Categorieën: Boeken / Tags: , ,

Geschreven door Jessica

Boekrecensie | Gewist – Teri Terry

Boekrecensie | Gewist – Teri TerryGewist door Teri Terry
Serie: Slated #1
Verschenen: 15 maart 2019 bij Imagine
Format: Paperback, aantal pagina's: 429
Genre: Dystopia, Young Adult
Rating: 4.5 Stars | Goodreads

Kyla heeft geen verleden meer. Haar persoonlijkheid is uitgevlakt, haar herinneringen zijn voor altijd verloren. Ze is Gewist. Volgens de regering was ze een terrorist en verdient ze een tweede kans – zolang ze zich aan de regels houdt. Maar door Kyla’s hoofd galmen echo’s van vroeger. Ze wordt voorgelogen, niets is wat het lijkt. Wie kan ze vertrouwen in haar zoektocht naar de waarheid?

Yalfest 2019

Met Yalfest 2019 op komst wilde ik nog zoveel als mogelijk boeken lezen van Yalfest auteurs. Dat ik geen tijd zou hebben om ze allemaal te lezen, wist ik ook. Toen ik las dat Hebban online leesclubs organiseerde met Yalfest thema, besloot ik mij ook voor één van deze leesclubs in te schrijven. Ik werd uitgekozen, en kreeg zodoende het boek Gewist toegestuurd. Gewist is uitgegeven bij Imagine. Een nieuw fonds voor YA-boeken; een imprint, onderdeel van ImageBooks waar ook boeken zoals PopQuiz en het F*ck-it list book zijn uitgegeven.

Gewist - Teri Terry

Gewist

Gewist speelt zich af in de nabije toekomst (lees: ik zal ergens in de 60 zijn wanneer dit boek zich afspeelt, ik ben nu 29). Gewist draait om de zestienjarige Kyla. Volgens de regering is Kyla een crimineel; een gevaar voor zichzelf en/of voor haar omgeving. Daarom moest ze gewist worden. Ontdaan van al haar herinneringen en niet in staat tot het gebruiken van geweld. Na het wissen ben je, hoewel lichamelijk nog je eigen leeftijd, weer een baby. Je moet opnieuw leren lopen, praten, en natuurlijk andere herinneringen opdoen. Je begint met een schone lei.

Kyla’s verhaal begint in het boek op het moment dat ze uit het ziekenhuis wordt ontslagen en weer de gewone wereld in mag. Ze krijgt een familie toegewezen, bestaande uit Mam, Pap en Grote Zus. Maar, zoals natuurlijk te verwachten is bij een hoofdpersoon, Kyla is anders dan de andere gewisten. Zijn haar herinneringen wel echt weg? In een zoektocht naar de waarheid moet ze ontdekken wie ze kan vertrouwen.

Waar gaat dit naartoe?

Ik had alvast een fragment gelezen van Gewist en dat fragment had mij nieuwsgierig gemaakt. Waar zal dit boek precies naartoe gaan? Hoewel ik nieuwsgierig was naar Gewist, had ik geen extreem hoge verwachtingen. Onverwacht bleek het echter een boek te zijn dat ik in één ruk uit wilde lezen. Ik begon op een donderdagavond voor het slapengaan, en de dag erna las ik het boek in één keer uit. Doordat ik geen idee had waar het boek heen zou gaan, en ik mijn vragen beantwoord wilde hebben, wilde ik steeds maar doorlezen.

Waarom is Kyla gewist? Wat zal er allemaal gaan gebeuren? Je weet niet welke personages je wel en niet kunt vertrouwen. Je weet niet wat de dromen die Kyla heeft precies betekenen. En het toekomstbeeld in dit boek is niet moeilijk voor te stellen met onder andere de Brexit. Bedenk je namelijk eens dat dit boek stamt uit 2012, en de Brexit toen nog niet eens was aangekondigd! Ook de beweegredenen voor deze toekomst klinken logisch en geloofwaardig. Af en toe bevat het boek een verrassende plottwist. Zeker tegen het einde schudde Teri Terry meerdere uit haar mouw. Dat het einde open zou zijn, had ik al verwacht. Immers er komen nog twee boeken aan in deze serie.

Gewist - Teri Terry

Het minpuntje

Als ik zo enthousiast ben over Gewist, waarom krijgt het dan geen vijf sterren? Dat komt onder andere door de personages. Het verhaal bleef mij continu enorm trekken, maar ik voelde geen specifieke band met de personages. Ik wil meegesleept worden door de personages. Ik wil ze zien als mijn beste vrienden. Ze moeten dicht bij mij komen te staan. En hoewel ik wel meeleefde, kwamen ze nooit dichtbij genoeg. Wanneer een personage verdwijnt of misschien zelfs doodgaat breekt mijn hart niet. Ik vind het moment zelf wel zielig, maar het is geen aanslag op mijn emoties. Dat is jammer, maar gelukkig heeft Teri Terry zo’n interessant verhaal weten te scheppen, dat ik het volgende boek zo snel mogelijk in huis wil hebben om verder te lezen.

Conclusie

Gewist is een boek waar ik dankzij een leesfragment nieuwsgierig naar was geworden. Wat ik echter niet had verwacht, was dat ik Gewist in één ruk zou willen uitlezen. Het verhaal is interessant en op zo’n manier opgebouwd dat je stukje bij beetje steeds meer puzzelstukjes ontvangt waarna de waarheid zich langzaam maar zeker begint aan te dienen. De personages wisten mij helaas niet helemaal te binden. Hoewel ik binding met personages erg belangrijk vind, heeft mij dat niet tegengehouden dit boek geweldig te vinden, en snel door te willen met boek twee. Gelukkig hoeven we niet extreem lang op het vervolg te wachten, want in juni verschijnt deel twee, Gebroken, en in augustus deel 3, Versplinterd!

Was jij aanwezig bij Yalfest 2019?

Ik heb een gratis recensie-exemplaar ontvangen van Hebban namens Imagine in ruil voor mijn deelname aan de Hebban Leesclub. Dit is niet van invloed op mijn mening over het boek of de inhoud van mijn recensie.

Deze post is al 2398 keer gelezen


Geef een reactie