Categorieën: DIY / Tags: , , ,

Geschreven door Jessica

DIY | Persoonlijk kwartetspel

Persoonlijk kwartetspel DIY

In 2012 waren mijn ouders 25 jaar getrouwd. Natuurlijk wilde ik ze een leuk cadeautje geven en samen met mijn broertje en mijn vriend hebben we een heel leuk pakket met leuke producten gegeven en bakten we een taart. Maar ook wilden mijn broertje en ik beide iets geven vanuit onszelf, en beide vonden we het belangrijk dat het iets persoonlijks was waaruit bleek dat we hun goed kennen en waar ze zelf nog jaren plezier van kunnen hebben. Mijn broertje gaf hun een zelf samengesteld fotoboek; ik gaf ze een uniek kwartetspel. Hoe ik dit heb gemaakt vertel ik jullie in deze DIY. Natuurlijk kun je het kwartetspel ook doen voor het 12,5 jarig of 50 jarig huwelijk, of zelfs een hele andere aangelegenheid, maar bij de DIY ga ik er vanuit dat het voor de viering van een zoveeljarig huwelijk is. O ja, ze waren er trouwens ontzettend blij mee!

Wat heb je nodig?

  • Het trouwfotoalbum van je ouders
  • Stevig papier
  • Printer
  • Papierlijm
  • Lineaal
  • Schaar
  • Een laptop of pc met Word of een ander ontwerpprogramma

Je kunt eventueel gebruik maken van mijn template. Je hoeft dan alleen nog maar de tekst aan te passen en eigen plaatjes toevoegen. Klik hier om de template te downloaden.* Je kunt stap 3 dan overslaan.

*Het is niet toegestaan te pretenderen dat het template door jou gemaakt is. Het template is alleen voor persoonlijk gebruik. Ik vind het leuk als je een berichtje stuurt (eventueel met foto’s) als je het template hebt gebruikt.

Stap 1

Bedenk de kwartetten. Onderzoek naar kwartetten leverde mij de informatie op dat kwartetspellen enorm variëren. Het ene spel bevat acht kwartetten en het andere bevat 20. Ikzelf heb uiteindelijk gekozen voor twaalf kwartetten. Als je dit met vijf personen zou spelen is het goed te doen. Ik ging kijken naar allerlei dingen die te maken hadden met hun huwelijk, of die voortgekomen zijn uit hun huwelijk. Je kunt natuurlijk helemaal zelf bedenken welke kwartetten je wilt gaan maken, maar hieronder wat inspiratie van kwartetten die ik zelf bedacht heb.

Kwartet Kinderen en Aanhang

Kinderen en Aanhang

Wanneer mijn broertje en ik beide partners zouden hebben zouden we precies een kwartet zijn. Echter was en is mijn broertje nog single, maar dit zou je niet tegen moeten houden om een kwartet te maken. Ik nam een foto van mijn broertje, mij, mijn vriend en een foto van ‘onbekend’. Ik heb mijn broertje iemand uit laten kiezen die ooit wel zijn toekomstige partner zou mogen worden en heb daarvan een foto in het kwartet geplaatst (oplettenden zouden hem kunnen herkennen als Daniel Grayson uit Revenge).

De naam van je vader en moeder

Ook besloot ik van mijn beide ouders een kwartet te maken. Noem vier leuke dingen waar je aan denkt bij beide ouders. Zo denk ik bij mijn vader bijvoorbeeld aan Formule 1, wat hij graag kijkt, en bij mijn moeder aan mode omdat ze in een kledingwinkel werkt. Maar ook namen we bijvoorbeeld lieve vader, en lieve moeder op als onderdeel van het kwartet. Bedenk voor beide vier dingen en je hebt alweer twee kwartetten klaar.

Kwartet Liefde is...

Liefde is…

Liefde is…, is speciaal voor mijn ouders. Het heeft te maken met hun eerste tijd samen. Toevallig had ik bij de Blokker een ontbijtservies van Liefde is… gevonden en dit hebben ze toen ook gekregen, maar natuurlijk kon het ook niet ontbreken in dit kwartet. Van Liefde is… zijn zoveel plaatjes te vinden dat het niet moeilijk was om een kwartet samen te stellen. Dit kan voor ieder belangrijk element uit de relatie van je ouders.

Fotoshoot

Vaak wordt bij een huwelijk ook een fotoshoot gehouden. Zo is er bijvoorbeeld een foto gemaakt van mijn ouders zittend in het gras, staand, etc. Bedenk vier leuke en je hebt alweer een kwartet.

Kwartet ontmoeting

Ontmoeting

Ongetwijfeld hebben je ouders wel eens verteld over hun ontmoeting. Waar het was, wat deden ze op dat moment? Ik koos ervoor om in elk geval het jaartal op te nemen waarin ze elkaar ontmoet hebben en Liefde is… Daarnaast hebben ze elkaar ontmoet door stijldansen in een bepaalde stijldansschool, wat ze in die tijd beide deden. Dit beide heb ik ook in het kwartet opgenomen. En weer heb je een volledig kwartet.

Hoe het allemaal begon

Verliefd, verkering, verloofd, getrouwd. Meestal de volgorde waarin het gaat, dus ook daar kun je een kwartet van maken.

Kwartet huisdieren

Huisdieren

Sinds je ouders samen zijn hebben ze mogelijk ook huisdieren gehad. Wij hadden vroeger twee katten – die helaas overleden zijn toen ik 16 en 17 was, maar wel na een lang en gelukkig leven – en tegenwoordig is de kat van de buren kind aan huis. Maar ook hebben we vele vissen gehad. Weer een kwartet vol.

Ouders en Schoonouders

Mijn vader heeft een vader en moeder en mijn moeder ook. Samen wederom een kwartet. Ik koos foto’s waarop zij allen als getuige hun handtekening op de huwelijksakte zetten en ook dat leverde een mooi kwartet op.

Trouwdag kwartet

Trouwdag

Meestal zijn op een trouwdag een paar belangrijke dingen/momenten. Zo speelt het bruidsboeket vaak een mooie rol, het ophalen is iets dat vaak gefotografeerd wordt, de ceremonie is belangrijk en natuurlijk de akte die ondertekend wordt. Tadaa! Weer een kwartet samengesteld.

Landen, Provincies en Plaatsen

Mogelijk zijn er ook landen, provincies en plaatsen die een rol spelen in het leven van je ouders als getrouwd stel. Zo heb ik bijvoorbeeld de provincie en de plaatsnaam van waar ze wonen opgenomen, maar bijvoorbeeld ook Spanje, omdat mijn moeder haar trouwjurk daar heeft gekocht.

Broers en Zussen

Mijn moeder heeft in totaal drie broers en zussen en mijn vader één zus. Mijn familie is enorm geschikt voor een kwartet haha, want samen is dat natuurlijk weer vier. En zo is het kwartetspel geboren.

Natuurlijk kan het zijn dat jouw familie een hele andere samenstelling heeft, maar je kunt het kwartetspel maken zoals jij wilt.

 

Stap 2

Zoek foto’s bij de kwartetten. Je hebt nu waarschijnlijk een stuk of twaalf kwartetten bedacht, maar een kwartet is niet compleet zonder plaatjes. Ikzelf had het makkelijk, want in 2012 woonde ik nog thuis, wist ik precies waar het trouwalbum lag en wanneer mijn ouders niet thuiswaren. Ongestoord kon ik het fotoboek doorbladeren en met mijn mobieltje maakte ik foto’s van foto’s die ik wilde gebruiken in het kwartet.

 

Stap 3

Het eindresultaat kon je in stap 1 al zien, maar nu kan het ontwerpen beginnen. Heel simpel heb ik gekozen om Word te gebruiken. Als je in Word naar Invoegen gaat, kiest voor Illustraties en dan voor de Afgeronde Rechthoek kiest heb je de achtergrond van een kwartet kaartje al bijna klaar. Sleep het naar de vorm dat je de kaarten graag wilt hebben.

Als je met je rechtermuisknop klikt kun je de opvulling bepalen, ikzelf heb voor een grijze achtergrond gekozen.

Doe je weer een rechtermuisklik dan kun je kiezen voor Tekst Toevoegen. Door middel van Tab en Enter kun je de titel en de de letters a tot en met d positioneren op de plek waar jij ze wilt hebben.

Kopieer nu het geheel en vermenigvuldig het zoveel als dat je aan kaarten nodig hebt.

 

Stap 4

Voorbeeld Kwartetspel maken

Het ontwerpen is klaar, nu kan de invulling beginnen. Per A4 kun je vier kaarten hebben, een compleet kwartet. Geef elk kwartet een themanaam en zet die bovenaan.

Ook de vier bijbehorende onderwerpen kun je neertypen achter de letters a, b, c en d. Vergeet niet om per kaart het antwoord te arceren.

En dan kun je nog het plaatje invoegen tussen de titel en de vier keuzemogelijkheden.

 

Stap 5

Zodra je dit voor elk kwartet hebt gedaan heb je het kwartetspel klaar. Nu wil je natuurlijk ook nog dat elk kaartje een mooie achterkant heeft. Ikzelf koos een foto uit van mijn ouders waarop ze elkaar een kus geven tijdens de fotoshoot. Een prachtig plaatje! Sleep het plaatje over één van de gemaakte kaartjes in Word om de grootte te bepalen en verplaats het plaatje vervolgens naar een aparte pagina. Vermenigvuldig het plaatje net zo vaak totdat je evenveel achterkant plaatjes hebt als dat je aan kwartetkaarten hebt (of je zet vier op één pagina en print die net zo vaak uit als dat je kwartetten hebt). De foto voor de achterkant hoeft geen afgeronde hoeken te hebben, deze kun je straks gewoon bijknippen.

 

Stap 6

Print de kwartetten en achterkant uit op stevig/dik papier. Dit is belangrijk omdat je de kaarten – ga ik vanuit – graag lang wilt bewaren. Hoe dunner het papier, des te eerder het scheurt.

 

Stap 7

Knip de kwartetkaarten uit. Let op: knip het plaatje die je straks als achterkant wilt gebruiken nog niet op het juiste formaat, maar gewoon als rechthoek.

 

Stap 8

Plak de achterkant op de kaartjes met behulp van papierlijm. Eventueel kun je iets zwaars op de kaarten leggen zodat de voor- en achterkant goed aan elkaar hecht. Hierna kun je de kaarten bijknippen zodat de achterkant dezelfde ronding heeft als de voorkant.

Persoonlijk kwartetspel 25 jarig huwelijk

 

Stap 9

Nou heb je twaalf mooie kwartetten, maar geen hoesje. Deze kun je ook heel makkelijk maken. In Word heb ik twee keer het plaatje gebruikt en onder elkaar gezet met ongeveer 2,5 cm ertussen. Je print het A4 uit en daarna kun je de overige zijden uitmeten en in vorm knippen. De volgende afmetingen heb ik gebruikt*:

Kwartet hoesje

Je vouwt de vouwlijnen en alleen de stroken links en rechts van het plaatje plak je aan elkaar vast. Gebruik hier overigens ook stevig papier voor.

* In de linkerstrook heb ik 3,5 cm geschreven, dit moet echter 2,5 zijn. Alleen het bovenste stukje moet 3,5 zijn omdat er nog een stukje bij in moet.

 

Stap 10

Nu stop je simpelweg de kaarten in het hoesje en is je kwartetspel klaar voor gebruik!

Persoonlijk kwartetspel DIY

Wat vinden jullie van deze DIY?

Deze post is al 6642 keer gelezen


Geef een reactie

9 responses to “DIY | Persoonlijk kwartetspel