Categorieën: Films / Tags:

Geschreven door Jessica

Blogathon | Film bekentenissen

Film Bekentenissen blogathon

Na de Mijn Film Alfabet blogathon komt De Filmkijker vandaag met een nieuwe blogathon, namelijk de Film bekentenissen blogathon. Ik vond het de vorige keer erg leuk om mee te doen, dus uiteraard doe ik deze keer ook weer mee. Wil jij ook meedoen? Dat kan! Lees onderstaande introductie en plaats een linkje naar de aankondiging en het logo in je blogpost, en deel jouw film bekentenissen met iedereen.

De Filmkijker – “We hebben allemaal onze geheimen, ook op het gebied van films. Geheimen die we soms al jaren voor ons houden. Het is tijd om deze geheimen en zonden op te biechten. Het idee voor deze blogathon is om de onderstaande vragen te beantwoorden en deze in een blogpost te delen.” Bekijk de officiële aankondiging.

De vragen

 

1Van welke klassieke films hou je niet en waarom?

Dan rest mij eerst de vraag: “Wat is een klassieke film?” Hier heb ik geen eenduidig antwoord op kunnen vinden en dus kijk ik puur naar wat ik versta onder een klassieke film. Al is dat ook niet echt eenduidig, want onder klassieke films versta ik films van vroeger die een bepaalde status hebben verworven, maar ook iets jongere films die een grote indruk hebben achtergelaten, zoals The Green Mile, Shawshank Redemption en The Notebook.

Er schiet niet direct een film te binnen bij deze vraag. Ik heb denk ik eerder dat ik nog vele klassieke films wél zou willen kijken in plaats van niet. Voordat ik deze vraag kan beantwoorden moet ik denk ik ook eerst maar eens wat meer klassieke films gaan kijken om tot een goed antwoord te komen. Een begin heb ik hier afgelopen maand al mee gemaakt door de film Rebel Without a Cause the kijken (met James Dean in de hoofdrol).

 

2Welke tien klassieke films heb je (nog) niet gezien?

Ah kijk, deze vraag is al een stuk makkelijker te beantwoorden, en ik denk dat mijn lijstje nog veel langer kan worden dan slechts tien. Ik heb ervoor gekozen tien klassiekers te noemen die ik nog heel graag wil zien. (En terwijl ik dit lijstje maakte besefte ik dat ik toch al best wat klassiekers heb gezien!) De linkjes verwijzen naar de film op bol.com.

 

3Ben je ooit na het zien van een film in de bioscoop stiekem een andere zaal ingedoken om nog een film te zien?

Haha, nee. Natuurlijk heb ik er wel eens over nagedacht, maar ik ben schijtsbenauwd om betrapt te worden en dat weerhoudt mij er gelukkig al jaren van.

 

4Welke acteur/actrice vind je overgewaardeerd?

Weer een vraag waar ik 1, 2, 3 niet direct een antwoord op heb, maar als ik straks een film kijk plotseling denk “Die acteur/actrice had ik hier moeten noemen!” Qua acteurs en actrices die ik recentelijk in een film heb gezien zou ik denk ik Rebel Wilson noemen. Ze kan heel grappig zijn, maar je ziet haar tegenwoordig overal en in eenzelfde soort rol. Bijzonder vind ik haar niet meer.

 

5Van welke bekende regisseur heb je nog nooit een film gezien (en waarom)?

Ik wist niet zeker welke regisseur als bekend gezien zouden worden, dus eerst heb ik op Twitter de vraag gesteld wat voor jullie bekende regisseurs zijn (bedankt voor jullie reacties!), maar uiteindelijk heb ik voor deze vraag de top 250 regisseurs op IMDB geraadpleegd, met het idee de eerste regisseur waarvan ik niks heb gezien te noemen. Dit blijkt direct de nummer 4 op de lijst te zijn: Alfred Hitchcock (op 1, 2 en 3 staan: Christopher Nolan, Stanley Kubrick en Quentin Tarantino). Waarom ik nog nooit een film van hem heb gezien? Ik denk omdat hij in 1980 overleden is en ik ook weer niet heel vaak oude films kijk (en zijn films mij niet heel erg trekken).

 

6Wat is een film waar je echt van houdt die over het algemeen gehaat wordt?

O, jeetje… Ik vind de vragen echt moeilijk dit keer. Ik ben gek op vele dansfilms, maar er zijn heel veel mensen die bijvoorbeeld de Step Up films vreselijk vinden. Dit geldt ook voor de vele romcoms waar ik gek op ben. Maar echt een film die gehaat wordt? Pfff, ik zou het niet weten. Welke film haat jij heel erg?

 

7Ben je ooit wel eens “één van die vervelende mensen” in de bioscoop geweest?

Ongetwijfeld. Stiekem denk ik dat iedereen minstens één keer wel zo’n persoon is geweest. Zeker in onze jongere jaren. Ik heb wel eens gepraat en gelachen met vriendinnen tijdens een film, en een tijdje geleden nog moest ik de hele tijd hoesten. Kun je niks aan doen natuurlijk, maar het is wel vervelend voor de anderen.

 

8Heb je ooit wel eens een film gekeken waar je van tevoren wist dat deze slecht was, maar die je keek omdat er een specifieke acteur/actrice in speelde? Welke en waarom?

Jupiter Ascending. Ik was gewaarschuwd door mijn broertje die hem in de bioscoop had gezien, en ik had meerdere recensies gelezen waarin ze allemaal negatief waren. Maar hé, Channing Tatum speelde erin, dus ik moest het toch zeker een kans geven… Grootste fout ever.

 

9Zijn er in je filmcollectie films die je al meer dan vijf jaar hebt, maar nog nooit hebt gekeken?

Ahum… Ja. Eén daarvan is bijvoorbeeld het eerder genoemde Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Ik kocht de dvd toen ik nog op de middelbare school zat (ik studeerde af van de HAVO in 2007, reken uit hoe lang geleden dat is). Mijn lerares Engels, mevrouw Brouwer, had een keer verteld dat dat één van haar favoriete films was, en dus wilde ik hem ook wel eens gaan kijken. Tot op heden staat het nog steeds op de planning. Maar dit jaar gaat het gebeuren, want hij staat op mijn blindspot lijstje!

 

10Wat zijn de slechtste films in je verzameling, waarom heb je ze gekocht en waarom heb je ze nog steeds?

Ik heb eerlijk gezegd heel veel dvd’s verkocht omdat ik sinds ik samenwoon geen beschikking meer heb over een dvd speler en dus nog maar weinig dvd’s kijk (wij spelen ze hooguit nog af via de PS4 van mijn vriend). Dus (in mijn ogen) slechte films, heb ik niet meer in mijn bezit.

 

11Zijn er geheimen over de manier waarop je thuis films kijkt die je wilt opbiechten?

Ik ben er toch altijd wel voorzichtig mee online (je weet maar nooit wie meeleest), maar ik zal het zo zeggen: ik kijk niet alleen films op dvd, in de bioscoop of video on demand diensten zoals Netflix. Ik wil films graag zo snel mogelijk zien en heb niet altijd de kans om naar de bioscoop te gaan.

 

12Welke andere filmgerelateerde geheimen wil je verder nog delen?

Enge films – althans films waarbij je redelijkerwijs kunt vermoeden dat ze nachtmerries opleveren – kijk ik expres overdag. Ik kijk films het liefst met gezelschap dat hun mond dichthoud, maar ik wil wel zelf de hele tijd kunnen praten, zeker bij boekverfilmingen. Stiekem geef ik de voorkeur aan romcoms, dansfilms en komedies, gewoon omdat ze mij vrolijk maken. Een film hoeft niet altijd jut van het te zijn en je aan het denken te zetten of iets dergelijks, een lekker commerciële film kan heerlijk ontspannend werken bij mij. Zeker in stressvolle periodes, zoals de afgelopen weken, zal ik eerder zo’n film gaan kijken, dan een film waarbij ik goed moet opletten en nadenken.

 

Welke filmgerelateerde geheimen heb jij?

Deze post is al 1976 keer gelezen


Geef een reactie

13 responses to “Blogathon | Film bekentenissen

 1. Van de klassiekers die je nog niet gezien hebt raad ik Schindler’s List als eerste aan. Simpelweg omdat ik vind dat iedere (film)liefhebber deze klassieker gezien moet hebben.

  Rebel Wilson speelt inderdaad vaak dezelfde soort rollen maar ik kan dat nog wel goed hebben. Daarbij moet ik wel opmerken dat ik nog lang niet al haar films gezien heb.

  Binnen het oeuvre van Hitchcock zou ik als eerste gaan voor Vertigo of Rear Window. Vertigo omdat het verhaaltechnisch nog steeds fier overeind staat en Rear Window omdat het demonstreert hoe claustrofobisch een film kan werken.

  Ik vond Step Up 1 best wel okay maar vond het nu ook weer geen topper. Heb eigenlijk geen van de sequels gezien. Zijn deze ook de moeite waard?

  Over Jupiter Ascending heb ik veel uiteenlopende verhalen gehoord maar ben er nog niet aan toegekomen. Wel enigszins nieuwsgierig geworden gezien de reacties op deze post.

  Goed dat je aan Eternal Sunshine of the Spotless Mind gaat beginnen. Ook een toppertje met een mooi verhaal maar met een meesterlijke uitwerking.

  En tsja dat downloaden. Wie heeft zich er niet schuldig aan gemaakt? Een echt grote downloader ben ik nooit geweest maar moet eerlijk zeggen dat de noodzaak er nu eigenlijk ook niet meer is. Films die ik echt heel erg snel wil zien zie ik doorgaans toch wel met mijn Pathé Unlimited pas. Daarnaast heb ik een abo op Netflix en afwisselend een abo op Film1 of HBO waardoor ik meer dan genoeg te kijken heb. Hierdoor hoef ik mijn heil ook niet meer te vinden in het illegale circuit en als films nog sneller beschikbaar zouden zijn op diensten als Netflix zou het downloadprobleem langzaam aan opgelost worden. Voor een groot gedeelte althans.

  • Ik zal kijken of ik binnenkort even ruimte kan maken voor Schindler’s List en Eternal Sunshine of the Spotless Mind 🙂
   Vertigo en Rear Window zal ik ook op mijn lijstje zetten.

   Wat betreft de Step Up films: deel 1 is eerlijk gezegd nog één van mijn minst favorieten in de serie. Step Up 2 is mijn ultieme favoriet! 😀

 2. Ik heb echt niks met Eternal Sunshine. Ben benieuwd wat jij ervan gaat vinden (als je het ooit nog gaat kijken 😉 )! Ik ga iig binnenkort een poging doen om iets van Hitchcock te kijken.

  Ik heb ook niet altijd zoveel behoefte aan serieuze/art house films. Ik hoor al genoeg ellende op mijn werk dus ik geef de laatste tijd ook meer de voorkeur aan wat luchtigere titels.

 3. Ook ik vond Jupiter Ascending best wel goed, al begrijp ik de issues die anderen er mee hebben wel.

  Was trouwens niet de bedoeling om de vragen zo moeilijk voor je te maken hoor 😉

  Rebel Wilson is inderdaad iemand die altijd hetzelfde lijkt te doen.

  Mooi dat je Eternal Sunshine gaat kijkt, echt eentje die je moet hebben gezien.

  Leuk antwoord op de laatste vraag 🙂

 4. Hitchcock!? Daar moet je toch dringend eens een film van bekijken. Tips? ‘Rear Window’, ‘Vertigo’ of ‘Psycho’. Stuk voor stuk klassiekers die nu nog een voorbeeld zijn voor heel veel regisseurs.
  ‘Jupiter Ascending’ heb ik ook gezien en ik vond hem eigenlijk veel beter dan de kritieken deden vermoeden.