Categorieën: Boeken / Tags: ,

Geschreven door Jessica

Boekrecensie | De Glazen Troon – Sarah J. Maas

De Glazen Troon - Sarah J. Maas
Boekrecensie | De Glazen Troon – Sarah J. MaasDe Glazen Troon door Sarah J. Maas
Serie: Throne of Glass #1
Verschenen: 16 juni 2017 bij Boekerij
Format: Paperback, aantal pagina's: 357
Genre: Fantasy, Young Adult
Lees ook: Hof van Doorns en Rozen, Hof van Mist en Woede, A Court of Wings and Ruin, Hof van IJs en Sterren, De Donkere Kroon, Erfgenaam van Vuur, Koningin van de Schaduw, Rijk van Stormen, Toren van Dageraad, Koninkrijk van As, Huis van Aarde en Bloed, Het mes van de sluipmoordenaar
Rating: 4.5 Stars | Goodreads

Celaena Sardothien is een achttienjarige sluipmoordenaar in het koninkrijk Adarlan, een corrupt land met een tirannieke heerser. Na een jaar gevangenschap wordt haar haar vrijheid beloofd, mits ze een toernooi wint en zo de nieuwe kampioen van de koning wordt. De Glazen Troon-serie volgt Celaena als ze onverwachte bondgenootschappen sluit, verstrikt raakt in samenzweringen, vecht en steeds meer geheimen ontrafelt over het koninkrijk. Maar de ontdekkingen die ze doet over zichzelf zijn misschien nog wel schokkender...

In de duistere, smerige zoutmijnen van Endovier zit een achttienjarig meisje een levenslange straf uit. Ze is getraind als sluipmoordenaar - de beste van haar soort - maar ze maakte een verschrikkelijke fout. Ze werd gevangen. Het toernooi is haar laatste kans op vrijheid. Niet meedoen is dus geen optie. Maar in het glazen kasteel houdt zich iets duisters schuil en het is op rooftocht. Een voor een worden de deelnemers van het toernooi vermoord en al snel vecht Celaena niet alleen voor haar vrijheid, maar voor haar leven.

De Glazen Troon

Beginnen jullie ook wel eens aan iets idioots? Zo werd ik gevraagd voor de jury van Chicklit.nl, en ging ik hier enthousiast op in. Ik bedoel: hoe vaak krijg je de kans in een jury te zitten?! Er stonden 12 boeken op de longlist. De drie boeken waarop het meest gestemd zou worden door bezoekers van chicklit.nl zou ik moeten lezen en beoordelen. Vele boeken van de longlist had ik al gelezen. Wel stonden er twee series op met veel of hele dikke boeken. Hoe groot zou de kans zijn dat net die in de top drie zouden komen… Juist, groot! Zo moest ik binnen een maand de gehele Glazen Troon-serie lezen (oké, net niet helemaal, tot en met deel vijf). Dus hoewel ik deze serie nog wel wilde gáán lezen, dook ik er nu direct in. Wat ik van dit eerste deel vond?

Is het wat voor mij?

De Glazen Troon is natuurlijk onderdeel van een mateloos populaire serie van de ten minste zo populaire auteur Sarah J. Maas. Ik was al verliefd op haar Hof van Doorns en Rozen-serie. Toch vond ik het nog best eng om aan een andere serie van haar te beginnen. Ik vroeg mij af of deze serie niet teveel fantasy voor mij zou zijn. Dat baseerde ik op de Engelse covers van het boek. Ik had het verkeerd. Ik heb namelijk genoten van De Glazen Troon!

De Glazen Troon - Sarah J. Maas

Een aparte mix

De Glazen Troon is eigenlijk een hele aparte mix van genres. Het begin nog vrij realistisch aan, als een dystopie over een wees die is opgeleid tot de beste sluipmoordenaar, maar is gepakt en in een werkkamp terecht kwam. Je hebt een spelelement inclusief actie, en vervolgens komt er een soort van murder mystery bij. Waarna uiteindelijk ook magie om de hoek komt kijken. En laten we ook niet de liefdesdriehoek vergeten. Ik weet dat velen van jullie zijn uitgekeken op liefdesdriehoeken, maar ik geniet hier weer enorm van. Twee zo fantastische mannen dat zelfs ik nog niet 100% een “team” heb gekozen. Duidelijk mag zijn dat ik van de personages ben gaan houden. Maar dat had ik ook al opgemerkt in de Hof van Doorns en Rozen-serie: Sarah J. Maas is een koningin in het scheppen van personages.

Een verhaal over een sluipmoordenaar

De sluipmoordenaar in De Glazen Troon is de 18-jarige Celaena Sardothien. Een fantastisch personage. Ze toont zoveel wilskracht en staat echt haar mannetje. Heerlijk ook hoe ze ongegeneerd opmerkingen maakt die officieel niet kunnen, maar juist daardoor van die leuke scènes opleveren. Je ziet haar ook echt ontwikkelen van begin tot eind; dit zie je bijvoorbeeld in hoe haar karakter als sluipmoordenaar naar voren komt. Wel merk je dat Sarah J. Maas hier nog aan het begin van haar schrijfcarrière stond. Een zeer belovend begin, maar de Hof van Doorns en Rozen-serie is net wat sterker neergezet. Dit zullen we ongetwijfeld ook terugzien in vervolgdelen van De Glazen Troon.

De Glazen Troon - Sarah J. Maas

Even wennen

Waar ik wel even aan moest wennen is het hij/zij-perspectief. Af en toe ging het perspectief over van Celaena naar een ander personage, maar had ik het eventjes niet door en moest ik de alinea opnieuw lezen met het andere personage in mijn hoofd. Het is voor de lezer echter wel fijn om af en toe stukjes vanuit iemand anders te lezen. Zo weet je net iets meer. Al zal Sarah J. Maas nooit geheimen openbaren voordat het goed en wel tijd is om deze te openbaren.

Conclusie

De Glazen Troon is heel anders dan ik vooraf had verwacht. Ik had namelijk echt high fantasy verwacht. Maar dat viel reuze mee. Ik hou van de personages, en twijfel er niet over dat ik mij net zo aan hen zal gaan hechten als ik gehecht ben aan de personages uit de Hof van Doorns en Rozen-serie. De Glazen Troon eindigt relatief gesloten, maar er staan nog vele lijntjes open die in de vervolgdelen ontdekt kunnen worden. Ik kijk er absoluut naar uit om ze te gaan ontdekken.

Heb jij de Glazen Troon-serie al gelezen?

Deze post is al 2615 keer gelezen


Geef een reactie

4 responses to “Boekrecensie | De Glazen Troon – Sarah J. Maas

  1. Do

    Wat totdat je gevraagd bent als jurylid. Gelukkig viel de Glazen Troon niet tegen. Ik ben onlangs ook begonnen met deze serie en ik ben erg benieuwd naar de rest!

  2. Jaaaaaaa! Vind het trouwens wel raar dat jullie toren van de dageraad niet moesten lezen, want die is wel echt de sleutel voor Koninkrijk van as. Mijn recensie van Koninkrijk van as volgt in april, ook al heb ik het boek al in het Engels gelezen. Maar wil series compleet maken in dezelfde taal en dus met dezelfde boek info.

    • Beide boeken zijn uitgegeven in 2018, maar misschien heeft Toren van de Dageraad nooit in een top 6 gestaan? Daar is de eerste selectie in elk geval door Chicklit uit gedaan.