Categorieën: Persoonlijk / Tags: ,

Geschreven door Jessica

De impact van een Vitamine D tekort

Vitamine D tekort

Herinneren jullie nog dat ik in Kijkje in mijn leven | Oktober vertelde dat ik zó verschrikkelijk moe was dat ik mijzelf niet meer vertrouwde om auto te rijden naar en van mijn werk in Groningen? Dat is toch drie kwartier enkele reis, en als ik in de file stond zelfs nog langer. En dat gevoel, dat je weet dat, als je onverwacht moet uitwijken of op de rem moet staan, je niet denkt dat je snel genoeg zal kunnen handelen, is doodeng. Ik besloot naar de dokter te gaan. Helaas moest ik wel een paar dagen wachten voordat ze plek hadden, dus daar baalde ik nogal van. Gelukkig werd de vermoeidheid na enkele dagen weer minder extreem. Als ik erover nadenk besef ik dat ik eigenlijk al jaren altijd wel een vermoeid gevoel heb. Nooit meer echt vol energie. Dit heeft ook andere redenen, maar ik ben er inmiddels achter gekomen dat Vitamine D een wel heel grote reden bleek te zijn.

Naar de dokter

Op een maandagochtend in oktober zat ik bij de dokter. De huisarts vertelde dat er veel mensen zijn die vermoeid zijn. Dit komt door de overgang van zomer naar winter. Toch deden we wel even een onderzoekje. Ze luisterde even naar mijn longen. Alles was goed. Ze voelde even aan de klieren in mijn nek. Ook daar was alles goed. We spraken af dat ik even bloed zou laten prikken. Ze heeft meerdere dingen aangevinkt waarop ik getest zou worden en vroeg nog of ik meer mee wilde nemen in het onderzoek.

Ik had geen idee waar ik mij op zou moeten laten testen, dus dat heb ik maar aan haar overgelaten. Wel had ik nog even gevraagd naar de ziekte van Pfeifer. Ikzelf dacht dat als je de ziekte van Pfeifer hebt gehad, je dit niet nogmaals kan krijgen, maar mijn collega dacht dat het wel kon. Voor de zekerheid toch maar even vragen. Maar de dokter bevestigde dat het klopt; ik heb de ziekte van Pfeifer al gehad, dus het had geen zin om daarop te gaan testen.

Bloedprikken

Het bloedprikken

Ik ben direct doorgereden naar een bloedpriklocatie. Er was geen rij, dus ik was meteen aan de beurt. Ik heb een hekel aan naalden, dus ik keek even lekker de andere kant op terwijl de mevrouw mij ondertussen liet ontspannen door gezellig te kletsen. Gelukkig viel de prik reuze mee, en was het snel voorbij. Nog twee dagen geduld, en dan kon ik de uitslag opvragen bij mijn huisarts.

De uitslag

Dus de woensdagochtend belde ik vol spanning de huisartsassistente. Wat zou de uitslag zeggen? Ik had geen idee welke kant het op kon gaan. Misschien zou wel helemaal niks uit het bloedonderzoek blijken. Dan was ik nog verder van huis! Maar dat was gelukkig niet het geval. De assistente vertelde mij dat ik een Vitamine D tekort heb. Niet een extreem tekort, vertelde ze, maar wel een tekort.

Vitamine D

De oplossing

Ik kreeg pilletjes voorgeschreven om dit tekort aan te vullen. Drie maanden lang, elke dag één Vitamine D pilletje. Daarna moet ik opnieuw een bloedonderzoek laten doen, en wat daarna gebeurt weet ik nog niet. De apotheker benadrukte nog wel dat het een aantal weken zou duren voordat het werkt. (De Cholecalciferol Will Pharma tabletten zijn alleen op recept verkrijgbaar bij de apotheek!)

Mijn ervaringen

Wat de apotheker zei klopt. Ik merkte de eerste weken totaal geen verschil. Ik begon mijzelf zelfs bijna af te vragen of ik er überhaupt nog iets van zou merken. Maar na een week of 5 à 6 merkte ik het! Ik kreeg meer energie. Voelde mij minder vermoeid. Mijn concentratie werd beter. Wauw! Ik had op een gegeven moment zelfs twee dagen achter elkaar dat ik zoveel energie had… ik kon mij niet herinneren wanneer ik mij voor het laatst zo fit had gevoeld. Meer en meer daalde op mij in dat ik al jaren een bepaalde vermoeidheid meezeul; misschien heb ik al wel heel lang een vitamine D tekort? Geen extreem tekort, zoals de assistente concludeerde, maar wel genoeg om een constante vermoeidheid in mij te hebben.

Waarom heb ik dit artikel nou geschreven? Omdat één van jullie zich naar aanleiding van mijn stukje in Kijkje in mijn leven | Oktober zich ook heeft laten testen op Vitamine D en ook een tekort bleek te hebben. Misschien kan ik met dit artikel meer mensen helpen. Ik ben in elk geval blij dat ik eindelijk weet dat ik een Vitamine D tekort heb.

Wat zijn jouw ervaringen?

Deze post is al 14587 keer gelezen


Geef een reactie

20 responses to “De impact van een Vitamine D tekort

 1. Natasa

  Ook al is je post van een tijd geleden
  Toch zou ik graag mijn verhaal(tje) aan jullie willen vertellen. In 2017 was ik constant misselijk, moe, duizelig, angstig en vaak depressief, mijn menstruatie bleef al 2 jr uit. Daardoor dacht ik in de overgang te zijn. December 2017 kon ik niks meer. Ik was op. Lag in bed en kon amper normaal lopen , ik werd suïcidaal. Kortom : een hel. De huisarts heeft ipv mijn bloed te controleren me naar een psycholoog gestuurd en psychiater ☹️ Dat zal ik jullie besparen dat verhaal. Maar ik kon me er niet bij neerleggen. Ik voelde dat het wat anders was. Toen ik zelf ben gaan lezen kwam ik vit D en b12 tekort tegen. Van de 23 symptomen v b12 tekort had ik 21!!! Heb toen aangedrongen op een uitgebreid onderzoek. Hun kwamen uit op D tekort , ijzer tekort en foliumzuur. Terwijl de b12 net op het randje goed was. Ik zag dat toen ik de uitslagen opzocht in mijn medisch dossier vh ziekenhuis. Nachten heb ik zitten vergelijken en opgezocht. Nederland heeft Andere waardes dan de rest v EU. Maar als je er net boven zit maar toch de symptomen hebt horen ze dat te zeggen en proberen dat hoger te krijgen. Dat doen ze dus niet uit hunzelf. Aub mensen. Kijk zelf je bloeduitslagen na. Het is heel makkelijk. En als je laag zit en die symptomen hebt moet je erop aandringen om iig te proberen het te verbeteren. Ik kwam na 2 jr bij een gespecialiseerde kliniek v Vit b 12 tekort.
  De schade was enorm. Mijn zenuwstelsel is aangetast , mijn ogen , bepaalde organen en nog meer. Ik ben gaan spuiten b12. Ben nu een dik jr verder Nog steeds val ik wel eens terug. Maar ik ben niet angstig meer, niet depressief , ik loop gewoon naar de winkels. Geen hartkloppingen en oorsuizingen meer. En veel meer dagen waarop in niet zo doodmoe ben. Ik hoop dat jullie wat hebben aan mijn verhaal. Het is een kortere versie. Want het was 1 groot drama wat heeft gelijdt tot ontslag ( ik was meer dan 2 jr in de ziektewet) na 23 jr trouwe dienst. Het heeft me heel veel gekost. Ook ( vrienden ) familie en veel onbegrip. En daardoor zo verdrietig geweest. En nog. Ben mijn leven kwijt. Had ik jaren terug maar gecheckt. Want ik zat met alles al jaren op het randje of er zelfs wat onder.

  • Dag Natasa,

   Bedankt voor het delen van jouw verhaal, en wat vervelend dat je dit allemaal hebt moeten door maken. Hopelijk hebben anderen veel aan jouw verhaal.

 2. Adam Van Hoof

  Hoi Jessica,

  Er werd enkele maanden geleden bij mij ook een tekort aan vitamine D vastgesteld. Mijn dokter schreef me vitamine D supplementen voor, maar vertelde me ook om veel vis te eten zoals haring en sardienen (bijv https://www.flinndal.nl/blog/vitamine-d-belangrijk-winter). Ik geloof nog steeds dat het beter is om natuurlijke producten te eten in de plaats van supplementen, maar ik eet echt veel vis. Moet ik mij zorgen maken om de hoeveelheid kwik en zware metalen die in deze vissen toch wel vaak voorkomen? Of zou ik beter overschakelen op nootjes en dergelijke?

  • Natasa

   Soms krijg je het met eten gewoon niet genoeg in je lichaam.
   Ik zelf heb naast D ook een b12 tekort. Maar dit komt omdat mijn lijf het niet gewoon opneemt uit voeding. Dus alleen direct in mijn bloed spuiten helpt. En v de D heb ik capsules met een soort olieachtige substantie. Voelde me na 2 x zo n capsule al zoveel beter. Dat merk je echt hoor. Succes ermee

 3. Ymke

  Heel veel mensen kampen (vaak zonder het te weten) met een vit.D tekort. Erg vervelend, want het is zo makkelijk weer op te lossen!
  Wat er alleen vaak niet bij wordt verteld door de dokter is dat alleen vit.D supplementen niet altijd de oplossing zijn. Om vitamine D op te kunnen nemen, heb je magnesium nodig. Het kan dus zo zijn dat je meer dan voldoende vitamine D opslag hebt, maar dat je lichaam er simpel weg niet bij kan komen. Let dus ook een beetje op je magnesium inname, hoeft niet perse via supplementen, meestal kan het met het juiste dieet ook op peil gebracht worden 😉 Check daarvoor even bij Voedingscentrum welke groenten, nootjes e.d. veel magnesium bevatten! Gr. Ymke

 4. Nathalie de Vries

  Hoi Jessica,
  Je bericht over vit D is van 2 jaar geleden. Ik ben benieuwd hoe het nu met je gaat. Ik ben helaas ook ervaringsdeskundige en wil graag dat er meer aandacht en onderzoek komt naar vit D tekort. Ben je nog bereikbaar via deze blog?
  Groeten, Nathalie de Vries

 5. Ik heb mezelf onlangs ook laten testen. Ik eet sinds maart geen vlees meer en bijna geen zuivel, dus ging er vanuit dat mijn extreme moeheid van de laatste tijd door een tekort aan vitamine b12 of ijzer zou komen. Ik heb mezelf zeker 2/3 maanden lang elke dag gevoelt alsof ik net wakker was. Conclusie van het bloedonderzoek was net als bij jou een licht tekort aan vitamine D. Ik slik nu supplementen en ik merk na een paar weken al het verschil. Ik heb nooit geweten dat een tekort aan vitamine D zo’n grote impact kon hebben!!

 6. Ik heb er een paar jaar geleden ook last van gehad en sindsdien neem ik elke winter preventief vitamine D (in ampullen, vrij verkrijgbaar in België). Als de dagen korter en donkerder worden voel ik mijn energie dramatisch afnemen en dan weet ik dat het tijd is om weer te beginnen.

 7. Heel veel mensen hebben een vitamine D tekort inderdaad. Ik slik het al een paar jaar dagelijks samen met magnesium. Ik haal mijn vitamine D altijd in Duitsland, veel goedkoper dan bij ons en ook hogere dosering. Ik voel me er ook goed bij.

 8. Heel herkenbaar. Ik heb mij vorig jaar laten testen en toen had ik best veel Vitamine D tekort. Ik ben toen ook aan die pillen gegaan en voelde na een poos ook dat het werkte.
  Ik heb dit jaar bij de Etos pilletjes gekocht. Afgelopen week pas begonnen, dus weet niet of ik mij hierdoor ook beter ga voelen.

 9. Bertha

  Ik heb deze week ook net weer mijn uitslag gekregen. Na twee x 3 maanden slikken zit ik weer boven de 50, en dan zit je goed. Maar omdat de wintermaanden beginnen vond de arts het verstandig om nog even drie maanden door te slikken. Ook ik was voor die tijd doodmoe en had ontzettend zere voeten en als ik na een dag werk thuis kwam kon ik niks meer. Soms was ik halverwege de dag en vroeg me af hoe ik het tot het einde moest brengen, zo moe. Maar nu heb ik s,avonds weer energie. En het hielp ook voor mijn voeten wat ik best wel vreemd vond. Maar we kunnen er weer tegenaan.

 10. In 2015 was ik ook zo extreem oververmoeid. Gesloopt. Ik sliep haast iedere avond al om 19:00 uur. In 2016 me inderdaad eens laten testen, want ik liep in 2015 stage in Breda en kom daar dus niet naar de dokter. Zat daar tijdelijk op kamers. Toen ik weer thuis was dat is inderdaad gedaan, bloed laten prikken, en ja, ik had ook een vitamine D tekort. En niet zo’n beetje ook. In tegenstelling tot wat jij ervaart, ervoer ik dat dus helemaal niet met diezelfde pillen. Had het idee dat het bij mij geen ene moer hielp. Eind mei moest ik weer bloed laten prikken, en mijn vitamine D gehalte was weer op peil. Niet zo raar natuurlijk, gezien het al eind mei was. Oktober 2016 begon dezelfde riedel weer van vooraf aan. Gelijk maar aan de pillen, en aan de lichttherapie, maar het hielp weer geen ene moer. Ook de herhaling in februari deed niks. Had toen zelfs nog een tekort bij het prikken, niet extreem. Dit jaar zit ik niet aan de pillen maar ben ik meteen in september al met acupunctuurbehandelingen gestart. Deze acupuncturist doet ook NAET, en ik heb het idee dat dit beter helpt. Ben nog steeds niet van mijn vermoeidheid af, absoluut niet, maar ik lig niet meer iedere avond op de bank te pitten. Heb hier van eind september tot eind april last van. Ik doe ondertussen nog wel licht therapie. Gelukkig helpen dezelfde pillen die ik ook had en bij mij niet hielpen, bij jou wel! wel! Een vitamine D tekort is gewoon zwaar ruk. Het beïnvloedt je leven. Het beïnvloeden mijn leven in ieder geval wel. Ik kon echt niks meer na een dag school of stage. Lezen wilde niet, bloggen wilde niet, niks wilde. Alleen maar slapen.