Categorieën: Spellen / Tags: , ,

Geschreven door Jessica

Spellen Spotlight #1 | Escape Room The Game: Jumanji Family Edition

scape Room The Game - Jumanji - Family Edition

Welkom bij een nieuwe rubriek op Reviews & Roses: Spellen Spotlight! Jullie hebben via de Kijkjes in mijn leven en artikelen zoals 5x De leukste spelletjes om mee te nemen tijdens je vakantie al kunnen merken dat ik gek ben op spelletjes. Van bordspellen tot kaartspellen, ik vind het ontzettend gezellig en ik ben misschien soms ook wel ietsje te fanatiek. Wat kan ik zeggen? Ik hou ervan. In deze eerste editie van Spellen Spotlight staat een spel centraal voor de fans van Escape Rooms en de film Jumanji: Welcome to the JungleEscape Room The Game: Jumanji Family Edition.

The Facts

Escape Room The Game - Jumanji - Family EditionAantal spelers: 3 tot 5 spelers
Speeltijd: 60 minuten
Leeftijd: 10+
Prijs: €29,95 bij bol.com (op 27 januari 2019)
Uitbreidingen: De chrono decoder kun je hergebruiken voor de vele andere uitgebrachte spellen (zogenaamde uitbreidingssets).

Voel de spanning van een Escape Room in je eigen huiskamer! In deze allereerste familie editie (10+) van Escape Room The Game moet je samenwerken om puzzels op te lossen en verborgen aanwijzingen te vinden. Deze Jumanji editie bevat 1 introductie spel om Escape Room The Game te leren kennen en 2 spannende avonturen geheel passend in het Jumanji thema. Het spel is volledig Nederlandstalig.

Het is altijd een race tegen de klok; je hebt maar 60 minuten om te ontsnappen. De Chrono Decoder telt af, zorgt voor de juiste sfeer en geeft aan wanneer je hints mag gebruiken. In dit spel win je samen of verlies je samen. Alle spelers moeten het beste uit zichzelf halen. Om raadsels en puzzels op tijd te kunnen oplossen, is samenwerken de sleutel tot succes. Als je nog nooit een Escape Room hebt gespeeld, bereid je dan voor op een compleet nieuwe ervaring. Onvoorstelbaar hoe snel een uur voorbijgaat in het heetst van de strijd…

De verpakking en inhoud

scape Room The Game - Jumanji - Family Edition

Zoals je op de foto kunt zien is alles goed verpakt. Hoewel al uitgepakt op de foto, ook de ‘sleutels’ en de chrono decoder zitten in een plastic beschermingshoes. Gezien ik het originele Escape Room The Game spel ook heb, heb ik nu een tweede chrono decoder met bijbehoren.

Elk spel is los verpakt. In Escape Room The Game: Jumanji Family Edition zijn dit dus drie verpakkingen. Eén oefenspel dat vijftien minuten duurt. En twee volledige spellen die een uur duren.

De chrono decoder is het hulpmiddel waarmee je, onder het mom van een spannend muziekje, de tijd in de gaten kunt houden. Zodra je deze aanzet begint de klok terug te tellen vanaf 60 minuten. De sleutels stop je tijdens het oplossen van een opdracht in de chrono decoder. Zitten ze er op de juiste manier in? Dan krijg je een goedkeurend melodietje. Zo niet, dan hoor je het geluid dat ik in mijn hoofd associeer met een groot rood kruis, haha. O, én er gaat bij een fout antwoord tijd af!

De chrono decoder bevat ook hulpmiddelen bij het oplossen van diverse puzzels. Af en toe maakt de chrono decoder ook een geluidje ten teken dat je een hint mag pakken. Deze hint kun je lezen middels de hint decoder.

Thema en extra spelelementen

Escape Room The Game - Jumanji - Family Edition

Het thema van het spel is dus gebaseerd op Jumanji. In 2017 kwam een fantastisch vervolg uit getiteld Jumanji: Welcome to the Jungle. Mocht je de film nog niet hebben gezien: doen! Hij is echt hi-la-risch. De drie spellen zijn volledig geïnspireerd door de films, waarin kinderen een videogame in worden gezogen en spellen moeten spelen om hier weer uit te komen. Wanneer je de films zelf ook hebt gezien is dit extra leuk.

De drie spellen passen in dit spel ook allemaal bij elkaar. Dit is in het originele Escape Room The Game spel niet het geval. Die bevat spellen met allemaal van elkaar afzonderlijke thema’s. Jumanji The Family Edition is echt volledig in één thema en de spellen volgen elkaar op logische wijze op.

Een leuk extra spelelement is de Escape Room The Game app. Bij elk spel hoort een speciale geluidsband. In het geval van deze Jumanji Family Edition bevat het veelal jungle geluiden. Ook kun je na afloop van het spel een leuke foto maken met een speciaal kader passend bij het spel dat je hebt gespeeld.

Spelbeleving

Escape Room The Game - Jumanji - Family Edition

Laat ik beginnen met een minpuntje. Het spel was al uit en dus gingen mijn familie en ik het spel enthousiast uitproberen. Jammer genoeg was het spel in eerder genoemde bijbehorende app nog niet uit. Hierdoor konden we het eerste spel (die van vijftien minuten) niet spelen. We hebben eeuwen gezocht of we de chrono decoder op vijftien minuten in konden stellen, maar het moet echt via de app. De overige twee spellen zijn wel prima te spelen zonder app.

Ik heb de spellen gespeeld met mijn familie, waarbij de minimumleeftijd 24 jaar was. In deze recensie kan ik dus niet mijn oordeel meenemen over de geschiktheid voor kinderen vanaf 10 jaar. Qua thema is het zeker wel geschikt voor deze leeftijd. Lekker spannend! De opdrachten vonden we nog best lastig, maar we hebben de opdrachten wel allemaal op tijd gehaald.

De hints hebben we eigenlijk amper nodig gehad. Ik wierp mij wel telkens op om snel de hint erbij te pakken zodra ik het geluidje hoorde op de chrono decoder. Maar het feit was, dat we vaak al verder in het spel waren, en die hint al niet meer van toepassing was. Het is natuurlijk wel een mooie bevestiging dat je nog op schema ligt!

Conclusie

Wat natuurlijk jammer is, is dat je elk spel maar één keer kunt spelen. Aan de andere kant kun je het spel natuurlijk wel uitlenen of doorgeven aan diegenen die het spel nog niet hebben gespeeld. En we hebben ruim twee uur speelplezier gehad! Het is erg leuk dat alle spellen in éénzelfde thema gemaakt zijn en hierdoor naadloos op elkaar aansluiten. Voor de fans van escape rooms – zoals ik dus – is het ontzettend fijn dat we thuis los kunnen met onze detective skills en een strijd tegen de tijd. Wij hebben weer genoten.

Heb jij al eens een versie van Escape Room The Game gespeeld?

Ik heb een gratis recensie-exemplaar ontvangen van Identity Games in ruil voor een eerlijke recensie. Dit is niet van invloed op mijn mening over het spel of de inhoud van mijn recensie.

Deze post is al 2643 keer gelezen


Geef een reactie