Categorieën: Films / Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Geschreven door Jessica

Recensie | The Hunger Games: Mockingjay – Part 1

The Hunger Games Mockingjay part 1 poster

Titel: The Hunger Games: Mockingjay – Part 1
Releasedatum: 19 november 2014
Regisseur: Francis Lawrence
Hoofdrollen: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth
Bijrollen: Stanley Tucci, Woody Harrelson, Donald Sutherland, Philip Seymour Hoffman, Julianne Moore, Willow Shields, Sam Claflin, Elizabeth Banks
Tagline: The courage of one will change the world
Genre: Avontuur | Sci-fi | Thriller
Kijkwijzer: 12+ (Geweld, Angst)
Gebaseerd op: Mockingjay door Suzanne Collins

Het onmogelijke is gebeurd: Katniss Everdeen heeft de Hongerspelen twee keer overleefd. Er is echter geen enkele reden tot blijdschap. District 12 is volledig verwoest en Peeta is in handen van President Snow. De rebellenleiders hebben Katniss uit de spelen gered, omdat ze willen dat zij het gezicht wordt van de opstand. Want in de nasleep van de Quarter Quell is een ding heel duidelijk geworden: het is oorlog.

Part 1

Afgelopen zaterdag was het dan eindelijk zover; mijn broertje en ik gingen naar The Hunger Games: Mockingjay – Part 1! Het is inmiddels traditie dat ik de film in de bioscoop kijk met mijn broertje – heel klein is hij niet meer haha (1993), maar ik noem hem nog altijd ‘broertje’ – want hij heeft mij begin 2012 kennis laten maken met Katniss en haar vrienden en vijanden. Hij kon zijn enthousiasme niet binnen houden en verplichte mij praktisch om met hem naar de eerste film te gaan. Op slag was ook ik verliefd op de serie en kocht ik de boeken in een mooie box.

Andere recensies

Met veel plezier heb ik de boeken gelezen en ook de films vind ik geweldig. Mockingjay – Part 1 is daarop geen uitzondering. Ik heb doordat de film al een aantal dagen geleden in de bioscoop verscheen, al diverse recensies gelezen en de meningen lopen uiteen. Erg nieuwsgierig was ik dan ook naar wat ik er van zou vinden. Te rustig en hierdoor ietwat saai waarbij het duidelijk opbouwt naar de actievolle tweede helft, of vind ik het zoals de tegenpolen van het vorige statement het beste deel van de huidige drie delen? Want dat zijn kort gezegd de twee kanten die ik uit de andere recensies heb gehaald.

The Hunger Games Mockingjay

Sterk

Ikzelf hoor bij de categorie die de film heel erg sterk vond. Het begin van de film bouwde inderdaad ietwat langzaam op, en vervolgens was er inderdaad nog steeds niet enorm veel actie. Maar ik vond de film op gebieden als het visueel overbrengen van emoties en de schade die is aangedaan, erg sterk uit de verf komen. Je kon goed zien wat voor een sterrencast The Hunger Games heeft en hoe goed zij zijn met het overbrengen van emoties.

Van boek naar film

Het is al een tijdje geleden dat ik de boeken gelezen heb dus heel veel van het verhaal is inmiddels ietwat weggezakt. Hierdoor zaten er voor mij heel veel ‘o ja, dat gebeurde ook nog’-momenten in de film. Maar andere dingen was ik ook compleet vergeten. Tegen het einde van de film zien we bijvoorbeeld een stukje met Peeta en Katniss – vlak voordat het beeld tijdelijk zwart wordt – en daar schrok ik echt eventjes. Ik was totaal vergeten dat dat zou gebeuren! Misschien was het zo traumatisch dat ik het ver weg in mijn geheugen hebt gestopt? Maar Josh Hutcherson laat wel even een goed staaltje acteerkunsten zien!

Effie heeft in de film een grotere rol dan in het boek en vervangt hiermee het prepteam dat Katniss in het boek had. Meestal vind ik het niet leuk als ze dingen veranderen, maar dit is een goede zet geweest. Effie brengt humor in de film en zelfs zonder haar pruiken blijft ze een enorm sterk personage. Ook de helaas overleden Philip Seymour Hofman zet Plutarch Heavensbee heel sterk neer. En zelf ben ik altijd al team Gale geweest, dus het was ook erg fijn om wat meer van hem te zien, ook al had hij niet veel tekst.

The Hanging Tree

Wat ik wel jammer vond was de introductie naar het liedje The Hanging Tree. In het boek voelde ik echt dat er naartoe geleefd werd en vertelde ze erover. In de film kwam het meer over van ‘Hé zing eens een liedje voor me’ en dat ze zomaar een liedje verzint. Het had het meer dimensie in het boek. Ik vond het liedje overigens prachtig gezongen en heb het al grijs gedraaid op Spotify. Jennifer Lawrence heeft een prachtige stem!

Conclusie

Al met al vond ik Mockingjay – Part 1 dus erg sterk en heb ik enorm van de film genoten! Ik kan niet geloven dat we gewoon nog een jaar moeten wachten op het laatste deel. Hoewel ik het goed vind dat een film in tweeën opgesplitst wordt – dan kan immers meer van het boek gedekt worden in de films en hoeft er minder geknipt te worden – vind ik het altijd jammer dat er zoveel tijd tussen moet zitten. Ik had het ook totaal niet erg gevonden om één film van vier uur – Part 1 en 2 achter elkaar door – te gaan kijken haha. Laat ik eerst maar even vooruit kijken naar het tweede deel in de Divergent serie, en daarna pas weer naar het laatste deel van The Hunger Games. Dan lijkt de tijd die we moeten wachten misschien ook weer wat korter (yeah right..! :p).

Verkrijgbaar op DVD en Blu-ray

 

Hebben jullie Mockingjay – Part 1 al gezien?

Deze post is al 2494 keer gelezen


Geef een reactie

2 responses to “Recensie | The Hunger Games: Mockingjay – Part 1