Categorieën: Boeken / Tags: ,

Geschreven door Jessica

Boekrecensie | Verkikkerd – Lisette Jonkman

Verkikkerd - Lisette Jonkman
Boekrecensie | Verkikkerd – Lisette JonkmanVerkikkerd door Lisette Jonkman
Serie: Verkikkerd #1
Verschenen: 9 juli 2014 bij LS Amsterdam
Format: Paperback, aantal pagina's: 464
Genre: Chicklit, Feelgood, Roman
Lees ook: Glazuur, Langste. Kerst. OOIT.
Rating: 5 Stars | Goodreads

Lucy verheugt zich op een studententijd zonder haar ouders en hoogbegaafde zusje. Tot haar grote afschuw komt ze terecht op de campus, in een huis vol nerds.
Denk maar niet dat ze ook maar iets met haar huisgenoten te maken wil hebben!
Vooral niet met die lange, blonde jongen die twee kamers verderop woont. Waar kent ze hem toch van?
En waarom krijgt ze het zo warm van hem?
Ze valt toch zeker niet op nerds...

Tijd voor een recensie

Half mei kwam het nieuwste (fysieke) boek van Lisette Jonkman uit: Onbreekbaar. Terwijl het op de dag van verschijning bij mij op de mat viel, besefte ik dat op Glazuur na, haar andere boeken nog helemaal niet zijn opgenomen op Reviews & Roses. Hoog tijd dus om wat ruimte vrij te maken! Verkikkerd is inmiddels al een wat ouder boek, maar hiermee absoluut niet minder leuk. Lees snel verder!

Verkikkerd

Verkikkerd gaat over de Groningse Lucille a.k.a. Lucy. Na een fantastische zomer is het tijd om te beginnen aan haar studie Psychologie in Enschede. Echter, Lucy heeft nog geen kamer weten te bemachtigen… Doordat de tijd begint te dringen komt ze tot haar afschuw in een woning op de campus terecht, die ze moet delen met een stel nerds. Daar wil je toch niet mee gezien worden?!

Dit boek is zó leuk

Ik vind Verkikkerd een héérlijk boek, waar je, ondanks dat het boek bijna 500 pagina’s dik is, doorheen vliegt. Er zijn vele redenen waarom ik dit boek zo leuk vind. Allereerst is het een feest van herkenning. Ik heb dan misschien niet eenzelfde studententijd gekend omdat ik én niet op mezelf én niet in een studentenstad woonde, maar dat maakt niet uit.
Het begint al met Lucy die in Groningen stadsbus 15 neemt. Deze bus nam ik dagelijks tijdens mijn studie, al was deze bij mij beter bekend als ‘lijn 15’, en deze zat altijd vol met studenten. Na de beschrijvingen van de campus in Enschede vind ik het bijna jammer dat ik niet zo’n studententijd heb gekend. Ik herkende ook enorm veel in de nerderigheid van de personages, alsook in niet-nerd Lucy. Ik denk dat ik als persoon eigenlijk een beetje combinatie ben van Lucy en de nerds.

Verkikkerd - Lisette Jonkman

Beauty Queen Lucy

In het begin wist ik niet goed waar Verkikkerd precies heen zou gaan. Ja, beauty queen Lucy – die mij in een bepaald opzicht aan Legally Blond deed denken – zou in een huis komen wonen bij nerds. Dat vindt ze verschrikkelijk. Wie wil er nou gezien worden met nerds? Maar ik denk dat iedereen wel een beetje kan raden welke kant dat op zou gaan.
Verrassend voor mij was de verhaallijn over Lucy’s zusje, welke ik prachtig beschreven vond. Maar ook de nerds hebben allemaal een eigen verhaal. De één iets groter dan de ander, maar daar lezen we in Verslingerd meer over. Je leeft mee met de personages en Lisette zorgt ervoor dat je jezelf ook een beetje onderdeel van deze gezellige vriendengroep voelt. Hier en daar is het verhaal voorspelbaar, maar dat maakt niet uit, want ze brengt het op een originele manier. Daarnaast zit er nog genoeg onvoorspelbaarheid in. Leuk daarin vond ik bijvoorbeeld Kikker, wiens echte naam lang een mysterie blijft.

Prachtige karakterontwikkeling

Lucy maakt een prachtige karakterontwikkeling door. In het begin kan je je bijna niet voorstellen dat iemand zo verwend en lui als haar, het gaat overleven om op zichzelf te wonen. Ze heeft geen kennis van wasmachines, van koken en laat gerust alles voor haar doen. Mijn mond viel al bijna van verbazing open op het moment dat Lucy daadwerkelijk in Het Fort komt te wonen, en haar ouders en huisgenoten al haar spullen sjouwen. Mijn ouders zouden mij allang een schop onder de kont hebben gegeven als ik er alleen maar bij stond te kijken.

Leuke kleine toevoegingen

Ontzettend leuk vond ik diverse kleine dingen die Lisette in Verkikkerd heeft verworven. Bijvoorbeeld de traditie om alle bewoners van ‘Het Fort’ een bijnaam te geven. Sommige bijnamen spreken voor zich, andere waren (voor mij) wat minder duidelijk. En één bijnaam kon ik eerst niet goed plaatsen omdat ik simpelweg niet bedreven ben in de wereld van World of Warcraft. Ik vind dat die kleine toevoegingen het verhaal extra speciaal maken. Bijzonder vind ik ook hoe ze zoveel in een verhaal heeft weten te stoppen zonder dat het aanvoelde als too much.

Verkikkerd - Lisette Jonkman

(her)lezen

Als je Verkikkerd in de huidige tijd leest zal je slechts aan enkele zaken merken dat het boek uit 2013 stamt. Zo merk je in het boek dat Netflix duidelijk nog niet bestond, en dat series als Gossip Girl en The Vampire Diaries nog regelmatig nieuwe afleveringen kregen. Aan de andere kant vond ik juíst dát ook weer een feest van herkenning. Het zijn series waar ik vroeger ook fan van was en waar ik wekelijks naar uitkeek. Verkikkerd zit vol humor; met regelmaat moest ik hardop lachen. En uiteraard kan de liefde niet ontbreken. Deze werd ook op zo’n prachtige en natuurlijke wijze in het verhaal gebracht dat ik zo zou geloven dat dit echt gebeurd is.

Conclusie

Oeps, door mijn enthousiasme is deze recensie iets langer geworden dan ik normaal gesproken probeer aan te houden. Verkikkerd is een heerlijk dik boek dat je – helaas – in een mum van tijd uit hebt. Gelukkig is dit slechts het eerste deel en kun je nog langer genieten van Lucy en haar nerds. Het boek zit vol humor, maar bevat ook enkele serieuze thema’s en romantiek. Dit wordt op een mooie manier met elkaar vervlochten en je kunt niet anders dan genieten dankzij Lisettes schrijfstijl. Als je wilt genieten van goede feelgood boeken dan is Lisette één van de Nederlandse schrijfsters die écht op jouw favorietenlijstje moet staan.

Welke boeken van Lisette staan in jouw kast te shinen?

Deze post is al 1484 keer gelezen


Geef een reactie