Categorieën: Films / Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Geschreven door Jessica

Filmrecensie | Finding Dory (2016)

Finding Dory posterTitel: Finding Dory
Releasedatum: 29 juni 2016 (NL)
Regisseur: Andrew Stanton, Angus MacLane
Hoofdrollen: Ellen DeGeneres
Bijrollen: Albert Brooks, Hayden Rolence, Ed O’Neill, Kaitlin Olson, Ty Burrell, Diane Keaton, Eugene Levy
Tagline: An unforgettable journey she probably won’t remember.
Genre: Animatie | Avontuur | Komedie | Familie
Kijkwijzer: 6+ (Angst)

SterrenSterrenSterrenSterrenSterren

De vergeetachtige vis Dory woont samen met Nemo en Marlin in het rif. Op een dag herinnert Dory zich dat zij een familie heeft die misschien wel naar haar op zoek is. Het drietal gaat op een avontuurlijke reis door de oceaan en belandt zo bij het Zeeleven Instituut in Californië, een aquarium en revalidatiecentrum voor zeedieren. Tijdens de zoektocht naar haar ouders krijgt Dory de hulp van een aantal opvallende bewoners: Hank, een koppige octopus die ervan houdt het leven van het aquariumpersoneel zuur te maken, Bailey, een witte dolfijn die ervan overtuigd is dat zijn echolocatie-krachten niet meer werken, en Destiny, een slechtziende walvishaai.

Finding Dory

Finding Nemo vond ik een hele goede film, en veel leuker dan ik vooraf had verwacht. Daarom vond ik het ook niet erg om diens vervolg Finding Dory aan te zetten. Ook al aarzelde ik wel om de film te gaan kijken. Finding Nemo was erg goed bevallen, kon een tweede film in de franchise daar wel aan tippen? Finding Dory staat inmiddels op Netflix. Superfijn! Wat ikzelf eigenlijk wel grappig vind, is dat het juist mijn vriend was die deze film zo graag wilde zien. Naja, geen probleem hoor!

Finding Dory still

Zoektocht

Het verhaal van Finding Dory is eigenlijk een beetje het omgekeerde van Finding Nemo. In Finding Nemo ging de vader van Nemo op zoek naar Nemo. In Finding Dory gaat Dory op zoek naar haar thuishaven, naar haar ouders, uiteraard met hulp van Marlin en Nemo. Eén klein probleempje natuurlijk: ze heeft geheugenproblemen en dus geen idee wie haar ouders zijn en waar ze vandaan komt.

Avontuur

Wat volgt is een geweldig avontuur – inclusief flashbacks naar een kleine Dory, cute! – waarbij je onderweg vele leuke nieuwe personages leert kennen. Waaronder twee erg leuke personages ingesproken door Modern Family‘s Ed O’Neill en Ty Burrell (het personage van die laatste vond ik waarschijnlijk grappiger dan de meeste mensen, haha, ik huilde bijna van het lachen). Geen wonder eigenlijk dat deze geweldige namen aan de film verbonden zijn, en ze leveren behoorlijk wat fantastische scènes op. En dat zijn eigenlijk dan nog maar twee van heel veel leuke bijpersonages.

Finding Dory still

Draagvlak

Maar Ellen DeGeneres als Dory is toch wel echt de uitblinker hoor. Soms werkt het niet om een film te maken van een bijpersonage omdat het bijpersonage vooral leuk is als bijpersonage en niet een gehele film kan dragen. Daar heeft Finding Dory geen last van. Dory is een fantastische hoofdpersoon/-vis. Als ik heel eerlijk ben vind ik Finding Dory zelf nog zoveel leuker dan Finding Nemo. Chapeau!

Conclusie

Finding Dory bevat een goed en sterk verhaal, heel veel humor, en je leeft echt mee met de personages. Ik weet niet of ik hierin de enige ben, maar stiekem vind ik Finding Dory ook nog leuker dan Finding Nemo. De film heeft dus absoluut aan de verwachtingen voldaan, meer dan, zelfs. Dory kan met behulp van fantastische bijpersonages de film heel goed dragen, maar het is ook dankzij het goed geschreven verhaal en natuurlijk de vertolking van Ellen DeGeneres dat het zo’n succes is. Finding Dory is plezier voor het hele gezin. P.s. na de credits volgt nog een leuke scène die Finding Nemo en Finding Dory samenbrengt. Erg leuk!

Koop bij bol.com RR

Deze post is al 2205 keer gelezen


Geef een reactie

2 responses to “Filmrecensie | Finding Dory (2016)