Categorieën: Films / Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Geschreven door Jessica

Filmrecensie | Allegiant (Divergent #3)

Deze recensie gaat over een vervolgdeel en kan dus spoilers bevatten m.b.t. het voorgaande deel / de voorgaande delen.

Allegiant posterReleasedatum: 9 maart 2016 (NL)
Gebaseerd op: Allegiant – Veronica Roth
Regisseur: Robert Schwentke
Cast: Shailene Woodley, Theo JamesZoë Kravitz, Naomi Watts, Miles Teller, Maggie Q, Jeff Daniels, Ansel Elgort
Tagline: Break the boundaries of your world
Genre: Actie | Avontuur | Sci-fi
Kijkwijzer: 12+ (Geweld)

SterrenSterrenSterrenSterren

Derde deel in de Divergent-reeks, waarin Tris en Four buiten de hekken treden en gevangen worden genomen door een mysterieuze organisatie.

Tris en Four proberen te ontsnappen aan de muur die hun scheidt van Chicago. Het is de eerste keer dat ze buiten de muur komen en ze laten de enige stad achter die ze ooit hebben gekend. Ze maken kennis met een heel nieuwe wereld die veel meer risico met zich meebrengt dan ooit tevoren.

Divergent, Insurgent, Allegiant!

Hoewel ik helemaal niet mega enthousiast was over Insurgent, keek ik wel echt heel erg uit naar Allegiant: part 1 (al wordt het niet zo betiteld trouwens!). Misschien komt het omdat ik ontzettend heb genoten van de boeken, die heb ik namelijk werkelijk verslonden. In Insurgent hadden ze van boek naar film best wat veranderd (in Divergent trouwens ook al). Hoe zit dat in Allegiant? Vind ik Allegiant, net als Insurgent minder geweldig? Divergent vond ik in eerste instantie niet geweldig, maar toen had ik het boek net een week of twee uit. Toen ik stopte met vergelijken en de film voor een tweede keer keek vond ik Divergent opeens geweldig. In dat opzicht is het sowieso een voordeel dat het alweer twee jaar geleden is dat ik Allegiant las.

Beter dan Insurgent

Allegiant is vet! Nee, niet zo vet als dat ik Divergent vind, maar dat heb ik ook met The Hunger Games. Het eerste deel is waar het verhaal mee begint en is wat mij heeft aangetrokken tot de serie. Het eerste deel kan ik keer op keer herkijken. Van de drie films die er nu zijn staat Divergent dus absoluut op nummer één bij mij, gevolgd door dit derde deel, Allegiant. Insurgent hangt er achteraan.

Allegiant still

Echter waar ik Insurgent visueel erg sterk vond, vond ik dat in Allegiant erg tegenvallen. Er waren een aantal typische green screen gevalletjes en sommige special effects vond ik ook erg slecht. Dit levert soms wat in aan geloofwaardigheid van het verhaal. Waar ik me soms ook aan stoorde waren Tris en Four wanneer ze een liefdevol momentje hadden. In de boeken zwijmelde ik op die punten echt helemaal mee, maar in de film lijken ze bijna niet te passen, en ook kakte de chemie tussen Woodley en James af en toe even in.

Het laatste minpuntje dat ik wil noemen is dat ik de film soms extreem futuristisch vond overkomen, ik zag het denk ik toch een beetje anders voor mij in de boeken (sorry, toch weer aan het vergelijken). Ik bedoel, die bubbels en onzichtbare muur kan ik mij totaal niet herinneren en vind ik geen goede toevoeging (die bubbels waren echt vreselijk als special effect…). Daarnaast miste ik ook gewoon verhaallijnen over bijvoorbeeld die vriend (volgens mij was het zelf een mentor) van Tobias, en de broer van Tori (die er volgens mij wel inzaten, maar – voor kijkers die de boeken niet gelezen hebben – geen duidelijke rol hadden).

Peter, Caleb en Four

De film en het boek moet je echt los van elkaar zien om van beide te genieten. Laat ik dus snel ophouden met vergelijken. De film duurt vrij lang, maar voelt absoluut niet lang aan. De film bevat veel actie en vaart, en natuurlijk is het geen straf om te moeten kijken naar Theo James. Het meest gelachen heb ik om de heerlijk bijdehante Peter en angsthaas Caleb. Een fijne afwisseling van de actie in de film, en stiekem vond ik Peter, Caleb en Four interessantere personages dan hoofdpersoon Tris, die wel erg naïef leek te zijn en voor mijn gevoel weinig deed. In hoofdlijnen wist ik al hoe het verhaal zou gaan natuurlijk, maar toch was de film nog spannend en zaten er een paar verrassende wendingen in.

Allegiant still

Vooruitblik

Ik heb me trouwens echt afgevraagd waar ze in hemelsnaam het boek zouden gaan knippen, maar vind het uiteindelijk een hele logische plek waardoor je niet het gevoel krijgt dat je ergens middenin stopt. Waar ik overigens vooral benieuwd naar ben is het einde van het laatste deel; gaan ze het houden zoals in het boek of gaan ze het toch veranderen. Er waren redelijk veel lezers die het er niet mee eens waren, en het lijkt me ook een onconventioneel einde voor blockbusters als deze, dus ik ben benieuwd wat ze ermee gaan doen.

Conclusie

Ik snap niet hoe ik het voor elkaar krijg de laatste tijd dat ik wél heel erg heb genoten van een film, maar dat ik toch een recensie schrijf waarbij ik het gevoel heb teveel negatieve punten te noemen waardoor ik bijna een verkeerd beeld schep. Ik heb namelijk heel erg genoten van Allegiant, maar als lezer van de boeken heb ik genoeg op te merken, en ook als filmkijker weet ik steeds kritischer te zijn op wat ze goed of slecht gedaan hebben. Maar soms kun je ondanks de mindere punten wel heel erg genieten van een film. Hoewel de film erg anders is dan het boek, bevat het wel de grote plotlijnen en zou je eigenlijk niet moeten vergelijken (maar voor mij is dat volgens mij onmogelijk). Hoe dan ook kijk ik enorm uit naar het laatste deel: Ascendant.

Divergent is verkrijgbaar op DVD en Blu-ray.

Deze post is al 5860 keer gelezen


Geef een reactie

16 responses to “Filmrecensie | Allegiant (Divergent #3)

 1. Tja, wat zal ik zeggen… heb ‘m nog niet gezien. Divergent vond ik goed, maar Insurgent heb ik niet in de bioscoop gezien (nog steeds niet gezien) en dat vond ik niet zo erg omdat er zó veel reacties kwamen over dat het anders was dan het boek, en dat lijkt nu alleen nog maar erger te zijn. Ik wil de films nog wel gaan kijken, maar vind het jammer dat ze heel trouw begonnen en toen ineens een compleet andere kant op zijn gegaan… wat het einde betreft vind ik enerzijds dat ze het originele einde moeten houden omdat ik dat gewoon heel sterk vind, maar anderzijds mogen ze het veranderden als een alternatief einde beter bij het verhaal zou passen. Ik weet niet. Binnenkort de boeken herlezen en dan ook de films maar eens kijken, maar misschien moet ik dan maar even wachten tot Ascendant ook is geweest.

  • Eigenlijk zou ik juist aanraden het herlezen van de boeken en het kijken van de films niet te dicht op elkaar te doen, dan ga je je waarschijnlijk alleen maar ergeren aan alles dat niet klopt. :p

   Maar ik vond deel 1 ook het meest trouw verfilmd en daardoor ook leuker, al is er één scène die ik gewoon echt mis gezien het in het boek één van mijn favoriete scènes was.

 2. Nu word ik wel erg nieuwsgierig. Had niet echt de intentie om te gaan. Vond het boek echt bagger en de film leek zo anders in de trailers, dus ik wilde eigenlijk niet gaan, maar na het lezen van je recensie ga ik wel een beetje twijfelen.. :p

 3. Ik was één van die spaarzame figuren die vorig jaar wel genoot van Insurgent maar dit deel vond ik dan weer zwak. Ik had het zelf niet benoemd in mijn eigen recensie maar inderdaad die special effects! Bij vlagen echt bijzonder slecht gedaan!

  Vond het jammer dat Tris vrijwel niets deed in deze film. Ze is wel het aanspreekpunt voor de meesten maar het was vooral Four die druk met van alles was. Geen slechte film, wel teleurstellend en een titel om snel te vergeten.

  • Ach, smaken verschillen en er waren meer die juist Insurgent beter vonden dan Allegiant. Tris vond ik maar saai in dit deel, maar het was wel leuk om Four in actie te zien 🙂

 4. Dat met de bubbels vind ik zelf ook al raar klinken. Ik ben helaas wel afgehaakt bij insurgent, want dat vond ik gewoon echt heel slechte film en het boek vond ik ook nog niet zo interessant. Ik zou er in ieder geval niet voor betalen in de bios

 5. Blij dat ik die bubbels niet als enige belachelijk vond 😀 Dat sloeg echt nergens op, was onnodig en ronduit slecht gedaan. En nu je het zegt: het is allemaal véél futuristischer en sci-fi dan ik het me had voorgesteld bij de boeken. Bij The Scorch Trials had ik dat ook …

  • Haha nee je bent inderdaad niet de enige, en met ons zijn er meer die de bubbels ook belachelijk vonden! Ik snap de hele toevoeging daarvan niet… Het was meer zo van “kijk mij eens fancy doen” bij het maken van die bubbels. :p