Categorieën: Tv-series / Tags:

Geschreven door Jessica

Young Wallander – Seizoen 1

Young Wallander still
Young Wallander

Titel: Young Wallander
Releasedatum: 3 september 2020 (NL)
Creator: Ben Harris
Cast: Adam Pålsson, Leanne Best, Ellise Chappell, Sara Seyed, Yasen Atour, Josef Davies, Charles Mnene, Richard Dillane, Jordan Adene, Alan Emrys
Speelduur per afl.: 43 minuten
Genre: Misdaad, Drama, Mysterie, Thriller
Kijkwijzer: 12+ (Geweld, Angst, Grof taalgebruik)

Waardering: 4 uit 5.

Young Wallander neemt je mee terug naar het begin van de carrière van Kurt Wallander bij de politie. Hij is net afgestudeerd van de politieschool als hij te maken krijgt met de moord op een tiener, die hij in zijn ogen had kunnen voorkomen. Terwijl deze worsteling door zijn hoofd spookt, probeert hij te achterhalen wie er schuldig is aan de aanval op de tiener.

Knap koppie

Goedemorgen deze morgen! Vandaag heb ik voor jullie een recensie van het eerste seizoen van Young Wallander. Een tijdje geleden verscheen het tweede seizoen op Netflix, waardoor deze serie op mijn radar verscheen. Ik zal nooit zeggen dat er altijd een diepzinnige reden achter mijn acties zit, want de enige reden dat ik Young Wallander ervoor zette is de gedachte: Goh wat een knap koppie! Ik herkende de naam wel van één van de vele detectives waar mijn ouders naar kijken of hebben gekeken. Maar voor zover ik het internet kan geloven is dit alles behalve een prequel. De serie vindt namelijk plaats in hedendaags Zweden. Waar veel Wallander fans hiervan balen, geeft het de serie de kans om meer in te gaan op de hedendaagse problematiek.

Young Wallander

Young Wallander draait om agent Kurt Wallander, een personage uit de boeken van Henning Mankell. In de serie staat hij aan het begin van zijn carrière wanneer hij zelf getuige is van een bizarre moord. Doordat zijn betrokkenheid in de (probleem)wijk waar hij woont erg handig is wordt hij gepromoveerd tot detective op het onderzoek. Onderwerpen en thema’s die duidelijk naar voren komen in deze detective serie zijn politiek, de kloof tussen arm en rijk, haat voor (illegale) immigranten en lokale criminaliteit.

Young Wallander still

Zweeds of Brits

Hoewel Wallander van origine een Zweeds personage is en de serie zich in Malmö afspeelt, is de productie van Young Wallander Brits en is de serie opgenomen in Litouwen. Het enige echt Zweedse tintje aan deze productie is dat de hoofdpersoon Adam Pålsson zelf uit Zweden komt. Dit is ook te horen. Je hoort dat Engels niet zijn moedertaal is, en ik vraag me af of dat de reden is dat hij zo’n fluisterstem heeft. Zijn acteerwerk is overigens prima, maar zijn stem leidt hier soms van af. En hij wordt ietwat overschaduwd door zijn tegenspelers Leanne Best en Richard Dillane. Desalniettemin is Adam Pålsson charmant als Kurt Wallender.

Spannend

Het verhaal in Young Wallander heb ik een beetje over mij heen laten komen. Misschien dat de echte detectiveliefhebbers al snel door zullen hebben hoe de vork in de steel steekt. Maar de in mijn geval afwachtende kijker ziet niet direct alle verbanden waardoor het verhaal spannend blijft. Elke aflevering kom je dichterbij de ontknoping van de zaak. En ondertussen leer je Wallander, zijn beste vriend, zijn collega en zijn baas, hoewel relatief oppervlakkig, beter kennen. Toch leer je ze genoeg kennen om in de loop van tijd met ze mee te leven.

Young Wallander still

Conclusie

Young Wallander is een prima detective serie, die, door het lage aantal afleveringen behapbaar is. Het einde laat mij lichtelijk onverzadigd achter, en ik hoop dan ook dat dit een open eind is dat in seizoen 2 terug zal keren voor een vervolg. Hoewel de serie belangrijke problemen uit hedendaags Zweden aankaart bevat de serie niet veel diepgang, en blijven de personages relatief oppervlakkig. Je leeft mee, maar je zal geen tranen laten. Het is spannend, maar niet nagelbijtend.

Gezien de serie zich in Malmö afspeelt en je, wanneer Wallander bijvoorbeeld googelt, Zweedse tekst ziet, zou de serie in zijn geheel misschien beter tot zijn recht komen met een volledig Zweedse cast en Zweeds gesproken. Toch vind ik het fijn dat ze hebben gekozen voor een Zweedse hoofdrolspeler. Dat doet recht aan de Zweedse origine.

Voeg toe aan Netflix

Deze post is al 1384 keer gelezen


Geef een reactie