Categorieën: Activiteiten, Boeken, Films, Tv-series / Tags: ,

Geschreven door Jessica

Mijn ervaring | Dutch Comic Con 2016

Dutch Comic Con header

Nog nooit ben ik naar een comic con geweest, en gezien San Diego nog ietsje te ver is, is Dutch Comic Con the next best thing. Ik kocht in september 2015 een early bird weekendticket en keek ondertussen uit naar maart 2016. Uiteindelijk ben ik alleen de zaterdag heen geweest omdat ik het toch niet zag zitten twee dagen achter elkaar op en neer te reizen naar Utrecht. Daarnaast werd ik ook langzaam maar zeker weer wat meer ziekjes (ja, serieus, alwéér, ik word er ook gek van), dus was het ook niet echt een slechte beslissing. Maar wat vond ik nou van Dutch Comic Con als complete newbie?

De start

Vanaf 10.00 uur zouden de deuren open gaan en er was vooraf aangekondigd dat het wat langer kon duren bij de kaartcontrole omdat ze in verband met de gebeurtenissen in Brussel ook een tascontrole zouden gaan doen. Ikzelf kwam bijna precies om 10.00 binnenlopen en het was druk! Maar desondanks vond ik dat het best snel ging, ik heb al met al misschien een kwartier tot twintig minuten in de rij gestaan. Je kon overigens je jas ook nog afgeven bij de garderobe, maar die moeite heb ik niet genomen. Ik heb mijn jas gewoon aan mijn rugtas gehangen, werkt prima.

The Hulk - Ninja Turtles - R2D2 - Dutch Comic Con

Veel te zien

Eenmaal binnen had ik werkelijk geen idee waar ik heen moest en wat ik kon gaan doen. Ik pakte het programmaboekje erbij en besloot waar ik wel of niet bij aanwezig wilde zijn qua programmering. De Q&A met Seth Gilliam was het belangrijkste, en daarnaast wilde ik ook nog wel een panel met auteurs bijwonen, maar die waren uiteindelijk verhuisd en toen ik ze vond zag ik dat er veel mensen omheen zaten en was er rondom best veel herrie waardoor je ze moeilijk zou kunnen verstaan. Die heb ik dus toch maar overgeslagen.

Dutch Comic Con

Waar te beginnen

Maar goed, hoe begin je? Ik was alleen dus ik had het voordeel dat ik het helemaal zelf kon beslissen. Ik besloot simpelweg gewoon aan de rechterkant te gaan beginnen en dan in de rondte te gaan werken. Ik zag de Batmobiel en al snel kwam ik ook de ABC booktstore tegen. Ik kon me er de kont niet keren, en ik mocht van mezelf eigenlijk ook geen boeken kopen, dus ik ben er doorheen gelopen, keek ondertussen wat rond en liep weer verder. Jammer, want uiteindelijk bleek dat je een selfie kon nemen ergens en je dan twee gratis boeken – vaak ook nog gesigneerd! – mocht uitzoeken. Dit was echter denk ik niet heel duidelijk aangegeven. Ik baal nog steeds dat ik dit pas achteraf in een Facebook groep las, want: gratis en gesigneerd, en niet bepaald de minste titels!

Cosplay en Deadpool

Vroeg erbij zijn

Hierna liep ik door en ik kwam al vrij snel bij het dealer gedeelte. Hier heb ik wel een uur of twee rondgelopen, zoveel was er te zien! Ik denk dat het dealergedeelte bijna het grootste deel van de conventie was. Pas die middag besefte ik hoe verstandig het is geweest direct het dealergedeelte te bezoeken, want ‘s middags werd het niet normaal druk. Die ochtend kon ik namelijk in het midden van het pad lopen en de dealers aan beide kanten van het pad bewonderen, die middag moest je je overal tussendoor wurmen. En de paden waren nog best breed, dus stel je voor hoe druk het echt was.

Cars - Dutch Comic con

Kopen kopen kopen

Ik besloot nog niks te kopen omdat ik niet de hele dag met spullen rond wilde sjouwen, eerst kijken, dan kopen. Ik heb veel leuke dingen gezien, en ook veel waarvan ik geen besef had dat je die op een comic con zou kunnen kopen, maar waarvan het eigenlijk best logisch is. Er waren namelijk diverse stands waarbij je spullen kon kopen om een cosplay outfit van te maken (ik had overigens gewone kleding aan).

Natuurlijk zou ik geen Jessica zijn, als ik niet zou worden aangetrokken door boeken. Naast de ABC bookstore was namelijk ook uitgeverij Zilverbron aanwezig. Een uitgeverij met voornamelijk fantasy. Ik zag wel wat leuke voor mij nog onbekende boeken, en stiekem wist ik dat ik er wel één wilde kopen, maar wilde dus nog even wachten tot het wat later was. Extra leuk was het dat de auteurs (en de uitgever zelf) van de boeken er gewoon bij waren en het boek direct voor je signeerden. Met de uitgever heb ik nog een leuk gesprekje gehad en gegevens uitgewisseld. Ook waren er veel Funko Pops! te vinden, en hoewel ik ze wel leuk vind om te krijgen zou ik ze denk ik niet zo snel kopen. Ik zou in elk geval niet weten welke ik graag wil hebben, misschien Superman ofzo.

Dealers at Dutch Comic Con

Lunch

Er waren veel plekken waar je eten kon halen, maar grotendeels waren deze vlakbij het podium waar de Q&A’s gehouden werden en de kids area (dit was ook een best groot deel). Sommige dingen waren best duur, dus ik heb gekeken waar het het goedkoopst was (daarnaast zagen de hamburgers er niet zo lekker uit) en ben een soort van buffetwinkeltje ingelopen waar ik een broodje kroket, een bekertje patat, mayo en een pepsi kocht (ze hadden geen Coca-Cola, mocht je dat afvragen haha). Alle stoelen waren bezet dus ben ik naar het grote FOX logo gelopen en heb daar gegeten terwijl ik ondertussen nog wat meepikte van de Q&A met de Hillywood show.

The Hillywood Show - Dutch Comic Con

Alleen vs samen

Ik ben alleen naar Dutch Comic Con gegaan met het idee dat ik daar vast wel mensen tegen zou komen. Toch denk ik dat dit soort evenementen leuker zijn als je samen met iemand gaat. Het was namelijk zo druk dat ik werkelijk niemand ben tegengekomen waarvan ik wist dat ze er wel zouden zijn. Op één na, want Patricia van Mcurl had mij de dag ervoor via Facebook aangesproken en toen hebben we nummers uitgewisseld. Rond half één, vlak voor de Q&A met Seth Gilliam spotte ze mij terwijl ik net lenzen aan het wisselen was (op mijn camera). Eindelijk hebben we elkaar dus in het echt ontmoet, zo leuk! Patricia is echt een fantastisch lieve meid. Ik was al fan van haar blog (die ik ook noemde in mijn blogpost met vijf leuke filmblogs), maar mijn mening is na een middag samen optrekken alleen maar positiever geworden. Dat ze me overlaadde met complimenten over mijn blog heeft daar ongetwijfeld aan bijgedragen haha. Serieus, een geweldige dame! Volg jij Mcurl al?

Patricia vertelde mij uiteindelijk ook dat Dutch Comic Con dit jaar veel groter was dan vorig jaar en dat de paden in het dealergedeelte vorig jaar veel minder breed waren. Het is goed om te horen dat er dus wat is gedaan met de feedback van vorig jaar. Tussendoor heeft Patricia me ook nog voorgesteld aan Jacqueline van Sweet Movies die net een tattoo van Game of Thrones zou gaan laten zetten. Zo leuk om eindelijk de gezichten achter een paar van mijn favo filmbloggers te zien.

Seth Gilliam

Seth Gilliam - Dutch Comic Con 2016

Om iets over half één kwam Seth Gilliam op het podium. Wat wel jammer was, was dat er veel te weinig zitruimte was (al bleek dit al meer te zijn dan vorig jaar), dus zijn we aan rechterkant van het podium naast het zitgedeelte gaan staan. Vanaf daar was het overigens prima te volgen, maar aan het einde van de dag had ik wel enorm last van mijn benen. Uiteindelijk bleek trouwens dat we Gwen van Be Cool, Sodapop net gemist hebben, want die bleek gewoon op één van de stoelen te zitten tijdens de Q&A. So close! Hopelijk spotten we elkaar een volgende keer wel.

Maar terug naar Seth Gilliam. Voor de ene vooral bekend van The Walking Dead, maar voor mij is hij gewoon de fantastische dierenarts uit Teen Wolf. Leuke vent overigens, die heel enthousiast alle vragen beantwoorde die uiteen liepen van vragen over The Walking Dead, Teen Wolf, maar ook The Wire. Ik vond het leuk dat er ook redelijk wat Teen Wolf vragen gesteld werden, want bij de vragen over The Walking Dead wist ik niet echt waar het over ging. Seth Gilliam is een leuke en grappige vent, dus ik ben blij dat ik deze Q&A heb bijgewoond.

Ik heb een klein stukje gefilmd van de Q&A, dat kun je hieronder zien. P.s. ik ben geen vlogger, dus let alsjeblieft niet op kwaliteit (daarnaast is het vrij zwaar ingezoomd te filmen met een spiegelreflex camera, haha). Stiekem eindigt het filmpje nog met een cliffhanger, muhaha, maar het antwoord staat toevallig genoemd in het verslag van Gwen en ook in die van Patricia!

Kopen kopen kopen deel 2

Hierna zijn Patricia en ik nog weer even over de dealermarkt gegaan. Inmiddels had ik besloten dat ik twee t-shirts en een boek wilde gaan kopen. De twee plekken waar ik de t-shirts wilde gaan kopen (één voorin waarvan ik de naam niet meer weet, en één achterin bij Dirtees) hadden we vrij snel teruggevonden, de uitgeverij waarbij ik het boek wilde kopen niet. Maar die kwamen gelukkig bij toeval tegen toen we op weg waren naar de wc. Score!

Ik kocht voor mijn vriend (bij de stand waarvan ik de naam niet meer weet) een t-shirt met de tekst Bazinga! en bij Dirtees kocht ik voor mezelf een T-shirt met het logo van The Flash. Yes, nu kan ik mezelf eindelijk een nerd noemen haha. Het t-shirt van mijn vriend is helaas iets minder, want na een dag dragen begint het plaatje al te bladeren. Balen!

Bij uitgeverij Zilverbron had ik diverse leuke boeken gezien, maar ik mocht van mijzelf maar één kopen. Er waren drie kanshebbers: De 7 krachten door Sophie Theunisse, De boeken van Terra Fabula door Peter DeWillis en Drakenzieler door Cocky van Dijk. Ik koos voor het boek van de enthousiaste Peter DeWillis: De boeken van Terra Fabula – Het vergeten koninkrijk. Wat ik trouwens nog op wil merken is hoe fijn ik het vind dat je bijna overal kon pinnen, ik had er namelijk totaal niet aan gedacht contact geld mee te nemen. Ook bij de uitgeverij kon ik pinnen, had ik even mazzel! Ik ben erg nieuwsgierig naar het boek en zodra ik het gelezen heb zal je mijn recensie hier lezen.

Kopen op Dutch Comic Con - T-shirt - boeken

My Moviestuff

Terwijl we over de dealermarkt gingen zag ik ook plotseling My Moviestuff. Ik wist dat Wendy aanwezig zou zijn, maar op de één of andere manier heb ik de stand gemist in de eerste ronde, maar bij de tweede ronde met Patricia zag ik het logo plotseling. Eindelijk heb ik dus ook Wendy in het echt ontmoet. Superleuk om elkaar na veel mailcontact eindelijk in het echt te zien. Een superleuke en enthousiaste dame met hart voor wat ze doet. Ken je My Moviestuff nog niet? Lees dan gauw over mijn positieve ervaringen met My Moviestuff! Like ook hun Facebook pagina.

My Moviestuff at Dutch Comic Con

De General Lee

Daarna gingen we weer terug naar het begin, want daar was ik eigenlijk nog niet echt geweest. In mijn jeugd keek ik vaak series als The A-Team en The Dukes of Hazard. Superleuk vond ik het dan ook om de General Lee eens in het echt te zien en te fotograferen! Maar ook de Ghostbusters auto en Bumblebee waren aanwezig, alsook het Batman pak en diens auto.

The General Lee - The Dukes of Hazard

En meer

Er was nog veel meer te doen, maar natuurlijk trekt niet alles iedereen. Zo heb ik bijvoorbeeld de screening van Outcast overgeslagen en ook de pilot van 11.22.63 heb ik overgeslagen want die heb ik al gezien. Je kon spelletjes (voornamelijk video games enzo) spelen in onder andere de kids area, maar je kon ook op de foto met aanwezige acteurs of een handtekening krijgen. Echter koste dat wel geld, en hoewel ik weet dat het standaard is, vond ik het toch wat te duur. Mocht er echt iemand komen waar ik groot fan van ben dan zou ik het wel overwegen. En er was nog veel meer te doen, raadpleeg daarvoor de website van Dutch Comic Con.

Rond kwart over drie vond ik het wel goed geweest en nam ik afscheid van Patricia (bedankt voor de gezelligheid!). Ik betaalde mijn parkeerticket en reed in anderhalf uur weer naar huis. Een geslaagde dag, maar een weekendticket vond ik uiteindelijk niet perse nodig. In één dag kun je genoeg zien. Dutch Comic Con is anders dan ik had verwacht, want zo’n groot dealergedeelte had ik niet aan zien komen. Het is dus vooral ook een leuk event als je op zoek bent naar merchandise, maar ook de gasten (in zoverre die je aanspreken) en andere dingen die er te doen zijn, zijn leuk. Ik heb mij in elk geval prima vermaakt en ben benieuwd naar volgend jaar!

Ben jij al eens naar Dutch Comic Con geweest?

Deze post is al 4857 keer gelezen


Geef een reactie

25 responses to “Mijn ervaring | Dutch Comic Con 2016

 1. Jammer genoeg ben ik naar geen van beide Comic Cons kunnen gaan. Er was er eerst eentje in Brussen en nadien dus die in Utrecht. Hopelijk geraken we deze zondag wel in F.A.C.T.S. (Gent)

 2. Ik baal er echt van dat ik jullie niet gespot heb! Jacq heb ik ook niet gezien! Volgende keer pakken we het anders aan :p

  Ik vind het wel stoer van je dat je alleen bent gegaan. Mocht je nog een keer alleen naar een conventie gaan en je hebt tussendoor behoefte aan gezelschap, laat het me dan weten. Dan kunnen we ook samen een Q&A bekijken of een broodje eten ofzo. 🙂

  • Haha waren we je toch nog voor met een meetup. Maar hoop nog steeds dat ik aanwezig kan zijn in juni, want de andere gezichten wil ik ook wel graag ontmoeten 😀

 3. Ik heb spijt dat ik niet gegaan ben, maar niemand wou met me mee D: Ze vonden het vorig jaar niet zo leuk dus daarom eigenlijk. Maar wel goed dat ze de feedback van vorig jaar mee hadden genomen naar dit jaar :3 Als ik had geweten dat je alleen was, had ik wel met je meegegaan!

 4. Kim

  Ik ken het wel, maar ik ben er nog nooit geweest. Meer omdat ik niet zo goed weet wat je ervan kunt verwachten. Het is eigenlijk toch best uitgebreid en het lijkt me toch eigenlijk best leuk.

  • Ik wist ook niet goed wat ik kon verwachten, maar dan is het juist leuk om de gok te nemen en erachter te komen wat je ervan vindt. 😀 Het was inderdaad best uitgebreid.