Categorieën: Boeken, Films, Tv-series / Tags: , , , , , , , , ,

Geschreven door Jessica

Koningsdag | 10x boeken, films en series met een koninklijk tintje

Koningsdag

In 2024 valt Koningsdag op een zaterdag. Je kan er dus een heerlijk Koninklijk weekend van maken. Of je nou zin hebt in een film, tv-serie of dat je er liever een boek bij pakt, je komt hoe dan ook aan je trekken. In deze blogpost geef ik je namelijk 10 boeken, films en series met een koninklijk tintje.


De Glazen Troon - Sarah J. Maas

Boek | De Glazen Troon – Sarah J. Maas

De Glazen Troon door Sarah J. Maas
Serie: Throne of Glass #1
Verschenen: 16 juni 2017 bij Boekerij
Format: Paperback, aantal pagina’s: 357
Genre: Fantasy, Young Adult

Celaena Sardothien is een achttienjarige sluipmoordenaar in het koninkrijk Adarlan, een corrupt land met een tirannieke heerser. Na een jaar gevangenschap wordt haar haar vrijheid beloofd, mits ze een toernooi wint en zo de nieuwe kampioen van de koning wordt. De Glazen Troon-serie volgt Celaena als ze onverwachte bondgenootschappen sluit, verstrikt raakt in samenzweringen, vecht en steeds meer geheimen ontrafelt over het koninkrijk. Maar de ontdekkingen die ze doet over zichzelf zijn misschien nog wel schokkender…

In de duistere, smerige zoutmijnen van Endovier zit een achttienjarig meisje een levenslange straf uit. Ze is getraind als sluipmoordenaar – de beste van haar soort – maar ze maakte een verschrikkelijke fout. Ze werd gevangen. Het toernooi is haar laatste kans op vrijheid. Niet meedoen is dus geen optie. Maar in het glazen kasteel houdt zich iets duisters schuil en het is op rooftocht. Een voor een worden de deelnemers van het toernooi vermoord en al snel vecht Celaena niet alleen voor haar vrijheid, maar voor haar leven.


The Lion King

Film | The Lion King

Titel: The Lion King (Disney+)
Releasedatum: 17 juli 2019 (NL)
Cast: Donald Glover, Chiwetel Ejiofor, James Earl Jones, Beyoncé, Billy Eichner, Seth Rogan, John Kani, Keegan-Michael Key
Genre: Animatie, Avontuur, Drama, Familie, Musical
Kijkwijzer: 9+ (Angst)

Simba is een jonge leeuw en zoon van leeuwenkoning Mufasa. Hij kijkt op tegen zijn vader en neemt zijn koninklijke bestemming ter harte. Dat zint Mufasa’s jaloerse broer Scar absoluut niet en smeedt samen met een groep hyena’s een plan om zowel Mufasa als Simba uit de weg te ruimen, zodat hij zelf de macht kan grijpen.


Queen Charlotte

Serie | Queen Charlotte: A Brigerton Story

Titel: Queen Charlotte: A Bridgerton Story (Netflix)
Releasedatum: 4 mei 2023
Cast: India Amarteifio, Corey Mylchreest, Adjoa Andoh, Michelle Fairley, Golda Rosheuvel, Ruth Gemmell, Arsema Thomas, Sam Clemmett, Julie Andrews
Speelduur per aflevering: 58 minuten
Genre: Drama, Historie, Romantiek
Kijkwijzer: 12+ (Geweld, Seks, Grof taalgebruik)

Tegen haar wil gaat de jonge Charlotte naar Londen om te trouwen met koning George van Engeland. Ze ontdekt dat de koninklijke familie niet is wat ze zich had voorgesteld, maar naarmate de tijd verstrijkt vindt het jonge meisje toch haar weg in het paleis. Ondanks de moeilijkheden is Charlotte hard op weg om een ​​van Europa’s meest onontkoombare monarchen te worden.


De Selectie - Kiera Cass

Boek | De Selectie – Kiera Cass

De Selectie door Kiera Cass
Serie: The Selection Series #1
Verschenen: 7 juli 2024 bij Van Goor
aantal pagina’s: 272
Genre: Dystopia, Romantiek, Young Adult

Voor 35 meisjes is de selectie dé kans op een beter leven. Zo kunnen ze ontsnappen aan een armoedig caste-leven en opgenomen worden in een wereld vol glamour. De selectie biedt de mogelijkheid om in het paleis te wonen en te strijden om het hart van prins Maxon.
America Singer vindt het echter een nachtmerrie. Ze moet haar geheime liefde opgeven en haar thuis verlaten voor een strijd om een kroon die ze niet wil. Ze moet in een paleis wonen dat continu wordt aangevallen door rebellen. Dan ontmoet ze prins Maxon en twijfelt ze aan alles. America realiseert zich dat het leven waar ze altijd van gedroomd had in het niet valt bij de toekomst die ze nooit voor mogelijk had gehouden.


Kingsman The Secret Service poster

Film | Kingsman: The Secret Service

Titel: Kingsman: The Secret Service (Disney+)
Releasedatum
: 12 februari 2015 (NL)
Regisseur: Matthew Vaughn
Cast: Taron Egerton, Colin Firth, Mark Strong, Samuel L. Jackson, Sofia Boutella, Michael Caine, Sophie Cookson, Edward Holcroft, Hanna Alström
Genre: Actie, Avontuur, Komedie, Thriller
Kijkwijzer: 16+ (Geweld, Grof taalgebruik)

Een uiterst geheime organisatie rekruteert een ongepolijst maar talentvol straatschoffie voor hun trainingsprogramma. Precies op het moment dat de wereld wordt bedreigd door een IT-genie met kwaadaardige bedoelingen.


The Crown

Serie | The Crown

Titel: The Crown (Netflix)
Releasedatum: 4 november 2016
Cast: Claire Foy, Olivia Colman, Imelda Staunton, Matt Smith, Tobias Menzies, Jonathan Pryce, Dominic West, Elizabeth Debicki
Speelduur per aflevering: 1 uur
Genre: Biografie, Drama, Historie
Kijkwijzer: 9+ (Angst, Grof taalgebruik)

The Crown richt zich op de vijfentwintigjarige, pasgetrouwde Koningin Elizabeth II die geconfronteerd wordt met het ontmoedigende vooruitzicht van het leiden van ‘s werelds beroemdste monarchie. Ondertussen smeedt ze een relatie met de legendarische premier Sir Winston Churchill. Het Britse Rijk is in verval, de politieke wereld in wanorde en een jonge vrouw bestijgt de troon…een nieuw tijdperk is aangebroken.


De Wrede Prins - Holly Black

Boek | De Wrede Prins – Holly Black

De Wrede Prins door Holly Black
Serie: The Folk of the Air #1
Verschenen: 27 februari 2020 bij Boekerij
Format: Hardcover, aantal pagina’s: 347
Genre: Young Adult, Fantasy

Toen Jude zeven was, kwam er een vreemde man langs: een man met gekke kleren, puntige oren en een donderstem. Voor Jude wist wat er gebeurde, haalde hij een zwaard tevoorschijn en vermoordde daarmee haar ouders. Jude en haar zusjes moesten met hem mee, ver weg naar het elfenland Elfhame.

Tien jaar later is Jude een opstandige jonge vrouw. Ze heeft het zwaar in Elfhame: ze wordt gediscrimineerd om haar menselijke afkomst en soms zelfs bedreigd. De arrogante prins Cardan is het ergst van allemaal, dus waarom krijgt ze het altijd zo warm als hij in de buurt is? Het tij keert als Jude door Cardans broer, kroonprins Dain, wordt ingeschakeld als spion. Naarmate haar spionnentraining vordert, krijgt ze meer zelfvertrouwen en maakt ze nieuwe vrienden. Eindelijk lijkt ze haar plek te hebben gevonden. Maar in Elfhame is niets wat het lijkt, en wie hoog vliegt, kan diep vallen…


The King's Speech

Film | The King’s Speech

Titel: The King’s Speech (Videoland)
Releasedatum
: 17 februari 2011
Regisseur: Tom Hooper
Cast: Colin Firth, Geoffrey Rush, Helena Bonham Carter, Derek Jacobi
Genre: Biografie, Drama, Historie
Kijkwijzer: 12+ (Roken, alcohol en drugs, Grof taalgebruik)

Nadat zijn broer aftreedt wordt George nogal ongewild de nieuwe Koning van Engeland en gaat door het leven als George VI. Helaas stottert hij, wat niet echt koninklijk overkomt. Hiervoor schakelt hij de hulp in van de onorthodoxe spraaktherapeut Lionel Logue. Dit resulteert in een reeks ongewone technieken en een bijzondere vriendschap.


Reign

Serie | Reign

Titel: Reign
Releasedatum: 17 oktober 2013
Cast: Adelaide Kane, Megan Follows, Celina Sinden, Torrance Coombs, Toby Regbo, Anna Popplewell, Craig Parker, Jonathan Keltz
Speelduur per aflevering: 42 minuten
Genre: Drama
Kijkwijzer: 16+ (Geweld, Grof taalgebruik)

Het voorheen onbekende en onvertelde verhaal van Mary Queen of Scotts’ klim tot macht wanneer ze als vijftienjarige arriveert in Frankrijk, verloofd met prins Francis, en met haar drie beste vriendinnen. De geheime geschiedenis van het overleven in het Franse Hof te midden van woeste vijanden, duistere krachten en een wereld van seksuele intriges.


The Queen's Rising - Rebecca Ross

Boek | The Queen’s Rising – Rebecca Ross

The Queen’s Rising door Rebecca Ross
Serie: The Queen’s Rising #1
Verschenen: 19 februari 2018 bij HarperCollins Publishers
Format: Paperback, aantal pagina’s: 439
Genre: Fantasy, Romantiek, Young Adult

Brienna Colbert knows what it’s like to be an outsider. Cast aside from her family in the northern kingdom of Maevana, she’s been raised in the south. While some are born with a talent for one of the five passions – art, music, dramatics, wit and knowledge – Brienna struggles to discover hers until she chooses knowledge, and with it comes a very unusual skill.

When a dangerous plot against the northern kingdom comes to light, Brienna’s passion proves invaluable to a rebellion she never even knew existed. Will she choose loyalty to her present or her past? For a queen is destined to rise and reclaim the northern throne, and Brienna might just be the one who holds the key to it all…


Heb jij nog Koningsdag aanraders? Drop ze in de comments.

Deze post is al 154 keer gelezen


Geef een reactie