Categorieën: Boeken / Tags: ,

Geschreven door Jessica

Boekrecensie | Poison – Sarah Pinborough

Poison - Sarah Pinborough
Boekrecensie | Poison – Sarah PinboroughPoison door Sarah Pinborough
Verschenen: 18 april 2013 bij Gollancz
aantal pagina's: 202
Genre: Young Adult
Rating: 1.5 Stars | Goodreads

A beautiful, sexy, contemporary retelling of the classic Snow White fairy tale, illustrated by Les Edwards.

Poison is a beautifully illustrated retelling of the Snow White story which takes all the elements of the classic fairy tale that we love (the handsome prince, the jealous queen, the beautiful girl and, of course, the poisoning) and puts a modern spin on the characters, their motives and their desires. It's fun, contemporary, sexy, and perfect for fans of Once Upon a Time, Grimm, Snow White and the Huntsman and more.

Omdat ik van dit boek het e-book heb gelezen, bevat deze recensie geen foto’s van het boek.

Poison

Poison is een boek waarop ik geattendeerd werd, en ik was op slag verliefd op de cover. Later zag ik ook nog een andere cover die ook al zo mooi was. Ik las de omschrijving en kreeg hoge verwachtingen. Ik had gehoord dat er gemixte reacties waren over het boek, maar ik verwachte een soort nieuwe Hof van Doorns en Rozen. Zou het echt? En als het boek net zo mooi is als de cover dan moet het wel goed komen.

Looks are deceiving

Well, looks are deceiving. Waar de cover van dit boek mij de hele serie in één keer zou doen aankopen, vind ik de inhoud verschrikkelijk. Dit is geen boek dat ik aan zal raden en de vervolgdelen zal ik niet lezen. Ik weet niet eens waar ik moet beginnen met uitleggen wat voor verhaal dit is en waarom het mij in niks aanstond.

Mijn verwachtingen

Laat ik het proberen uit te leggen aan de hand van mijn verwachtingen. Ik heb al meerdere retellings gelezen. Voorbeelden hiervan zijn het magnifieke Hof van Doorns en Rozen en Cinder. Bij eerstgenoemde zou je, als je het niet weet, niet eens doorhebben dat de elementen van Beauty and the Beast erin verwerkt zijn. In het verhaal van Cinder is het vrij duidelijk, maar toch is ook dat verhaal uniek en op zichzelf staand.

Bij Poison is dat niet zo. Het is geen exacte hervertelling van Snow White, maar het voelde zo’n driekwart van het boek wél alsof ik de Disneyfilm aan het kijken was. En hoe leuk de film ook is, het maakte dit boek voor mij saai.

Afkeer

Vervolgens kwam afkeer. Er zitten hele rare dingen in dit boek verwerkt. Er wordt duidelijk geadverteerd met dat dit verhaal sexy is. Dus ik zag gewoon een nieuwe Hof van Doorns en Rozen voor mij. Echter vond ik het in Poison alles behalve passend en misschien zelfs een beetje pornografisch… Het voelde gewoon niet juist. Daarnaast hebben de personages in het boek ook rare karaktertrekken. Of nou ja, raar, in elk geval karaktertrekken die ik niet passend vond. Of teveel wisselende standpunten. Ik kon mijn vinger bijvoorbeeld slecht leggen op Snow White. Zij veranderde soms als dag en nacht.

Had interessant kunnen zijn

Poison had heel interessant kunnen zijn. Pinborough verwerkt bijvoorbeeld ook andere sprookjes zoals Alladin en Hans en Grietje in het verhaal. Ze geeft het verhaal echter weinig diepgang waardoor alles erg oppervlakkig blijft en veel ook ontzettend random lijkt. De schrijfstijl geeft mij over het algemeen ook het gevoel dat het geschreven is voor kinderen/jongeren (gesterkt door de illustraties in het boek), maar de seksuele stukken zijn eerder voor 18+ (de personages zijn ook 19+). Dit boek geeft mij het gevoel dat de schrijfster niet goed weet voor welk publiek ze wil schrijven.

Conclusie

Waar ik door de fantastische cover(s) en de omschrijving een nieuwe Hof van Doorns en Rozen had verwacht, vind ik Poison uiteindelijk een slecht aftreksel van Sneeuwwitje. Aan de ene kant een hervertelling van Sneeuwwitje voor jongeren, aan de andere kant een verhaal met rare wendingen, aparte personages en niet geschikt voor jongeren. Het is een boek waarvan ik blij was dat ik het uit had – en het had maar 202 pagina’s (en een open einde) -, en ik niet aan iemand zal aanraden. O, en dan vergeet ik bijna nog te vermelden dat ik het wisselen van perspectief in dit boek ook zó irritant vond. Onduidelijk aangegeven, en wederom random.

Hebben jullie dit boek gelezen?

Koop bij bol.com RR

Deze post is al 883 keer gelezen


Geef een reactie