Guru Shots | Mijn nieuwste verslaving

Geplaatst op 12 februari 2019 door Jessica in Fotografie / 8 Comments

Guru Shots - Mijn nieuwe verslaving

Tijdens de kerstvakantie was ik – verrassing – ziek. Terwijl ik mij op de bank lag te vervelen, besloot ik eens door de apps op mijn telefoon te bladeren. Wat kon ik weggooien en wat wilde ik bewaren. Zodoende kwam ik langs de app Guru Shots. Een app die ik in een opwelling eens had gedownload, maar uiteindelijk niet gebruikt. En zo, dames en heren, ontstond een nieuwe verslaving.

Wat is Guru Shots?

Guru Shots - All Star
Deze foto vond ik eigenlijk helemaal niet bijzonder. Toch behaalde ik er voor het eerst het All Star niveau mee, in de Challenge getiteld Games.

Guru Shots is om te beginnen niet alleen een app. Het is een app waarmee je hetzelfde kunt als op de website. Guru Shots is voor de fotografen. Of je nou als amateur bezig bent – zoals ik – of professioneel. De makers van Guru Shots hebben een soort spelvorm bedacht waarbij je uitgedaagd wordt en beloond. Het is een manier om jouw foto’s te delen met andere liefhebbers van fotografie en te ontdekken wat je nog meer in je mars hebt. Er zijn in feite twee manieren om te groeien: jouw eigen status als fotograaf, en de status van jouw foto’s bij een opdracht.

En dit is wat Guru Shots zelf zegt: At GuruShots, we believe that it’s not about the gear you use nor the training you received. It’s not even really about the subjects you shoot. It’s really about your talent. We built GuruShots to give people a place to show and nurture that talent.

Taking photos is an amazing way to express yourself. We wanted it to be fun and meaningful so we turned the sharing of photos into an exciting game packed with plenty of opportunities to show off people’s talent.

Feedback is one of the best ways to get better. That’s why we built GuruShots – to give people massive feedback on their photos and the opportunity to compare their photos to others.

Van Newbie tot Guru

Guru Shots - My Challenges

Allereerst is er dus jouw persoonlijke status als fotograaf op Guru Shots. Iedereen begint als Newbie. In het begin snapte ik alles nog niet helemaal en had ik het ook niet uitgezocht. Ik deed maar wat. Pas later besefte ik dat je kunt opklimmen door doelen te behalen.

Om van Newbie naar het eerstvolgende level te komen, Rookie, moet je bijvoorbeeld de volgende opdrachten voltooien:

 • Haal 1500 GuruShots punten
 • Behaal 3x het niveau Skilled in een Challenge
 • Doe 1x een succesvolle Swap

Deze opdrachten kun je voltooien door Challenges te spelen. Hierover vertel ik je zo direct meer.

In totaal zijn er negen levels. Ik zit zelf nu op level zes: Expert. Hoe hoger je komt, des te lastiger de opdrachten worden. Zo moet ik om van Expert op te klimmen naar Champion bijvoorbeeld 32000 punten halen, 10x het niveau All Star halen in een Challenge, 1x in de top 10% van een Challenge eindigen, en 1x een Guru’s pick worden. Ik heb al aan alle opdrachten voldaan, op één na: 1x in de top 10% van een Challenge eindigen. Wauw, dat is wel echt lastig hoor. Er zijn zoveel prachtige foto’s waar je tegen moet strijden om dat te behalen.

Maar als ik heel eerlijk ben had ik nooit verwacht het level Expert te halen. Guru Shots haalt echt het beste uit jouw fotografie skills!

Van Popular tot All Star

IMG_2173 - Guru Pick
Met deze foto behaalde ik mijn eerste Guru Pick achievement.

Verder zijn er dus de Challenges. Challenges zijn altijd onderverdeeld in thema’s. Bijvoorbeeld: City streets in black & white, Amazing color, All about flowers, Dominant Red, of Enjoy the moment. Challenges kunnen alleen bedacht worden door mensen die het hoogste level, Guru, hebben behaald.

Er zijn twee verschillende soorten Challenges: speed challenges en gewone challenges. Dit spreekt eigenlijk wel voor zich. Speed challenges zijn relatief kort en voor gewone challenges heb je veel langer de tijd.

Het doel in de Challenges is het niveau All Star te behalen. Je behaalt punten doordat andere Guru Shots leden stemmen op jouw foto. Hoe hoger het level van iemand die stemt, des te meer punten krijg je. Zo heb ik als Expert een voting power van 6 punten.

In de details van een Challenge kun je zien hoeveel punten je nodig hebt om het volgende niveau te bereiken. En als je het All Star niveau hebt bereikt, dan is het alleen nog een kwestie van zo hoog mogelijk eindigen tussen de andere All Stars.

Jouw foto’s worden dus binnen elk thema beoordeeld door andere (amateur)fotografen. Wanneer ik hoog eindig of het All Star niveau heb behaald, voelt dit extra goed.

De Bonusjes

Guru Shots - Challenges

Er zijn ook nog diverse bonus features die jou helpen om bijvoorbeeld meer exposure te krijgen, of toch een andere foto te kiezen – wanneer bijvoorbeeld blijkt dat jouw gekozen foto het niet goed doet. Dit zijn ze:

 • Exposure Bonus: stem zelf op andere foto’s binnen de challenge, en zorg er hiermee voor dat jouw foto(‘s) vaker getoond worden wanneer andere stemmen.
 • Boost: Eén keer per Challenge (alleen de gewone) kun je een gratis boost krijgen. Dit is eigenlijk net zoiets als de Exposure Bonus, maar dan langer en meer.
 • Swaps: Deze verdien je door mee te doen aan Challenges of door mee te doen voor de dagelijkse bonus. Hiermee kun je een foto in een Challenge omwisselen voor een andere. Een succesvolle swap is trouwens wanneer jouw nieuwe foto 50+ meer stemmen krijgt dan de foto die je eerst had.
 • Fills: Deze verdien je door mee te doen aan Challenges of door mee te doen voor de dagelijkse bonus. Hiermee sla je het stemmen voor een Exposure Bonus over.
 • Keys: Deze verdien je door mee te doen aan Challenges of door mee te doen voor de dagelijkse bonus. Hiermee kun je een Boost eerder gebruiken, of alsnog gebruiken als je hem hebt gemist.

Ook handig om te weten is dat een Guru Pick betekent dat de Guru die de wedstrijd is gestart, jouw foto één van de mooiste foto’s in de Challenge vindt. Dit betekent niet automatisch dat je wint; er moet nog steeds gestemd worden door anderen.

Waarom ben ik verslaafd aan Guru Shots?

Guru Shots - My Achievements

Ik vind Guru Shots zo leuk omdat ik nu écht wat doe met al die foto’s die lagen te verstoffen op mijn harde schijf. Ik ben er eens lekker doorheen gaan bladeren. Heerlijk! Ik ben er eens kritisch naar gaan kijken, en zie plotseling dat foto’s waar ik eerder weinig aandacht aan besteedde eigenlijk best mooi zijn binnen een specifiek thema.

Daarnaast word ik ook enorm uitgedaagd. Zo probeer ik nu onder andere dingen uit in zwart-wit voor de black & white challenges. En ik kijk er ook naar uit om op een andere manier door de lens te kijken en er even lekker op uit te trekken.

Ik haal ook heel veel voldoening uit de achievements die ik behaal. Dat een Guru mijn foto één van de mooiste vindt binnen een challenge, betekent voor mij heel veel. Een Guru word je namelijk niet zomaar. Daarvoor moet je echt al heel goed zijn. En dat zo iemand mijn foto’s mooi vindt, wauw! Maar ook eindigen in de top 30%, of zelfs 20% is een prestatie waar ik echt trots op ben. Deze bevestiging van mijn fotografie skills geeft mijn zelfvertrouwen een enorme boost.

Follow me

Zit je ook op Guru Shots of heb ik je enthousiast gemaakt en wil je er nu aan beginnen? Meld je dan aan en volg mij. Dan volg ik jou terug. 🙂

Zit jij al op Guru Shots?

Volg mij op: Bloglovin | Facebook | Twitter | Instagram | Goodreads

 • 7
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ook interessant:

Tags: ,


Geef een reactie

CommentLuv badge

8 responses to “Guru Shots | Mijn nieuwste verslaving

 1. Paul

  Dag Jessica, ik ben sinds een paar dagen ook gestart met Gurushots en deel volledig uw ervaring. Waw, wat verslavend en leuk wanneer je foto goed scoort. Maar ook vooral (zoals je aanhaalt) dat je je eigen foto’s anders gaat bekijken. Veel succes verder hé 😉