Categorieën: Activiteiten / Tags: , , ,

Geschreven door Jessica

Evenement | Spring Storm Schrijfcursus

Spring Storm Cursus Hoe ontwikkel je levensechte karakters

Afgelopen zaterdag reisde ik af naar Lelystad voor de allereerste Spring Storm van Storm Publishers. Voor slechts €12,50 zouden we een leuke schrijfcursus krijgen met als hoofdthema ‘Hoe ontwikkel je levensechte karakters’. Schrijfster Marijke F. Jansen zou ons met behulp van een zes stappenplan helpen een realistisch personage te creëren en redacteur Michael Mandersloot zou ons leren hoe door creatief schrijven een personage levensecht in ons verhaal neer te zetten. Schrijfsters Olga Hoekstra en Jen Minkman waren ook aanwezig.

We waren vanaf kwart voor één welkom, maar ik was bang voor files die er uiteindelijk niet waren en kwam daardoor iets te vroeg aan. Ik was echter niet alleen want er waren al twee andere cursisten en ook Olga Hoekstra was al aanwezig. Langzaamaan kwamen steeds meer mensen aan bij Locus Flevum en werd uiteindelijk besloten te verplaatsen naar een andere plek waar meer zon was en minder wind.

Marijke F. Jansen geeft een cursus

De cursus ging iets later van start doordat de organisatoren vast zaten in de file, maar dat mocht de pret niet drukken. Toen ze eindelijk aanwezig waren kregen we thee en werd een schaaltje bonbons voor onze neus neergezet die, zoals je kunt verwachten, binnen een paar seconden leeg was.

Hierna kon het eerste onderdeel beginnen. Marijke F. Jansen las eerst een verhaal voor dat ze had geschreven op haar vijftiende. Een erg grappig voorbeeld van hoe het niet moet. Aan de hand van dat verhaal gingen we het zes stappenplan door en keken we naar hoe het beter had gekund. Aan de hand van het zes stappenplan kun je een karakterdossier opstellen. Iets waar ik zeker een voorstander van ben en dankzij het zes stappenplan kan ik dit nu ook gestructureerd doen.

Creatief schrijven in drie fasen

Vervolgens was Michael Mandersloot aan de beurt. We kregen allen een hand-out met daarop een presentatie over creatief schrijven. Alles wat hij vertelde staat daar ook op dus het is een handig naslagwerk en we hoefden geen aantekeningen te maken. Het zes stappenplan van Marijke F. Jansen kregen we later trouwens ook nog op papier uitgedeeld.

Na deze presentaties/workshops mochten we onszelf opdelen in totaal vier groepen en ging elke groep onder leiding van Marijke F. Jansen, Michael Mandersloot, Jen Minkman of Olga Hoekstra aan het werk met een eigen verhaal en diens personages.

Michael Mandersloot bij Spring Storm

Ikzelf zat uiteindelijk met drie – zeer getalenteerde – andere cursisten in de groep van Michael Mandersloot. We zochten een mooi plekje aan het water uit en kregen daar onze eerste opdracht. Free writing aan de hand van één van de vele foto’s die Michael mee had gebracht. Michael zette een timer op tien minuten en wij moest zoveel mogelijk opschrijven dat wij associeerden met de foto die we uit hadden gekozen.

Toen de tien minuten voorbij waren moesten we echt een gebeurtenis beschrijven. Centraal thema hierbij was de “De eerste keer”. Dit kon een variatie aan eerste keren zijn die zou passen bij de persoon die je zag op jouw foto. Nadat we ook hier tien minuten voor hadden gehad gingen we onze verhalen aan elkaar voorlezen. Doodeng, want ik vond mijn verhaal werkelijk erg slecht, maar dat bleken Michael en de andere cursisten niet te vinden. Ze vonden het origineel gevonden. Altijd leuk om te horen.

Spring Storm in groepjes

Als tweede opdracht gingen we onszelf verspreiden en de omgeving omschrijving, wat je hoort, ziet, voelt, alles. Omdat we uiteindelijk toch in tijdsnood kwamen hebben we deze opdracht niet besproken.

Als laatste opdracht gingen we het zes stappenplan invullen voor onze protagonist. Waarna Michael ons vroeg het stappenplan thuis ook in te vullen voor onze antagonist en dan een kort verhaal te schrijven van maximaal twee A4 met daarin de drie personages die we inmiddels hebben beschreven door de diverse opdrachten en dit plaats te laten vinden in Locus Flevum. Het verhaal mogen we opsturen naar Michael Mandersloot waarna hij ons er nog feedback op zal geven. Hoewel ik eigenlijk liever ga werken aan mijn boek voor de schrijfwedstrijd van Storm Publishers, denk ik dat ik het korte verhaal wel ga schrijven, want het is altijd een goede oefening en ik ben benieuwd naar de feedback. Van feedback kun je namelijk leren.

Spring Storm Locus Flevum

Naderhand kregen we wederom thee, koffie of water en kregen we ook nog heerlijke muffins. We kletsten lekker na over wat we geleerd hebben, maar gingen op een gegeven moment ook over op al het andere dat met schrijven en boeken te maken had. Rond een uur of half zes vertrok ik samen met Freya (zij liep van januari tot en met april stage bij Storm Publishers), die had gevraagd of ze met mij mee terug mocht rijden, richting het hoge noorden.

De laptop laat ik de volgende keer thuis, want uiteindelijk bleken de opdrachten goed – en misschien zelfs beter – te doen te zijn op de ouderwetse manier met pen en papier. Ik vond Spring Storm erg leuk, gezellig en leerzaam en kijk uit naar het volgende evenement van Storm Publishers!

Schrijf jij ook?

Deze post is al 1612 keer gelezen


Geef een reactie

8 responses to “Evenement | Spring Storm Schrijfcursus

  1. Colinda teeuwisse

    Vond het erg leuk en kijk uit naarde volgende keer. Ik heb alleen het uitdelen van de handout van het 6 stappenplan op papier gemist. Kan ik die nog krijgen?