Categorieën: Boeken / Tags: , ,

Geschreven door Jessica

Boekrecensie | Liefde en Watermeloen – Isabelle Paz Soldan

Liefde en Watermeloen - Isabelle Paz Soldan

Ik heb een gratis recensie-exemplaar ontvangen in ruil voor een eerlijke recensie. Dit is niet van invloed op mijn mening over het boek of de inhoud van mijn recensie.

Boekrecensie | Liefde en Watermeloen – Isabelle Paz SoldanLiefde en Watermeloen door Isabelle Paz Soldan
Serie: Love & Fruits #2
Verschenen: 24 mei 2023 bij Zomer & Keuning
Format: Paperback, aantal pagina's: 256
Genre: Contemporary, Roman
Rating: 3.5 Stars | Spicy: zero-flames
Goodreads

Wie is toch de raadselachtige kunstenaar Sandia? Wanneer Laura in het restaurant van een museum voor moderne kunst gaat werken, raakt ze gefascineerd door zijn donkere kunstwerken. Sinds Sandia exposeert, loopt het storm in het museum. Stiekem is Laura zelf ook dol op schilderen, en in het restaurant ontmoet ze de interessante kunstcriticus Luuk. Uit gêne houdt ze haar hobby liever geheim voor hem. Als Laura zich door haar vrienden laat overtuigen om haar oma in Mexico op te zoeken, komt ze in contact met het werk van Frida Kahlo. ‘Viva la vida’ staat er op een van haar schilderijen. Kan Laura dat advies opvolgen en eindelijk uit haar schulp kruipen?

Love and Fruits

Twee jaar geleden hield ik in deze periode een hoognodige blogpauze. Maar in deze zelfde tijd las ik ook het heerlijke Liefde & Ananas. Graag wilde ik meer lezen van deze leuke nieuwe schrijfster, die ook online erg leuk blijkt om te volgen. Recent is het tweede, maar los te lezen, deel verschenen in de Love & Fruits serie: Liefde en Watermeloen. Vandaag vertel ik jullie wat ik ervan vond.

Liefde en Watermeloen

In Liefde en Watermeloen lezen we over Laura, een topschilder in de dop die nog teveel twijfelt over haar kunnen. Nadat ze haar baan kwijtraakt komt ze terecht in het restaurant van een museum waar ze kunstcriticus Luuk leert kennen. Hij is wel héél erg leuk, maar lijkt geheimen te hebben. Gaat dit werken? En zal het haar lukken om uit haar schulp te kruipen? Daarbij spelen de schilderijen van de mysterieuze schilder Jean Sandia een grote rol. Ze vindt zijn sombere schilderijen in eerste instantie maar niks, maar ze krijgt steeds meer interesse in zijn schilderijen. En dan krijgt ze ineens een prachtige kans…

Liefde en Watermeloen - Isabelle Paz Soldan

Welk stuk fruit nu?

Liefde en Watermeloen is een verhaal dat is geboren uit een vraag van Isabelle Paz Soldan op social media. Welk stuk fruit wilden wij graag als hoofdonderwerp voorbij zien komen in haar volgende boek? Op basis van de Watermeloen is dit verhaal geboren. Best knap, dat je een verhaal weet te verzinnen in dezelfde wereld als Liefde en Ananas, met enkel watermeloen als handvat.

Even graven

Omdat het al twee jaar geleden was dat ik Liefde & Ananas las, moest ik echt even graven in mijn geheugen. Maar al snel besefte ik dat we in Liefde en Watermeloen over personages lezen die we al eerder hebben leren kennen. Zo zien we bijvoorbeeld de hoofdpersoon uit deel één terug, en lezen we ook weer over hun vriend Maxime. Dat is het leuke aan boekenseries die op deze manier zijn opgezet. Je hoeft personages nog niet los te laten en krijgt zo toch nog wat mee over hun leven ná het verhaal. Ook heb ik weer op en top genoten van bijpersonage Dirk. Wat een schatje!

Niet geraakt

Toch heeft Liefde en Watermeloen mij niet weten te raken zoals Liefde & Ananas wel deed. Hier en daar had ik moeite mij te hechten aan het verhaal of gevoelens en gemoedstoestanden in het verhaal. Dit kwam doordat door de schrijfster bijvoorbeeld meermaals werd verteld dat de personages ontzettend moesten lachen. Het had hierbij geholpen als het principe show don’t tell meer was toegepast. Dan had ik het meer gevoeld. Op andere momenten wist ze dit echter wél weer goed toe te passen, en heb ik wederom van de personages en leuke dialogen genoten. Ook vind ik het mooi hoe ze Frida Kahlo in het verhaal heeft verwerkt. Ik kende de naam al wel, maar heb echt het gevoel weer wat bijgeleerd te hebben.

Liefde en Watermeloen - Isabelle Paz Soldan

Voorspelbaar

Net als bij het vorige deel is het verhaal vrij voorspelbaar. In dit deel vond ik dat echter toch iets storender omdat de setting ook al vergelijkbaar was: een volwassene die bij studenten woont. Ik miste daardoor wat vernieuwing. Wie schilder Sandia was heeft mij vooral in de eerste helft even in zijn macht gehad. Maar daarna werd je als lezer iets te duidelijk op het verkeerde spoor gezet, waardoor het kristalhelder was hoe het werkelijk zat. Desalniettemin leest Liefde en Watermeloen weer heerlijk weg. Het verhaal is vlot geschreven en niet dik. Hierdoor is het verhaal ideaal om te lezen tijdens een zonnige dag in de tuin, of bij het zwembad op vakantie.

Eindoordeel

Ondanks dat ik echt genoten had van Liefde & Ananas en ik ook vind dat Liefde en Watermeloen lekker vlot is geschreven en leuke personages heeft, heeft het boek mij toch iets minder weten te raken. De ananas lijkt meer in haar hart te zitten dan de watermeloen. De basissetting was vergelijkbaar met deel één en helaas wist dit de voorspelbaarheid van het verhaal niet helemaal goed te maken. Ik zou het leuk vinden als Isabelle Paz Soldan mij de volgende keer net iets meer weet te verrassen. Ze heeft al wel bewezen dat ze lekker kan schrijven, dus ik ben erg benieuwd naar een eventueel volgende deel. Over Maxime? Of Dirk?

Hebben jullie al eens een verhaal van Isabelle Paz Soldan gelezen?


Of koop de boeken bij Libris / Boekenwereld


Deze post is al 770 keer gelezen


Geef een reactie