Categorieën: Boeken / Tags:

Geschreven door Amarins

Boekrecensie | Boven de wolken – Jenny Colgan

Boven de Wolken - Jenny Colgan 2

Ik heb een gratis recensie-exemplaar ontvangen in ruil voor een eerlijke recensie. Dit is niet van invloed op mijn mening over het boek of de inhoud van mijn recensie.

Boekrecensie | Boven de wolken – Jenny ColganBoven de wolken door Jenny Colgan
Vertaler: Inge Pieters
Verschenen: 27 juni 2023 bij LS Amsterdam
Format: Paperback, aantal pagina's: 319
Genre: Feelgood
Lees ook: Op eigen benen, De kerstboekwinkel, Op eigen benen
Rating: 4 Stars |

In Boven de wolken onderbreekt Morag McGinty haar snelle pilotenleven in Londen om terug te keren naar de rust van Schotland. Nu haar grootvader niet kan werken, heeft Morag geen andere keuze dan de lokale vliegroute over te nemen in zijn gammele, oude vliegtuig en de lokale bevolking – en af en toe een schaap – over de prachtige archipel te vervoeren.

Tot ze terechtkomt in een razende storm en een noodlanding moet maken op een afgelegen eiland. Ze is gestrand, ver van de bewoonde wereld en helemaal alleen, hoewel… Naast ontelbare vogels woont er één man: Gregor Cameron, de norse ornitholoog die het hele seizoen voor het eiland zorgt. En het lijkt erop dat ze voorlopig met elkaar opgescheept zitten…

Inleiding

Toen ik er achter kwam dat er een nieuw boek uit zou komen van Jenny Colgan was ik meteen enthousiast. Nog niet alle boeken van Jenny heb ik gelezen, maar het grootste gedeelte wel en nooit heeft ze me teleurgesteld. Als Review Teamlid was ik dan ook dolblij dat Jessica me mailde met het nieuws dat ik Boven de wolken mocht gaan lezen. En hoe dit lezen uitpakte, lees je hieronder!

Boven de Wolken - Jenny Colgan

Waar gaat het over?

Boven de wolken gaat over pilote Morag McGinty. Zij onderbreekt haar snelle pilotenleven in Londen om terug te keren naar de rust van Schotland. Haar grootvader is ook piloot en heeft in Schotland een vliegroute maar hij kan momenteel niet vliegen. Morag wordt gevraagd of zij een aantal dagen het vliegen voor haar rekening wil nemen. Ze vindt dat ze geen keus heeft en neemt de lokale route over in opa zijn gammele oude vliegtuig. Maar dan komt ze terecht in een razende storm en moet een noodlanding maken. Ze komt terecht op een afgelegen eiland. Naast de vele vogels blijkt dat er maar één man woont, Grégor Cameron. Een norse ornitholoog die voor het hele eiland zorgt en waarmee ze voorlopig opgescheept zit.

De start

Toen ik begon te lezen in Boven de wolken was ik me er al snel van bewust dat de schrijfstijl die ik ken van Colgan haar eerdere boeken nu anders is dan ik van haar gewend ben. Het verhaal begint met veel namen en feiten en daardoor zit er geen vaart in het verhaal en is het lastig om in het verhaal te komen. Dit duurde een aantal hoofdstukken maar daarna wist Colgan weer terug te komen zoals we gewend zijn. Het verhaal ging steeds vlotter lopen, het werd weer een ‘herkenbare’ Colgan en het zwijmelgehalte werd ook opgevoerd. De Schotse natuur kreeg ook weer en fijne plek in het verhaal en je waande je helemaal in de omgeving van Morag en Grégor.

Boven de Wolken - Jenny Colgan

Personages

Colgan heeft in Boven de wolken gebruik gemaakt van mooie personages. Personages die vooral een mooie groei doormaken. We leren eerst Morag kennen. Een vrouw die stil, gevoelig en verlegen is en dingen heeft mee gemaakt die haar het gevoel geven tekort te schieten. Maar wanneer ze naar Schotland vertrekt keert het tij. Ze groeit uit tot een zelfverzekerde vrouw, die in noodsituaties haar mannetje staat en weet wat ze wil. Opa helpt haar daar een handje bij. Ze leert keuzes maken en weet uiteindelijk weer gelukkig te worden.

Gregor is eerst een norse man die absoluut niet te peilen is. Maar al gauw kom je er achter dat het eigenlijk een hele gevoelige man is die heel anders is dan gedacht. Een man die zeker Morag ook niet onberoerd laat. Hij weet haar te verrassen en hij schiet haar regelmatig te hulp.

Eindoordeel

Uiteindelijk heeft Colgan me, na een lastige start, heerlijk laten genieten van een prachtig verhaal. Leuk detail in het verhaal: de papegaaiduiker heeft ook een kleine rol in Boven de wolken. Lezers van haar vorige serie zullen de papegaaiduiker meteen herkennen. Boven de wolken is een verhaal met diepgang en geeft de lezer een hele fijne boodschap mee. Want ondanks wat er in het verleden is gebeurd, blijkt dat er altijd weer een nieuwe start kan zijn. Ik kijk uit naar het tweede deel in de serie en krijg maar niet genoeg van Colgans werk. Ik ben fan!

Ben jij ook fan van Jenny Colgan? Waarom wel/niet?


Of koop het boek bij Libris / Boekenwereld


Amarins

Over Amarins: Amarins is één van de drie recensenten uit het Reviews & Roses Review Team. Ze is 51 jaar en woonachtig in Friesland. Ze leest erg graag en vermaakt zich ook heel graag met leesgerelateerde bezigheden zoals het schrijven van een recensie, boekenuitjes of leesclubs. Het feelgoodgenre is haar favoriet, maar daarnaast leest ze ook heel graag historische romans en young – en new adult verhalen. Naast lezen borduurt en haakt Amarins nog en kijkt ze heel graag een fijne serie of film.

Amarins’ favoriete boek op dit moment is Kernpunt van Ryanne Veldkamp.

Deze post is al 437 keer gelezen


Geef een reactie