Categorieën: Boeken / Tags: , ,

Geschreven door Jessica

Boekrecensie | Wat als jij het bent? – Roni Loren

Wat als jij het bent - Roni Loren
Boekrecensie | Wat als jij het bent? – Roni LorenWat als jij het bent door Roni Loren
Serie: Say Everything #1
Verschenen: 15 februari 2022 bij Zomer & Keuning
Format: Paperback, aantal pagina's: 448
Genre: Roman
Lees ook: Zij die ontkomen, Hij die blijft, Zij die vecht, Hij die vasthoudt, Wat als het wel werkt?, Wat als het echt is?
Rating: 4.5 Stars | Goodreads

Iedereen kent Miz Poppy van haar populaire blog over het nachtleven in New Orleans. Maar niemand kent Hollyn – het ware gezicht achter de ster – met haar leven vol angst. Als Miz’ baas haar opdraagt video’s te maken omdat ze anders haar baan kwijtraakt, krijgt ze hulp uit onverwachte hoek. Aanstormend acteur en barista Jasper Deares ontdekt dat de verlegen vrouw die elke dag koffie bij hem bestelt Miz Poppy is. Hij ziet een gouden kans om de media-aandacht te krijgen die zíjn carrière zo hard nodig heeft en neemt Hollyn mee naar improvisatielessen om haar uit haar schulp te laten kruipen. Een win-winsituatie! Maar beiden hadden ze er niet op gerekend dat er gevoelens bij kwamen kijken...

De eerste

Zoals jullie ongetwijfeld weten heb ik vijf jaar geleden The Awesome Book Club opgericht. Een leesclub in Drachten. Om dit te vieren ontvingen we van uitgeverij Zomer & Keuning een aantal boeken. Deze boeken worden binnen de leesclub aan elkaar doorgegeven als een soort van privébibliotheek van The ABC. Eén van die boeken is het recent verschenen Wat als jij het bent? van Roni Loren, en ik ben de eerste in de leesclub die hem mocht lezen.

Wat als jij het bent?

Wat als jij het bent? draait om Hollyn Tate. Eén van de meest populaire entertainment bloggers uit New Orleans. Wanneer haar opdrachtgever wil dat ze haar recensies gaat vloggen breekt haar het zweet uit. Wat namelijk bijna niemand weet is dat ze tourette heeft en dagelijks in angst leeft voor reacties van andere mensen hierop. Dan ontmoet ze echter Jasper Deares, die haar aanbiedt improvisatielessen te volgen om over haar angsten heen te komen. Maar misschien biedt hij haar onbewust nog wel veel meer.

Wat als jij het bent - Roni Loren

Anders, en toch ook niet

Ik heb de Long Acre-serie van Roni Loren verslonden. Gezien ik deze boeken zo ontzettend sterk vond, wilde ik Wat als jij het bent? ook heel graag lezen. Wat mij echter opviel is dat de cover héél anders is. Hierdoor twijfelde ik wel en vroeg ik mij af wat ik ervan kon verwachten. En inderdaad dit verhaal is volledig anders dan de Long Acre-serie, en toch ook weer niet. De eerste vergelijking die in mij opkwam is het boek Zoen me tot ik zwicht van Helen Hoang over een vrouw met autisme.

Meer representatie

Helemaal hip in de boekenwereld zijn momenteel boeken waarbij de hoofdpersonen andere lagen uit de samenleving representeren. Zo begon het bijvoorbeeld met meer representatie van LGBTQIA+ en gekleurde mensen, maar ook steeds vaker zie je hoofdpersonages voorbij komen met bepaalde (neuro-psychiatrische) aandoeningen. Zoals in dit geval Tourette. Wat als jij het bent? is al direct heel leerzaam want zo wist ik helemaal niet dat Tourette in verschillende vormen bestond. Onze hoofdpersoon heeft namelijk Tourette in de spieren van haar gezicht. Hierdoor grimast ze bijvoorbeeld veel wanneer ze zenuwachtig is, en haalt ze haar neus vaak op. Haar angsten worden gefundeerd neergezet en zijn daardoor ook goed te begrijpen voor buitenstaanders.

Wat als jij het bent - Roni Loren

De groei als persoon centraal

Hoewel Tourette een groot onderdeel van het verhaal is, wordt het natuurlijk gebracht, en is het niet de Tourette, maar Hollyn en haar groei als persoon die centraal staat. Ze is overigens niet het enige personage dat groeit, ook Jasper groeit door het verhaal heen, alsook haar beste vriend Cal. In het begin van Wat als jij het bent? twijfelde ik wel even waar het verhaal heen zou gaan en kon ik het boek makkelijk wegleggen. Het voelde zelfs heel even een beetje aan als een young adult boek, ondanks dat de personages begin twintig zijn. Dat is echter zeker niet het geval, het verhaal bevat dan ook enkele, passende, steamy scènes. En vanaf het moment dat de impovisatielessen beginnen en je de personages ziet groeien ga je als een speer door het verhaal heen.

Conclusie

Wat als jij het bent? begint even twijfelachtig, maar al snel zat ik helemaal in het verhaal. Het bevat een interessant onderwerp, dat op een mooie manier wordt uitgelicht en je stiekem ook nog wat leert. Je ziet de personages door het boek heen groeien en zowel goede als verkeerde keuzes maken. Ik heb gelachen, genoten en met een tevreden gevoel heb ik het boek dichtgeslagen. Ik kijk uit naar het tweede deel in de Say Everything-serie.

Ben jij al bekend met Roni Loren? Zo ja, wat is jouw favoriete boek van haar?

Deze post is al 945 keer gelezen


Geef een reactie