Categorieën: Activiteiten, Reizen / Tags: , , , , , , ,

Geschreven door Jessica

5x De leukste spelletjes om mee te nemen tijdens je vakantie

Leuke spelletjes voor op vakantie

De zomervakantie is in aantocht, wat betekent dat velen weer lekker op vakantie gaan. Kamperen in Nederland of een hotel in het zonnige buitenland, waar je ook heen gaat, er gaat altijd wel een spelletje mee. Maar je kent het wel, al die leuke spelletjes zitten in megagrote vierkante dozen. En om nou alwéér te gaan Yahtzeeën… Speciaal voor jullie heb ik vijf spelletjes op een rij gezet, die niet alleen makkelijk zijn om mee te nemen door hun handzame formaat, maar ook nog hartstikke leuk zijn. Ik heb onderstaande spellen al veelvuldig gespeeld, hopelijk gaan jullie er net zoveel plezier mee hebben!

Boonanza

Boonanza

Boonanza

Aantal spelers: 3 – 5 spelers
Speeltijd: 45 minuten
Leeftijd: 12 – 99 jaar
Prijs: €9,95 bij bol.com
Uitbreidingen: Boonanza de Uitbreiding

In dit communicatieve kaartspel Boonanza handelen de spelers met hun bonen en verbouwen deze op hun akkers. Wie troggelt de andere spelers de beste bonen af en verdient het meeste geld?

Iedere speler krijgt 5 bonenkaarten en moet deze op volgorde in zijn hand houden. Verder heeft iedere speler twee bonenvelden. Op elk daarvan mag hij één soort bonen verbouwen. Als je aan de beurt bent, moet je de eerste kaart en mag je de tweede kaart uit je hand verbouwen. Daarna draai je twee nieuwe bonenkaarten open die je mag houden of verhandelen. Je mag ook kaarten uit je hand verhandelen. Dat kan nuttig zijn, want een bonenveld is meer waard als er meer kaarten van een soort op liggen. En als je een soort moet verbouwen die er niet ligt, moet je een ander verkopen. En dat kan wel eens te vroeg komen…

Je kunt er per spel echter wel één keer voor kiezen om voor drie thalers een extra bonenveld te kopen. Het spel is afgelopen als de stapel bonenkaarten drie keer is doorgespeeld. Wie daarna het meeste geld heeft, wint.

Waarom dit spel?

Toen ik dit spel voor het eerst speelde snapte ik er werkelijk de gehele eerste ronde niks van. Pas toen ikzelf aan de beurt was en het spel begon te spelen snapte ik het stukje bij beetje beter door tussendoor ook duizend-en-een vragen te stellen. Een goede uitleg van iemand die het spel al vaker heeft gespeeld scheelt denk ik een hoop. Zo legden mijn vriend en ik het uit toen we het spel op de camping speelden met mijn neefjes (15, 17 en 25 jaar), nichtje (22 jaar) en aanhang (23 jaar), en zij hadden het in no-time onder de knie.

Het spel duurt vrij lang, maar was onder mijn familie direct een grote hit – en wie zegt dat een leuk spel kort moet zijn? Wij houden er wel van om lekker te handelen en te proberen de beste dealtjes te sluiten. We hebben het basisspel ook gespeeld met 7 personen in plaats van het maximum van 5, en dat is prima te doen. Maar wanneer je het spel met ongeveer 4 personen speelt haal je er denk ik het meest optimale spelplezier uit. Dealtjes sluiten is dan moeilijker omdat je met minder spelers bent, en de potjes duren langer waardoor het interessanter wordt een derde bonenveld te kopen. Mocht je wel met een grotere groep spelen, dan is het zeker aan te raden de uitbreiding te kopen.

Regenwormen

Regenwormen

Regenwormen

Aantal spelers: 2 – 7 spelers
Speeltijd: 20 minuten
Leeftijd: 8 – 99 jaar
Prijs: €12,95 bij bol.com
Uitbreidingen: Regenwormen Uitbreiding

Iedereen die tot 36 kan tellen, kan meedoen!

Als je aan de beurt bent, gooi je met 8 dobbelstenen. Je legt nu alle dobbelstenen met hetzelfde getal of met een worm opzij. Daarna gooi je met de resterende dobbelstenen en legt nu alle dobbelstenen met een ander getal opzij. Als je totaal hoger is dan 20 en je hebt ten minste één worm gegooid, mag je de steen met het betreffende getal van tafel of zelfs van een andere speler pakken! Maar neem je teveel risico en gooi je alleen maar getallen die je al eens hebt gepakt, dan ben je af en moet je juist een steen inleveren.

Op elke steen staan een aantal regenwormen. Wie aan het einde van het spel de meeste regenwormen heeft, is de winnaar.

Waarom dit spel?

Regenwormen speelde ik voor het eerst een keer tijdens oud en nieuw een paar jaar geleden. Hierna heb ik het spel nooit meer gezien of gespeeld. Totdat mijn vriend en ik het spel dit jaar voor onze verjaardag kregen. Tijdens de mooie dagen in de achtertuin hebben we het al vaak in de zon gespeeld, en ook tijdens Pinksterweekend ging het mee naar de camping. Het is een spel dat deels draait om geluk omdat je goede stenen moet dobbelen. Maar het gaat ook om risico’s nemen.

Hoe groter de groep is des te langer duurt het spel omdat er meer stenen op tafel liggen om te jatten. Het ene moment kun je bovenaan staan, een ronde later kun je onderaan staan. Er kan veel gebeuren in een ronde. Speel je met minder mensen, bijvoorbeeld met zijn tweeën, dan kun je sneller je stenen beschermen, maar ook dan kun je sterk beginnen en toch nog verliezen. Het gaat allemaal om de dobbelstenen die je gooit en de wormpjes die je met de stenen verzamelt. Gezien mijn vriend en ik altijd met z’n tweeën zijn is het fijn dat je dit spel zowel met twee als met meer personen kunt spelen. En ook de jongsten (die kunnen tellen) kunnen gewoon meedoen!

Ligretto rood

Ligretto

Ligretto

Aantal spelers: 2 – 4 spelers
Speeltijd: niet bekend
Leeftijd: 6 – 99
Prijs: €9,95 bij bol.com
UitbreidingenLigretto blauw en Ligretto groen

Ligretto is een razendsnel maar eenvoudig kaartspel voor iedereen die wel zin heeft in een beetje opwinding en ontspanning. Probeer zo vlug mogelijk je kaarten per kleur en van 1 tot 10 in het midden van de tafel uit te spelen. Het belangrijkste is snelheid, combinatie- en reactievermogen.

Waarom dit spel?

Ah, Ligretto. Een heerlijk spel! Ik speelde het spel voor het eerst een jaar of twee geleden bij mijn broertje. Het is een spel waar je enorm veel adrenaline van krijgt doordat het een spel is waarbij je snel moet zijn en veel tegelijk moet zien. Je mag maar met één hand kaarten opleggen dus je moet ook een beetje behendig zijn. Het is een spel dat niet moeilijk uit te leggen is en je dus snel onder de knie hebt.

Ook bij dit spel is het fijn dat het ook mogelijk is het spel met z’n tweeën te spelen, maar ook met grotere groepen. Door de blauwe en de groene versie erbij te kopen, kun je het spel zelfs tot met 12 personen spelen! Ik speel dit spel érg graag. Misschien is het tijdens de warme zomerdagen wel een slim idee om het in de schaduw of in de avonduren te spelen, ikzelf krijg het er altijd héél warm van, haha.

Skip-Bo

Skip-Bo

Skip-Bo

Aantal spelers: 2 – 7 spelers
Speeltijd: 20 minuten
Leeftijd: 7 – 99 jaar
Prijs: €13,99 bij bol.com
Uitbreidingen: Nee

Het leuke en spannende Skip-Bo kaartspel voor de hele familie!

Je kunt met een partner of individueel spelen, aan jou de keuze.

Skip-Bo is een kaartspel met als doel om als eerste alle kaarten van de stok kwijt te raken. Dit doe je door de kaarten in de volgorde van 1 tot en met 12 weg te spelen. Het spel heeft geen vaste tijd, het is een spel dat lang kan duren, maar ook snel afgelopen kan zijn, afhankelijk van de kaarten die je hebt.

Waarom dit spel?

Skip-Bo is zo’n spel dat je met z’n tweeën kunt spelen, maar ook prima met meerdere personen. Heel stiekem kun je het lichtelijk vergelijken met Ligretto (nummers op elkaar leggen), maar dan zonder de adrenaline rush. In dit spel speel je namelijk om de beurt en met net iets andere regeltjes. Hier moet je tactisch nadenken en ook vooruitdenken – voor zover dat mogelijk is natuurlijk. Ondanks het nadenken is het wel een spel dat je lekker kunt spelen zonder je hersens te laten kraken. Heerlijk wanneer je de hele dag op pad bent geweest, maar ‘s avonds bij de tent of op d hotelkamer nog wel graag even gezellig een spelletje wilt spelen.

The Unusual Suspects

The Unusual Suspects

The Unusual Suspects

Aantal spelers: 3 – 18 spelers
Speeltijd: 20 minuten
Leeftijd: 14 – 99 jaar
Prijs: €16,95 bij bol.com
Uitbreidingen: Nee

Coöperatief partyspel, waarin vooroordelen de hoofdrol spelen.

Er liggen 12 willekeurig getrokken verdachten van een misdrijf op tafel. Er is echter maar 1 getuige, die ook nog een zeer selectief geheugen heeft. Eén van de spelers neemt de rol van deze getuige op zich. Hij weet welke verdachte de schuldige is, maar zegt niets. De andere spelers zijn de detectives, die achter de identiteit van de dader moeten komen. De getuige en de detectives vormen samen een team.

Elke ronde draaien de detectives een vraag van de stapel om en stellen deze. De getuige mag uitsluitend met ”Ja” of ”Nee” antwoorden. Na overleg moeten de detectives nu 1 of meer verdachten onschuldig verklaren. Wijzen ze daarbij de schuldige aan, dan hebben de spelers gezamenlijk verloren. Zo niet, dan wordt de volgende vraag omgedraaid. Lukt het de detectives om uiteindelijk alleen de schuldige over te houden, dan winnen alle spelers gezamenlijk.

Waarom dit spel?

Oké, deze doos is wel een beetje groot, maar de items nemen niet veel ruimte in, dus je kunt ze eventueel ook verplaatsen naar een minder groot doosje. Ik heb dit spel op mijn verjaardag gekregen en heb het tijdens het familiekampeerweekend tijdens Pinksterweekend uitgeprobeerd met mijn neefjes, nichtje en onze aanhang. Mijn vriend had er vooraf geen hoge verwachtingen van, maar merkte al tijdens het doorlezen van de spelregels op het verrassend leuk te vinden.

Waar eerder genoemde spelletjes een leeftijdsgrens van niet hoger dan 12 jaar hebben, valt het mij op dat hier de leeftijdsgrens 14 jaar is. Terwijl dit volgens mij best makkelijk ook door jongere spelers te spelen is.

Aan de ene kant is dit spel zo fout als het maar kan, want je speelt het spel op basis van vooroordelen. Maar het levert grappige situaties op doordat je de denkwijzen van andere spelers probeert te doorgronden. Het is een spel dat heel snel gespeeld kan zijn, maar hoe meer er gediscussieerd wordt – en goed gekozen wordt – hoe langer het spel duurt.

Welk spel neem jij mee op vakantie?

Deze post is al 6032 keer gelezen


Geef een reactie

14 responses to “5x De leukste spelletjes om mee te nemen tijdens je vakantie

 1. Skip-B heb ik nu een paar keer gespeeld, maar ik vind er weinig aan. Waarschijnlijk moet het me nog een keer goed uitgelegd worden zodat ik het wat beter begrijp. Regenwormen is al jaren onze favoriet! De uitbreidingsset daarbij is ook heel leuk!

  • Ach, niet elk spelletje is voor iedereen, haha.

   Ik heb Regenwormen toevallig laatst bij vrienden met de uitbreiding gespeeld, inderdaad erg leuk! 🙂

 2. Boonanza, Skip-Bo en Regenwormen zijn bij mij ook favoriete spelletjes in de categorie ‘voor even tussendoor’ en ‘mee te nemen op vakantie’. Alleen bij Boonanza vind ik het jammer dat je met minstens drie spelers moet zijn, wij gaan immers met twee op vakantie.. dan moeten we eerst vrienden maken om dat spel te kunnen spelen XD
  The Usual Suspects ken ik nog niet, maar lijkt me tof om eens te proberen!

  • Nancy Vercamer

   Boonanza heeft een aparte versie Al Caboon om met 2 te spelen. Helaas is die niet zo leuk als het gewone spel.
   Maar ik geniet ook van Boonanza het dobbelspel. Die kan je wel met 2 spelen. In dat spel moet je het vooral van geluk hebben. Je speelt ook alleen en moet niet handelen wat wel het grootste plezier van Boonanza is.

  • Ja ik vind het ook erg jammer dat ik het niet alleen met mijn vriend kan spelen, Boonanza. Maar des te meer reden om binnenkort weer eens even een spelletjesavond in te lassen (of inderdaad vrienden te maken op vakantie)! 😀

 3. Do

  Wat een leuke post, ik zou wat meer spelletjes moeten spelen.. Ik ken er eerlijk gezegd geen een van, maar Ligretto en Boonanza klinken wel echt superleuk!