Categorieën: Fotografie / Tags: ,

Geschreven door Jessica

Guru Shots | Mijn nieuwste verslaving

Guru Shots - Mijn nieuwe verslaving

Tijdens de kerstvakantie was ik – verrassing – ziek. Terwijl ik mij op de bank lag te vervelen, besloot ik eens door de apps op mijn telefoon te bladeren. Wat kon ik weggooien en wat wilde ik bewaren. Zodoende kwam ik langs de app Guru Shots. Een app die ik in een opwelling eens had gedownload, maar uiteindelijk niet gebruikt. En zo, dames en heren, ontstond een nieuwe verslaving.

Wat is Guru Shots?

Guru Shots - All Star
Deze foto vond ik eigenlijk helemaal niet bijzonder. Toch behaalde ik er voor het eerst het All Star niveau mee, in de Challenge getiteld Games.

Guru Shots is om te beginnen niet alleen een app. Het is een app waarmee je hetzelfde kunt als op de website. Guru Shots is voor de fotografen. Of je nou als amateur bezig bent – zoals ik – of professioneel. De makers van Guru Shots hebben een soort spelvorm bedacht waarbij je uitgedaagd wordt en beloond. Het is een manier om jouw foto’s te delen met andere liefhebbers van fotografie en te ontdekken wat je nog meer in je mars hebt. Er zijn in feite twee manieren om te groeien: jouw eigen status als fotograaf, en de status van jouw foto’s bij een opdracht.

En dit is wat Guru Shots zelf zegt: At GuruShots, we believe that it’s not about the gear you use nor the training you received. It’s not even really about the subjects you shoot. It’s really about your talent. We built GuruShots to give people a place to show and nurture that talent.

Taking photos is an amazing way to express yourself. We wanted it to be fun and meaningful so we turned the sharing of photos into an exciting game packed with plenty of opportunities to show off people’s talent.

Feedback is one of the best ways to get better. That’s why we built GuruShots – to give people massive feedback on their photos and the opportunity to compare their photos to others.

Van Newbie tot Guru

Guru Shots - My Challenges

Allereerst is er dus jouw persoonlijke status als fotograaf op Guru Shots. Iedereen begint als Newbie. In het begin snapte ik alles nog niet helemaal en had ik het ook niet uitgezocht. Ik deed maar wat. Pas later besefte ik dat je kunt opklimmen door doelen te behalen.

Om van Newbie naar het eerstvolgende level te komen, Rookie, moet je bijvoorbeeld de volgende opdrachten voltooien:

 • Haal 1500 GuruShots punten
 • Behaal 3x het niveau Skilled in een Challenge
 • Doe 1x een succesvolle Swap

Deze opdrachten kun je voltooien door Challenges te spelen. Hierover vertel ik je zo direct meer.

In totaal zijn er negen levels. Ik zit zelf nu op level zes: Expert. Hoe hoger je komt, des te lastiger de opdrachten worden. Zo moet ik om van Expert op te klimmen naar Champion bijvoorbeeld 32000 punten halen, 10x het niveau All Star halen in een Challenge, 1x in de top 10% van een Challenge eindigen, en 1x een Guru’s pick worden. Ik heb al aan alle opdrachten voldaan, op één na: 1x in de top 10% van een Challenge eindigen. Wauw, dat is wel echt lastig hoor. Er zijn zoveel prachtige foto’s waar je tegen moet strijden om dat te behalen.

Maar als ik heel eerlijk ben had ik nooit verwacht het level Expert te halen. Guru Shots haalt echt het beste uit jouw fotografie skills!

Van Popular tot All Star

IMG_2173 - Guru Pick
Met deze foto behaalde ik mijn eerste Guru Pick achievement.

Verder zijn er dus de Challenges. Challenges zijn altijd onderverdeeld in thema’s. Bijvoorbeeld: City streets in black & white, Amazing color, All about flowers, Dominant Red, of Enjoy the moment. Challenges kunnen alleen bedacht worden door mensen die het hoogste level, Guru, hebben behaald.

Er zijn twee verschillende soorten Challenges: speed challenges en gewone challenges. Dit spreekt eigenlijk wel voor zich. Speed challenges zijn relatief kort en voor gewone challenges heb je veel langer de tijd.

Het doel in de Challenges is het niveau All Star te behalen. Je behaalt punten doordat andere Guru Shots leden stemmen op jouw foto. Hoe hoger het level van iemand die stemt, des te meer punten krijg je. Zo heb ik als Expert een voting power van 6 punten.

In de details van een Challenge kun je zien hoeveel punten je nodig hebt om het volgende niveau te bereiken. En als je het All Star niveau hebt bereikt, dan is het alleen nog een kwestie van zo hoog mogelijk eindigen tussen de andere All Stars.

Jouw foto’s worden dus binnen elk thema beoordeeld door andere (amateur)fotografen. Wanneer ik hoog eindig of het All Star niveau heb behaald, voelt dit extra goed.

De Bonusjes

Guru Shots - Challenges

Er zijn ook nog diverse bonus features die jou helpen om bijvoorbeeld meer exposure te krijgen, of toch een andere foto te kiezen – wanneer bijvoorbeeld blijkt dat jouw gekozen foto het niet goed doet. Dit zijn ze:

 • Exposure Bonus: stem zelf op andere foto’s binnen de challenge, en zorg er hiermee voor dat jouw foto(‘s) vaker getoond worden wanneer andere stemmen.
 • Boost: Eén keer per Challenge (alleen de gewone) kun je een gratis boost krijgen. Dit is eigenlijk net zoiets als de Exposure Bonus, maar dan langer en meer.
 • Swaps: Deze verdien je door mee te doen aan Challenges of door mee te doen voor de dagelijkse bonus. Hiermee kun je een foto in een Challenge omwisselen voor een andere. Een succesvolle swap is trouwens wanneer jouw nieuwe foto 50+ meer stemmen krijgt dan de foto die je eerst had.
 • Fills: Deze verdien je door mee te doen aan Challenges of door mee te doen voor de dagelijkse bonus. Hiermee sla je het stemmen voor een Exposure Bonus over.
 • Keys: Deze verdien je door mee te doen aan Challenges of door mee te doen voor de dagelijkse bonus. Hiermee kun je een Boost eerder gebruiken, of alsnog gebruiken als je hem hebt gemist.

Ook handig om te weten is dat een Guru Pick betekent dat de Guru die de wedstrijd is gestart, jouw foto één van de mooiste foto’s in de Challenge vindt. Dit betekent niet automatisch dat je wint; er moet nog steeds gestemd worden door anderen.

Waarom ben ik verslaafd aan Guru Shots?

Guru Shots - My Achievements

Ik vind Guru Shots zo leuk omdat ik nu écht wat doe met al die foto’s die lagen te verstoffen op mijn harde schijf. Ik ben er eens lekker doorheen gaan bladeren. Heerlijk! Ik ben er eens kritisch naar gaan kijken, en zie plotseling dat foto’s waar ik eerder weinig aandacht aan besteedde eigenlijk best mooi zijn binnen een specifiek thema.

Daarnaast word ik ook enorm uitgedaagd. Zo probeer ik nu onder andere dingen uit in zwart-wit voor de black & white challenges. En ik kijk er ook naar uit om op een andere manier door de lens te kijken en er even lekker op uit te trekken.

Ik haal ook heel veel voldoening uit de achievements die ik behaal. Dat een Guru mijn foto één van de mooiste vindt binnen een challenge, betekent voor mij heel veel. Een Guru word je namelijk niet zomaar. Daarvoor moet je echt al heel goed zijn. En dat zo iemand mijn foto’s mooi vindt, wauw! Maar ook eindigen in de top 30%, of zelfs 20% is een prestatie waar ik echt trots op ben. Deze bevestiging van mijn fotografie skills geeft mijn zelfvertrouwen een enorme boost.

Follow me

Zit je ook op Guru Shots of heb ik je enthousiast gemaakt en wil je er nu aan beginnen? Meld je dan aan en volg mij. Dan volg ik jou terug. 🙂

Zit jij al op Guru Shots?

Volg mij op: Bloglovin | Facebook | Twitter | Instagram | Goodreads

Deze post is al 7660 keer gelezen


Geef een reactie

25 responses to “Guru Shots | Mijn nieuwste verslaving

 1. Hoi Jessica,

  Dank voor je heldere uitleg, ik zit er sinds gisteren ook op, om dezelfde redenen die jij noemt.
  Er valt een hoop te ontdekken vandaar dat ik telkens weer even bij jouw artikel terugkom ;-).
  Ik heb nog wel een vraag, als je een foto swapt, verdwijnen dan die punten van de “oude” foto ook?

  • Hoi Stephaniek,

   Wat leuk om te horen! 😀 Wanneer je een foto swapt begint de teller opnieuw voor de nieuwe foto. Echter, wanneer je de oude foto weer terug zou swappen, dan krijg je ook de punten die je daarvoor had verzameld weer terug. De punten zijn dus echt aan de foto gebonden.

   • Anoniem

    Hoi Jessica,
    Daar ben ik weer eens met een vraagje over mijn guru’verslaving’ ;-), wellicht heb jij een antwoord aangezien ik zag dat je al Master bent, goed hoor! Ik ben nog Champion, heb alles binnen voor Guru, behalve nog 1 x 5 % halen (voor Master) & 1 x een challenge winnen (voor Guru). Maar wat is 5%, weet jij dat? Ik kan het nergens terugvinden, heeft het iets te maken met Elite-level-a-thon dat je weet (ben er niet achter hoe dat werkt overigens!, ;-)). Als je het vervelend vindt weer te antwoorden, ook geen probleem hoor.
    Dank vast en groeten,
    Stephaniek

    • 5% is dat je bij de beste 5% bent; dat is nog wel te doen, maar om Guru te worden, moet je een uitdaging winnen, dus de beste zijn van soms zo’n 10.000 fotografen van de hele wereld. Mij is dat nog niet gelukt, ben al een jaar master en er daarom ook een halfjaar uit geweest.

     • Stephaniek

      Dag Marilene,

      Dank voor je antwoord, inmiddels ben ik ook master maar ik vind het wel raar dat ik niet terug kan vinden met welke foto’s ik de 5% heb behaald. Enfin ik klaag niet 😉 ben al blij zover te zijn gekomen en een challenge winnen zal nog een hele uitdaging worden. Groeten Stephaniek

 2. Amanda

  Als je swaps Gebruikt worden de Punten Dan bij elkaar opgeteld?
  Las namelijk dat je de hoogst behaalde votes Foto terugoet swapppen.

  • Dag Amanda,

   Ze worden helaas niet bij elkaar opgeteld. Alleen de punten van de nieuwste foto tellen. Maar je kunt de foto wel terug swappen, en dan start je weer met het aantal punten dat je daarvoor had voordat je ging swappen.

 3. Gunter

  Hallo, groetje uit Antwerpen. Ik ben er net als jij heel toevallig mee begonnen in januari 2019 – en ja het is heel verslavend maar ongelooflijk leuk. In mijn jonge jaren was ik bij een fotoclub drukte ik zelf Zwart/Wit af, op zolder thuis en kon via de club meedoen aan wedstrijden (ook dia’s overigens). Toen ik ging werken ben ik uit de club gegaan (verhuis van Limburg naar Antwerpen) en was het gedaan met wedstrijden. Ik ben wel altijd blijven fotograferen en had altijd wel een goede reflexcamera. Met pijn in het hart in 2007 overgeschakeld naar digitaal – en sindsdien is (kunst)fotografie redelijk kinderspel geworden. Dat is de reden dat ik mijn digitale foto’s wel volgens de regels van de kunst ‘bijsnijd’, maar slecht minimaal bewerk – en ik heb een hekel aan overdreven gefotoshopte creaturen. Compositie, lijnen, sterke punten, candid, kleur of zw/w, goede ‘uitsnijding’ – daar houd ik steeds rekening mee, ook bij mijn gewone vakantiekiekje. Sinds januari dus bij Gurushots en ik wil je bevestigen dat dit erg leuk is. Momenteel ‘Master’ niveau – en vlijtig bezig om de Guru status te verkrijgen. Hierboven leg je het systeem heel goed uit, en gurushots lijkt gratis (en is het deels ook) – maar op een bepaald moment moet je wel wat euro’s investeren om ‘meer exposure’ te krijgen, hierdoor meer stemmen en hierdoor een hoger niveau te krijgen. Na een tijdje merk je ook dat er ‘strategisch’ gestemd en gewisseld wordt – en dat is eigenlijk minder leuk. Ikzelf doe dit ook, hoewel ik steeds alle foto’s waarop ik stem toch kort kritisch bekijk – zijn deze foto’s een concurrentie voor me… dan durf ik wel eens een stem over te slaan… Mijn uiteindelijke doel is om snel de GURU status te verkrijgen en zo zelf ‘challenges’ te kunnen opstarten – en dan natuurlijk heel eerlijk alle foto’s op kwaliteit te waarderen en te beoordelen. Ik vind het heel leuk dat je leden kan volgen en hun werk bekijken en mag ‘liken’ en beoordelen (wat ik overigens vaak doe). Net als jij ben ik in mijn (ook wel bestofte) digitale fotoarchief gedoken en mooie foto’s opgedist die ik nu met plezier toon in Gurushots. Het geeft een geweldige voldoening dat anderen deze foto’s bekijken en er uit leren – en omgekeerd doe ik dat ook van die foto’s.
  Neem gerust een kijkje en ‘feel free to follow me’ in the game 🙂

  https://gurushots.com/gunter.winters/photos

  • Ik ervaar inderdaad ook wat jij zegt: dat er strategisch gestemd en geruild wordt. Ikzelf ben ook bezig met het worden van een Guru, maar dan moet ik eerst nog een challenge winnen (dat zie ik niet snel gebeuren) én nog twee keer een Guru’s pick krijgen.

 4. Hoi hoi, wat een leuke app zeg!
  Ik ben nu een aantal daagjes bezig, maar op een of andere manier kom ik niet weg uit Newbie.. Ik krijg die 3x Skilled niet voor elkaar schijnbaar.. Wat moet ik nu nog meer doen om omhoog te komen?

  • Probeer een Challenge zo laat mogelijk binnen te gaan, en like ook andermans foto’s om het metertje vol te krijgen. Dan moet je Skilled denk ik wel kunnen halen. 😀

     • Marilene Gathier

      Ik denk dat ik het wel weet: als je binnenkomt, sta je een tijdje hoog, maar hoe langer je in een uitdaging bent, hoe korter jouw foto’s bovenaan staan na het vullen van een meter, want anderen doen dan mee en staan langer bovenaan. Zelf kijk ik wel naar een foto voordat ik stem, maar doe dat toch snel en zo doet iedereen het denk ik, dus alleen de bovenste foto’s kroijgen stemmen. Hoe verder in een uitdaging, hoe meer mensen meedoen en gaan stemmen. Ik had een keer dat ik tot 5 minuten voor het einde in de top 10 stond en toen met een volle meter toch net boven de 100 eindigde. Het verdienmodel van Gurushots is dat je fills, sleutels en swaps koopt. Een sleutel moet je inzetten als je te laat instapt. Ook merk ik dat altijd als ik een foto swap de nieuwe het veel beter doet, ook al was de oude eerder heel hoog geeindigd. Ook hier verdienen ze dus mee, een swap is ook een soort sleutel. En om te boosten moet je ook weer een sleutel inzetten. Zelf ben ik na maanden master geweest te zijn zonder een challenge te winnen er een halfjaar uitgestapt. Nu sinds een paar maanden wel weer actief maar doe niet meer dan 1 of 2 challenges per week, alleen onderwerpen waar ik een kans maak. Maar toch nog steeds nooit een challenge gewonnen helaas!

      • Ik ben er ook een tijdje uit geweest en toevallig recent ingestapt. Ik zit ook in een team: Actieve Nederlanders. Superleuk. Mijn ervaring op dit moment is dat het werkt om vroeg in te stappen en dan je meter leeg te laten lopen en pas dan weer te vullen. Dat is ongeveer 1x per dag. En dan ook leeg laten lopen richting het einde van de challenge, en pas weer vullen in de laatste vijf minuten.

       • Dankjewel voor je reactie. Wat doe je met het team?
        En ik vroeg me nog af, als je eenmaal master bent en nog geen uitdaging gewonnen hebt, wat is het nut dan nog van je punten? Ik heb er bijna 500.000 maar do er niets mee.

 5. Paul

  Dag Jessica, ik ben sinds een paar dagen ook gestart met Gurushots en deel volledig uw ervaring. Waw, wat verslavend en leuk wanneer je foto goed scoort. Maar ook vooral (zoals je aanhaalt) dat je je eigen foto’s anders gaat bekijken. Veel succes verder hé 😉

 6. Ik krijg op YouTube steeds reclame voor Guru Shots haha, dus daarvan kende ik het al! Ik denk niet dat ik me ga aanmelden, hoewel het er wel tof uit ziet. Maar ik denk dat ik er veel te veel tijd aan zou spenderen, dus ik bescherm mezelf 😉

 7. Oh wat gaaf dit, ik wil mijn fotografie skills graag verbeteren. Op deze speelse manier lijkt me dat erg interessant. Ik ga me snel aanmelden en zal je volgen. Yay!