Heel vaak krijg ik complimenten over mijn foto’s. Ik krijg bijvoorbeeld te horen dat ze zo mooi en professioneel zijn. Elke keer word ik er weer verlegen van. Ik beschouw mijzelf namelijk als een echte amateur wanneer het op fotograferen aankomt. Ieder compliment geeft mij dus een warm gevoel van binnen en ik gun jullie dat fijne gevoel ook. Vandaag leg ik jullie het geheim achter mijn foto’s uit; zo maak je mooie (boek)foto’s. Althans, zo doe ik het. Meestal maak ik foto’s van boeken, dus zal ik ook een boek als voorbeeld nemen, maar ik maak ook foto’s van bijvoorbeeld make-up producten en bloemen.
Stap 1 – Locatie + Licht
Als eerste zoek ik een plekje in huis waar ik het beste licht heb. Maak je geen zorgen als je niet direct het juiste plek vindt, ik heb er zelf ook een paar maanden over gedaan het beste plekje te vinden. Ik heb het geprobeerd bij de achterdeur, op onze zolder/boven en uiteindelijk probeerde ik een hoekje in de woonkamer uit, en dat was hét plekje! Ik had er bijna perfect licht en dat kwam op vele foto’s mooi uit. Het liefst werk ik met natuurlijk licht omdat dat de foto naar mijn mening altijd mooier maakt dan licht van een woonkamer lamp. In de winter komt er wel al gauw een blauwe gloed overheen, maar dat kun je altijd nog iets aanpassen in de bewerkingsfase.
Stap 2 – Achtergrond
Zodra je het beste plekje hebt gevonden kun je nog nadenken over de achtergrond. Doe je het met wat je hebt op de plek waar je goed licht hebt, of maak je een andere achtergrond. Toen ik nog zoekende naar een goed plekje was heb ik heel lang gebruik gemaakt van de achterkant van een poster voor een mooie egale witte achtergrond. Toen ik uiteindelijk het perfecte plekje had gevonden gebruikte ik een dienblad en de witte muur en dat werkt naar mijn mening altijd goed. Je kunt ook gaan voor bijvoorbeeld een doek, een gekleurde muur, of je koopt een groot vel papier in de kleur die je wenst. Experimenteer, en ontdek wat jij het mooist vindt.
Stap 3 – Compositie
Wat ikzelf vind dat altijd helpt bij het creëren van mooie foto’s is compositie. Je kunt er voor kiezen het boek recht in het midden te zetten en dan een foto te maken, maar dat vind ikzelf vrij saai en simpel. Bij sommige boeken doe ik het wel, maar dan hebben ze een cover waarbij ik vind dat het mooier is zonder poespas. Maar vrij vaak maak ik (boek)foto’s in combinatie met bloemen, iets dat bij het boek past, iets met hetzelfde kleurpatroon of iets dat bijvoorbeeld bij het seizoen past. Wel probeer ik erop te letten dat deze zogenaamde extra’s niet mijn hoofdonderwerp overschaduwen. In het beste geval brengen ze je hoofdonderwerp juist nog sterker naar voren.
Stap 4 – De foto maken
Je hebt de locatie met het beste licht, een mooie achtergrond uitgekozen en een mooie compositie gemaakt. Nu is het tijd om de foto te maken. Ikzelf heb een Canon EOS 600D, maar de meeste mobiele telefoons maken ook prachtige foto’s als je goed licht hebt. Heb je al wel een mooie camera maar snap je al die functies niet? Zal ik je eens een geheim verklappen? Ik snap ze ook nog niet allemaal. Heel graag zou ik nog eens een cursus doen omdat ik er meer uit zou willen halen, maar de meeste foto’s maak ik op de stand ‘automatisch’. En dat levert ook al prachtige foto’s op.
Wring jezelf in onmogelijke bochten en probeer eens een andere hoeken uit. Dat kan al een heel verschil maken in hoe je foto eruit komt te zien. Ik ga vaak op mijn knieën zitten bij het tafeltje waar het dienblad op staat, soms hang ik eroverheen en steun ik tegen de muur. Soms houd ik ook nog wel tegelijk iets vast, zoals de bloesemtak. Mijn vriend lacht zich soms rot om hoe ik erbij sta, haha. De foto hierboven is voor mij het eindresultaat vóór het bewerken. Ik ben nog niet helemaal tevreden, hij is nog wat te donker en niet sprankelend genoeg.
Stap 5 – Bewerken
Tadaa, je foto is gemaakt! Ben je tevreden met de compositie en is je foto scherp, maar ben je nog niet helemáál tevreden? Dan kun je gaan bewerken. En nee, daar heb je geen luxe en/of lastige programma’s voor nodig. Ik bewerk al mijn foto’s met PicMonkey; een online programma waarbij driekwart van de functies gratis te gebruiken zijn. Maar de belangrijkste functies zijn gratis. Als je vijf euro per maand betaalt kun je bijvoorbeeld extra lettertypes beschikbaar krijgen en extra effecten. Hieronder leg ik je de verschillende mogelijkheden uit, degene die ik het meest gebruik. Edit: helaas is Picmonkey vanaf 20-09-2017 niet meer gratis.
Resize
Foto’s zijn vaak rond de 5 MB groot, de foto in het voorbeeld is 4,29 MB. Dit is hartstikke groot en als je die foto direct op je blog zou plaatsen vreet dat MB’s van je totaal beschikbare ruimte op je blog. Zonde! Je foto kan nog steeds prachtig zijn en veel minder ruimte innemen als je gebruik maakt van Resize. Foto’s op mijn blog hebben standaard het formaat 800 bij 500. Bij Resize vul ik links 800 in terwijl het vinkje bij Keep proportions aanstaat. Als dat niet aanstaat rekt hij je foto namelijk uit en heeft je foto rare proporties.
Crop
Bij Resize heb ik al aangegeven dat ik mijn foto’s 800 bij 500 wil hebben. En bij Resize heb ik het al 800 bij 533 gemaakt. Die laatste 33 kun je eraf knippen met de functie Crop. Hij staat automatisch al op No fixed proportions dus dan vul je bij Actual size 800 x 500 in. Schuif het vakje nog even een beetje heen en weer totdat het vakje precies staat op de plek waar je het wilt knippen.
Exposure
Nu heeft de foto het juiste formaat voor mijn blog, maar ik ben nog niet helemaal tevreden met de foto zelf. Hij is nog wat te donker en de kleuren mogen nog wat sterker. Als je Exposure uitklapt krijg je de opties Brighness, Highlights, Shadows en Contrast. Ik heb ze leren gebruiken door gewoon eens de balkjes heen en weer te schuiven. Probeer maar eens! Ikzelf maak het meeste gebruik van Highlights en Shadows. Highlights (naar rechts schuiven) zorgt ervoor dat je foto helderder/lichter wordt zonder dat de kleuren verbleken (wat vaak gebeurt als je Brightness naar rechts verschuift). Shadows (naar links schuiven) zorgt ervoor dat de schaduwen duidelijker worden, wat over het algemeen ervoor zorgt dat de kleuren – of juist het zwart) duidelijker naar voren komt. De kleur lijkt hierdoor opeens veel sterker, en, dat vind ikzelf, mooier.
Colors
Voor deze foto heb ik het niet gebruikt, maar soms maak ik ook gebruik van Colors. Is mijn witte muur plotseling gelig, of juist erg blauw door de herfst/winter, dan kun je dit vaak nog iets minder maken door hiermee te spelen. Je kunt op de gele knop Auto adjust klikken, maar vaak heeft dat niet het gewenste resultaat (soms ook wel!). Ikzelf maak wel eens gebruik van de Neutral picker. Je krijgt dan een pipetje en die zet ik op het stukje waar de foto het meest wit is. Vaak past de foto zich dan automatisch naar de betere kleuren aan (niet altijd!).
Je kunt ook spelen met Temperature en Saturation. Temperature naar links zorgt ervoor dat de foto meer blauw wordt, naar rechts meer warm/rood. Als je foto dus een gelige achtergrond heeft gekregen terwijl de muur wit is, kan het dus helpen om het balkje te verschuiven naar links. En andersom. Saturation zorgt ervoor dat een kleur versterkt wordt (als je naar rechts schuift) of dat je foto steeds grijzer wordt (naar links). Ik raad je aan er gewoon mee te spelen en vaak vind je dan zelf de combinatie die het beste werkt.
Sharpen
Bij deze functie maak ik af en toe gebruik van het Clarity balkje. Dit heb ik ook bij de voorbeeld foto gedaan. Je hoeft het niet extreem ver naar rechts te schuiven; soms is 2% al genoeg om je foto net dat beetje extra helderheid te geven.
Auto adjust
Oké, ik heb alle stappen nu al uitgelegd, maar meestal probeer ik als eerste – voordat ik ook maar één andere stap onderneem – de Auto adjust knop (links bovenin, boven alle opties). Hij gebruikt dan wat hij denkt dat de juiste instellingen zijn bij elke kopje en past die toe. Bij deze foto werd de foto niet mooi, dus heb ik de Auto adjust knop niet gebruikt. Soms heeft hij precies de juiste instellingen en hoef ik alleen nog maar te resizen en croppen. En soms heeft hij bijna de juiste instellingen en pas ik het nog een klein beetje aan (maar dan is het meeste werk al gedaan door de automatische functie!).
Zoals ik al zei: het is echt een kwestie van spelen met de knoppen en toepassen wat jij mooi vindt.
Stap 6 – Eindresultaat
Nu klik je op de knop Export (bovenin) en kies je voor de optie Sean. Dan heb je de mooiste versie van jouw foto. Je zou Roger of Pierce kunnen kiezen, maar je foto is al dusdanig verkleint dat dat niet nodig is. Mijn foto is na dit bewerkingsproces nog maar 212.2 KB en mooier dan toen hij nog 4,29 MB was, en precies het juiste formaat voor op mijn blog!
Zo, nu weet je hoe mijn (boek)foto’s tot stand komen. Wat vinden jullie van deze tutorial? Ik vond het in elk geval erg leuk om jullie op deze manier te vertellen hoe mijn foto’s de foto’s worden die jullie terugzien op mijn blog.
Gaan jullie het zelf ook uitproberen?
Deze post is al 4235 keer gelezen
- Over de auteur
- Recente blogs
Jessica (1990) is de oprichter en eigenaar van Reviews & Roses. Ze is woonachtig in Friesland, samen met haar vriend en twee langharige katten, Fred & George waar ze in 2022 eindelijk een huis hebben gekocht. In het dagelijks leven werkt zij als HR medewerker in een ziekenhuis, maar in haar vrije tijd blogt ze fanatiek en heeft ze een eigen fotografiebedrijf. En alsof dat nog niet genoeg is, host ze ook nog eens één keer in de zes weken een leesclub (The Awesome Book Club).
ik ben een boek aan het schrijven, waarin foto’s moeten geplaatst worden, ik ween hoe je deze in een boek moet plaatsen, kun jij mij helpen? ik wil ook foto’s plaatsen in mijn website.
Dag Olga,
Het is mij niet helemaal duidelijk waar je precies hulp bij zoekt. Gebruik je een speciaal programma hiervoor?
Super goeie en duidelijke tutorial. Dank je !
Dankjewel 😀
Wat een super tips! Leuke blog heb je trouwens. Dit is de eerste keer dat ik een bezoekje breng, maar ik zal zeker nog een keer terug komen.
Welkom Michelle! 😀 Bedankt voor je bezoekje aan Reviews & Roses en je leuke reactie 😀
Woow kijk hier heb ik echt heel veel aan. Mijn foto’s moet ik echt heel nodig gaan aanpassen. Want ik heb mezelf eigenlijk nooit geleerd hoe ik ze mooi maak…
Faaaal.
Dus ja. Mijn weekend zit ook weer vol, thx to this post 🙂
Dan wens ik je alvast een heel fijn weekend toe met prachtige eindresultaten 😀
Ik ben zelf nog steeds lekker aan het experimenteren met foto’s, vooral met hoe ik de foto net iets leuker kan maken. Ik bewerk zelf overigens met Lightroom en Photoshop aangezien ik daar op school ook mee heb leren werken (ik studeer journalistiek&fotografie)
Ah kijk, als ik zo’n opleiding had gevolgd dan zou ik ongetwijfeld ook gebruik maken van dat soort programma’s, maar ik ben er helaas geen ster in dus dan is PicMonkey echt een uitkomst.
Ik vind licht ook echt heel lastig bij het maken van foto’s, en daarnaast compositie: ik heb een slecht ruimtelijk inzicht dus daardoor liggen mijn boek en notitieboekje vaak gewoon niet recht, wat behoorlijk irritant kan zijn. PicMonkey heb ik nog geen ervaring mee, dat ga ik wel eens proberen denk ik! Ik bewerk mijn foto’s nu eigenlijk altijd met PhotoFiltre, maar ik snap lang niet alle functies daarvan.
Soms hoeft het ook niet perse recht, je kunt er ook mee spelen. Ik houd mijn fototoestel soms expres schuin. Dan hoef ik mij niet druk te maken over of het wel recht is, en doordat je geen standaard foto hebt oogt het ook meteen unieker.
PicMonkey is echt ideaal en heb je als het goed is zo onder de knie als je even wat functies uitprobeert. Mocht je vragen hebben, stel ze gerust 🙂
\kijk, hier hebben we nu wat aan xD Thanks!
Geen dank 😀
Mooie post!
Ik fotografeer ook bijna altijd met natuurlijk licht. Alleen als het echt niet anders kan, doe ik het soms niet. Maar mijn camera heeft een beetje problemen met z’n lichtgevoeligheid, dus het levert bij mij eigenlijk al meteen problemen op als ik te laat ben met het maken van foto’s.
Nabewerken doe ik dan bijna nooit, hihi. Alleen even wat kleiner maken, soms wat bijsnijden en mijn logo erop, hihi.
Kleiner maken is een absolute must 😀
Interessant om te zien hoe jij dat doet! Zelf gebruik voor editen van foto’s bijna altijd http://pixlr.com Daar is alle functionaliteit beschikbaar en er zijn twee versies. De editor kan de meeste dingen die photoshop ook kan en de Express versie is makkelijk voor het snel toevoegen van effecten/teksten/kleuren veranderen.
Ah dat ziet er inderdaad al wat meer uit als de functies die je in photoshop ziet.
Ik ben niet zo een held met afbeeldingen bewerken, hierdoor is het voor mij elke keer weer een strijd welke foto’s ik ga gebruiken bij een post :’) Ik ga deze post even opslaan!
Thnx ^^
Wat goed dat je deze tips deels. Ik vind jouw foto’s altijd erg mooi. Ik probeer er tegenwoordig ook meer op te letten, maar in deze donkere maanden is het toch vaak lastig om het juiste licht te grijpen.
Het wordt inderdaad lastiger, dus zodra er een zonnige dag is en ik ben vrij, dan pak ik die meteen ook aan om even wat extra foto’s te schieten. Maar helaas ontkomen we er niet aan dat het wat grauwer wordt. Gelukkig helpen de bewerkingsopties van PicMonkey al een heleboel 🙂
Geweldig! Dit had ik nou net even nodig. Zag zo op tegen het googlen van al deze functies. Ben écht niet blij met de foto’s op mijn blog op dit moment – ik ben ook nog in aanbouw – maar dit gaat me werkelijk verder helpen ! Dank je wel voor het delen!
Superleuk je reactie, dankjewel! 😀