Categorieën: Boeken / Tags: ,

Geschreven door Jessica

Boekrecensie | Het huis aan het strand – Jenny Hale

Ik heb een gratis recensie-exemplaar ontvangen in ruil voor een eerlijke recensie. Dit is niet van invloed op mijn mening over het boek of de inhoud van mijn recensie.

Boekrecensie | Het huis aan het strand – Jenny HaleHet huis aan het strand door Jenny Hale
Verschenen: 17 januari 2023 bij LS Amsterdam
Format: Paperback, aantal pagina's: 301
Genre: Contemporary, Roman
Rating: 4 Stars | Goodreads

Het huis aan het strand van bestsellerauteur Jenny Hale gaat over een bijzondere erfenis, een eindeloze zomer en een nooit verstuurde liefdesbrief. Wanneer Melanie Simpson geld erft van haar grootmoeder, blijkt er een voorwaarde verbonden aan de erfenis. Ze moet het geld besteden aan de aankoop en het herstel van een vervallen huis in Rosemary Bay, de plek waar Melanie en haar oma altijd de zomers doorbrachten. Plaatselijk aannemer Josh is de perfecte persoon om haar te helpen, maar hij heeft weinig zin en tijd. Zodra Melanie ontdekt hoeveel werk er te doen is, begint ze spijt te krijgen van haar beslissing. Maar in het huis ligt een stapel brieven met een geheim dat alles op zijn kop zal zetten…

Zomerse cover

Hoewel pioenrozen niet in het boek voorkomen, is het wel wat het eerste waar ik verliefd op werd toen ik het boek zag. Wat een ontzettend aantrekkelijke cover! Nadat ik ook de flaptekst had gelezen wist ik dat ik het boek op mijn lijst met boeken waar ik naar uitkijk moest zetten. Het gaat hier om het boek Het huis aan het strand van Jenny Hale.

Het huis aan het strand

Het huis aan het strand lezen we vanuit het zij-perspectief van Melanie. Na drie jaar lang haar oma te hebben verzorgd in de laatste fase van haar leven, is ze op zoek naar een doel in haar leven. De laatste wens van haar oma? Dat ze het Ellis huis koopt in Rosemary Bay. De plaats waar haar oma is opgegroeid en ze voorheen jaarlijks elke zomer doorbrachten. Het Ellis huis is echter een krot, en de man die er gewoond heeft zou een vreselijke man zijn geweest. Maar in dat huis vindt ze brieven die een wel erg groot geheim met zich meedragen. En waarom doet de plaatselijke aannemer zo lullig tegen haar?

Het huis aan het strand - Jenny Hale

Gangbaar woordgebruik

Ik moet zeggen dat ik vind dat de zinnen op de eerste twee pagina’s van het eerste hoofdstuk van Het huis aan het strand niet zo lekker liepen. Hierdoor heb ik ze meerdere keren moeten lezen waarna er nog steeds onduidelijkheid was. Hoe zat het nou met welk huis en in welke plaats? Gukkig begreep ik het snel daarna wel, maar ik kwam dus minder lekker het verhaal in dan ik had gehoopt. Wat mij ook opvalt is dat er voor zo’n fijne zomerse roman af en toe iets teveel “moeilijke” of wat minder dagelijks gangbare woorden gebruikt werden. Dit is te zien in zinnen als “het werd haar zwaar te moede bij die gedachte”. Net alsof de schrijfster het boek iets meer literair wilde maken. Als lezer had ik het fijner had gevonden als ze de tekst iets luchtiger had gemaakt. Beter passend bij het type verhaal.

Goed verfilmbaar

Gelukkig deed dit verder niet af aan hoeveel ik genoot van Het huis aan het strand. In een mum van tijd had ik het boek uit en sloeg ik het tevreden dicht. Dat diverse van haar boeken vermaakt zijn tot Hallmark films vind ik niet gek. Ook Het huis aan het strand leent zich hier perfect voor. Dat ze één brief per zoveel dagen leest in plaats van – zoals ik uit nieuwsgierigheid zou doen, haha – direct alles in één keer, is natuurlijk ter bevordering van de spanning in het verhaal. Het is een goede keuze geweest, want hierdoor wil je door blijven lezen. Wat zou er namelijk nog meer in staan? De opzetjes naar de plottwists maakten het verhaal hier en daar wat voorspelbaar. Dit was echter niet ergerlijk . Ik kon triomfantelijk tegen mijzelf zeggen “zie je wel, dat heb je goed geraden!”, haha.

Het huis aan het strand - Jenny Hale

Bijpersonages

Hoewel het hoofdverhaal in Het huis aan het strand draait om Melanie, Josh en de oorsprong van het Ellis huis, komt ook het aandoenlijke verhaal van Cole voorbij. Een pleegkind van vrienden van Josh. De heerlijke kinderlijke energie brengt een lach op je gezicht. Maar ook medelijden omdat hij op deze leeftijd al zo’n zwaar leven heeft gehad. De manier waarop Melanie en Josh met hem omgaan is prachtig om te zien.

Eindoordeel

Hoewel ik aangaf dat ik duidelijk kan zien waarom Hallmark geïnteresseerd is in Jenny Hales boeken, hoef je niet bang te zijn dat Het huis aan het strand helemaal geen diepgang heeft. De schrijfster heeft het verhaal mooi opgezet, en ondanks de hier en daar duidelijke opzetjes naar een plottwist, wist de schrijfster ook te verrassen. De personages zijn mooi neergezet en ik zou het geen probleem vinden als we deze personages nog eens terug zouden zien. Misschien wel in een film. Dit is, voor zover ik kon vinden, het eerste in het Nederlands uitgebrachte boek van Jenny Hale. Maar ik hoop dat er meer zullen volgen. Het huis aan het strand is namelijk bij uitstek geschikt om van te genieten tijdens het naderende voorjaar of in de zomer aan het strand.


Of koop het boek bij Libris / Boekenwereld


Deze post is al 1132 keer gelezen


Geef een reactie