Ik heb een gratis recensie-exemplaar ontvangen in ruil voor een eerlijke recensie. Dit is niet van invloed op mijn mening over het boek of de inhoud van mijn recensie.
Love on the Brain door Ali HazelwoodVertaler: Marjet Schumacher
Verschenen: 13 april 2023 bij The House of Books
Format: Paperback, aantal pagina's: 384
Genre: New Adult, Roman
Lees ook: De Liefdeshypothese, Check & Mate, Love, Theoretically
Rating: | Spicy:
In de door mannen gedomineerde wereld van neurowetenschappen is het levensmotto van Bee Königswasser duidelijk: wat zou Marie Curie doen? Als NASA haar de leiding zou geven over een droomproject zou Marie zonder aarzeling accepteren. Duh. Maar de koningin van de moderne natuurkunde hoefde nooit samen te werken met Levi Ward. Zijn gevoelens voor Bee zijn duidelijk: aartsvijanden werken het best elk in hun eigen Galaxy, far, far away. Nu ontbreekt haar apparatuur, negeert het personeel haar en is haar droomproject naar de maan. Het enige wat nog telt is: wat gaat Bee Königswasser doen?
Een nieuwe Ali Hazelwood!
Ken je De Liefdeshypothese? Ik kan me bijna niet voorstellen van niet. Het is namelijk één van de meeste gehypete boeken van vorig jaar. Dit jaar is Ali Hazelwood terug, met Love on the Brain (Nederlandse editie). Ik was enorm te spreken over haar debuut, al had ik wel een klein kritiekpuntje. Ik keek dan ook enorm uit naar haar nieuwste vertaalde boek. Lees snel verder als je wilt weten wat ik ervan vond.
Love on the Brain
In Love on the Brain lezen we over Bee Köningswasser. Bee is neurowetenschapper (net als de schrijfster) en heeft al veel meegemaakt in haar leven. Haar ouders overleden terwijl zij en haar zus nog erg jong waren. Ze verhuisden vaak van het ene naar het andere land. En tot slot bedroog haar verloofde haar ook nog met méérdere vrouwen. Geen wonder dus dat ze heeft besloten zich 100% te geven voor de wetenschap. Voor een nieuw project gaat ze naar Housten, waar ze Levi opnieuw tegenkomt. De man die zich altijd raar gedroeg en niks van Bee wilde weten in hun studententijd. Haar aartsrivaal. En nu moet ze samen met hem leiding geven aan dit project. Kan ze weer hetzelfde riedeltje verwachten? Of het heeft de toekomst meer in petto?
Academisch
Wat mooi is aan de boeken van Ali Hazelwood, is dat de setting anders is dan anders. Ze spelen namelijk allemaal af in de academische wereld. In het specifiek gaan ze over vrouwen in de wetenschap. Ook in Love on the Brain speelt het onrecht richting vrouwen in de academische wereld een grote rol. In het nawoord legt ze uit dat dit voor haar een belangrijk thema is. Hoewel er moeilijke woorden in de tekst voor komen, kan je daar makkelijk overheen lezen en begrijp je het verhaal alsnog goed vanuit de context. Daarnaast is het verhaal heel fijn en luchtig geschreven. O, en ook niet onbelangrijk: ik ben gek op katten, en laten die in dit boek nou net een leuke rol spelen!
Marie Curie
Heb je wel eens gehoord van Marie Curie? Nee? Na het lezen van Love on the Brain is jouw antwoord ja, en weet je denk ik bijna alles van haar leven. Deze vroegere wetenschapper speelt een belangrijke rol in het leven van Bee, en de andere vrouwelijke wetenschappers in het verhaal. Ik denk dat dat ook wel eens de ware toedracht van deze boeken is: het bekender en bespreekbaarder maken van hoe er naar vrouwen in de academische wereld gekeken wordt. Dat er te weinig aandacht wordt gehecht aan wat ze zeggen en dat hun kennis er niet toe lijkt te doen. Maar ook wordt er gekeken naar de gestandaardiseerde toetsen zoals de SAT’s en GRE’s.
Uhm…
Hoewel Love on the Brain leuk was om te lezen, heeft het mij allesbehalve weggeblazen. De eerste helft van het boek ging misschien iets te lang door op de overduidelijke misplaatste vete tussen Bee en Levi. Ik bedoel: hoe koppig kan je zijn? Bee had daarnaast teveel kinderachtige trekjes (die zelfs werden uitgeschreven in kinderlijke stijl) waardoor ik het af en toe moeilijk vond om haar serieus te nemen.
Levi vond ik daarbij niet helemaal goed beschreven. Ik snap dat hij in het verleden bepaalde eigenschappen had, maar die lijken in alle hevigheid terug te komen op het moment dat hij Bee weer ziet. Ik snap het als dat heel even zo is, maar niet de hele tijd. En op een gegeven moment zijn ze ook zomaar verdwenen en kan hij wel gewoon doen. Dat had op een realistischere en meer geleidelijke manier beschreven kunnen worden. En het had zeker meer uitgediept kunnen worden. O, en helemaal gek is dat je al in het begin van het boek een plottwist ziet aankomen die pas aan het einde van het boek onthult wordt. Sorry, die was echt TE duidelijk, haha.
Te laat voor een 5 sterren recensie
Tijdens de tweede helft kwam Love on the Brain iets meer op gang en gebeurde er meer in het plot. Het verhaal werd spannender en er kwam meer op het spel te staan. Maar het was te laat voor een vijfsterren recensie. Tot slot was het verhaal ook een klein beetje een herhaling van De liefdeshypothese, maar dan op een minder sterke manier. Levi lijkt veel op Adam en Bee lijkt veel op Olive. Al werkte de fake-dating-trope voor mij daarin beter dan de niet-echt-enemies-to-lovers trope. Het is jammer dat ze de personages niet meer heeft gedifferentieerd. Het boek bevat ook seksscènes, maar op de één of andere manier vind ik ze eigenlijk niet helemaal passen bij de rest van het boek. Ingewikkelde neurologische termen afgewisseld met ‘o mijn god hij is zó groot, het past niet’. Het was het gewoon niet helemaal. Daarbij waren sommige momenten gewoon echt cringe-worthy.
Eindoordeel
Zoals je ziet heb ik veel gevoelens bij Love on the Brain, haha. Mijn recensies worden dan in één klap een stuk langer dan de gewoonlijke max. van vijf alinea’s en eigenlijk ben ik nog niet eens uitgepraat. Het verhaal was het voor mij gewoon niet helemaal. Het was een leuk verhaal om te lezen, maar het sprong er niet uit. De personages hadden teveel weg van de personages uit De liefdeshypothese, maar ik kon mij minder aan ze binden. De schrijfster heeft enkele bijzondere keuzes gemaakt en daarbij niet genoeg onderscheid gemaakt tussen de twee boeken die ze heeft geschreven. Jammer, want ik vind haar schrijfstijl wel fijn en ik heb genoten van De liefdeshypothese. Ik ben erg benieuwd wat ze in haar toekomstige verhalen gaat doen.
Wat vind jij van een wetenschappelijke setting in boeken?
Of koop het boek bij Libris / Boekenwereld
Deze post is al 484 keer gelezen
- Over de auteur
- Recente blogs
Jessica (1990) is de oprichter en eigenaar van Reviews & Roses. Ze is woonachtig in Friesland, samen met haar vriend en twee langharige katten, Fred & George waar ze in 2022 eindelijk een huis hebben gekocht. In het dagelijks leven werkt zij als HR medewerker in een ziekenhuis, maar in haar vrije tijd blogt ze fanatiek en heeft ze een eigen fotografiebedrijf. En alsof dat nog niet genoeg is, host ze ook nog eens één keer in de zes weken een leesclub (The Awesome Book Club).
Geef een reactie