Categorieën: Boeken / Tags: ,

Geschreven door Jessica

Boekrecensie | Sneeuw als As – Sara Raasch

Sneeuw als As - Sara Raasch

Ik heb een gratis recensie-exemplaar ontvangen in ruil voor een eerlijke recensie. Dit is niet van invloed op mijn mening over het boek of de inhoud van mijn recensie.

Boekrecensie | Sneeuw als As – Sara RaaschSneeuw als As door Sara Raasch
Serie: Snow Like Ashes #1
Verschenen: 10 januari 2017 bij HarperCollins Holland
Format: Paperback, aantal pagina's: 382
Genre: Fantasy, Magie, Young Adult
Lees ook: IJs als Vuur, Bevroren Nacht
Rating: 4.5 Stars | Goodreads

Zestien jaar geleden werd het koninkrijk Winter onder de voet gelopen door de kwaadaardige koning Angra. De Winterianen werden tot slaaf gemaakt en hun magie werd hun afgenomen. Vijfentwintig wisten er te ontsnappen, waarvan nog maar acht over zijn. Alle hoop is nu gevestigd op dit kleine groepje vluchtelingen.

Meira was nog maar een baby toen Winter werd aangevallen. Toch wil ze niets liever dan helpen het magische medaillon op te sporen waarmee ze hun rijk kunnen heroveren. De vluchtelingen ondernemen gevaarlijke verkenningstochten, maar zij mag tot haar frustratie nooit mee omdat ze nog geen volleerd strijder is. Dan doet zich ineens een grote kans voor: het medaillon blijkt heel dichtbij te zijn en zíj krijgt de opdracht het te bemachtigen. Kan Meira zich nu eindelijk bewijzen, of brengt ze met haar impulsieve gedrag iedereen in levensgevaar?

Sneeuw als As

Weet je, ik had al zó veel gehoord over dit boek, dat ik dacht dat het boek allang uit was, haha. Dit bleek echter niet zo te zijn, want het boek kwam pas 10 januari in het Nederlands uit. Met die kennis wist ik dat ik dit boek móést lezen – maar ook de flaptekst sprak aan hoor! Ik werd vereerd met een recensie-exemplaar inclusief gesigneerde bookplate erin geplakt. *schreeuwt van geluk* Dankjewel Harper Collins Holland!

Chakram

Die cover betekent trouwens meer dan ik aanvankelijk dacht. Ik vond het wel mooi gedaan met in dat rondje winter en lente. Het zag er mooi uit. Maar het blijkt dat mijn kennis van dodelijke wapens niet echt up-to-date is – can you blame me? – het blijkt namelijk een chakram te zijn. Het favoriete wapen van hoofdpersoon Meira. Een wapen waarmee je heel makkelijk iemands keel doorsnijd door het te werpen naar diegene. Vandaar denk ik ook het zinnetje “Voor fans van Game of Thrones” op de flap. Ik ben eigenlijk helemaal niet zo fan van Game of Thrones, maar ik heb genoten van Sneeuw als As.

Sneeuw als As - Sara Raasch

Geloofwaardige hoofdpersoon

Wat ik mooi vind aan dit boek is in elk geval de hoofdpersoon: Meira. Ik kon mij enorm goed in haar verplaatsen. Ik ben dan geen weeskind dat al haar hele leven rondtrekt en niets liever wil dan vechten en op missies gaan, maar als ik dat wel was geweest kan ik mij indenken dat ik net als haar zou reageren. In dat opzicht vond ik het boek dus ontzettend geloofwaardig. Ik ben mij aan Meira gaan hechten, maar ook aan de andere personages, zoals Theron en de heerlijke opborrelende rivaliteit tussen hem en Mather. Er is echter ook een handvol personages die voor mijn gevoel te weinig naar voren komen en daardoor niet echt een functie hebben. Ze voelen een beetje nutteloos voor dit verhaal.

Des te beter het werd

Het verhaal heeft een beetje van zowel voorspelbaarheid als onvoorspelbaarheid. Soms had ik namelijk wel dat ik er dingetjes in mij opkwamen “zou dit?” of “zou dat?”, maar ik durfde niet te zeggen “ik weet zeker dat dit of dat gebeurt”. En ook al had ik dat wel gehad dan heeft het boek nog genoeg verrassende elementen. Het verhaal begint vrij snel met wat actie waardoor ik direct lekker in het boek zat, maar ik twijfelde ook of het verhaal zo niet wat te makkelijk ging. Maar hoe verder ik in het boek kwam des te beter het werd. Op het laatst kon ik het boek echt niet meer wegleggen. Het einde is mooi rond, met wat lijntjes die zorgen voor een begin van het tweede deel.

Sneeuw als As - Sara Raasch

Are you kidding me?

Wel stoorde ik mij aan één ding. Er zijn koninkrijken naar de seizoenen genoemd, simpel Winter of Lente. Maar waarom moeten hoofdsteden dan zo overduidelijk maanden zijn, maar net wat anders geschreven? Jannuari en Abril? Are you kidding me? Je hebt er ook Winter en Lente van gemaakt, doe dan ook gewoon Januari en April… Oké, maar dat was ook voor mij het enige echte ergerpunt, haha. De schrijfstijl vond ik namelijk erg fijn, niet te moeilijk. Prettig als je geen fut hebt voor lastige zinnen, en toch ook een origineel verhaal met leuke personages en een interessante verhaallijn.

Conclusie

Sneeuw als As is een boek waar ik enorm van heb genoten. Het heeft een verhaal met een geloofwaardig hoofdpersonage waar je je makkelijk in kunt verplaatsen. De quote “Voor fans van Game of Thrones” is wat mij betreft alleen toepasbaar op het feit dat er wel eens wat bloederigs gebeurt bij veldslagen. Sneeuw als As is een makkelijk leesbaar boek met een origineel verhaal, leuke personages en een interessante verhaallijn. Het had net niet de ik-blaas-je-helemaal-omver-en-ben-jouw-nieuwe-favoriete-boek factor, maar ik raad hem absoluut aan. Het einde voelt mooi afgesloten, maar heeft zeker al wat lijntjes uitgezet voor een vervolg. Ik kijk dus enorm uit naar IJs als Vuur, dat in de zomer van 2017 in het Nederlands zal verschijnen.

Sneeuw als As is verkrijgbaar als paperback en e-book

Deze post is al 2234 keer gelezen


Geef een reactie

2 responses to “Boekrecensie | Sneeuw als As – Sara Raasch