Categorieën: Boeken / Tags: ,

Geschreven door Jessica

Boekrecensie | Everless – Sara Holland

Everless - Sara Holland
Boekrecensie | Everless – Sara HollandEverless door Sara Holland
Serie: Everless #1
Verschenen: 2 januari 2018 bij Orchard
Format: Hardcover, aantal pagina's: 361
Genre: Fantasy, Young Adult
Lees ook: Evermore
Rating: 4.5 Stars | Goodreads

Time is a prison. She is the Key.

Blood is money. Time is power. Desire is treachery. Welcome to EVERLESS.

In the land of Sempera, the rich control everything - even time. Ever since the age of alchemy and sorcery, hours, days and years have been extracted from blood and bound to iron coins. The rich live for centuries; the poor bleed themselves dry.

Jules and her father are behind on their rent and low on hours. To stop him from draining himself to clear their debts, Jules takes a job at Everless, the grand estate of the cruel Gerling family.

There, Jules encounters danger and temptation in the guise of the Gerling heir, Roan, who is soon to be married. But the web of secrets at Everless stretches beyond her desire, and the truths Jules must uncover will change her life for ever ... and possibly the future of time itself.

Everless

Als er één boek gehypet wordt op dit moment, dan is het wel Everless, door Sara Holland. Juist hierdoor kwam het boek ook op mijn radar. Omdat Sara Holland naar Nederland komt in april 2018 voor het leukste YA-evenement in Nederland, Yalfest, wilde ik het boek sowieso lezen. Toen het boek vervolgens in de Fairyloot box zat kon ik ook nog eens direct beginnen. De editie die in de FairyLoot box zat is de Britse editie; deze cover wijkt af van de Amerikaanse en Nederlandse editie. In Nederland komt Everless uit op 6 februari 2018.

Bewandelde paden

In het begin verwachte ik eigenlijk dat het verhaal eenzelfde soort pad zou bewandelen als bijvoorbeeld The Hunger Games en A Court of Thorns and Roses. Het verhaal begint namelijk op eenzelfde manier; een meisje dat aan het jagen is. Gelukkig bewijst Everless origineel te zijn, en af en toe lijken de beschrijvingen in het verhaal zelfs poëtisch uit het boek te springen.

Everless - Sara Holland

Bloed = tijd = geld

In het begin vond ik het verhaal wat moeilijk te volgen doordat ik het concept van blood-iron niet helemaal begreep, en hoe ze daar een betaalmiddel van maken. Ik denk misschien dat als ik het boek in het Nederlands had gelezen dit makkelijker te begrijpen was geweest. Gelukkig begreep ik vrij snel, genoeg over hoe het precies werkt. Het hele gegeven rondom tijd vind ik interessant. Bloed – waar dus de tijd die je te leven hebt in zit – vervangt in Everless letterlijk het geld zoals wij het kennen. Maar in dit geval kun je het in een warme kop thee stoppen, tot je nemen, en letterlijk langer leven.

Mysteries

Hoewel ik het boek in het begin alles behalve verslavend vond – het verhaal werd hier echt opgebouwd en ongetwijfeld speelden mijn hoge verwachtingen ook mee – wist het boek mij op een gegeven moment wel in zijn greep te krijgen. Dit komt doordat Sara Holland mysteries in het verhaal stopt. Je wilt het hoe en waarom weten. Hierdoor blijf je uiteindelijk door en door willen lezen.

Originele plottwists

Everless is origineel in de zin dat er leuke, bijzondere en spannende plottwists in zitten. Eén van de plottwists zag ik van mijlenver aankomen, maar dat vond ik in dit geval niet erg. Ik stond er zelfs voor te juichen en kon niet wachten tot de twist zou komen. Het is namelijk een twist die van het gangbare afwijkt. Andere plottwists, die wederom van het gangbare afwijken, bliezen mij op hun beurt van mijn stoel.

Conclusie

Hoewel ik een lichtelijk moeizame start had met Everless, wist het boek mij al snel in zijn greep te nemen. Het concept en de personages zijn interessant. Sara Holland gebruikt hier en daar wat clichés in de verhaalvertelling, maar wat goed is, is dat ze vaak ook weer van deze standaarden afwijkt met diverse interessante en spannende plottwists. Jullie weten dat ik gek ben op romantiek, maar mocht je dat niet zijn, dan is dit boek ook wat voor jou. Romantiek komt slechts met mate voor. Op dit vlak is Sara Holland overigens erg origineel, maar meer kan ik er niet over zeggen, want dan bewandel ik spoilergebied. Na het verrassende einde, kijk ik in elk geval uit naar het vervolg!

Koop bij bol.com RR

Deze post is al 2640 keer gelezen


Geef een reactie

10 responses to “Boekrecensie | Everless – Sara Holland

  1. Ik weet nog niet zeker of ik ‘m wil lezen… hij wordt wel echt bejubeld en het verhaal klinkt ook wel tof, maar ik heb nog niet een ”IK WIL DIT NU LEZEN”-gevoel.

    • Ik had zelf ook niet het “wauw-dit-is-5-sterren!”-gevoel, maar hij is wel leuk om te lezen. Dus mocht je een keer tijd hebben dan raad ik je hem wel aan. 🙂