Categorieën: Boeken / Tags: , ,

Geschreven door Ruby

Boekrecensie | Op eigen benen – Jenny Colgan

Jenny Colgan - Op eigen benen

Ik heb een gratis recensie-exemplaar ontvangen in ruil voor een eerlijke recensie. Dit is niet van invloed op mijn mening over het boek of de inhoud van mijn recensie.

Boekrecensie | Op eigen benen – Jenny ColganOp eigen benen door Jenny Colgan
Serie: Kostschool aan zee #1
Verschenen: 13 februari 2024 bij Luitingh-Sijthoff
Format: Paperback, aantal pagina's: 272
Genre: Feelgood, Roman
Lees ook: Boven de wolken, Op eigen benen, De kerstboekwinkel
Rating: 4 Stars | Spicy: zero-flames
Goodreads

Welkom op de Engelse kostschool aan zee, waar hechte vriendschappen ontstaan en waar levens voor altijd zullen veranderen.
Op eigen benen is het eerste deel van een driedelige serie van Jenny Colgan, over een Engelse kostschool aan zee.

Het is heerlijk zonnig in Cornwall als het schooljaar begint op het kleine internaat aan zee. Maggie, de nieuwste lerares in Downey House, is vastbesloten haar stempel te drukken, maar zal dat ten koste gaan van haar relatie met de veilige, betrouwbare Stan?

Simone heeft een studiebeurs gewonnen en wil haar ouders trots maken. Wanneer ze hoort dat ze een kamer moet delen met de populaire, mooie, slimme meisjes van Downey House, beseft ze dat ze snel vrienden moet vinden.

Fliss is woedend. Ze wilde helemaal niet naar een kostschool en vindt het verschrikkelijk om van huis weg te zijn. Terwijl Simone wanhopig probeert erbij te horen, probeert Fliss wanhopig er weg te komen.

Kostschool aan zee

Jaaaaa, er is een nieuwe Jenny Colgan! Op eigen benen, gaat over een Engelse kostschool aan zee. Het boek heeft een aantrekkelijke voorkant waar het zee thema duidelijk naar voren komt. Dat het zich afspeelt op een kostschool is iets wat ik altijd fascinerend heb gevonden. Waarom sturen ouders hun kroost op, vaak jonge leeftijd, weg? Gelukkig is dat hier niet het geval en gaat het om tieners en die zijn vaak al een stuk mondiger.

Jenny Colgan - Op eigen benen

Op eigen benen

De kostschool waar het allemaal om draait in Op eigen benen is Downey House. Downey House is een Engelse meisjeskostschool. Op die school vind je Maggie, die daar docente Engels is. Ze is net aangenomen en wil graag een goede indruk maken. Ze heeft een relatie met Stan, maar hij verblijft in Schotland. Lukt het een langeafstandsrelatie te houden? Je leest echter ook over Simone en Fliss. Simone heeft een studiebeurs gekregen voor Downey House, maar ze is helaas wel een buitenbeentje. Fliss wil helemaal niet van huis weg en heeft een gruwelijke hekel aan de kostschool. De school zal hun levens veranderen maar op wat voor manier?

Afwisselend perspectief

Op eigen benen heeft een wisselend perspectief. Je volgt afwisselend de eerder genoemde Maggie, Simone en Fliss, maar ook het schoolhoofd Veronica. Hierdoor is het niet een tienerboek geworden à la Harry Potter, maar worden de kostschool en privileges ook besproken aan de hand van de volwassenen die er werken. Natuurlijk worden ook de thema’s ‘er niet bij horen’ en ‘pesten’ besproken. Al kan ‘er niet bij horen’ ook voor volwassenen gelden.

Jenny Colgan - Op eigen benen

Verbondenheid door de school

Toch is Op eigen benen geen zwaar boek geworden met deze thema’s. Jenny Colgan heeft zoals altijd de thema’s luchtig verweven door het verhaal. Je hoopt op een samenhorig gevoel van verbondenheid wat je vaak krijgt als je een feelgood kostschool boek leest. Haar schrijfstijl leest goed weg, dus voordat je het weet is het boek alweer uit!

Eindoordeel

Het is een heerlijk knus boek dat goed te lezen is in elke tijd van het jaar. Op eigen benen neemt je mee door een heel schooljaar op Downey House waardoor dit boek in elk seizoen goed te lezen is. Je kan je helemaal inleven in de kerstperiode, maar de regenachtige lente van Cornwell kan ik op dit moment ook goed voor me zien als ik naar buiten kijk. De thema’s zijn goed uitgewerkt en passend voor een school. Al met al weer een hartverwarmend feelgood verhaal van Jenny Colgan!

Lees jij graag verhalen die zich op een kostschool afspelen?


Of koop het boek bij Libris / Boekenwereld


Lees ook de recensie van Amarins over dit boek.


Deze post is al 109 keer gelezen


Geef een reactie