Categorieën: Films / Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Geschreven door Jessica

Filmrecensie | The Hate U Give (2019)

The Hate U Give still

The Hate U GiveTitel: The Hate U Give
Releasedatum: 24 januari 2019 (NL)
Regisseur: George Tillman Jr.
Cast: Amandla Stenberg, Algee Smith, K.J. Apa, Dominique Fishback, Lamar Johnson, Regina Hall, Russell Hornsby, Anthony Mackie, Common, TJ Wright, Megan Lawless, Sabrina Carpenter
Tagline: Two worlds, one voice, no going back
GenreMisdaad | Drama
Kijkwijzer12+ (Geweld, Angst, Grof taalgebruik, Drugs- en/of alcoholgebruik)

SterrenSterrenSterrenSterrenSterren

Starr Carter is een 16-jarig meisje dat opgegroeid is in een armoedige buurt en naar een dure particuliere school gaat. Op een dag ziet ze hoe een jeugdvriend door een agent wordt doodgeschoten. Verslagen door emoties probeert Starr zichzelf te herpakken in een samenleving vol ongelijkheid en haar waarheid te vertellen.

The Hate U Give

Angie Thomas schreef een veelbesproken boek: The Hate U Give. Nu is het verfilmd en is het belangrijke verhaal dat zij heeft geschreven te zien in filmvorm. Ik heb het boek niet gelezen. Je kunt nou eenmaal niet alles lezen, in dat soort gevallen ben ik érg blij met verfilmingen, haha. Ik kijk niet vaak films met een (bijna) all black cast, maar dat is puur omdat de cultuur en sfeer van die films mij persoonlijk niet altijd even veel aanspreekt. Dat heeft niks met discriminatie te maken. Ik vind het absoluut belangrijk dat dit soort verhalen verteld worden en indruk maken op mensen.

The Hate U Give still

THUG life

The Hate U Give is een lange film, maar dit voelt gelukkig niet zo. Het is denk ik ook belangrijk dat ze er zoveel tijd voor hebben uitgetrokken om het verhaal goed te kunnen vertellen. The Hate U Give vertelt wat angst voor en vooroordelen over mensen met een andere huidskleur of de ghetto kan doen. Het is eigenlijk van de zotte dat je als kind met een donkere huidskleur instructies moet krijgen over hoe je je moet gedragen als je aangehouden wordt door de politie. Dat het al zo vanzelfsprekend is dat er anders naar jou gekeken wordt. Maar de film verteld ook over gangsters die overal mee weg lijken te komen en over een meisje dat haar afkomst verhult en hiermee niet volledig zichzelf is.

Discriminatie

The Hate U Give laat overigens niet alleen de kant zien van deze zogenaamde thugs. Lichtelijk bespreekt het ook de kant van de politie, en de diversiteit in reacties ten opzichte van de verschillende huidskleuren. Maar je ziet ook hoe bijvoorbeeld een vader met een donkere huidskleur het witte vriendje van zijn dochter discrimineert. Dit zie je bijvoorbeeld in het vooroordeel dat hij denkt dat de jongen haar chauffeur is (omdat hij wit is), en hij niet wil dat zij een relatie heeft met een witte jongen.

The Hate U Give still

Vandalisme en geweld

Waar ik zelf door deze film automatisch over na ga denken is het gebruik van geweld. Ook een punt van aandacht in deze film. Vandalisme en geweld worden gebruikt om een punt te maken. In mijn ogen is dat nooit de oplossing. Dat geldt voor zowel de politie als voor de mensen die denken dat hun onrecht is aangedaan.

Conclusie

Zoals wel duidelijk mag zijn zorgt The Hate U Give ervoor dat je gaat nadenken over de onderwerpen die in deze film aan bod komen. Dit komt enerzijds door het verhaal dat heel sterk is neergezet door schrijfster Angie Thomas. En anderzijds door het fantastische acteerwerk van onder andere Amandla Stenberg. En tot slot natuurlijk door de manier waarop de filmmakers alles in beeld hebben gebracht. De film laat zien hoe gecompliceerd de wereld is en hoeveel invloed discriminatie en vooroordelen hebben. Deze film zorgt voor aandacht voor een belangrijk onderwerp. Ik ben tegen discriminatie; of het nou gaat om racisme of homohaat. Laat iedereen in zijn waarde en laten we er samen een mooiere wereld van maken.

Ga jij deze film kijken?

Deze post is al 2183 keer gelezen


Geef een reactie