Categorieën: Films / Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Geschreven door Jessica

Filmrecensie | The Darkest Minds (2018)

The Darkest Minds still

The Darkest Minds posterTitel: The Darkest Minds
Releasedatum: 2 augustus 2018 (NL)
Regisseur: Jennifer Yuh Nelson
Cast: Amandla Stenberg, Harris Dickinson, Skylan Brooks, Miya Cech, Mandy Moore, Mark O’Brien, Patrick Gibson, Bradley Whitford, Gwendoline Christie
Tagline: If you’re one of us, come find us.
Genre: Boekverfilming | Sci-fi | Thriller
Kijkwijzer: 12+ (Geweld, Grof taalgebruik)

SterrenSterrenSterren

Wanneer tieners op een mysterieuze wijze nieuwe, sterke krachten ontwikkelen, worden ze door de regering tot een bedreiging verklaard en opgesloten. De zestienjarige Ruby, één van de meest krachtige tieners ooit, ontsnapt uit haar kamp en sluit zich aan bij een groep weggelopen jongeren die op zoek zijn naar een veilig toevluchtsoord. Al snel beseft deze nieuwgevormde familie dat in een wereld met volwassenen aan de macht die hen hebben verraden, rennen niet meer genoeg is. Ze zullen weerstand moeten bieden door hun collectieve macht te gebruiken om op deze manier de controle over hun toekomst terug te nemen. Gebaseerd op het gelijknamige boek van Alexandra Bracken, in Nederland uitgebracht door Karakter Uitgevers als ‘The Darkest Minds-trilogie 1: De Overlevenden’.

The Darkest Minds

Sinds afgelopen donderdag draait de film eindelijk overal in de Nederlandse bioscopen: The Darkest Minds. The Darkest Minds is een verfilming van het gelijknamige boek van Alexandra Bracken. In het Nederlands beter bekend als De Overlevenden. The Darkest Minds is het eerste deel in een op dit moment vier delen, en enkele novelles, tellende boekenserie, en draait om Ruby. Amerika is overvallen door een virus dat kinderen ofwel uitroeit, ofwel krachten geeft. Hiervoor zijn de mensen natuurlijk bang, en dus worden deze kinderen opgesloten in kampen. Ruby heeft hele sterke krachten, maar doet zich voor als iemand met zwakkere gaven. Het boek vond ik ontzettend leuk, dus ik was zéér benieuwd naar de film.

The Darkest Minds still

Vergelijking

Waar te beginnen? Ik ben – terwijl ik dit schrijf – letterlijk net thuis van de film, en buiten de bioscoop heb ik de film al uitvoerig besproken met onder andere Leanne van Firefly Book – die de boeken ook heeft gelezen -, maar hoe ga ik het nu even gestructureerd en zonder spoilers hier neerpennen? Haha. Je gaat er niet aan ontkomen dat ik de film met het boek ga vergelijken, maar gelukkig waren er ook mensen mee die het boek niet hadden gelezen. O, en spoilers plaats ik natuurlijk in spoiler tags. P.s. wil je ook een recensie lezen van iemand die het boek niet heeft gelezen? Ik zag toevallig zo een recensie voorbij komen bij Filmgeek.

What the fuck?!

Ze hebben wat dingen veranderd ten opzichte van het boek. In de eerste helft van de film iets minder dan de tweede helft. De eerste helft daar kon ik op zich mee leven, maar een wijziging in de tweede helft vond ik zó raar… Leanne en ik keken elkaar aan en zeiden geluidloos “What the fuck?!” Wat sowieso opvalt is dat ze wat meer een spektakel wilden maken van de film. Zo laten ze de krachten bijvoorbeeld duidelijker en vaker naar voren komen (waarvan het meeste ook mooi in beeld wordt gebracht). Prima dat je wat meer spektakel wilt, maar een zekere scène in de tweede helft met vuurspuwende roden… TOO MUCH… Waarom hebben ze dat erin gestopt en op deze manier aangepast? Nee, gewoon nee.

The Darkest Minds still

Spoiler rant

View Spoiler »

Versimpelt en opgesmukt

Maar ook wat kleine dingen hebben ze veranderd. Zo is Chubs opeens groen in plaats van blauw. Net alsof je niet slim kunt zijn als je blauw bent. Er zijn ook vrij veel scènes versimpelt. Het is logisch dat je niet het hele boek woord voor woord kan verfilmen, maar sommige dingen waren onnodig om te versimpelen, verkorten of aan te passen. Ik snap bijvoorbeeld wel dat ze de ogen hebben voorzien van een kleur, ook al is daardoor een aspect van het boek verloren gegaan. Maar ik snap waarom ze dat hebben gedaan. Andere dingen snap ik niet. Af en toe gaf het mij het gevoel alsof de makers dachten dat we te dom zouden zijn om het te begrijpen.

The Darkest Minds still

Niet slecht

De film was overigens verder wel leuk hoor, maar iets over de top. En de lezers zullen waarschijnlijk ietwat gefrustreerd zijn door de veranderingen. Natuurlijk heb ik diegenen die het boek niet hebben gelezen ook gevraagd wat ze ervan vonden. En waar ik vond dat het begin wat te veel vergemakkelijkt was, hadden zij ook het gevoel dat het allemaal iets te snel en simpel ging. Maar zij vonden de film over het algemeen best leuk. Niet dat ik de film slecht vind hoor, maar ik zit nog in de vergelijk modus. Al vond ik bijvoorbeeld boek-Liam niet zo spannend, en vond ik film-Liam een stuk leuker. De acteurs doen het dan ook prima in the Darkest Minds. En de scènes die letterlijk verfilmd zijn, waren natuurlijk ook super. Maar er is veel opsmuk om de film “specialer” te maken.

Conclusie

The Darkest Minds is op zich een prima film. Ik als lezer had er deze eerste keer kijken echter ietwat meer moeite mee door alle dingen die ze veranderd hebben. In de eerste helft lijkt het nog mee te vallen met vooral enkele versimpelingen, maar de tweede helft van de film hebben ze best wel veel aanpassingen gedaan. Ook gewoon aanpassingen waarvan ik niet snap waarom ze dat gedaan hebben. Het was namelijk niet altijd een verbetering. Je kunt niet alles verfilmen, maar sommige dingen hadden echt niet veranderd hoeven worden. Er is veel opsmuk, vooral in de vorm van meer actie, dingen “mooier” maken, en meer gebruik van de krachten. Het toppunt hierbij zijn toch wel die vuurspuwers. Why? WHY?

Verder was de film dus wel leuk hoor, maar het boek is beter; en daarin wordt alles ook beter uitgelegd. Ik kan de film vast beter waarderen zodra ik de film en het boek wat meer los van elkaar kan zien. Dit probleem had ik namelijk ook met Divergent. Die film vond ik de eerste keer verschrikkelijk omdat ze zoveel veranderd hadden, en nu vind ik de film geweldig. Soms heeft het wat tijd nodig. Behalve die vuurspuwers, ik betwijfel of ik dat ooit een goede aanpassing ga vinden. Veel plezier als je de film nog gaat kijken. Laat mij vooral ook even weten wat jij ervan vond!

Koop bij bol.com RR

Ga jij The Darkest Minds kijken?

Deze post is al 2379 keer gelezen


Geef een reactie

9 responses to “Filmrecensie | The Darkest Minds (2018)

  1. Ik probeerde het boek vooral los te laten tijdens het kijken van de film, toen vond ik hem wel erg gaaf! Ik ben alleen bang dat het boek te laat is verfilmd, want de YA-verfilminghype wordt nu wel minder (The Fifth Wave was bijvoorbeeld heel tof, maar daar komt ook geen vervolg van). Ik heb het idee dat dit verhaal niet spectaculair genoeg is om een echte kaskraker te worden, maar ik heb er wel erg van genoten 🙂

    • Ik vond zelf The 5th Wave niet zo geweldig (had het boek niet gelezen), dus dat snapte ik wel.

      Ik hoop wel dat ze van The Darkest Minds de rest gaan verfilmen. 🙂

  2. Ik vond de film dus echt onwijs leuk ondanks dat ik het boek had gelezen. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik het boek zo’n 3 A 4 jaar geleden la dus niet meer zo helder voor me heb haha. Was het compleet vergeten dan China eigenlijk blauw was, oeps! Ik vond de film erg goed geacteerd en hoop echt dat ze de vervolgdelen gaan verfilmen.
    Ik heb me niet heel erg geërgerd aan de dingen die veranderd waren, alleen de roden hadden inderdaad niet in deze film gehoeven, maar ‘spuwen’ ipv ‘schieten’ heb ik dan weer niet zo’n probleem mee haha

  3. Ik wilde afgelopen vrijdag gaan, maar het is er niet van gekomen. Ik ben benieuwd wat ik er van vind! Ik vod het eerste boek niet zo bijzonder namelijk en was benieuwd of de film mij wel beter zou kunnen boeien. Zodra ik hem gezien heb, laat ik het op mijn blog weten!