Categorieën: Boeken / Tags: ,

Geschreven door Jessica

Boekrecensie | Mr. Swipe Right – Nicola May

Mr. Swipe Right - Nicola May
Boekrecensie | Mr. Swipe Right – Nicola MayMr. Swipe Right door Nicola May
Verschenen: 16 maart 2021 bij Zomer & Keuning
Format: Paperback, aantal pagina's: 256
Genre: Feelgood
Lees ook: Het winkeltje in Cockleberry Bay, Ik zie je in Cockleberry Bay, Een nieuwe kans in Cockleberry Bay
Rating: 1.5 Stars | Goodreads

Mr. Swipe Right is de sexy feelgoodroman van Nicola May, waarin de verlegen Cali besluit om na een verbroken huwelijk een profiel aan te maken op een datingapp. Als Tinder-maagd verkent ze haar opties en ze stapt steeds verder uit haar comfortzone. Cali heeft het erg leuk, maar ze is op zoek naar meer dan alleen een leuke tijd. En als ze dat vindt, durft ze haar gebroken hart dan opnieuw open te stellen?

Een tweede kans

In 2020 mocht ik voor een blogtour van uitgeverij Zomer & Keuning een trilogie lezen van een nieuwe auteur in hun fonds: de Cockleberry Bay-serie van Nicola May. Dat we geen match waren was na Het winkeltje in Cockleberry Bay al wel direct duidelijk. Het boek kreeg slechts 2,5 ster van mij. Nu, twee jaar later, geef ik haar een tweede kans. Ik las Mr. Swipe Right, omdat de setting en cover mij aanspraken. Op Goodreads krijgt het boek ruim vier sterren. Wist Nicola May mij dit keer wel te overtuigen?

Mr. Swipe Right

In Mr. Swipe Right lezen we over Cali. Haar man heeft haar net aan de kant gezet voor een superjonge fitnessgodin en ze weet niet wat ze nu moet doen. Als dertiger is ze niet bekend in de online datingwereld en dus probeert ze Tinder maar eens uit. We lezen over al haar (niet) succesvolle belevenissen.

Mr. Swipe Right - Nicola May

Heeft potentie

Net als de Cockleberry Bay-serie vind ik het idee achter het verhaal potentie hebben. De belevenissen van een dertiger volgen over het datingleven via Tinder? Romantiek met een vleugje humor? Ja, daar was ik zeker nieuwsgierig naar. Het is de reden dat ik dit boek een kans heb gegeven. Toch beviel de uitwerking mij niet. De redenen zijn helaas hetzelfde als bij de Cockleberry Bay-serie.

Slechte dialogen

Laat ik beginnen bij de dialogen. Deze lopen gewoon niet natuurlijk. En in sommige gevallen juist té natuurlijk. Als schrijver moet je hier enorm mee oppassen. Je kunt een gewoon gesprek niet letterlijk uitschrijven; het moet ook lekker lezen. Dat haar personages zinnen duizend keer beginnen met ‘Oké’ leest niet prettig. Om als lezer het gevoel te hebben dat je een natuurlijk gesprek volgt, maar de zinnen wel lekker lopen, moet het vloeiender. De manier waarop ze perspectieven door elkaar laten lopen maakt het er overigens niet makkelijker op. Soms lees je willekeurig opeens één zin vanuit het perspectief van een alwetende verteller of vanuit een ander personage. Zo raar omdat het niet structureel gebeurt maar zomaar uit het niets.

Mr. Swipe Right - Nicola May

Te snel en ongemakkelijk

Dan de verhaallijnen. Ook dit keer probeert ze weer veel te veel te vertellen. En tegelijkertijd kan ze een twist in het verhaal zetten die na één alinea alweer opgelost is. Personages lijken bijna geen vraagtekens te zetten, en nemen alles direct voor waar aan. ‘Oké, ja dat is logisch, prima dan is het afgehandeld’. Wait, what?!

Het helpt daarnaast ook niet dat het moeilijk is om echt een connectie te krijgen met Cali. Ze maakt soms, in mijn ogen, onbegrijpelijke keuzes. Ze is extreem naïef. Wat mij ook opvalt is dat Nicola May mannen standaard neerzet als het zwakke geslacht dat vrouwen niet op waarde weet te schatten. Af en toe lijkt ze echt anti-man te zijn. Het voelt echt heel ongemakkelijk.

Conclusie

Met Mr. Swipe Right gaf ik Nicola May een tweede kans, maar helaas heeft ze het er niet succesvol vanaf gebracht. Wederom zijn er weer teveel zaken in het boek die mij er compleet uithalen. Van slecht geschreven dialogen tot gek afgeronde verhaallijnen. Hier en daar was het verhaal grappig en zag ik echt wel de potentie. Het einde zelf vond ik ook mooi. Jammer dat de rest mij niet beviel.

Zoals mij eerder al wel is opgevallen is het dat je ofwel van de boeken van Nicola May houdt, of er echt helemaal niks mee hebt. Mocht je net als ik geen fan zijn geweest van de Cockleberry Bay-serie, dan is Mr. Swipe Right waarschijnlijk ook niks voor jou. Ik heb extra snel gelezen zodat ik het boek uit zou hebben en weg kon leggen. Helaas voor Nicola May zijn zij en ik geen match, en ik zal in de toekomst haar boeken echt links laten liggen.

Ben jij fan van Nicola may?

Deze post is al 993 keer gelezen


Geef een reactie