeker een leuke toevoeging aan het evenement.

Best of YA promoteam 2

Boy 7

Nadat de dames het podium verlieten brak het moment aan dat de cast van de theaterproductie van het boek Boy 7 bekend werd gemaakt. De cast bestaat uit Baue van Leyden, Mike Reus (was niet aanwezig), Guillermo Hilversum, Eva van den Dam en Sanne Franssen.

Cast Boy 7

Ook dit was een erg leuk interview. Check Baue van Leyden smizen naar de camera! Ikzelf heb het boek helaas niet gelezen dus kon mij er helaas nog niks bij voorstellen, maar ik zag op het kaartje in de goodiebag wel dat ze op 28 februari in mijn hometown langskomen dus wie weet lees ik het boek nog even en ga ik een dagje theater plannen eind februari!

Cast Boy 7

Ook werd de vraag gesteld of zij het boek hadden gelezen en bleek dat Baue en Guillermo het boek niet hadden gelezen. Foei!

Cast Boy 7

Pauze

Na het leuke gesprek met de cast van Boy 7 werd even een tijdelijke pauze ingelast.

Donner

Donner was aanwezig met een stand waar je nog wat leuke boeken kon scoren.

Fotodoos

Maar je kon er ook voor kiezen nog even op de foto te gaan in de ‘Fotodoos’.

Stoel Kiera Cass The Selection Series De One Kiera Cass

Kiera Cass!!!

En toen kwam natuurlijk het moment waar we allemaal op hadden zitten wachten; het moment dat Kiera Cass eindelijk het podium betrad! Wat een geweldige persoonlijkheid, wat een geweldige vrouw, wat een geweldig enthousiasme! Het is zo leuk om alleen al te kijken naar Kiera Cass doordat ze heel expressief communiceert. Dit resulteerde ook in veel foto’s waarop ze gekke bekken trekt haha en vooral ook veel wazige foto’s, maar de beleving zelf was echt geweldig. Laat ik eerst starten met een aantal foto’s van Kiera Cass.

Kiera Cass Kiera Cass Kiera Cass Kiera Cass Kiera Cass Kiera Cass

Het was echt een heel interessant interview en ik was aan haar lippen gekluisterd. Kiera Cass is heel chatty en praat dus graag en veel, en dat is erg leuk. De tijd vloog voorbij en uiteindelijk ging het vragen stellen nog iets langer door dan 5 uur. Ze heeft onder andere gesproken over The Heir en The Siren, gaf tips voor toekomstige schrijvers en nog vele andere leuke onderwerpen. Het gesprek kakte op geen enkel moment in en bleef continu interessant. De vragen werden gesteld door Rose Leighton die een jurkje aan had die niet echt geschikt was voor op dat podium, ze had beter een iets langer jurkje uit kunnen kiezen of in elk geval niet met de benen over elkaar moeten zitten gezien je vanaf bepaalde hoeken soms iets teveel kon zien. Hoewel ze op sommige momenten goed Engels leek te praten, leek ze op andere momenten heel erg na te moeten denken over hoe ze iets moest zeggen en vroeg ik mij af hoe goed haar Engels werkelijk was. Maar dat mocht de pret niet drukken, de vragen die Rose stelde waren wel ontzettend leuk! Onderaan deze blogpost kun je trouwens nog filmpjes vinden van het interview!

Wachten voor het signeren

Om 5 uur zou het signeren beginnen, maar dat begon uiteindelijk pas echt om half 6. We hoopten snel aan de beurt te zijn want we wilden onze trein terug niet missen. We waren rond een uur of 6 eindelijk aan de beurt en als ik het verslag van Madelon op Book Babbles lees was dat ook nog vrij snel. Zij was pas na anderhalf uur aan de beurt. Als wij zover achteraan hadden gestaan hadden we onze trein – die om 19:07 uur ging – gemist of hadden we zonder handtekeningen naar huis gemoeten en dat zou zonde zijn geweest!

Kiera die mijn boeken aan het signeren is

Op de foto hierboven is ze mijn The Selection, The Elite, The One en The Prince & The Guard aan het signeren!

Judith en Kiera Cass Jessica en Kiera Cass

En we mochten ook met Kiera Cass op de foto! Het is niet bepaald mijn beste foto, maar Kiera staat er echt superleuk op!

Poster Kiera Cass

We vonden het leuk om een poster van Kiera Cass mee te nemen en natuurlijk hebben we de organisatie gevraagd of dit mocht. De mevrouw die we hadden gevraagd zei dat het mocht, maar dat ze het netjes vond dat we het hadden gevraagd.

Diezelfde mevrouw was erg geïnteresseerd in hoe we het event ervaren hadden en gaf nog aan dat er een gastenboek was waarin we aan konden geven wat goed was en wat volgend jaar beter zou kunnen, maar helaas hebben we dat gastenboek niet gevonden. Maar mocht dit verslag gelezen worden door de geïnteresseerden: ik heb onderaan nog wat punten opgesomd.

We hadden inmiddels wel dorst en dus besloten we het muntje dat we bij binnenkomst ontvangen hadden in te wisselen voor een drankje en moesten toen helaas echt onze trein halen.

De goodiebag

Goodiebag

Bij de uitgang ontvingen wij een luxe goodiebag – luxe, want er zaten maar lieft 2(!) boeken in! – en hadden we nog een gezellig gesprekje met een man die, ga ik vanuit, werkzaam is voor Unieboek het Spectrum en waarvan ik de naam helaas niet meegekregen heb. Hij vroeg ons nog of we ons hadden opgegeven voor het Best of YA team en daar zei ik natuurlijk enthousiast ja op!

De goodiebag was goed gevuld met dus maar liefst 2 boeken. Het boek Promille van Helen Vreeswijk (die ik inmiddels al heb uitgeleend omdat deze mij niet zo bijzonder lijkt) en het boek Een Wereld zonder Hemel door Veronica Rossi en daar ben ik echt super enthousiast over want die leek mij al erg leuk toe! Daarnaast zat er een kettinkje in, het Best of YA magazine, wat foldertjes, leuke Endgame muntstickers, een kortingsbon voor de fotofabriek, een reclame boekenlegger en een klein zakje met superleuke M&M’s met het Best of YA logo erop.

Gesigneerde poster Boy 7

Bij de uitgang konden we ook een poster meenemen van Boy 7 inclusief handtekening van de cast.

Terugreis

Op de weg naar huis

En toen was het voor ons helaas tijd om weer naar huis te gaan. Dat is helaas een bijwerking van het wonen in Friesland, je woont altijd veel te ver weg van leuke evenementen en er is altijd een trein terug die je moet halen omdat je anders niet meer thuis komt. Doen we het Best of YA Event 2015 in Friesland? hint hint

Scroll verder naar beneden voor de video’s van het interview!

Wat goed en minder goed geregeld was

Over het algemeen was het evenement echt ontzettend goed geregeld! Voor slechts €12,50 konden we naar binnen (reiskosten niet meegerekend), kregen we een drankmuntje, een geweldige ervaring en een goed gevulde goodiebag. Het evenement was leuk aangekleed en er hing een gezellige sfeer. Ook was het erg leuk dat er speciale cakejes waren. De presentator was goed uitgekozen, alleen bij Helen leek er even geen klik te zijn, maar verder deed Bart het ontzettend leuk. Hoewel we het boek nog niet hebben gelezen, vonden we de cast van Boy 7 een leuke toevoeging. Ook het feit dat Donner en Fotodoos aanwezig waren was erg leuk. We hebben niks gekocht, maar daar gaat het niet om. De leden van de organisatie/medewerkers waren heel aardig en oprecht geïnteresseerd, wat weer zorgde voor een goede sfeer en dat je met een goed gevoel naar huis ging. Kiera was simpelweg een geweldige hoofdgast van het evenement. Ze is superaardig en leuk bleef het gehele event vrolijk.

Maar er waren ook wat zaken die beter hadden gekund. Zo waren meerdere mensen slecht verstaanbaar in de microfoon, en dat lag echt niet aan de microfoon, want Bart en Kiera waren prima verstaanbaar. Het signeren was gewoonweg chaos. Er was een klein trapje richting het podium en mensen kwamen van twee kanten. Het was handiger geweest als er in elk geval een duidelijk looppad was geweest. Bart vroeg iedereen te blijven zitten maar had daar helaas geen overwicht en de hele zaal stormde richting het podium.

Wat mij voor volgend jaar handig zou lijken is dat er eventueel in beurten gewerkt wordt. Het zou ook fijn zijn dat er een regeling komt dat de mensen die het verst moeten reizen als eerst aan de beurt zijn. Eventueel dat je bij de ingang een stempel of bandje om je pols krijgt dat bewijst dat je meer dan een bepaald aantal kilometers of bijvoorbeeld meer dan 2 uur moeten reizen. Je kunt dan degene die signeert ergens neerzetten en dat de presentator dan bijvoorbeeld aangeeft dat iedereen die zo’n stempel of bandje heeft in de rij mag gaan staan en dat de rest eerst moet blijven zitten of nog even boeken kan kopen of foto’s maken in de Fotodoos en dat hij dan op een gegeven moment oproept dat de rest ook in de rij mag gaan staan. Waarbij er dus 1 rij is in plaats van 2 rijen die moeten ritsen tot 1 rij op de smalle trap bij het podium. Door de chaos miste ik wel een stukje rust op het moment dat ik eindelijk aan de beurt was en heb ik helemaal niet kunnen zeggen wat ik graag wilde zeggen tegen Kiera. Het ging allemaal heel erg snel en het was echt lopende band werk. Voor mijn gevoel was Helen Vreeswijk opvulling bij een evenement dat eigenlijk vooral rondom de hoofdgast Kiera Cass draaide – en waarvoor het overgrote deel gekomen was – en viel daarbij in het niet. Dat zou wat mij betreft volgend jaar niet hoeven, maar ik heb zeker respect voor het feit dat ze aanwezig was en bleef om te signeren. Het lijkt mij leuker als ze bijvoorbeeld extra tijd hadden uitgetrokken voor het interview met Kiera of zodat het signeren rustiger kon verlopen.

Op de chaos bij het signeren na was het dus eigenlijk een superleuk evenement en we vonden het jammer dat we al zo snel weer naar huis moesten en dus niet even gezellig een praatje met iemand konden maken. Volgend jaar gaan we in elk geval weer!

Gesigneerde exemplaren Kiera Cass

De gesigneerde exemplaren waar ik supertrots op ben!

Video

Ik heb ook gefilmd tijdens het interview met Kiera Cass en had uiteindelijk 19 minuten aan beeldmateriaal. Ik wilde het terugbrengen tot 10 minuten zodat het in 1 filmpje kon op youtube, maar Kiera Cass is veel te leuk en had allemaal interessante dingen te vertellen dus kreeg ik het niet voor elkaar meer dan 3 minuten weg te knippen. Het resultaat was dat ik dus 2 filmpjes op youtube heb gezet. Mocht je het Best of YA Event gemist hebben dan kun je dankzij het filmpje toch nog een stukje van het interview meekrijgen, maar voor degenen die wel zijn geweest is het superleuk om terug te kijken.

 Waren jullie erbij, en gaan jullie volgend jaar weer?

Deze post is al 2174 keer gelezen


Geef een reactie

8 responses to “Verslag | Best of YA Event 2014 met Kiera Cass

 1. Leuk verslag! Wij hebben ook twee uur in de rij gestaan, gelukkig waren we met de auto. Maar het was inderdaad onduidelijk hoe de rij nu begon en waar. Ik ben dit jaar naar een conventie geweest rondom Supernatural en wachten is daar ook een groot onderdeel van de tijd maar het was wel duidelijk waar je moest wachten. Ik hoorde in ieder geval om me heen daar de meeste mensen over, niet over de tijd dat ze moesten wachten maar dat de rij niet duidelijk gevormd werd.

 2. Superleuk verslag! En goede verbeterpuntjes, erg jammer van die lange wachttijd inderdaad, maar dat kan ook niet anders als er zo veel mensen zijn. Het is wel raar om mezelf steeds op random foto’s terug te zien, haha (ik zit in het promoteam)

 3. Emmy

  Hoewel het signeren natuurlijk vloeiender had kunnen verlopen (iedereen begon een rij te vormen zonder dat er kans was om uitleg te geven) is de wachttijd echt niet anders als bij andere enorme evenementen. 🙂 Uren in de rij staan is vrij normaal op bijvoorbeeld Comiccon. 🙂

  • Haha ja niemand luisterde echt naar Bart die vroeg of iedereen nog even wilde blijven zitten :p.

   Ja ik weet dat het normaal is om zolang te wachten als er 300 mensen zijn, maar dat neemt niet weg dat het erg onhandig is voor degenen die super ver weg wonen en niet thuis kunnen komen als ze de laatste trein/bus/overstap missen, en het is jammer dat je daardoor zoiets leuks zou moeten missen (voor Kiera Cass hadden we het er namelijk best voor over om 2 uur te wachten op een handtekening en een foto, maar dat kon simpelweg niet en dus hadden we mazzel dat we snel aan de beurt waren). Je zou dan in Amsterdam kunnen overnachten als je het geld ervoor hebt, maar goed als je de volgende dag een tentamen hebt, gewoon om 8 uur moet beginnen met je werk of er het geld niet voor hebt, dan zit dat er ook al niet in.

   Dit was overigens voor het eerst dat ik naar zo’n evenement kon :), en was erg blij dat het Best of YA Event in het weekend gehouden werd, want doordeweeks zit het er sowieso niet in met die reistijd tenzij je de hele dag vrij bent van school/werk.

   En zoals je kunt lezen vond ik het evenement verder echt supergoed verzorgt!