Categorieën: Boeken / Tags:

Geschreven door Jessica

Boekrecensie | Langste. Kerst. OOIT. – Lisette Jonkman

Langste Kerst OOIT - Lisette Jonkman

Ik heb een gratis recensie-exemplaar ontvangen in ruil voor een eerlijke recensie. Dit is niet van invloed op mijn mening over het boek of de inhoud van mijn recensie.

Boekrecensie | Langste. Kerst. OOIT. – Lisette JonkmanLangste. Kerst. OOIT. door Lisette Jonkman
Verschenen: 25 oktober 2022 bij LS Amsterdam
Format: Paperback, aantal pagina's: 400
Genre: Feelgood, Kerst, Roman
Lees ook: Glazuur, Verkikkerd
Rating: 5 Stars | Goodreads

Noëlle is gek op kerst. Ieder jaar op eerste kerstdag organiseert ze een diner voor een select groepje vrienden en familie. Steevast valt ze op kerstavond in slaap met de wens dat het elke dag kerst was. Alleen gaat deze keer alles fout. Maar dan ook echt álles. Haar dure kristallen glazen sneuvelen, de stroom valt uit, een servet vliegt in de hens, de vliezen van haar hoogzwangere zus breken tijdens het hoofdgerecht, haar ouders halen herinneringen op aan Noëlles ex en tot overmaat van ramp neemt haar broer een onverwachte gast mee. Als Noëlle ’s avonds eindelijk in bed ligt, is ze opgelucht dat het niet écht elke dag kerst is. Maar dan wordt ze de volgende ochtend wakker. Op eerste kerstdag.

Lisette is terug!

Groundhog day + Lisette Jonkmans liefde voor Kerst = Langste. Kerst. OOIT. Het boek dat al enkele jaren in de maak was, is ein-de-lijk verschenen. Samen met een mini Tony Chocolonely en een Werthers Original snoepje en enkele rendierconfetti’s mocht ik het boek al voor verschijning ontvangen van LS Amsterdam. In amper twee dagen las ik het boek uit en vandaag ga ik jullie vertellen wat ik ervan vond.

Langste. Kerst. OOIT - Lisette Jonkman

Langste. Kerst. OOIT.

In Langste. Kerst. OOIT. volgen we Noëlle Mus. Elk jaar organiseert Noëlle op eerste kerstdag een uitgebreid kerstdiner voor haar hele familie en haar beste vriendin. Met militaire precisie wordt deze dag gepland en uitgevoerd. Maar dit jaar gaat alles, maar dan ook echt ALLES mis. Waar ze normaal gesproken elk jaar denkt ‘was het maar elke dag kerst’, is ze dit jaar juist blij dat dat níét het geval is. Totdat het wel zo is…

Groundhog Day

Het principe van Groundhog Day is dat je eenzelfde dag dus elke keer opnieuw beleefd. Spannend is dan ook of een verhaal waarbij elke dag in principe hetzelfde is, ook prettig uit te voeren is. Gelukkig is Lisette Jonkman hierin hartstikke goed geslaagd. Slechts tijdens de tweede eerste kerstdag was de herhaling voor mij iets te uitgebreid aanwezig. Tijdens latere eerste kerstdagen weet ze de werkelijke herhaling kort en bondig neer te pennen. Hierdoor ga je je niet ergeren aan de onvermijdelijke herhaling in Langste. Kerst. OOIT.

Langste Kerst OOIT - Lisette Jonkman

Puzzelstukjes

Ik heb genoten van alle kleine nuances in zowel het verhaal zelf, alsook in de titels van de hoofdstukken. Ontzettend leuk bedacht! Ik heb genoten van deze reis van Noëlle op alle eerste kerstdagen. Hoe kan Noëlle de tijdslus stoppen? Waar maken Safi en haar broer eigenlijk elke keer ruzie over? Wie is David? Bevalt Claudia van een neefje of nichtje? En wat heeft het te betekenen dat Noëlle altijd maar haar ex Stefan tegenkomt? Elke eerste kerstdag is weer net iets anders, en elke kerst krijg je een puzzelstukje van het geheel. Noëlle loopt qua besef vaak wat achter op de lezer, waardoor je af en toe tegen het boek gaat praten omdat je tot haar door wilt dringen. Wat een héérlijk boek is Langste. Kerst. OOIT. toch ook.

Eindoordeel

Als er dit jaar één kerstboek is dat ik je van harte aanraad dan is het wel Langste. Kerst. OOIT. Met dit boek dompel je jezelf onder in de heerlijke sfeer die bij kerst hoort, maar krijg je tegelijkertijd ook een interessant en mooi verhaal voorgeschoteld. Een verhaal dat niet te zwaar is, maar ook niet te oppervlakkig. Oftewel: precies goed voor de feestdagen. Of eerder. Bijvoorbeeld nu. Ik heb genoten van Noëlle en hoe ze reageert op alle eerste kerstdagen. Alle humor dat dat meebracht, alsook de frustratie. De personages zijn heerlijk en de afsluiting van het verhaal vond ik prachtig. Ligt het boek inmiddels al in jouw winkelmandje?

Ga / Heb jij Langste. Kerst. OOIT. (ge)lezen?


Of koop het boek bij Libris of Boekenwereld (gesigneerd!)


Deze post is al 732 keer gelezen


Geef een reactie