Categorieën: Tv-series / Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Geschreven door Jessica

Is Netflix’ mysterieuze tienerdrama The Society het kijken waard?

The Society still

The SocietyTitel: The Society
Releasedatum Netflix: 10 mei 2019 (NL)
Bedenker: Christopher Keyser
Cast: Kathryn Newton, Gideon Adlon, Sean Berdy, Natasha Liu Bordizzo, Jacques Colimon, Olivia DeJonge, Alex Fitzalan, Kristine Froseth, José Julián, Alex MacNicoll, Toby Wallace, Jack Mulhern, Spencer House, Emilio Garcia-Sanchez, Salena Qureshi, Olivia Nikkanen
Tagline: No One to Save Us, But Us.
Speelduur per aflevering: 58 minuten
Genre: Drama | Mysterie | Sci-fi | Thriller
Kijkwijzer: 12+ (Geweld, Angst, Seks, Grof taalgebruik, Discriminatie, Drugs- en/of alcoholgebruik)

SterrenSterrenSterrenSterren

Wanneer hun schoolreis plotseling wordt afgebroken, gaan de leerlingen van West Ham High School terug naar huis. Ze zien dat hun stad volledig is verlaten.

Netflix tip

Kregen jullie The Society ook als suggestie in beeld op Netflix? Ikzelf wel, en ook mijn collega. Ze vroeg mij of ik de serie al had gezien en of het wat was. Nee, ik had de serie nog niet uitgeprobeerd, maar ik vroeg haar wel dat als zij eraan zou beginnen en de serie leuk zou blijken te zijn, of ze mij het dan even zou laten weten. Dankzij ons gesprek was mijn interesse toch nog wat meer aangewakkerd. Nog geen dag later probeerde ik de eerste aflevering, en de tweede. In een dag of zes keek ik uiteindelijk het gehele seizoen, dat bestaat uit tien afleveringen van elk een uur. Maar dan nu de hamvraag: is de serie ook aan te raden?

The Society still

Waar het over gaat

In de stad West Ham hangt al een tijdje een vieze geur. De geur was verdwenen, maar is inmiddels weer terug en niet te harden. Enkele volwassenen hebben er een verhitte discussie over waar je als kijker niks van meekrijgt. De stad besluit alle tieners op een soort schoolreisje te sturen. Ze rijden in enkele schoolbussen de nacht door, en wanneer ze ontwaken blijken ze weer terug te zijn in West Ham. Maar met één groot verschil: de stad is verlaten, alle uitgangen zijn begroeid en contact met de buitenwereld is niet mogelijk. Ze zijn alleen en ze kunnen niet weg.

Een gemeenschap opzetten met alleen jongeren

Waar dat in eerste instantie een groot feest lijkt te zijn – yay, zuipen zonder toezicht! – komt toch ook het besef dat er iets moet gebeuren. Wat dit seizoen vooral doet, is het opbouwen van de gemeenschap. Vandaar denk ik ook de serienaam The Society. Men zal moeten overleven. Ze moeten samenwerken. De voedselvoorraden zullen uiteindelijk opraken. Er zullen conflicten moeten worden opgelost. Er moet leiding worden gegeven. En er zal recht moeten worden gesproken. Het eerste waar ik aan moest denken was Under the Dome. Gezien daar ook een deel van de samenleving opgesloten zat.

The Society still

Wij vs. Ik

Het verstandige deel van de jongeren wil achterhalen wat er is gebeurd en hoe dit ongedaan gemaakt kan worden. Een ietwat onverstandiger deel denkt alleen aan zichzelf. Het is natuurlijk een serie met alleen maar jongvolwassenen en dat is denk ik ook de doelgroep van deze serie. Naast het plot vind je ook de simpele tienerdrama’s in The Society. Middenin dit seizoen lijkt dit eventjes iets teveel te overheersen en verloor het mijn aandacht,  maar gelukkig wisten ze zich te hervatten. Thema’s die in The Society naar voren komen zijn overleven, dood, mishandeling, homoseksualiteit, auditieve beperkingen, verslaving, tienerzwangerschappen, vriendschap, en meer.

Een grote cast om te ontdekken

In het begin is het even ontdekken wie wie is, en welke personages je in de gaten moet houden. Het is namelijk een vrij grote cast, en velen komen direct al in de eerste aflevering aan bod. Gelukkig kan ik zeggen dat je personages na de eerste aflevering al vrij snel begint te herkennen dankzij hun verhaallijnen. De serie vreest niet om personages, die ogenschijnlijk hoofdpersonages zijn of een grote rol lijken te gaan krijgen, uit de serie te schrijven. Ook geweld en moord schuwen ze niet. Al hebben ze het wel iets geschikter gemaakt voor jongeren door meer te suggereren. In plaats van hoe je bij Game of Thrones bijvoorbeeld letterlijk ziet hoe iemands hoofd eraf wordt gehakt, inclusief gore details.

The Society still

Wat is er gebeurd?!?!?!

Wat  mij vooral dreef om elke keer weer een aflevering aan te zetten, is het grote mysterie. Wáárom zijn ze daar? Waarom zijn zíj daar? Waar zijn ze daar eigenlijk überhaupt? Is dit echt hun stad, of is het een replica? Als het wel hun stad is, waar zijn dan hun ouders? Zoals ik al zei wordt er in dit seizoen vooral ingespeeld op het opbouwen van The Society. Hierdoor krijgen we nog vrij weinig antwoorden. En de dingen die ze wel ontdekken, daar had ik zelf ook al een donkerbruin vermoeden over. Slechts enkele dingen zijn echt duidelijk geworden: View Spoiler »! Vooral door het allerlaatste shot kijk ik uit naar het tweede seizoen. Maar stiekem vind ik het toch wel jammer dat we zo weinig antwoorden hebben gekregen.

Conclusie

The Society is een serie die ik aanraad als je houdt van grote mysteries en tienerdrama’s. De serie is in dit eerste seizoen vooral bezig met het opbouwen van de gemeenschap. Ik vind het jammer dat we in dit seizoen eigenlijk ontzettend weinig antwoorden krijgen. Maar The Society blijft echter wel boeiend tot het eind, met een klein dipje in het middenstuk. Vooral het grote mysterie dreef mij als kijker om het seizoen in korte tijd al helemaal te kijken. Ik zal zeker duimen voor een tweede seizoen, want ik móét het hoe, wat en waarom weten van deze mysterieuze gebeurtenis!

Heb jij The Society al een kans gegeven?

Deze post is al 6717 keer gelezen


Geef een reactie

4 responses to “Is Netflix’ mysterieuze tienerdrama The Society het kijken waard?

  1. Sabrina

    Ik heb de eerste aflevering niet uitgekeken omdat het acteren mij een beetje stoorde. Wel vind ik het een mooi plot, mss toch nog een kans geven!

    • Haha ja, het zijn niet allemaal de beste acteurs, maar ik moet zeggen dat ik mij daar niet aan heb gestoord bij deze serie.
      Het mysterie is er één die ik moet en zal ontrafelen, haha.

  2. Ik heb de eerste 7 afleveringen gezien en kan niet wachten om straks verder te kijken. Ik ben ook zo benieuwd waar dit door komt. Wel zegt mijn gevoel dat dat schoolreisje in scene gezet is… Spannend!!