Categorieën: Films / Tags: , , , ,

Geschreven door Jessica

Mini-recensies #15 | Deze films keek ik in maart

Deze films keek ik in maart 2016

Ik had het al verwacht, het aantal films dat ik per maand kijk neemt geleidelijk aan af. Niet bewust, maar dankzij drukte. Ik keek deze maand dan ook slechts acht films (al is dat precies het aantal films per maand dat ik gemiddeld moet kijken, wil ik de challenge halen). Een vijftal recenseer ik al in een volledige recensie, dus uiteindelijk blijven er maar drie films over voor deze editie van de mini-recensies – toevallig allemaal uit dezelfde franchise, dus het is in feite weer een triorecensie.

Films die ik in maart heb gekeken, maar waarvan in de komende weken/maanden nog een recensie zal verschijnen of al verschenen is:

Blijf up to date qua welke films ik kijk, of bekijk nog eens de challenges die ik dit jaar aan ben gegaan. Na drie maanden is het tijd voor een eerste tussenstand. Om mijn doel van 100 films in één jaar te behalen zou ik na drie maanden op in elk geval 25 films moeten zitten. En dat is gelukt! Ik heb namelijk in drie maanden tijd al 31 films gezien.

Stripes

The Bourne IdentityThe Bourne Identity

Releasedatum: 17 oktober 2002 (NL)
Regisseur: Doug Liman
Hoofdrol: Matt Damon
Tagline: He was the perfect weapon until he became the target.
Genre: Actie | Mysterie | Thriller
Classificatie: 12+

HartjeHartjeHartjeHartje

Jason Bourne (Matt Damon) lijdt aan geheugenverlies. Hij gaat op zoek naar z’n identiteit en zo blijkt hij verwikkeld te zijn met de CIA

Een Italiaanse vissersboot redt een drenkeling (Matt Damon) uit de Middellandse Zee. De man lijdt aan geheugenverlies en weet niet wie hij is. Er zitten echter twee kogels in zijn rug en hij komt al snel tot de conclusie dat er geprobeerd werd hem te vermoorden. Tot zijn eigen verbazing beheerst hij verschillende vechttechnieken, en geholpen door Marie (Franka Potente) gaat hij in Zwitserland op zoek naar zijn identiteit. Al gauw ontdekt hij dat hij verwikkeld was in een mysterieus plot met een moordaanslag waarbij de CIA een grote rol speelde…

Gebaseerd op het boek van spionage-schrijver Robert Ludlum, is ‘The Bourne Identity’ de eerste grote actie-thriller van regisseur Doug Liman.

Koop op bol.com

Mijn mening – The Bourne Identity franchise was één van mijn favoriete actiefilm franchises als tiener. Matt Damon was destijds up and coming en ik was dan ook groot fan van zijn werk in onder andere The Talented Mr. Ripley, Good Will Hunting, Ocean’s Eleven en veel van wat daarna volgde. The Bourne Identity is een actiefilm zoals wij deze kenden in die jaren; veel vechtscènes en achtervolgingen, zonder dat auto’s op ongeloofwaardige wijze tot ontploffing werden gebracht. Het verhaal is spannend en er wordt goed geacteerd. Wat leuk is, is dat ik natuurlijk de kennis van tegenwoordig heb en het dan ook grappig is om Gabriel Mann in deze film tegen te komen terwijl hij pas jaren later echt indruk op mij maakte als Nolan Ross in Revenge.

Stripes

The Bourne SupremacyThe Bourne Supremacy

Releasedatum: 9 september 2004
Regisseur: Paul Greengrass
Hoofdrol: Matt Damon
Tagline: They should have left him alone.
Genre: Actie | Thriller
Classificatie: 12+

HartjeHartjeHartje

Tweede actiethriller over Jason Bourne (Matt Damon), de ex-CIA agent met geheugenverlies die dit keer beschuldigd wordt van moord op twee agenten. 

Ex-CIA agent Jason Bourne (Matt Damon) heeft nog altijd last van geheugenverlies. Hij weet dat hij ooit deel uitmaakte van de geheime afdeling Treadstone, maar kan zich slechts flarden van zijn missies herinneren. Op de vlucht voor zijn oude werkgevers, heeft hij zich samen met zijn vriendin Marie (Franka Potente) in India gevestigd. Maar zijn verleden weet hem opnieuw in te halen wanneer de CIA hem verantwoordelijk acht voor de moord op twee undercover agenten in Berlijn. De werkelijke daders willen ook Bourne uit de weg ruimen en zo begint er een levensgevaarlijk kat-en-muisspel. Terwijl hij de CIA moet zien te ontlopen, probeert Bourne te achterhalen welke verschrikkelijke dingen hij voor Treadstone heeft moeten doen.

Evenals zijn voorganger ‘The Bourne Identity’ is ‘The Bourne Supremacy’ gebaseerd op een boek van spionage-schrijver Robert Ludlum.

Koop op bol.com

Mijn mening – In The Bourne Supremacy gaat het verhaal verder. Bourne probeert zijn geheugen verder op te frissen terwijl hij fijn samenwoont met zijn meisje, maar dan wordt hij erin geluisd en begint de actie opnieuw. Hoewel ik mij herinner de franchise echt geweldig te vinden moet ik zeggen dat dit tweede deel mij tegenwoordig minder weet te boeien. Misschien kwam dat ook omdat in het begin van de film een scène zit waarin mensen te water raken, maar iemand onder water gereanimeerd wordt en voor dood achtergelaten onder water. Het leek mij gewoon wat te makkelijk en ongeloofwaardig in die setting dat er niet meer geprobeerd werd. Maar het zou ook kunnen liggen aan de verandering van regisseur. The Bourne Supremacy is denk ik ook wat simplistischer dan het eerste deel, en misschien zijn sommige technieken die tegenwoordig bij actiefilms gebruikt worden voor dit deel geen gemiste elementen. Het verhaal steekt nog steeds goed in elkaar en ook over het acteerwerk heb ik niks te klagen.

Stripes

The Bourne UltimatumThe Bourne Ultimatum

Releasedatum: 8 september 2007
Regisseur: Paul Greengrass
Hoofdrol: Matt Damon
Tagline: This Summer Jason Bourne Comes Home
Genre: Actie | Thriller
Classificatie: 12+

HartjeHartjeHartjeHartje

Matt Damon keert nog eenmaal terug als ex-geheim agent Jason Bourne, om de laatste puzzelstukjes van zijn verleden bij elkaar te zoeken.

Het enige wat hij wilde was verdwijnen. In plaats daarvan wordt ex-CIA agent Jason Bourne (Matt Damon) opgejaagd door degenen die hem maakten tot wie hij is. Nu hij naast zijn geheugen ook zijn geliefde kwijt is, laat hij zich niet uit het veld slaan door kogelregens of een nieuwe generatie van professioneel getrainde moordenaars. Bourne heeft slechts één doel: terug naar het begin om uit te zoeken wie hij was. Hij moet van Moskou, Parijs, Madrid en Londen naar Tanger en New York om te ontdekken wie Jason Bourne écht was. Ondertussen moet hij uit het vizier zien te blijven van politie, geheim agenten en Interpol.

Koop op bol.com

Mijn mening – Bijna exact – op één dag na – drie jaar later kwam The Bourne Ultimatum uit. En wonder boven wonder vond ik dit derde deel veel beter dan het tweede deel. Ik was geboeid van begin tot eind. Op alle manieren is de franchise gegroeid om tot een fantastische climax te komen met dit (destijds) afsluitende derde deel in de trilogie. De achtervolging die je in het begin van de film ziet is een achtervolging zoals ik hem graag zie. Die spanning en hoe het opgebouwd wordt, heerlijk! Uiteindelijk draven ze hierin wat door, want later krijgen we weer zo’n achtervolging, maar door de herhaling is deze minder geslaagd. Zeker de achtervolging waarbij het personage van Julia Stiles betrokken is. Beetje jammer ook dat haar betrokkenheid een herhaling is uit deel 1. Ook komen we eindelijk te weten hoe het zit met de flashbacks en de échte geschiedenis van Bourne. Wederom een actievolle en vlotte film, en heel stiekem twijfel ik of ik dit derde deel niet zelfs sterker vind dan het eerste. En die soundtrack aan het einde van de films is echt een favoriet van mij.

Stripes

Dit was het korte overzichtje met mini-recensies alweer. Volgende maand kom je ongetwijfeld het vierde deel van de Bourne serie tegen waarin Jeremy Renner de hoofdrol heeft. Het is geen verrassing dat we deze franchise aan het herkijken zijn omdat in de zomer een nieuwe Bourne film uitkomt waarin Matt Damon zelf de hoofdrol weer op zich zal nemen. Hopelijk wordt het lijstje mini-recensies komende maand weer wat langer. Ik zal er in elk geval mijn best voor doen. 😉

Stripes

Kijk jij uit naar de nieuwe Bourne film?

Deze post is al 2287 keer gelezen


Geef een reactie

11 responses to “Mini-recensies #15 | Deze films keek ik in maart

  1. Ik krijg meteen weer zin om films te kijken, ik heb er veels te weinig gekeken afgelopen maanden. De Bourne serie is een fijne serie om te kijken, ik zal eens vragen aan mijn vader of we ze binnenkort weer zullen kijken! 🙂

  2. Mooi om te zien dat je al voorloopt op je challenge. Ik had de laatste tijd veel reistijd naar werk, dus daardoor keek ik veel meer films. Heb er tot nu toe (inclusief een aantal korte films) al 113 gezien 😉

    Ik heb zeker zin in een nieuwe Bourne film, vooral omdat Damon er weer in zit 🙂

    • Haha, ik liep heel mooi voor, maar in april heb ik amper een film gezien 🙁

      En ja, Damon is toch wel echt het gezicht van de Bourne-reeks 😀

  3. Oh ja Allegiant! Ik vergeet steeds dat die draait! The Lady in the Van heb ik wel al gezien en die was echt humor! ^^ De Bourne serie is echter niet zo mijn ding, ik ben niet zo van de actie films denk ik. :’]