Categorieën: Activiteiten / Tags: ,

Geschreven door Jessica

Jouw Marktkraam | Mijn eerste ervaringen

Jouw Marktkraam Drachten - Mijn marktkraam

Vorige week maandag konden jullie al lezen over Jouw Marktkraam. Ik vertelde jullie toen vooral wat het concept inhoudt, maar wat zijn mijn ervaringen? En de hamvraag: wat heb ik verdiend? Je leest het vandaag allemaal in dit artikel.

Waarom ik zo enthousiast ben

Op 4 september liep ik Jouw Marktkraam binnen. Ik was helemaal enthousiast over het concept en het feit dat ik via een andere blogger in contact ben gekomen met de eigenaar, Kor. We spraken af dat ik de kraam drie weken mocht huren in ruil voor één artikel. Het feit dat ik er niet alleen meer dan één artikel aan besteed mag duidelijk maken hoe enthousiast ik ben. Via social media probeer ik ook aandacht te creëren voor Jouw Marktkraam en natuurlijk via mond-op-mond reclame. In het specifiek natuurlijk voor degene in Drachten.

Dit komt enerzijds omdat ik het concept zo tof vind en ik er zoveel voordelen in zie, maar ook omdat de eigenaar zo’n toffe vent is. Ik kom minimaal twee keer per week even bij mijn kraampje checken om onder andere te zien wat ik heb verkocht, maar ook voor de gezelligheid. Je voelt je er direct helemaal thuis. Kor is heel sociaal en door zijn ervaring in diverse vakgebieden heeft hij ook van veel zaken kennis en kan hij veel leuke verhalen vertellen. Hij heeft bijvoorbeeld gewerkt bij de Duthler (kledingzaak), maar ook in een bloemenwinkel.  Het is ook mooi om te zien hoe enthousiast hij is over zijn winkel en je ziet hoe ontzettend hij er elke dag van geniet. Hij is trots, en dat is terecht. Jouw Marktkraam Drachten is een mooie winkel waar ik graag even kom sneupen of een bakje thee kom drinken.

Daar ben ik niet de enige in, want diverse kraamhouders komen regelmatig langs. Laatst zaten we zelfs met drie kraamhouders tegelijk gezellig aan de tafel in het midden van de winkel. Winkelende voorbijgangers dachten zelfs al dat we medewerkers waren, haha. De sfeer in de winkel is dus fantastisch en dat komt mede door de gezellige eigenaar en het feit dat de winkel mooi ingericht is en netjes gehouden wordt. Ook klanten komen graag langs, want er zijn diverse klanten die meerdere keren per week heel gericht zijn winkel een bezoekje komen brengen. Al overtuigd?

Jouw Marktkraam - Stickers

De voordelen

Na drie weken huren heb ik een aantal voordelen voor je op een rijtje gezet die mij echt opgevallen zijn.

 • Je hoeft niet een hele dag op een rommelmarkt te staan met al je spullen en te hopen dat er toevallig iemand langsloopt die jouw spulletjes wil hebben. Negen van de tien keer verkoop ik bijna niks en ben ik een hele dag kwijt. Alles bij elkaar opgeteld ben ik na drie weken huren meer spullen kwijt en heb ik er minder tijd aan besteed.
 • Je hoeft niet meer de moeite te nemen alle artikelen die je wilt verkopen op Marktplaats te zetten inclusief foto en beschrijvende tekst, en dat allemaal stuk voor stuk. En ook ben je af van het gedoe met sommige kopers die duizenden vragen stellen en vervolgens niet kopen, of mensen die niet willen betalen, niet komen opdagen, etc.
 • Je hebt er geen omkijken naar. Het wordt verkocht terwijl jij ondertussen kilometers verderop bijvoorbeeld op je werk bent of aan het shoppen bent.
 • Elke keer als je op de app kijkt en je ziet dat je iets hebt verkocht wordt dat stofje in je lichaam aangemaakt waardoor je vrolijk wordt.
 • Voor mij is het ook iedere keer een leuk sociaal uitstapje als ik weer even bij mijn kraampje kom kijken om de indeling aan te passen of wat nieuwe spulletjes neer te leggen.

De kosten

Niet alleen jullie, maar ook ik was erg benieuwd naar of ik winst zou kunnen maken. Dus ik heb even gekeken hoeveel het mij gekost zou hebben om drie weken te huren, inclusief een opzetbord en drie keer honderd stickers (want dat heb ik gebruikt de afgelopen drie weken).

Kosten Jouw Marktkraam

De eerste week huren kost 25 euro en elke volgende week 20 euro. Daarnaast heb ik omdat ik graag alles wilde testen dat te testen viel ook gekozen voor het opzetbord aan de achterkant, dat kost elke week €2,50. Ik heb ongeveer 300 barcodestickers aangevraagd. Hiervan zijn de eerste 100 gratis. De overige 200 zouden mij dus €5,- hebben gekost. Dit maakt een totaal van €77,50. Dit is dus, om even te praten in termen die ik ooit op school heb geleerd, mijn break-even point. Natuurlijk wil ik ook nog winst maken, dus ik moet in drie weken tijd meer dan €77,50 verdienen.

Het opzetbord had ik natuurlijk niet hoeven kiezen, maar ik zie er wel degelijk de meerwaarde van. Je kraam ziet er niet alleen mooier uit, je kunt je spullen ook mooier verdeeld opstellen en een aantal dingen op ooghoogte uitstallen. Daarnaast past er dankzij dat opzetbord meer in je kraam. Dit bord dat op de standaard kraam geschroefd kan worden is overigens iets dat specifiek in Drachten verkrijgbaar is. Die €2,50 is het echt wel waard.

Week 1, 2 en 3

Via de app kun je heel fijn zien hoeveel producten je elke dag hebt verkocht en voor welk bedrag. Ik heb elke week in onderstaand overzicht gezet voor jullie zodat je kan zien hoe mijn verkopen de afgelopen drie weken zijn gegaan. De week loopt voor mij van vrijdag tot en met donderdag omdat de huurperiode op een vrijdag in is gegaan. De winkel is gesloten op zondag en maandag en staan daarom niet in dit overzicht, vanzelfsprekend verkoop ik op die dagen niks.

Verdiensten met Jouw Marktkraam

Je kunt zien dat de eerste week nog echt een opstart week was en ik die week verlies heb gedraaid. De mensen moesten mijn kraampje echt nog even ontdekken. Op woensdag verkocht ik zelfs helemaal niks.

Dit veranderde in week twee. Op de eerste dag van week twee had ik in één keer al bijna het complete bedrag van week 1 verdiend. Klanten begonnen mijn kraampje te ontdekken en gingen lekker los. Als ik alleen kijk naar de kosten van de tweede week, zou ik dan een kleine winst hebben gemaakt.

Ik was heel nieuwsgierig, want zou de stijgende lijn door blijven zetten of zou het plotseling kelderen? Waren de leukste producten nu verkocht en zou de verkoop een halt toegeroepen worden? Zoals je kunt zien bleef die stijgende lijn wel, en maakte ik, als ik alleen naar de kosten van week drie zou kijken een mooie winst.

Winst of verlies?

Als ik kijk naar de drie weken in totaal heb ik, als je de kosten van de verdiensten af zou trekken, in totaal drie euro winst gemaakt. Ten opzichte van wat ik allemaal verkocht heb is dat natuurlijk behoorlijk weinig.

Waar dit aan ligt? Ik heb heel veel producten voor hele kleine prijsjes, sommige dingen kosten slechts 50 cent. Dan schiet de teller ook niet zo snel omhoog. In de tweede en derde week legde ik ook wat duurder geprijsde spullen neer (€4,- of €5- en een enkele uitschieter naar €8,- of €10,-), en een aantal daarvan waren binnen de kortste keren verkocht. Het was voor mij natuurlijk ook nog een beetje ontdekken wat zou werken. Achteraf gezien denk ik dat ik sommige dingen best ietsje duurder had kunnen prijzen waardoor ik meer winst had gemaakt.

Maar dat is een leerproces, en jullie krijgen deze info mooi vooraf! Ik denk ook dat je het kan zien als een onderneming. Als je een eigen bedrijf opzet maak je in het begin (in dit geval week 1) altijd een beetje verlies, waarna je je bedrijf opbouwt (week 2) en winst kunt gaan maken (week 3). Ik denk dan ook dat als ik over een paar weken weer zou kijken, dat er meer winst gemaakt is. Mede doordat ik inmiddels wat ervaring heb met mijn kraampje en weet wat wel en niet werkt.

Then again, als ik op de rommelmarkt had gestaan was ik dit überhaupt nooit allemaal kwijt geraakt en had ik een aantal dingen misschien wel bij het grofvuil gezet zonder een cent ervoor te krijgen –

Playstation - Jouw Marktkraam

Wat verkoopt goed, en op welke dagen?

In mijn kraam heb ik dvd’s, make-up, boeken, zoek & vind spellen, magazines, playstation 3 en 4 games (van mijn vriend, inderdaad) en nog een aantal losse dingen. Natuurlijk zal het per kraam verschillen en waarschijnlijk ook per filiaal (zo las ik bij Ik ben Iris niet dat Jouw Marktkraam Enschede vooral mannelijke bezoekers heeft.

De dvd’s verkoop ik heel slecht, een enkele uitzondering daargelaten. Dit zijn dan ook niet echt nieuwe of populaire titels. – (Edit: na drie weken verkocht ik in twee dagen plotseling drie DVD-boxen, zo zie je maar dat elke dag iets anders in trek is). – Make-up loopt echter heel steady. De make-up producten die ik verkoop zijn voornamelijk items uit de StyleTone Box die ik niet gebruik, bijvoorbeeld bronzers en blushes (ongebruikt uiteraard). Dit loopt erg goed en ik verkoop elke week wel een aantal make-up producten. De prijzen hiervoor liggen rond de €1,- en €2,-

Verder heb ik veel jeugdboeken, een aantal Engelse titels, een paar delen van de Gossip- en It-girl serie, en nog wat andere minder populaire titels. Die verkopen erg slecht. Maar toen ik op een dag twee YA titels er neerzette (Nederlands), waren die in tien minuten beide verkocht!

Maar wat naast make-up ook erg goed loopt bij mij zijn mijn Cosmopolitans. Ik heb ze opgespaard vanaf 2013, en zelfs die oudere titels worden goed verkocht. Ik heb thuis nog maar vier exemplaren en dan heb ik ze allemaal al verkocht, volgens Kor heb ik zelfs een vaste klant die de hele stapel telkens in één keer meeneemt. Ik verkoop ze voor 50 cent per stuk.

Op welke dagen mijn kraam goed loopt vind ik lastig te zeggen. Ikzelf had verwacht op donderdagen (koopavond) en zaterdagen veel te verkopen, maar het zijn juist die andere dagen waarop ik meer verkoop. Al is daar eigenlijk geen pijl op te trekken. Ik wilde mijn kraam graag wat langer aanhouden, en op het moment van schrijven, zaterdag, heb ik plotseling voor 23 euro verkocht op één dag!

Conclusie? Elke dag trekt de winkel andere bezoekers met andere wensen. Het is onmogelijk om te weten wat deze mensen leuk vinden en waar ze naar op zoek zijn. Die ene persoon die op zoek is naar wat jij aanbiedt moet toevallig net die dag de winkel inlopen en het in jouw kraam zien staan. Elke dag is anders. Zo heb ik een aantal dingen in mijn kraam waarvan ik dacht dat ik ze in de eerste week makkelijk zou verkopen, terwijl degene die hiernaar op zoek was pas in de derde week mijn kraampje bezocht. Maar ook had ik laatst een wijnrek er neergezet waarvan ik dacht hem niet kwijt te kunnen raken, en die was binnen een dag weg. Dit maakt het allemaal stiekem nog leuker.

DVD's en jeugdboeken - Jouw Marktkraam

Tips

 • Jouw artikel kan drie weken in je kraam staan en je kunt gaan denken dat je het nooit verkoopt, maar dan is het opeens verkocht. Het is natuurlijk een winkel met voor ieder wat wils en elke dag een ander soort klant. Dat je een product niet in de eerste week verkoopt, betekent niet dat het niet gewild is. De juiste koper moet gewoon toevallig de winkel binnenstappen en in jouw kraam kijken.
 • Verwacht niet na één week al bakken vol met geld te hebben. Theoretisch is het natuurlijk wel mogelijk, maar ook naar wat ik van anderen hoor is het vaak pas als je langer een kraam hebt dat je echt een mooie winst maakt.
 • Denk je niet genoeg winst te kunnen maken met jou spullen en vind je de kosten te hoog? Dan kun je natuurlijk ook samen met iemand anders gaan huren. In mijn kraampje staan namelijk ook spulletjes van mijn vriend en mijn moeder.
 • Deel je kraam af en toe lichtelijk anders in en licht eens een ander product uit. Zo had ik de meeste DVD-boxen met de rug naar het publiek toe, maar toen ik eens één met de voorkant naar de koper neerzette viel hij meer op en is in de kortste keren verkocht. Door je kraam een beetje van indeling te veranderen zorg je er ook voor dat vaste bezoekers weer naar je kraam getrokken worden om er nog eens een blik op te werpen.
 • Varieer in je prijzen. Wil je die ene DVD-box eigenlijk wel verkopen, maar niet voor slechts twee euro? Zet er dan gewoon die prijs op die je er minimaal voor wilt hebben. Voor de koper is het product sowieso goedkoper dan als hij of zij het als nieuw zou kopen, en als hij of zij het echt wil hebben nemen ze het wel mee.

Jouw Marktkraam Drachten

Conclusie

Ikzelf ben razend enthousiast over dit concept en begin te leren wat wel en niet werkt, ook al is elke dag anders en trekt de winkel elke dag een ander publiek. Ik ben helaas bijna door de Cosmopolitans heen, maar gelukkig trek ik ook kopers voor andere spulletjes. Mijn kraam wilde ik graag aanhouden en ik zit dus inmiddels in week 4.

Ik merk ook dat er een continu stijgende lijn zit in de verdiensten per week. In week 1 verkocht ik voor €15,-, in week 2 voor €29,50, in week 3 voor €36,-, en ik zit pas twee dagen in de vierde week en ik zit al op €32,50!

Wat ik echt merk is dat je niet alles spotgoedkoop neer hoeft te zetten om het te kunnen verkopen, een DVD box van bijvoorbeeld seizoen 1 of 2 van Girls heb ik neergezet voor €8,- per stuk en die heb ik beide in één keer verkocht. Sommige andere dingen heb ik neergezet voor €0,50 en die lopen totaal niet. Dus het is niet zo dat hoe goedkoper je het er neerzet des te sneller je het kwijt bent. Het hangt compleet af van wat de koper graag wil hebben en daarvoor over heeft.

Ik wil afsluiten door te zeggen dat Jouw Marktkraam Drachten fantastisch is. Het concept is geweldig en de sfeer in de winkel zorgt ervoor dat je graag terugkomt. Ik ben heel benieuwd naar de verkoop in de komende weken. Ik heb zo’n gevoel dat die stijgende lijn blijft en je er echt voordeel bij hebt door een kraam langere tijd te huren. Vinden jullie het leuk om over een tijdje weer een update te lezen?

Wat zijn jouw ervaringen met Jouw Marktkraam?

Deze post is al 7237 keer gelezen


Geef een reactie

30 responses to “Jouw Marktkraam | Mijn eerste ervaringen

 1. Monique Smiths

  Jouw Marktkraam is een aflopend concept, kramen worden bezet gehouden door dames die ook achter de kassa staan. Daardoor hoge prijzen voor goederen van minderwaardige kwaliteit, welke door geen tijdsdruk gewoon hoog geprijsd blijven. Meer een veredelde rommelmarkt, maar dan met blijvend hoge prijzen. Met veel Chinese meuk……

  Geen lol meer aan dit concept…..

 2. Melina de Almeida Admiraal

  Ik heb het geprobeerd in Alkmaar voor 5 weken en geen winst gemaakt, alleen verloren. Ik denk dat ik heb meer dan 100 EUR had verloren.
  Terug naar de rommelmarkt en Marktplaats.

 3. Marja

  Leuk artikel, Jessica en ik ben het met je eens: het is een leuk concept.
  Het enige waar ik een beetje tegenaan hik is dat je een deal hebt gesloten met de beheerder in plaats van anoniem een kraampje te huren.
  Die drie weken huur kunnen makkelijk uitgelegd worden als een heel kleine prijs is voor reclame!
  Heb nu zelf een kraampje gehuurd in Best, gebruik makend van de aanbieding 2 weken betalen en 3 weken huren en ben reuze benieuwd.

  • Dag Marja,

   Het betreft inderdaad een samenwerking, en daar ben ik uiteraard transparant in (dat is ook verplicht volgens de reclame code). Een andere blogger had mij hiervoor namens de eigenaar benaderd. Dit soort samenwerkingen gebeuren in allerlei soorten en maten met bloggers/websites, en komt op hetzelfde neer als bijvoorbeeld een blogger een boek gratis ontvangt en daar een recensie over schrijft. Wat ikzelf belangrijk vind is dat ik altijd 100% eerlijk ben, net alsof ik er wel zelf voor betaald zou hebben (en heb daarom dit ook in het stukje kosten vs. opbrengsten besproken) en als na een samenwerking blijkt dat ik niet enthousiast ben over het concept dan zou ik dit ook benoemd hebben.

   Ik ben erg benieuwd hoe het huren jou zal bevallen en of je veel verkoopt.

 4. Sandra

  Ik heb ook een kraam gehuurd en was zeer tevreden. Had mijn kraam huur er binnen een dag al uit en ook de dagen erna verkocht ik goed. Het klopt wat je zegt, het gaat erom waar de klant net naar opzoek is. Ik verkocht allerlei brocante en zelf gemaakte spulletjes. Wat ik er leuk vond is dat je een eigen winkeltje hebt en spannend of je wat verkoop, werkt best wel verslavend. Ik zag op de site van jouw marktkraam dat er steeds meer vestigingen bij komen, gelukkig! Ook twee in Haarlem en ook een in Rotterdam. Ik wil het nu in een stad proberen voor mij is Haarlem het dichtste bij, Drachten helaas te ver. Ik denk ook dat je in een stad meer verkoopt omdat er meer mensen zijn, maar het kan ook zijn dat dit niet zo is, tijd zal het leren 🙂 bedankt voor je leuke stukje ik ben alleen nog enthousiaster geworden. Ben trouwens benieuwd of kleding verkoop mijn kast puilt uit, dus denk dat ik eerst wat kleding ga verkopen.

 5. Na vijf weken een kraam huren is bruto omzet 20 euro! Dit terwijl er wel degelijk producten verkocht zijn. De verkochte nieuwe producten dekken dus net aan de huur. Als je de inkoop van deze producten er tegenover zet, kost deze oplossing voor nieuwe producten dus simpelweg heel veel geld!

  Mogelijk werkt het voor gebruikte artikelen, voor nieuwe in ieder geval niet.

  Er was verder geen enkel advies vanuit de vestiging(Hoofddorp). Op de vraag waarom er zo weinig verkocht werd, had men geen antwoord.

  • Jammer dat het jou in Hoofddorp niet goed is bevallen. Elke vestiging is anders en trekt een ander publiek. Zoals ik in het artikel ook noem kan dit een oorzaak zijn. De ene vestiging loopt goed met een bepaald soort producten en een ander weer met een ander soort producten. Ook kan het elke periode anders zijn en moet net diegene die het product (onbewust) wil hebben langs jouw kraampje lopen terwijl jij het er uitgestald hebt. En zo zijn naast de prijs die je eraan hangt en wat ze ervoor over hebben nog veel meer redenen waarom er weinig of juist veel wordt verkocht. Ik denk dat het soms inderdaad lastig kan zijn er een directe verklaring voor te hebben.
   Ikzelf heb een mix van gebruikte en nieuwe producten in het kraampje. Maar ik koop geen nieuwe spullen om die in mijn kraampje te plaatsen. Het zijn vooral producten waar ik niks mee doe (en misschien wel weg wilde gooien omdat het in de weg lag) en op die manier toch nog voor een prijsje kwijt kan raken.

 6. Ik moet nog steeds een keertje langs komen bij jouw kraampje hihi :p Ikzelf zit overigens ook na te denken over dit concept, omdat ik ook aardig wat dingen te verkopen heb en het op Marktplaats momenteel echt voor geen meter wil.

 7. Ik was net even in de winkel en trof Kor daar met rode wangen aan… Hij werd nogal verlegen van je artikel en je complimenten 😉
  Maar ik ben het met je eens: Tof concept en aardige eigenaar!
  Leuk om jouw artikelen te lezen (de vorige had ik gemist… Shame on me! Maar tof dat je me/mijn blog genoemd hebt) en te zien hoe jouw “winkeltje” het doet.

  • Haha ja ik was vanmiddag ook al even geweest en toen hoorde ik dat ook al, zo leuk! Ik hoopte gewoon voornamelijk dat mijn enthousiasme voor Jouw Marktkraam Drachten naar voren zou komen in dit artikel, en volgens mij is dat gelukt 😀

 8. In Tilburg hebben we geen vestiging van Jouw Marktkraam maar wel iets soortgelijks waarvan de huur ook € 25 per week bedraagt. De voornaamste reden dat ik nog niet overstag ben gegaan is dat de locatie in een dode hoek zit achter een winkelcentrum dat haar beste tijd heeft gekend. Als het nu midden in de belangrijkste winkelstraat was geweest had ik het graag uitgeprobeerd.

 9. Thea

  Leuk dat het je zo goed bevalt. Het zou niets voor mij zijn, ik vind de winkel hier ook erg rommelig maar ik vind ook de kosten erg hoog. Ruim 75 euro voor 3 weekjes en geen enkele zekerheid dat je ook maar iets verkoopt. Dan gebruik ik toch liever marktplaats of een rommelmarkt, geen risico omdat het niets kost en wat ik verkoop is direct winst. Wat ik niet verkoop kan ik dan altijd nog weggeven.

 10. Ik weet het niet.. misschien als ik wat meer geillustreerde spulletjes zou maken, dat het dan interessant zou worden. Maar omdat ik er niet echt budget voor heb, durf ik het toch niet aan. Jammer, want het hele concept vind ik wel heel tof (ongeacht dat die in DB niet heel gunstig voor mij ligt)

 11. Ik wil dit echt heel erg graag, maar ik ben zo bang dat ik verlies maak.. Misschien dat ik maar eens aan mijn moeder moet vragen of ze de kosten met mij wilt delen.

 12. Ik zag dat Jouw Marktkraam sinds een maand ook in Rotterdam zit. Moet ik daar misschien toch maar eens gaan kijken en ook eens mijn spullen ordenen om te kijken wat daar naartoe kan. Het ziet erg leuk uit en het is duidelijk veel minder werk dat op marktplaats!

 13. De ervaring lijkt mee erg leuk maar vraag me af of je niet meer had verdiend als je het op marktplaats had gezet? Zo’n winst had je waarschijnlijk op een enkel kunnen maken.

  • Eerlijk gezegd: nee. De meeste dingen in mijn kraam hebben al maanden op Marktplaats gestaan en niemand die ook maar aandacht aan mijn spullen besteedde. Ik weet nog dat ik aan het begin van de zomer tegen mijn vriend zei dat ik overwoog om het gewoon maar weg te gooien omdat het in de weg stond en het verkopen niet lukte. Marktplaats is sowieso ook niet meer wat het vroeger was. Nu staat het bij Jouw Marktkraam en verkoop ik daadwerkelijk spullen en hou ik er ook nog geld aan over. Het lijkt er ook echt op dat de stijgende lijn doorzet, want na gisteren staat de winst al op 35 euro in plaats van 3 (misschien had ik het artikel beter een week later kunnen plaatsen haha).