Categorieën: Beter Bloggen / Tags: , , ,

Geschreven door Jessica

Beter Bloggen | Schrijven en Redactie

Beter Bloggen Challenge

En we zijn officieel over de helft van de Beter Bloggen Challege. We begonnen met de Grote Schoonmaak, gevolgd door de Lay-out en Planning en vandaag is het tijd voor het thema Schrijven en Redactie.

Beter Bloggen Challenge PlanningCraving Pages bedacht deze challenge en omschreef het thema van deze maand als volgt: “In juni gaan we werken aan onze geschreven artikelen. Hier zal voor mij iedere tip al welkom zijn, want hoewel ik best een aardig stuk kan schrijven is redactie niet bepaald mijn sterkste kant. Ik ben van plan om actief op zoek te gaan naar manieren om meer foutjes uit mijn teksten te filteren en ik wil mijn teksten graag optimaliseren voor zoekmachines om nog meer bezoekers te trekken.” Het thema van deze maand komt dus in principe neer op twee onderwerpen: Fouten uit je tekst filteren, en je blogposts optimaliseren voor zoekmachines.

Fouten uit je tekst filteren

Spelfouten, interpunctie fouten, verkeerde vervoegingen. Tsjah, het blijft lastig. Ik moet ook eerlijk bekennen dat ik nooit goed ben geweest in Nederlands. Ik studeerde af terwijl mijn studieloopbaan begeleider mij nog steeds wees op mijn dt-fouten. Beschamend, op deze leeftijd zou ik dat toch wel moeten kunnen? Maar ik ben er gewoon echt slecht in.

dt-fouten

De enige tip die mij echt heeft geholpen bij de dt-foutjes? Lopen! In mijn recensie van The Age of Adeline gebruikte ik bijvoorbeeld deze zin: “Adaline wordt niet ouder”. Hoe wist ik dat dat met dt moest? Vroeger zou ik het op de gok gedaan hebben, “staat wel mooi,” zou ik hebben gezegd, haha. Nu vul ik op de plek van wordt het woord lopen in, althans de vervoeging ervan. Als je bij het uitspreken loop hoort, dan is het zonder t, hoor je loopt, dan is het met een t. Worden zonder -en is al word, dus wordt het wordt.

Wat ik verder altijd in mijn achterhoofd houd: verleden tijd heeft nooit dt, dus daar kun je lopen niet voor gebruiken, en voltooide tijd eindigt bijna altijd op een d (maar niet altijd, dus het is niet helemaal safe). Mochten er nog taalnazi’s tussen mijn lezers zitten en merken dat ik iets verkondig dat absoluut niet klopt, let me know!

Interpunctie/spelling/grammatica

Ook niet mijn sterkste kant, maar hier ben ik de afgelopen jaren erg in gegroeid. Wat heeft die groei bij mij veroorzaakt? Ik persoonlijk dank het aan mijn werk bij MijnSerie.nl. Ik schreef recensies vanaf mei 2012 en kreeg van de nakijkers soms wel eens tips, maar dat is niet wat mijn groei heeft veroorzaakt. Het is toen ik in februari 2013 begon met het nakijken van andermans recensies op MijnSerie dat ik mij pas echt ontwikkelde. Ik had geen Nederlands gestudeerd en ik wilde geen onzin tips geven, dus gebruikte ik de website onzetaal.nl, Google en mijn intuïtie. Twijfelde ik of iets wel klopte? Dan zocht ik het op. Liep een zin niet lekker? Dan keek ik waar het probleem lag. Zo heb ik veel kennis vergaard. Ik weet niet of het bij anderen ook helpt, maar wat mij betreft moet je als je je Nederlands, grammatica en spelling wilt verbeteren andermans teksten na gaan kijken.

Daarnaast wil het – hoe irritant het ook is – ook helpen om een grammarnazi als broertje te hebben. Zeg ik mij, zegt hij, nee het is ik. En daar zijn heel wat variaties op. Enorm irritant, maar het blijft na 1000x wel hangen en je doet het nooit meer fout. Nou ja, bijna nooit dan.

Typfouten en andere sluipfoutjes

Ik kan nu zeggen dat je elk artikel door iemand moet laten controleren, maar als je een actieve blogger bent zoals ik dan is daar soms geen tijd voor, of produceer je simpelweg teveel artikelen om iemand actief mee lastig te vallen. Heb je wel iemand dat kan doen? Maak er dan zeker gebruik van! Maar als je niet zo iemand tot je beschikking hebt dan helpt het ook al door het zelf na te lezen. Probeer tussen het produceren van het artikel en het online zetten minstens een dag te laten, en lees het zelf nog een keer door. Meestal als je het artikel zo’n 24 uur neer hebt gelegd en dan nog een keer doorleest haal je de meeste foutjes er zelf ook al uit.

Optimaliseren voor zoekmachines

Eén van de dingen die ik doe om mijn blogposts te optimaliseren voor zoekmachines is gebruik maken van de Yoast WordPress SEO plugin.

Wordpress SEO Yoast - Algemeen

Wat belangrijk is, is dat je dan een focus trefwoord kiest. Welk woord omschrijft jouw blogpost het beste. Om bij mijn voorbeeld van mijn recensie van The Age of Adaline te blijven: in dat geval was mijn trefwoord The Age of Adaline. Goed voor de SEO is het als dit zoekwoord vervolgens terugkomt in de titel van je artikel, in de URL, in de inhoud van je artikel en in de meta-omschrijving.

Vervolgens kun je nog een SEO titel meegeven. Meestal kies ik hier voor de titel van mijn artikel waar het focus trefwoord ook al in staat, maar als je een mooie, aantrekkelijke titel hebt gemaakt zonder het focus trefwoord kun je hier ook een andere titel invullen. Dit is de titel die zichtbaar zal zijn in Google resultaten. Vaak plak ik er ook nog • Reviews & Roses achteraan.

Als laatste heb je nog de meta-omschrijving. Dit is geen plek voor een opsomming van woorden – zoals ik eerst wel deed – maar een plek voor een omschrijving. Dit komt in Google vervolgens onder de URL te staan.

Als je  alles hebt ingevuld kun je je pagina ook nog laten analyseren. Hier geven ze je vervolgens nog tips om het artikel nog beter te optimaliseren voor zoekmachines.

Wordpress SEO Yoast - Pagina analyse

Optimaliseer ook je afbeeldingen. Geef ze voordat je ze in bijvoorbeeld WordPress upload al een duidelijke, goed omschrijvende naam. Wanneer je ze upload vul dan vervolgens ook de alt-tekst en beschrijving in.

Concrete tips

  • Twijfel je of het d of dt is? Vul de vervoeging van het woord lopen in. Hoor je een t, schrijf je een t. Hoor je geen t? Dan is ie er ook niet.
  • Verleden tijd is nooit met dt.
  • Voltooide tijd eindigt bijna altijd op een d.
  • Slecht in interpunctie/spelling/grammatica? Ga andermans teksten nakijken, hier leer je meer van dan je zou denken, waar je zelf ook baat bij hebt.
  • Bij twijfel? De website Onze Taal heeft mij al meermalen geholpen en bevat duidelijke uitleg over uiteenlopende zaken.
  • Heb je zo’n irritant broertje/zusje/vriend/vriendin/vader/moeder die je continu verbetert? Wees hem of haar dankbaar. Doordat je het irritant vindt, blijf je het wel onthouden.
  • Spot je vaak foutjes nadat je artikel online is gegaan? Laat iemand je teksten nakijken!
  • Heb je die luxe niet? Laat je artikel even een dag liggen en lees het dan nog eens door. Je zult zien dat je de meeste foutjes er dan zelf al uit haalt.
  • Je blogposts optimaliseren voor zoekmachines? Maak gebruik van de WordPress SEO plugin van Yoast en je hebt alles dat je nodig hebt.

Deze post is al 2033 keer gelezen


Geef een reactie

5 responses to “Beter Bloggen | Schrijven en Redactie

  1. Gelukkig ben ik vrij goed in spelling en grammatica (ik doe niet voor niets een taalstudie haha), maar ik moet inderdaad eens goed gaan kijken naar dat optimaliseren voor zoekmachines. Volgens mij krijg je zo best veel bezoekers erbij!