Categorieën: Boeken / Tags: ,

Geschreven door Jessica

Boekrecensie | The Jewel – Amy Ewing

The Jewel - Amy Ewing

Ik heb een gratis recensie-exemplaar ontvangen in ruil voor een eerlijke recensie. Dit is niet van invloed op mijn mening over het boek of de inhoud van mijn recensie.

Boekrecensie | The Jewel – Amy EwingThe Jewel door Amy Ewing
Serie: The Lone City #1
Verschenen: 20 oktober 2016 bij Young & Awesome
Format: Paperback, aantal pagina's: 293
Genre: Dystopia, Young Adult
Lees ook: Opgesloten, The White Rose, The Black Key
Rating: 4.5 Stars | Goodreads

Vandaag is mijn laatste dag als Violet. Vanaf morgen ben ik nummer 197.

Verkocht op een veiling aan een van de rijkste dames van het land… dat overkomt Violet. In het landhuis van de hertogin wacht haar een leven vol luxe, maar ook gevangenschap en duistere plannen. De nietsonziende hertogin wil Violets bijzondere gave uitbuiten, tegen elke prijs. Violet moet ontsnappen voor het te laat is. Dan blijkt dat haar beste vriendin Raven in gevaar is. Violet staat voor een onmogelijke keuze: moet ze Raven redden of zichzelf?

The Jewel lonkte naar me

Ik heb nog een stapel recensie-exemplaren liggen die ik van mijzelf eigenlijk eerst moest lezen gezien ze eerder binnen zijn gekomen dan mijn recensie-exemplaar van The Jewel. Maar The Jewel bleef lonken, en na in meerdere boeken te zijn begonnen heb ik ze uiteindelijk allemaal aan de kant gelegd. Ik verwachte dat The Jewel echt in mijn straatje zou passen en dat ik hem in enkele dagen uit zou hebben. Die andere boeken konden toch wel een paar daagjes wachten?

The Selection?

The Jewel wordt al snel vergeleken met The Selection. Geen wonder ook, want de cover is net zo prachtig. Qua verhaal echter, komt het niet overeen. Toch heb ik zelf wel de neiging om te zeggen “voor fans van The Selection en The Hunger Games“. Tijdens het lezen moest ik gewoon aan deze beide boekenseries denken. Dit komt door een soortgelijke setting. Zo kwam Katniss uit het laagste gebied “District 12” en was America slechts een “5”. In The Jewel komt Violet uit het laagste gebied, de “Marsh”. En zo zijn er meer dingen die zorgen dat ik aan deze boeken denk. Denk aan de sfeer, de fijne en vlotte schrijfstijl van de schrijfsters en de overeenkomsten tussen deze dames waaronder hun liefde voor hun familie en zusje.

The Jewel - Amy Ewing

Je zit er direct in

Mijn gevoel was trouwens juist; ik las The Jewel in slechts enkele dagen uit. Nog sneller als ik geen werk of andere verplichtingen had gehad. Ik wist eigenlijk helemaal niet wat ik kon verwachten van het boek. Het was vooral de cover en de zin op de voorkant – “Vandaag is mijn laatste dag als Violet, vanaf morgen ben ik nummer 197” – die ervoor zorgden dat ik het verhaal wilde lezen. Ik zat er direct in, al moet ik wel zeggen dat ik in het begin wat moeite had met de nieuwe wereld. Niet de wereld op zich, maar de hoeveelheid informatie. Ik snapte alles nog niet direct, maar dat komt wel!

(On)voorspelbaar

Het boek bewandelt hier en daar voorspelbare paden, maar er zitten meerdere momenten in waarvan ik zeker was dat ze op een bepaalde manier zouden gaan lopen, die vervolgens heel verrassend een compleet andere wending namen. Dit prijs ik absoluut! Daarnaast vind ik het bizarre concept van dit boek toch bijzonder origineel – wat ik niet zal benoemen gezien het niet in de flaptekst staat en ik bang ben dat het als spoiler gezien wordt. De liefde die halverwege het boek om de hoek komt kijken is prima, maar het wist mij niet omver te blazen en had op zich ook prima zonder gekund. En stiekem vind ik een zeker ander veel intrigerender.

Leuke namen

Leuk vind ik eigenlijk ook de namen van de personages. De namen in Violets familie hebben bijvoorbeeld allemaal kleuren als naam: Violet, Hazel, Ochre. Een andere familie heeft vogels als naam, en nog weer een andere welke te maken hebben met bijvoorbeeld vuur en as, en de inwoners van The Jewel hebben allemaal namen van stenen (Ametrine, Garnet, Carnelian, noem maar op). Ik ben blij dat ze dat niet hebben veranderd of vertaald.

The Jewel - Amy Ewing

Oké dan, de mindere punten

Hoewel ik overigens steeds door wilde blijven lezen, is er wel een moment dat het voor mij even inzakt. De wereld wordt goed uitgelegd, maar maakt het verhaal op een gegeven moment ook even wat traag. Het boek is fantastisch, maar ik werd niet opgeslokt door mijn eigen emoties zoals wel het geval was met bijvoorbeeld The Selection, en dit komt denk ik doordat het verhaal redelijk constant was. En er is één dingetje waarvan ik het jammer vind dat het (nog) niet is uitgewerkt. Dit zorgt ervoor dat het toch niet de volle vijf sterren krijgt.

Conclusie

The Jewel gaat ongetwijfeld in de smaak vallen als je ook houdt van The Selection en The Hunger Games. Het verhaal bevat zowel voorspelbaarheid als onvoorspelbaarheid, wat ervoor zorgt dat het verhaal spannend blijft en je niet zeker weet wat gaat komen. Het verhaal en de personages zijn goed uitgewerkt en de schrijfstijl is ontzettend fijn. Intrigerend zijn het bizarre concept en de personages, en leuk is het vleugje magie – waarvan ik verwacht dat de rol nog véél groter zal zijn in de vervolgdelen. The Jewel is zowel een prachtig als wreed verhaal welke je in één keer uit wilt lezen. Het boek eindigt met een verrassende cliffhanger – het was echter wel een twist waarop ik hoopte – en maakt dat ik reikhalzend uitkijk naar het tweede deel!

Koop bij bol.com RR

Deze post is al 2643 keer gelezen


Geef een reactie

6 responses to “Boekrecensie | The Jewel – Amy Ewing

  1. Ik heb dit boek ook al klaarliggen om te lezen, maar ik kwam er gisteren achter dat het nog een tijd duurt voordat het tweede boek hiervan vertaald wordt. Er staat wel een novelle geloof ik klaar om vertaald te worden? Maar ik wacht dus nog even tot ik wat sneller achter elkaar door zou kunnen lezen 🙂 Ben in ieder geval ontzettend benieuwd naar het verhaal!

  2. Ik.wil.deze.nu.lezen! Haha. Dit lijkt me zo’n heerlijk boek. Ik had deze al aan mijn TBR lijst toegevoegd. Nu wil ik deze nog sneller lezen! Maar ja, dat heb ik met nog 100.000 andere boeken, hehe. Moeilijk, moeilijk!

  3. Ik heb dus de hele serie al gelezen (dat is drie boeken en twee novelle’s) en ik besef me net pas dat alle familieleden van Violet de namen van kleuren hebben… :S Haha, ik snap niet hoe dat tijdens het lezen niet tot me doorgedrongen is, het is vrij duidelijk nu ik eraan terug denk.

    En inderdaad! Ik vind ook dat deze serie meer op The Hunger Games lijkt dan The Selection. Het enige wat ik echt op The Selection vind lijken is de cover, voor de rest vind ik de overeenkomsten wel meevallen. Daar komt ook nog eens bij dat ik The Selection niks vond, maar The Jewel wel.

    • Hahaha, was het je wel opgevallen bij de andere namen dan? Raven en Crow, Ash en Cinder, alle mensen in The Jewel?

      Ik wist helemaal niet dat er ook novelles zijn! Zoveel om naar uit te kijken. 🙂