Categorieën: Films / Tags: , , , , , , , , , , , ,

Geschreven door Jessica

Filmrecensie | Batman v Superman: Dawn of Justice

Batman v Superman still

Batman v Superman posterReleasedatum: 24 maart 2016 (NL)
Regisseur: Zack Snyder
Hoofdrollen: Ben Affleck, Henry Cavill
Bijrollen: Amy Adams, Gal Gadot, Jesse Eisenberg, Jeremy Irons, Holly Hunter
Tagline: Who will win?
Genre: Actie | Avontuur | Fantasy | Sci-fi
Classificatie: 12+

HartjeHartjeHartjeHartje

Regisseur Zack Snyder brengt Oscar-winnaar Ben Affleck als Batman/Bruce Wayne en Henry Cavill als Superman/Clark Kent voor het eerst samen op het grote scherm in de bioscoopfilm Batman v Superman: Dawn of Justice.

Bezorgd om de ongecontroleerde acties van een bijna tot god verheven superheld, neemt Gotham City’s eigen krachtige en verontruste burger het op tegen de meest gerespecteerde, hedendaagse redder van Metropolis. Ondertussen worstelt de wereld met de vraag welke held het werkelijk nodig heeft. En terwijl Batman en Superman tegen elkaar strijden, verschijnt er al snel een nieuwe bedreiging die de mensheid in groter gevaar zal brengen dan ooit tevoren.

Positief v negatief

Batman v Superman: Dawn of Justice, een film waar de meningen over verschillen. Voordat ik de film in de bios keek, zo’n anderhalve week geleden, had ik voornamelijk negatieve recensies gelezen. Ik baalde al, want ik keek eerlijk gezegd al best lang uit naar deze film. Ik bedoel: Henry Cavill… En ik ben gewoon fan van Superman. Over Ben Affleck had ik zo mijn twijfels, ik vind hem de afgelopen jaren gewoon geen sterke acteur. Maar natuurlijk laat ik negatieve recensies niet in de weg staan, vaak genoeg lees ik negatieve – of juist positieve – recensies en is mijn mening precies het tegenovergestelde. Maar wat betreft Batman v Superman kon het voor mij twee kanten opgaan. Mijn vriend en ik besloten dat we allebei nog steeds nieuwsgierig waren naar de film (of nja, ik had hem gewoon niet verteld over de negatieve recensies, haha), en gingen er op een zaterdagavond naartoe. Zijn jullie nieuwsgierig naar wat we nou uiteindelijk van de film vonden? Ja, ik ook!

Not that bad…

En weet je, zo slecht vond ik de film helemaal niet. Je zou kunnen denken dat het misschien ligt aan de vrouwelijke versus de mannelijke recensenten (zie je wat ik hier doe? ^^), want Sweet Movies en Cinefille waren een stuk positiever dan bijvoorbeeld De Filmkijker, De Filmliefhebber en Meneer Vevie, (Henry Cavill speelde hier ongetwijfeld een grote rol in, haha). Maar mijn vriend vond de film net als ik wel erg leuk (en ik hoor steeds meer positieve reacties van mannen), dus die theorie gaat niet helemaal op, haha.

Batman v Superman still

Verbeterpunten

Natuurlijk kan ook ik wel verbeterpunten opnoemen. Zo vond ik de helft voor de pauze eigenlijk wat te lang duren. Ik vond het niet erg, maar het was een wel heel erg lange aanleiding tot, de film had veel korter gekund en daarmee veel sterker kunnen zijn. Dan nog het feit dat als je niet bekend bent met deze superhelden, er een grote kans is dat je hele stukken niet snapt en dat het rommelig overkomt. Er is vrij weinig inleiding tot de personages en hun geschiedenis.

De impact van gebeurtenissen uit bijvoorbeeld Batmans jeugd wordt grotendeels achterwege gelaten en wie al die bijpersonages zijn moet je dan maar raden. Ik weet het, ik ben er bekend mee, dus voor mij was het allemaal erg duidelijk, maar ik snap dat niet iedereen dat zal hebben en ik snap dus dat sommigen aangeven het gevoel hebben iets gemist te hebben. Mijn vriend merkte op dat hij eigenlijk niet wist wie die vrouw was, en toen ik hem vertelde dat dat Wonder Woman was, kreeg ik als reactie: “Wie?” Point proven. Maar ondanks dat heeft mijn vriend wel genoten van de film. Hij merkte na een week ook op dat het feit dat hij na een week nog wist waar de film over ging, dat betekent dat het een leuke film was (anders was hij de inhoud namelijk allang weer vergeten).

Wel vonden we dat de relatie tussen Batman en Superman een beetje apart was. Batman vindt dat Superman teveel kapot maakt door zijn heldengedoe (waarbij mensen omkomen) en vindt dat hij gestopt moet worden. Maar wanneer ze dan eindelijk de confrontatie aangaan *kan als spoiler gezien worden* worden in een paar minuutjes opeens dikke buddies en hebben ze een gezamenlijke vijand * einde spoiler*. Tot zover het ‘vs’ gedeelte. Daarnaast, Batman is toch geen partij voor Superman?

Batman v Superman still

Superman *hartje*

Ikzelf ben groot fan van Superman, mede dankzij de tv-serie Smallville. Recent heb ik eindelijk de laatste zes seizoenen uitgekeken (ik was blijven haken in seizoen vier). Voor mij is Tom Welling dan ook Clark Kent/Superman, maar ik kan ook zeker genieten van Henry Cavill, van wie ik fan ben sinds The Man from U.N.C.L.E. (die film moet je gezien hebben btw). Toch ben ik niet helemaal overtuigd van de Lois Lane in deze film, geef mij dan toch maar de kick-ass Lois Lane uit Smallville, heerlijk personage was dat. Lex Luther vond ik in deze film trouwens een beetje over de top neurotisch en schizofreen. Het is in elk geval niet zoals ik Lex voor mij zie en ik vond hem dan ook verschrikkelijk.

Affleck en Gadot

Maar volgens mij dwaal ik af. Laat ik het hebben over Ben Affleck. Wonderbaarlijk genoeg heb ik mij niet aan hem geërgerd! Hij zet een solide Batman neer en daar was ik enorm blij mee! Al helemaal omdat de focus in deze film toch voor een groot deel op deze vleermuis ligt. Zoals ik al zei komt ook Wonder Woman in beeld in deze film, al is haar schermtijd zeer gelimiteerd en krijgt ze te weinig inleiding. Jammer eigenlijk, want wat ik zag beviel me wel. Op het moment dat ze in actie komt steelt ze de show en sneeuwt ze beide mannen onder.

Batman v Superman still

I really liked it

Hoewel ik dus wel eerdergenoemde verbeterpunten op kan noemen, laat ik ze niet heel zwaar wegen, want ik heb enorm genoten van deze film. Het is een lange film, maar voor mij was hij ook zo voorbij. De acteurs zijn goed gecast en de film ziet er visueel goed uit en heeft een fijne soundtrack. Je verwacht actie bij deze film en die krijg je ook (zeker in de tweede helft). Mocht je een Marvel fan zijn, verwacht dan bij deze DC films een wat minder luchtig geheel, maar ik persoonlijk vind het wel fijn het zo wat af te wisselen.

Conclusie

Deze recensie is weer veel te lang geworden, haha. Batman v Superman heeft zeker nog wel wat verbeterpunten, maar dat heeft er niet voor gezorgd dat ik niet heb genoten van de film. Ik heb namelijk enorm genoten van de film. Waar ik het meest bang voor was is dat Ben Affleck de film zou verpesten, maar hij zet onverwacht een solide Batman neer en ook Gal Gadot als Wonder Woman is heerlijk. Eigenlijk de enige casting waarover ik echt kan klagen is Jesse Eisenberg (toch meestal wel een fantastische acteur) in de rol van Lex Luthor. Visueel vind ik de film ook goed in elkaar zitten. Met zijn tweeeneenhalf uur is de film lang, en feit is dat de aanleiding (de eerste helft van de film) ontzettend ingekort had kunnen worden. Toch was de film zo voorbij doordat het bleef boeien en kreeg ik de actie die mij beloofd is. De film bevat genoeg voor fans zoals ik. Ik ben blij dat ik deze film in de bioscoop heb bekeken en ik kijk in uit naar de andere films in dit universum waarvan een Justice League film in elke geval één zal zijn. Dit leuke filmpje wil ik jullie trouwens niet onthouden, helemaal uitkijken.

Koop bij Bol.com

Ben jij Team Batman of Team Superman (of toch Team Wonder Woman)?

Deze post is al 1951 keer gelezen


Geef een reactie

6 responses to “Filmrecensie | Batman v Superman: Dawn of Justice

 1. Ik heb deze film pas voor de 2e keer gezien, dit keer met mijn moeder.
  Na afloop van de film vroeg ik haar wat ze ervan vond en hadden we dit gesprek:

  Moeder: Ik vond het saai en verwarrend.
  Ik: Maar Wonder Woman was wel gaaf, toch?
  Moeder: Wie?
  Ik: Wonder Woman. De vrouwelijke amazone-warrior aan het einde?
  Moeder: Oh, was zij Wonder Woman?! Ik dacht dat het Xena was.
  Ik: ????
  Moeder: Xena. Weet je wel, van Xena, Warrior Princess?
  Ik:…
  Moeder:…
  Ik: Xena is niet eens een stripfiguur.
  Moeder: Weet ik veel!

 2. Ik vond het niet zo slecht als verwacht, maar toch behoorlijk warrig en zeker geen ‘wauw’-effect. Marvel does this kinda thing ten times better :-p