Categorieën: Boeken / Tags: ,

Geschreven door Amarins

Boekrecensie | Op eigen benen – Jenny Colgan

Op eigen benen - Jenny Colgan

Ik heb een gratis recensie-exemplaar ontvangen in ruil voor een eerlijke recensie. Dit is niet van invloed op mijn mening over het boek of de inhoud van mijn recensie.

Boekrecensie | Op eigen benen – Jenny ColganOp eigen benen door Jenny Colgan
Serie: De kostschool aan zee #1
Verschenen: 5 juli 2023 bij LS Amsterdam
Format: E-book, aantal pagina's: 241
Genre: Feelgood
Lees ook: Boven de wolken, De kerstboekwinkel, Op eigen benen
Rating: 3 Stars | Goodreads

Op eigen benen is het eerste deel van een driedelige serie van Jenny Colgan, over een Engelse kostschool aan zee. Het is heerlijk zonnig in Cornwall als het schooljaar begint op het kleine internaat aan zee. Maggie, de nieuwste lerares in Downey House, is vastbesloten haar stempel te drukken, maar zal dat ten koste gaan van haar relatie met de veilige, betrouwbare Stan? Simone heeft een studiebeurs gewonnen en wil haar ouders trots maken. Wanneer ze hoort dat ze een kamer moet delen met de populaire, mooie, slimme meisjes van Downey House, beseft ze dat ze snel vrienden moet vinden. Fliss is woedend. Ze wilde helemaal niet naar een kostschool en vindt het verschrikkelijk om van huis weg te zijn. Terwijl Simone wanhopig probeert erbij te horen, probeert Fliss wanhopig er weg te komen.

Inleiding

Al ver voor de releasedatum kreeg ik De kostschool aan zee-serie van Jenny Colgan in het oog. Deze wordt in eerste instantie uitgegeven als e-only serie. Volgend jaar zullen ook de fysieke boeken volgen. De serie is in 2008 al door Jenny Colgan geschreven maar nu pas naar het Nederlands vertaald. Als fan van haar boeken wilde ik deze serie heel graag meteen lezen. Hoe leuk is het dan om op de releasedatum van het eerste deel, Op eigen benen, het ook meteen van LS Amsterdam te mogen ontvangen! Zou deze serie net zo leuk worden als haar voorgaande boeken? Lees gauw verder om dit te ontdekken.

Op eigen benen - Jenny Colgan

Waar gaat het over?

Op eigen benen is het eerste deel van een driedelige serie van de hand van Jenny Colgan. De verhalen gaan over een Engelse kostschool aan zee. Het is heerlijk zonnig in Cornwall als het schooljaar begint op het kleine internaat aan zee. Maggie, de nieuwe lerares in Downey House, is vastbesloten haar stempel te drukken, maar zal dat ten koste gaan van haar relatie met Stan? Simone heeft een studiebeurs gewonnen en wil haar ouders trots maken. Maar wanneer ze hoort dat ze een kamer moet delen met de populaire, slimme en mooie meisjes van Downey House, beseft ze dat ze snel vrienden moet maken. Fliss is woedend. Ze wilde helemaal niet naar de kostschool en vindt het verschrikkelijk om van huis weg te zijn. Terwijl Simone wanhopig probeert erbij te horen, probeert Fliss er wanhopig weg te komen.

Het verhaal

Toen ik begon te lezen herkende ik niet meteen de fijne schrijfstijl zoals we die van Colgan kennen. Het verhaal was door de vele perpectiefwisselingen binnen een hoofdstuk verwarrend en het las niet lekker. Al lezend kreeg ik ook een déjà vu naar de kostschool boeken die ik in mijn jeugd verslond. Waar ik dacht een fijne ‘Colgan’ aan te treffen, met een vleugje romantiek en een stukje liefde, werd ik helaas teleurgesteld. Het verhaal over de kostschoolmeiden komt op de voorgrond waar ik had verwacht dat we meer over Maggie zouden horen. Maggie die problemen heeft in de relatie met haar Stan. De liefdesperikelen tijdens haar verblijf op Downy House hadden meer uitwerking verdient, waardoor het verhaal een meer volwassen uitstraling zou hebben gekregen. Het verhaal blijft vrij kinderlijk, zonder spanning met af en toe een uitstapje naar een volwassen plottwist.

Op eigen benen - Jenny Colgan

Personages

Zoals eerder gezegd is Op eigen benen wat kinderlijk en heeft het helaas niet constant je aandacht. Dit geldt ook voor de personages. Zeker het Maggie had meer diepgang mogen hebben. Er speelde van alles rond haar personage maar de schrijfster heeft hier haar kans niet gegrepen. De kostschoolmeiden daarentegen krijgen veel ruimte, maar hun personages blijven oppervlakkig en brengen weinig spanning met zich mee. Simone is een stevige meid die daardoor zeer weinig zelfvertrouwen heeft. Je voelt dit en krijgt zeker met haar te doen. Fliss lijkt zo’n zelfverzekerd persoon, maar niets is minder waar. Bijpersonage David krijgt een kleine rol en hij zorgt voor een mooie plottwist in het verhaal. Kortom, de uitwerking van alle personages had meer aandacht verdiend.

Eindoordeel

Helaas blijf ik wat teleurgesteld achter na het lezen van Op eigen benen. Of waren mijn verwachtingen misschien te hoog? Gelukkig kunnen we door de jaren heen een enorme groei in het schrijfwerk van Jenny Colgan constateren. Want dat ze kan schrijven heeft ze inmiddels met haar andere mooie series wel bewezen. Gelukkig staan er nog twee delen van de De kostschool aan zee-serie op de planning, wie weet wat die in petto hebben. Zou Maggie daar een grotere rol krijgen en zouden we haar beter leren kennen? Ik hoop het, mijn nieuwsgierigheid naar de overige delen is zeker wel gewekt na het lezen van dit eerste deel!

Hou jij van boeken die spelen in Cornwall en zet je dit eerste deel van De kostschool aan zee-serie op je verlanglijst?


Of koop het boek bij Libris / Boekenwereld


Amarins

Over Amarins: Amarins is één van de drie recensenten uit het Reviews & Roses Review Team. Ze is 51 jaar en woonachtig in Friesland. Ze leest erg graag en vermaakt zich ook heel graag met leesgerelateerde bezigheden zoals het schrijven van een recensie, boekenuitjes of leesclubs. Het feelgoodgenre is haar favoriet, maar daarnaast leest ze ook heel graag historische romans en young – en new adult verhalen. Naast lezen borduurt en haakt Amarins nog en kijkt ze heel graag een fijne serie of film.

Amarins’ favoriete boek op dit moment is Kernpunt van Ryanne Veldkamp.

Deze post is al 446 keer gelezen


Geef een reactie