Categorieën: Boeken / Tags: ,

Geschreven door Jessica

Boekrecensie | De Wrede Prins – Holly Black

De Wrede Prins - Holly Black
Boekrecensie | De Wrede Prins – Holly BlackDe Wrede Prins door Holly Black
Serie: The Folk of the Air #1
Verschenen: 27 februari 2020 bij Boekerij
Format: Hardcover, aantal pagina's: 347
Genre: Young Adult, Fantasy
Lees ook: De Gevallen Koning, De Verbannen Koningin
Rating: 4.5 Stars | Goodreads

Toen Jude zeven was, kwam er een vreemde man langs: een man met gekke kleren, puntige oren en een donderstem. Voor Jude wist wat er gebeurde, haalde hij een zwaard tevoorschijn en vermoordde daarmee haar ouders. Jude en haar zusjes moesten met hem mee, ver weg naar het elfenland Elfhame.

Tien jaar later is Jude een opstandige jonge vrouw. Ze heeft het zwaar in Elfhame: ze wordt gediscrimineerd om haar menselijke afkomst en soms zelfs bedreigd. De arrogante prins Cardan is het ergst van allemaal, dus waarom krijgt ze het altijd zo warm als hij in de buurt is? Het tij keert als Jude door Cardans broer, kroonprins Dain, wordt ingeschakeld als spion. Naarmate haar spionnentraining vordert, krijgt ze meer zelfvertrouwen en maakt ze nieuwe vrienden. Eindelijk lijkt ze haar plek te hebben gevonden. Maar in Elfhame is niets wat het lijkt, en wie hoog vliegt, kan diep vallen…

Holly Black

De boeken van Holly Black hebben veel fans, ik was echter wat huiverig om aan de boeken te beginnen. Dit heeft te maken met de negatieve publiciteit die ze heeft gekregen rondom fandom merch. En hoewel een auteur als persoon, en het verhaal in een boek, los van elkaar moeten kunnen staan, heeft het helaas een negatief effect op mij als lezer wanneer een auteur in een slecht daglicht komt te staan. Echter, ik nam De Wrede Prins op als optie voor de leesclub, en het boek werd bijna unaniem gekozen door de leesclubleden. Ik zou dan toch echt gaan beginnen aan een Holly Black boek.

Onverwacht kreeg ik het boek ook nog eens toegestuurd door de uitgeverij (zo lief, dankjewel!), en verbaasde ik mij over hoe móói dit boek is. Boekerij heeft er een prachtige limited edition van gemaakt met goud op snee en geïllustreerde schutbladen. Onder de stofomslag vind je een prachtig groen omslag met een kroon op de voorkant. Dit vind ik wel een complimentje waard voor Boekerij, want zo zou ik elk boek wel willen zien. Maar goed, wat vond ik uiteindelijk van De Wrede Prins?

De Wrede Prins - Holly Black De Wrede Prins - Holly Black

De Wrede Prins

De Wrede Prins gaat over Jude. Jude is net als haar tweelingzus een mensenmeisje. Samen met hun oudere zus werden ze op jonge leeftijd naar Eflhame gebracht door de man die hun ouders vermoorde. Waar hun oudere zus in de mensenwereld een buitenbeentje was, zijn Jude en haar tweelingzus buitenbeentjes in Elfhame. Opgevoed door Madoc, een man met status, vinden de anderen dat ze teveel rechten hebben voor een stel mensen. Dit maakt het leven op school niet makkelijk en doet de toekomst somber inzien. Prins Cardan lijkt ze het leven behoorlijk zuur te maken. Maar niet is wat het lijkt in Elfhame, en het verhaal bevat veel meer lagen.

Doorheen gevlogen

Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat ik De Wrede Prins zo leuk zou vinden. Maar ik ben er werkelijk in twee dagen doorheen gevlogen en heb er enorm van genoten. Eigenlijk zat ik er ook direct vanaf het begin in. Ik had de achterflap niet gelezen, dus ik wist niet goed wat ik kon verwachten. De wereld rondom Elfhame werd echter helder uiteen gezet en is makkelijk te begrijpen. Ik vond het persoonlijk wel moeilijk om te onthouden welke kleur iemands huid had, want regelmatig was iemand naast blank, blauw of bijvoorbeeld groen, of hadden ze zelfs dierlijke kenmerken.

De Wrede Prins - Holly Black De Wrede Prins - Holly Black

Spannend tot het einde

Het verhaal is continu spannend en kakt nergens in. Hetgeen dat hierbij enorm helpt is dat het moeilijk is te voorspellen wat er gaat gebeuren in De Wrede Prins. Het enige dat een beetje te voorspellen valt is hetgeen rondom de illustraties op de schutbladen. De personages worden helder genoeg omschreven om te weten wie dit zijn en wat er tussen hen zal ontstaan. Al… zelfs dat verliep toch een beetje anders dan ik had verwacht! Hoewel het zorgt voor minder romantiek in het boek, vind ik deze ontwikkeling juist leuk omdat deze afwijkt van het gewone pad. Het verhaal bevat genoeg plottwists en mysterie om je continu geboeid te houden, helemaal tot aan het spannende einde. Nu is het wachten begonnen tot deel twee wordt vertaald.

Conclusie

De Wrede Prins is een verhaal waarvan ik in eerste instantie niet had verwacht het leuk te vinden. Echter, nu ben ik fan! Het verhaal is vlot en helder geschreven waardoor je de nieuwe wereld makkelijk kunt leren kennen. Daarnaast is het door onder andere de plottwists en het mysterie boeiend van begin tot eind. Het einde smaakt naar meer, dus ik kan niet wachten tot Uitgeverij Boekerij deel twee vertaalt. Bovendien chapeau voor de uitgeverij voor het uitbrengen van deze prachtige uitgave!

p.s. in andere recensies las ik dat gezegd wordt dat de eerste helft van het boek teveel een aanloop is, en het verhaal daarna pas echt start. Ik snap de opmerkingen, want er is een duidelijke scheiding. Ik persoonlijk vond het echter niet storend.

Welk Holly Black boek is jouw favoriet?

Ik heb een gratis recensie-exemplaar ontvangen van Uitgeverij Boekerij in ruil voor een eerlijke recensie. Dit is niet van invloed op mijn mening over het boek of de inhoud van mijn recensie.

Deze post is al 2813 keer gelezen


Geef een reactie

6 responses to “Boekrecensie | De Wrede Prins – Holly Black

  1. Pansy

    Hey
    Ik zie dat je de limited editie hebt. Ik vroeg me af of je die nog steeds hebt en of ik hem kan overkopen?
    Ik ben een zeer grote fan.
    Groetjes Pansy

  2. Deze Nederlandse uitgave is zo ontzettend mooi! Ik heb ook verschillende reviews over dit boek gelezen, daarom had ik het eigenlijk nooit opgepakt toen hij in het Engels verschenen was. Nu wil ik deze uitgave toch wel heel erg graag gaan lezen!